Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: πρόβλημα οριοθέτησης


polar

Recommended Posts

Το 1988 αγόρασα ένα οικόπεδο,το οποίο ανήκε παλιότερα στην πρόνοια.Όταν έγινε η αγορά του οικοπέδου,εγώ έγινα τρίτος ιδιοκτήτης αυτού.Εγινε κανονικα η συμβολαιογραφική πράξη μαζί με το απαιτούμενο τοπογραφικό.Φέτος αποφάσισα να προχωρίσω στην έκδοση οικοδομικής άδειας και έκανα καινούργιο τοπογραφικό,το οποίο εγινε από τον ιδιο τοπογράφο που έκανε και το προηγούμενο,και διαπιστώσαμε ότι το όμορο οικόπεδο μπήκε στο δικό μου οικόπεδο 1,5 μ.Η μετατόπιση έγινε κατά 1,5 μ. μόνο από την πλευρά της πρόσοψης με αποτέλεσμα να μου έχει πάρει 23τμ.,ενώ το συνολικό εμβαδόν του οικοπέδου ειναι 1060 τμ.Στο τμήμα αυτό,δηλ. στο 1,5 μ.,ο άλλος ιδιοκτήτης έχει βάλει τη χελώνα της ΔΕΗ ενώ ο επίτονος βρίσκεται στο δικό μου οικόπεδο.Έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα,επειδή τώρα έχω άλλα τμ. στο συμβόλαιο,άλλα στο καινούργιο τοπογραφικό και άλλα στο κτηματολόγιο.Ο ιδιοκτήτης του όμορου ακινήτου αρνείται να κάνει την οποιαδήποτε αλλαγή επειδή όπως ισχυρίστηκε κατείχε το οικόπεδο από το 1968 και το είχε περιφραγμένο,όταν το αγόρασα δεν του είχε γίνει καμία όχληση και ότι το δικαιούται λόγω χρησικτησίας.Ο τοπογράφος του όμως έχει παραδεχτεί ότι εκανε λάθος στην μέτρηση κατά 1,5μ,επειδή όλη η πρόσοψη του όμορου οικοπέδου έχει μετατοπιστεί κατά 1,5μ προς το δικό μου οικόπεδο.Αυτός οικοπεδούχος πρέπει να είναι ο πρώτος αγοραστής που αγόρασε το οικόπεδο από την πρόνοια,ενώ εγώ ο τρίτος.Τώρα τι μπορώ να κάνω?Ισχύει η χρησικτησία?Μπορεί να γίνει λόγος για καταπάτηση τη στιγμή που εγώ έχω νόμιμο τίτλο που περιλαμβάνει τα τμ που μου έχει καταλάβει?Ποια η ευθύνη των τοπογράφων?(το οικόπεδο μου ήταν περιγραγμένο από τις ήδη υπάρχουσες περιφράξεις και μόνο η πλευρά της πρόσοψης ήταν χωρίς περίφραξη).Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Επειδή δεν ξεκαθαρίζεις εάν ο όμορος μεγάλωσε το πρόσωπο του δικού του οικοπέδου κατά 1,5 μ. ή μετακίνησε το (κανονικό) πρόσωπο του οικοπέδου του, σε βάρος του δικού σου, ζήτησε από τον τοπογράφο σου να ελέγξει αυτό το θέμα.

 

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ενεργήσεις, πρώτα, με συζήτηση με το γείτονα, διεκδικώντας το δίκιο σου και εάν αυτό δεν φέρει αποτέλεσμα, τότε θα συμβουλευτείς δικηγόρο για τη δικαστική οδό.

Link to comment
Share on other sites

Ο όμορος μετακίνησε το (κανονικό) πρόσωπο του οικοπέδου του, σε βάρος του δικού μου κατά 1,5μ.Απλά μου κάνει εντύπωση που όταν αγόρασα το οικόπεδο και έγινε το τοπογραφικό,ο τοπογράφος αφενός δεν με ενημέρωσε για τη μετατόπιση ολόκληρης της πρόσοψης κατά 1,5μ και αφετέρου δεν έκανε την οριοθέτηση στην πρόσοψη.Αν με είχε ενημερώσει τότε,αυτή τη στιγμή τα πράγματα θα είχαν άλλη πορεία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.