Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φυτεμένο Δώμα


Recommended Posts

Καλημέρα, θα ήθελα την γνώμη σας για την κατασκευή φυτεμένου δώματος. Ξέρει κάποιος τι θα πρέπει να προσέξω κτά την εφαρμογή των μονώσεων? Πως ακριβώς να το κατασκευάσω? Έχω ακούσει διάφορες προτάσεις και έχω χαθεί. Εχω κάνει την στατική μελέτη για επιπλέον 250κιλά/τμ και ο τύπος της φύτεψης θέλω να είναι γκαζόν με κάποια δένδρα μέσα σε γλάστρες-δοχεία.

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Πολυ πολυ σημαντικο να εχει ληφθει υποψη στη στατικη μελετη για την πιο δυσμενη κατασταση (δηλαδη να μη δουλευουν οι αποστραγγισεις).Χοντρικα απο Κανονισμο Φορτισεων 46

"Χωματα εν γενει πλην αργιλων εντονα διαποτισμενα 2000 Κιλα/μ3.Για ελαφρο κηποχωμα (χουμους) 1700 Κιλα/μ3."

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Για το φυτεμένο δώμα χρειάζεσαι:

1. Θερμομόνωση πάνω απ' την πλάκα

2. Στεγανωτική μεμβράνη

3. Αποστραγγιστική μεμβράνη καλυμένη με γεωύφασμα

4. 10-15 εκ. χώμα άν πρόκειται για γρασίδι

Είναι καλό όλες αυτές οι στρώσεις να αναπνέουν. Π.χ. όχι αφρώδεις πλαστικές μονώσεις. Στην αγορά υπάρχουν μεμβράνες με πόρους αναπνοής.

Στην περίμετρο του δώματος θα πρέπει να υπάρχει μία ζώνη χαλικιού πλάτους περίπου 50 - 60 εκ. που θα διευκολύνει την γρήγορη αποστράγγιση της δυνατής βροχής.

Το χώμα καλό είναι να περιέχει τύρφη. Είναι ελαφρύτερο και αφράτο. Αυτό διευκολύνει και την ανάπτυξη της βλάστησης. Άλλη επιλογή είναι άλλα διογκωμένα υλικά (διογκωμένος σχιστόλιθος ή πηλός) ή φυσικά (ελαφρόπετρα, περλίτης) Ή και συνδυασμός τους Πιό εύκολα βρίσκεις τύρφη.

Το επι πλέον φορτίο του χώματος μπορεί να φτάσει έτσι τα 150 κ/τμ.

Το κόστος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 80,00 ευρώ/τμ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

συνάδελφοι καλημέρα.

θέλω τη γνώμη σας για ένα θέμα κατασευής. πρόκειται για κατοικία σε επαρχιακή περιοχή της νότιας ελλάδας και ετοιμάζοντας το φάκελο της άδειας ο μηχανολόγος μου προτείνει τη λύση του φυτεμένου δώματος (που θα οφελήσει το κτίριο και στη διαδικασία του κενακ). διάβασα τις προηγούμενες αναρτήσεις στο θέμα και το έχω ψάξει λίγο. προσωπικά είμαι σύμφωνη με την εφαρμογή, η αγωνία μου είναι κατά πόσο μπορώ να είμαι σίγουρη ότι το σύστημα θα δουλέψει χωρίς να προκύψουν προβλήματα υγρασίας κυρίως... το θέμα της συντήρησης απ' ό,τι κατάλαβα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την επιλογή κατάλληλης βλάστησης, όμως πώς μπορώ να ελέγξω την κατασκευή (τι θα γίνει, αν γίνεται σωστά,....)

επίσης, αν κάποιος συνάδελφος έχει εφαρμόσει τέτοια λύση, για τι οικονομική επιβάρυνση μιλάμε? περίπου δλδ πόσο ανεβαίνει το κόστος κατασκευής? (έκταση φυτεμένης επιφάνειας ~ 50τμ)

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Από το www.dbz.de βρήκα και φύλαξα τα παρακάτω διαφημιστικό μεν αλλά και ενημερωτικό δε..

 

gruenesdach001a.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Εδώ βλέπουμε αριστερά την μόνωση του στηθαίου για την αποφυγή θερμογεφυρών και δεξιά την μετάβαση από την πράσινη στέγη στο πλακόστρωτο.

 

gruenesdach002.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

gruenesdach003a.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.