Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σε κλοιό ελέγχων τα ακίνητα


nikmmech

Recommended Posts

Σε κλοιό ελέγχων τα ακίνητα

 

Μπλόκο στα ακίνητα με πλέγμα διασταυρώσεων στοιχείων από το ΙΚΑ, τη ΔΕΗ, το Κτηματολόγιο και το Ε9 και τις δηλώσεις για τους ημιυπαίθριους δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την αποκάλυψη κρυφών τετραγωνικών μέτρων ή και ολόκληρων ακινήτων.

 

 

Τα ακίνητα αποτελούν τον επόμενο στόχο της κυβέρνησης, μετά τα εισοδήματα, στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής, και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για την αποκάλυψή της, ενώ η αίσθηση που υπάρχει στους κύκλους του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια για τον εντοπισμό αδήλωτων ακινήτων.

 

Εφόσον διαπιστωθούν αποκρύψεις, θα επιβληθούν αναδρομικά ΕΤΑΚ, ΦΜΑΠ, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, φόρος εισοδήματος, ενδεχομένως φόροι μεταβίβασης και ΦΠΑ, αν το ακίνητο είναι νεόδμητο, με άδεια κατασκευής μετά την 1-1-2006.

 

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καθιερώνει την υποχρέωση του ΙΚΑ να κοινοποιεί κάθε Φεβρουάριο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών στοιχεία για τις οικοδομές που δηλώθηκαν ως αποπερατωθείσες κατά το προηγούμενο έτος έτσι ώστε να είναι εφικτός ο προσδιορισμός των κατασκευαστικών επιχειρήσεων για τις οποίες υπάρχει υποχρέωση αυτοπαράδοσης για αδιάθετες ιδιοκτησίες μετά την παρέλευση τριετίας από την αποπεράτωσή τους. Ειδικότερα, «θα κοινοποιούνται τα στοιχεία των οικοδομών που δηλώθηκαν ως αποπερατωθείσες κατά το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό έτος, καθώς και τα στοιχεία του κυρίου του έργου και του κατασκευαστή».

 

Τα συγκεκριμένα στοιχεία δε θα χρησιμοποιούνται μόνο για τον εντοπισμό των ακινήτων που αποπερατώθηκαν, αλλά θα εμπλουτίζουν και τη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, για τον επόμενο διευρυμένο κύκλο των διασταυρώσεων.

 

 

Αναδρομικοί φόροι

 

Στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της ΓΓΠΣ, θα ενταχθούν στοιχεία από τα έντυπα Ε9, το περιουσιολόγιο, του αρχείου της ΔΕΗ, του Κτηματολογίου, του αρχείου των μεταβιβάσεων των ΔΟΥ και του ΙΚΑ. Μέσα από τις διασταυρώσεις αυτές, το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να εντοπίσει περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 λιγότερα τετραγωνικά μέτρα για κατοικίες, διαμερίσματα ή καταστήματα από αυτά που εμφανίζονται στο αρχείο της ΔΕΗ ή αν στη ΔΕΗ τα τ.μ. είναι λιγότερα από αυτά που έχουν δηλωθεί στο Ε9, ώστε να πληρώνεται μικρότερο ΤΑΠ ή στο Κτηματολόγιο.

 

Οι φορολογούμενοι που θα εντοπιστούν να έχουν δηλώσει στο Ε9 μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική θα κληθούν στις ΔΟΥ για διευκρινίσεις. Εφόσον επιβεβαιώνεται ότι δηλώθηκε επιφάνεια μικρότερη από την πραγματική, οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να καταβάλουν επιπλέον ΕΤΑΚ για τις επιφάνειες που απέκρυψαν και θα τιμωρούνται με πρόσθετους φόρους λόγω ανακρίβειας των δηλώσεων Ε9 που υπέβαλαν. Στην περίπτωση της εμφάνισης λιγότερων τετραγωνικών μέτρων στο αρχείο της ΔΕΗ από ό,τι στο «περιουσιολόγιο», θα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες αναδρομικές χρεώσεις Τέλους Ακίνητης Περιουσίας. Γενικά θα καταλογιστούν όλοι οι προβλεπόμενοι φόροι οι οποίοι αποφεύχθηκαν, με την απόκρυψη του πραγματικού εμβαδού των ακινήτων.

 

 

Το ΙΚΑ

 

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία του ΙΚΑ, βασικός στόχος των διασταυρώσεών τους είναι ο υπολογισμός του αναλογούντος ΦΠΑ αλλά και ο χρόνος εφαρμογής του. Με τις ισχύουσες διατάξεις, το ακίνητο παύει να θεωρείται νεόδμητο και άρα υπαγόμενο σε ΦΠΑ κατά τη μεταβίβασή του, με τη συμπλήρωση 5 ετών από την έκδοση της οικοδομικής αδείας. Στο χρονικό αυτό σημείο, ακίνητα τα οποία δεν έχουν μεταβιβαστεί ή χρησιμοποιηθεί και παραμένουν στην κατασκευαστική επιχείρηση προς πώληση θεωρούνται ότι χρησιμοποιήθηκαν με αποτέλεσμα να προκύπτει η υποχρέωση των κατασκευαστικών επιχειρήσεων να καταβάλουν αυτές το ΦΠΑ που αντιστοιχεί στο μέχρι εκείνη τη στιγμή κόστος του ακινήτου (αυτοπαράδοση).

 

Ωστόσο, είναι συχνό το φαινόμενο η ανέγερση της οικοδομής να μην μπορεί να ξεκινήσει παρά την έκδοση της άδειας ή να διακόπτεται, για λόγους που δεν εξαρτώνται από τον κατασκευαστή, αλλά από δημόσιες υπηρεσίες ή ΔΕΚΟ, όπως π.χ. αρχαιολογική υπηρεσία, πολεοδομία, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, κ.λπ. Επίσης, συμβαίνει και ιδιαίτερα στην παρούσα κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης, η ανέγερση να μην έχει ολοκληρωθεί με την παρέλευση της πενταετίας αλλά να συνεχίζεται και πέραν αυτής, οπότε απαιτείται η καταβολή του ΦΠΑ λόγω αυτοπαράδοσης χωρίς ακόμη να έχει ολοκληρωθεί το κόστος της οικοδομής. Σε περίπτωση που σκόπιμα δεν αρχίσει η ανέγερση μέσα στην πενταετία ή αρχίσει μεν αλλά πραγματοποιηθούν ελάχιστες εργασίες και συνεχιστεί η ανέγερση μετά την παρέλευση της πενταετίας, ουσιαστικά διαφεύγει ο ΦΠΑ (23%), αφού δεν υπάρχει κτίριο το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αυτοπαραδίδεται και να καταβληθεί ΦΠΑ. Επίσης, το ακίνητο κατασκευαζόμενο μετά την παρέλευση της πενταετίας από την έκδοση της αδείας θα μεταβιβαστεί με ΦΜΑ (10%).

 

 

 

Τα νεόδμητα

 

Με τη νέα διάταξη, εξακολουθεί να θεωρείται ως νεόδμητο το ακίνητο μέχρι τη συμπλήρωση τριετίας από την αποπεράτωση της οικοδομής. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα αφενός στις κατασκευαστικές επιχειρήσεις να αποπερατώνουν την οικοδομή χωρίς πρόσθετα βάρη, τα οποία αυξάνουν το κόστος και τελικά την τιμή διάθεσης του ακινήτου και αφετέρου το Δημόσιο εισπράττει πλέον ΦΠΑ κατά την πώληση ή την αυτοπαράδοση του ακινήτου (μίσθωση, ιδιόχρηση, δωρεάν παραχώρηση κ.λπ.). Σε περίπτωση δε που αυτό δεν έχει μεταβιβαστεί ή χρησιμοποιηθεί μέσα σε μία τριετία από την αποπεράτωση της οικοδομής, τότε οι αδιάθετες ιδιοκτησίες θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκαν και καταβάλλεται πλέον ΦΠΑ επί του συνολικού κόστους αυτών (αποπερατωμένων) και όχι πλέον και ημιτελών όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.