Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Ποσοστά γης/δόμησης σε εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησία


Recommended Posts

Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα.

 

Αν κάποιος μπορεί, χρειάζομαι κάποια άποψη σχετικά με το παρακάτω ζήτημα:

 

Ένα εξαδιαιρέτου οικόπεδο 2000m2 έχει δύο συνιδιοκτήτες. Από αυτούς ο ένας έχει το 65% και ο άλλος το 35% του οικοπέδου. Παρόλα αυτά, η επιθυμία του γονιού που τα μοίρασε ήταν το δικαίωμα δόμησης να είναι 50-50. Η επιθυμία αυτή έχει καταγραφεί και στις δύο γονικές παροχές (έγιναν με απόσταση 15 ετών) στην πρώτη εκ των οποίων γίνεται και σύσταση και οριζόντιας και κάθετης ιδιοκτησίας (χωρίς όμως να έχει γίνει πίνακας οριζόντιας και κάθετης ιδιοκτησίας).

 

Έχοντας φτάσει η ώρα τα μερίδια των ιδιοκτητών να μεταβιβαστούν στα παιδιά τους, θέλουν να ξεκαθαρίσουν αυτή την κατάσταση, με τρόπο που να κατοχυρώνει και την ιδιοκτησία αλλά και -κυρίως- να είναι αποδεκτός από την πολεοδομία μελλοντικά (αν ας πούμε ο ιδιοκτήτης του μικρού μεριδίου θέλει να αξιοποιήσει τον συντελεστή που αντιστοιχεί στο 50% του οικοπέδου).

 

Οι απόψεις που έχω πάρει από συμβολαιογράφους και μηχανικούς είναι μάλλον συγκεχυμένες. Η τελευταία και πιο απόλυτη άποψη, ήταν ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να λυθεί με την κατάρτιση ενός "πίνακα κάθετης και οριζόντιας ιδιοκτησίας" και τη συνυπογραφή του από τα δύο μέρη. Αυτό, λέει, ξεδιαλύνει εντελώς το θέμα και κατοχυρώνει δια παντώς το δικαίωμα δόμησης και των δύο, παρότι αυτό δεν είναι αντίστοιχο του ποσοστού ιδιοκτησίας πάνω στη γη (όπως είπα 50-50 δόμηση σε γη μοιρασμένη κατά 65-35).

 

Ισχύει αυτό? Η πολεοδομίες το δέχονται για την έκδοση οικ άδειας? Υπάρχει κάποια άλλη εμπειρία ή σκέψη?

 

Προφανώς, το βασικό ζητούμενο εδώ είναι η κατοχύρωση του 50% επί του συνολικού συντελεστή δόμησης για τον "μικρό" ιδιοκτήτη. Ο άλλος δεν έχει κανένα πρόβλημα...

 

Σας ευχαριστώ πολύ

 

Κώστας

Link to comment
Share on other sites

Με βάση τα περιγραφικά (και όχι τα πραγματικά) στοιχεία που παραθέτεις, τα εμπράγματα δικαιώματα περιγράφονται στο πρώτο συμβόλαιο γονικής παροχής και με το δεύτερο, απλά, μεταβιβάστηκαν τα αντίστοιχα δικαιώματα στο άλλο παιδί.

 

Τα δικαιώματα αυτά, εάν περιγράφονται ξεκάθαρα στα δύο συμβόλαια, εξακολουθούν να ισχύουν οποτεδήποτε θελήσουν οι σημερινοί ιδιοκτήτες είτε να τα αξιοποιήσουν είτε να τα μεταβιβάσουν στα παιδιά τους. Υπάρχει, βέβαια, το ενδεχόμενο εκείνος που θα ξεκινήσει πρώτος την ανέγερση οικοδομής, στο τμήμα που έχει την αποκλειστική χρήση, να αξιοποιήσει μεγαλύτερο μέρος του εμπράγματου δικαιώματος του σδ αφού για την πολεοδομία το οικόπεδο (είναι όντως οικόπεδο 2000 τμ ή γήπεδο ;;] είναι ενιαίο.

 

Για τον αποκλεισμό αυτού του ενδεχόμενου, επιβάλλεται να "αποτυπώσουν" οι σημερινοί ιδιοκτήτες τα εμπράγματα δικαιώματά τους σε ένα πίνακα και ένα τδ που θα συνοδεύουν αντίστοιχο συμβόλαιο. Εάν είναι έτοιμοι, μπορούν, την ίδια ημέρα, να καταρτίσουν και τα συμβόλαια γονικής παροχής των δικαιωμάτων τους στα παιδιά τους.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την χρήσιμη απάντηση!!

 

Να επιχειρήσω να σας κουράσω με ένα ακόμα ερώτημα;:

 

Στην περιοχή της ιδιοκτησίας που περιέγραψα, η αρτιότητα είναι στο 1 στρέμμα. Εάν οι ιδιοκτήτες θελήσουν να κτίσουν και οι δύο, επιβάλεται να ακίνητα να εφάπτονται ή μπορούν να είναι δύο εντελώς ξέχωρα ακίνητα;

 

Ευχαριστώ και πάλι!!

Link to comment
Share on other sites

Στην περιοχή της ιδιοκτησίας που περιέγραψα, η αρτιότητα είναι στο 1 στρέμμα.

Και γιατί δεν προσανατολίζεστε τότε στη λύση της κατάτμησης με την προϋπόθεση ότι τα δύο τμήματα θα έχουν το απαιτούμενο πρόσωπο στον κανόνα στην περιοχή ;

Link to comment
Share on other sites

Γιατί με την κατάτμηση δεν εξασφαλίζονται τα ποσοστά ιδιοκτησίας και δόμησης που αναγράφονται στα συμβόλαια.

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά θα εξασφαλιστεί "η επιθυμία του γονιού" και τελικά αν το θέμα είναι οικονομικό ας τα βρούνε οι κληρονόμοι πριν την κατάτμηση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.