Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σεισμός μεγέθους 8,9 ρίχτερ χτύπησε την Ιαπωνία


ilias

Recommended Posts

Μετά από όλα αυτά .

Διερωτώμαι για ποιο λόγο γίνονται πυρηνικά εργοστάσια σε τόσο σεισμογενείς χώρες και περιοχές από την στιγμή που αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και για την εκεί περιοχή και γενικά για όλη την ανθρωπότητα ?

 

Για πολλούς λόγους μεταξύ των οποίων να μην κάνει κάθε 5 χρόνια πόλεμο για πετρέλαιο η Ιαπωνία (όπως κάνουν οι ΗΠΑ), για να έχει οικονομικά οφέλη (το κόστος των ΑΠΕ είναι ακόμα πολύ υψηλό) και πολλά άλλα.

 

Στην Ιαπωνία έχουν την τεχνογνωσία να φτιάξουν πυρηνικό εργοστάσιο που να αντέχει σε σεισμούς.

Η ζημιά δεν έγινε από λάθος μελέτη ή κατασκευή αλλά από λάθος παραδοχή.

 

Προφανώς το εργοστάσιο σχεδιάστηκε να αντέχει άνετα μεγαλύτερους σεισμούς από όσους είχαν καταγραφεί στην ιστορία της Ιαπωνίας. Σεισμός τέτοιας τάξης όμως δεν είχε γίνει ξανά και δεν ήταν δυνατό να τον προβλέψουν.

Το γεγονός ότι η ζημιά είναι τόσο περιορισμένη δείχνει ότι ήταν αρκετά υπερδιαστασιολογημένο το κτίριο, διαφορετικά θα είχε σκάσει με τον σεισμό.

 

Το εργοστάσιο αρχικά σχεδιάστηκε πριν περίπου 40 χρόνια, και οι προδιαγραφές ήταν πολύ πρόχειρες. Δεν άλλαξε με το πέρασμα των χρόνων. Όμως οι Ιάπωνες μηχανικοί και επιστήμονες ήξεραν ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει αυτό και όμως το αμελούσαν.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 203
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αφελώς πως, θα ρωτήσω: Είδε κανείς την πραγματογνωμοσύνη για την έκρηξη; Ξέρει κανείς αν εξερράγη ο "πυρήνας" του αντιδραστήρα ή η γκαζιέρα για τον καφέ στο κουζινάκι του φυλακίου;

 

Αφού ξέρουμε ότι οι προδιαγραφές ήταν πρόχειρες και ότι υπήρξε αμέλεια, μήπως είναι ώρα να αρχίσουμε να λέμε ονόματα;

Link to comment
Share on other sites

Πέραν της εκρήξεως που σημειώθηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο .Μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Ιαπωνία μετακινήθηκε σύμφωνα με εκτιμήσεις ακόμα και 5 μέτρα ανατολικά !

 

http://www.madata.gr/epikairotita/world/95089.html

Link to comment
Share on other sites

Για όσους θέλουν λεπτομερή ενημέρωση για το θέμα του αντιδραστήρα, υπάρχουν εκτενείς αναφορές σε αγγλόφωνα ειδησιογραφικά πρακτορεία. Δυστυχώς πολλά από αυτά που ακούμε στην Ελλάδα έχουν χάσει κάτι στην μετάφραση, μια που οι (δημοσιογράφοι) μεταφραστές είναι αναλφάβητοι σε ό,τι αφορά στα τεχνικά...

 

Εύκολη πηγή πληροφόρησης που ήδη ενημερώθηκε η wikipedia:

 

Fukushima I Nuclear Power Plant

 

Boiling water reactor

Link to comment
Share on other sites

Προβλέπω ΧΑΡΑΚΙΡΙ των υπευθύνων μελετητών, κατασκευαστών, συντηρητών, υπουργών κλπ. Εκεί δεν παίζουν. Αμέσως μετά τον σεισμό, σύμφωνα με το CNN ο κόσμος ακόμα περίμενε το "πράσινο" για τους πεζούς για να περάσει απέναντι στην διάβαση. Μιλάμε για πειθαρχία, οργάνωση στο μέγιστο ανθρώπινο βαθμό.

 

Σωστός ο Pappos που μιλάει για κράτος-παράγκα (για το ελληνικό εννοώ)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να στείλω τη νοερή συμπαράστασή μου

στον αγώνα των ανθρώπων και των διασωστών

στις πληγείσες περιοχές.

 

Αν ο σεισμός αυτός γινόταν στην Ελλάδα θα έλεγαν τα ΜΜΕ ότι είναι 6.4 (από 6.5 και πάνω το κράτος πρέπει να δώσει αποζημιώσεις).

 

Θα ήθελα επίσης

να πληροφορηθώ από πού (νόμο, εγκύκλιο, κανονισμό) προκύπτει

το παραπάνω

και αν γνωρίζετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά.

Link to comment
Share on other sites

Ξέρει κανείς αν εξερράγη ο "πυρήνας" του αντιδραστήρα ή η γκαζιέρα για τον καφέ στο κουζινάκι του φυλακίου;

 

Το θέμα είναι πως οι Ιάπωνες γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει ραδιενέργεια.Η επιστήμη είναι αθώα και ουδέτερη,αντιθέτως η τεχνολογία πονηρή και μεροληπτική.Όπως κι ο καπιταλισμός.Μην είμαστε σίγουροι ότι θα μάθουμε όλη την αλήθεια..

Link to comment
Share on other sites

Είμαι πολύ επιφυλακτικός σε ό,τι διαβάζω και ακούω από τα ΜΜΕ σχετικά με τα τεχνικά προβλήματα που προκλήθηκαν από τον σεισμό.

Σχετικά με τα προβλήματα στους πυρηνικούς σταθμούς μία αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης είναι η παρακάτω: http://www.iaea.org/press/

 

Μία άλλη αναλυτική κατάσταση των ενεργειακών υποδομών της Ιαπωνίας μπορείτε να διαβάσετε εδώ http://www.nisa.meti.go.jp/english/index.html

 

Να πω ότι δύο πράγματα μου έχουν κάνει εντύπωση.

Πρώτο, ότι τα τελευταία 30-40 χρόνια, όταν γίνεται σεισμός 7-7.5 Richter στην Ιαπωνία, ο αριθμός των νεκρών είναι συνήθως μηδέν.

Δεύτερο, ότι στην Ιαπωνία, η απώλεια της ικανότητας ψύξης (και όχι κάτι τόσο σοβαρό όσο η διαρροή ραδιενέργειας) θεωρείται πυρηνικό συμβάν.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για να μας φύγει η περιέργεια, κάνω μία συνοπτική και ερασιτεχνική περιγραφή των συμβάντων από τεχνικής σκοπιάς:

 

Ο αντιδραστήρας 1 του Fukushima I Nuclear Power Plant είναι κατασκευής General Electric και τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1970.

Ανήκει στην κατηγορία των "boiling water reactor" (BWR), που σημαίνει ότι η ατμοπαραγωγή λαμβάνει χώρα στον χώρο των ράβδων του σχάσιμου υλικού. Δεν υπάρχει βοηθητικό ρευστό, αλλά ένα και μόνο ρευστό (απεσταγμένο νερό) εκτελεί τον θερμοδυναμικό κύκλο και απορροφά την θερμότητα από τον αντιδραστήρα.

 

Αν και το νερό δεν έρχεται σε άμεση επαφή με το σχάσιμο υλικό ή το υλικό των ράβδων ελέγχου (αμφότερα είναι κλεισμένα μέσα σε σωλήνες), ωστόσο περιέχει μεγάλες ποσότητες ραδιενεργών ισοτόπων λόγω της ακτινοβολίας που δέχεται.

 

Το νερό θερμαίνεται διά των εκπεμπόμενων νετρονίων: Τα νετρόνια υψηλής ενέργειας που παράγονται από την σχάση συγκρούονται με τους πυρήνες των ατόμων του υδρογόνου αποδίδοντας μέρος της ενέργειάς τους. Το νερό θερμαίνεται και τα νετρόνια μετατρέπονται σε χαμηλής ενέργειας, κατάλληλα για την συντήρηση της αλυσσιδωτής αντίδρασης. Έτσι, ελέγχοντας την αναλογία νερού / ατμού (ελέγχεται μέσω της ταχύτητας ροής) του νερού στο εσωτερικό του αντιδραστήρα ελέγχεται και η εκλυόμενη ισχύς.

 

Μερικά στοιχεία:

- Μία ράβδος καυσίμου (σωλήνας διαμέτρου ~1cm γεμάτος με δισκία σχάσιμου υλικού) παράγει υπό κανονικές συνθήκες ισχύ 43kW/m.

- Ένας αντιδραστήρας περιέχει εκατοντάδες ράβδους, λίγων μέτρων η κάθε μία.

- Συνήθης θερμοκρασία λειτουργίας 300°C

- Συνήθης πίεση λειτουργίας 70bar

 

 

 

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, μετά τον σεισμό συνέβησαν τα εξής:

 

Ο σταθμός αυτομάτως τέθηκε εκτός λειτουργίας (οι αντιδραστήρες 4, 5, 6 ήταν ήδη κλειστοί). Οι αντιδραστήρες 1, 2, 3 έκλεισαν, που σημαίνει ότι οι ράβδοι ελέγχου κατέβηκαν μεταξύ των ράβδων ουρανίου απορροφώντας τα εκπεμπόμενα νετρόνια και σταμματόντας την αλυσσιδωτή αντίδραση.

 

Ωστόσο, μολονότι η αλυσσιδωτή αντίδραση σταματά, η ραδιενεργός διάσπαση συνεχίζει να εξελίσσεται παράγοντας θερμότητα. Για τον λόγο αυτόν ο αντιδραστήρας, αν και σβηστός πρέπει να ψύχεται.

 

Αμέσως μετά τον σεισμό προκλήθηκε κατάρρευση του δικτύου ηλεκτροδότησης στην ευρύτερη περιοχή. Τα συστήματα ελέγχου του Fukushima λειτουργούν με UPS των 8 ωρών, Οι αντλίες ψύξης όμως βασίζονται σε ντιζελοκίνητα Η/Ζ. Μολονότι τα Η/Ζ τέθηκαν επιτυχώς σε λειτουργία, μία ώρα αργότερα τα Η/Ζ των αντιδραστήρων 1 και 3 έσβησαν, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις λόγω βλάβης από το τσουνάμι.

 

Ακολούθως διαπιστώθηκε δραματική άνοδος της πίεσης στον αντιδραστήρα 1. Ως έκτακτη λύση εξετάστηκε το ενδεχόμενο απελευθέρωσης ατμού, κάτι που -αυτή την στιγμή- δεν επιβεβαιώνεται επίσημα ότι εφαρμόστηκε. Πιθανότατα ωστόσο εφαρμόστηκε, και μάλλον έτσι εξηγείται η αύξηση της ραδιενέργειας που παρατηρήθηκε στην περιοχή του εργοστασίου.

 

Ωστόσο οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν και άλλα μέρα ψύξης για εφαρμογή σε κατάσταση ανάγκης...

 

Η ενημέρωση που υπάρχει λέει ότι μέχρι αυτή την στιγμή γίνεται προσπάθεια τροφοδότησης του συστήματος ψύξης με τροχήλατα Η/Ζ που έχουν ήδη φτάσει στο εργοστάσιο.

 

Η έκρηξη που συνέβη στο εργοστάσιο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν οφείλεται σε διάρρηξη του κυκλώματος ατμοπαραγωγής. Οι επίσημες δηλώσεις αναφέρουν ότι συνέβη στο χώρο του αντιδραστήρα 1 και είχε ως συνέπεια την μερική κατάρρευση του κτηρίου που τον στεγάζει. Ο ίδιος ο αντιδραστήρας και τα υδραυλικά του κυκλώματα δεν έχουν υποστεί βλάβη.

 

Η αιτία της έκρηξης είναι αδιευκρίνιστη, αλλά εικάζεται ότι μπορεί να οφείλεται σε διαρροή υδρογόνου. Το "εικάζεται" αφορά σε ανεπίσημες γνώμες "ειδικών" που διαρρέουν στο διαδίκτυο.

Οι εικασίες αφορούν στο ενδεχόμενο το υδρογόνο να προέρχεται από τον αντιδραστήρα, κάτι που προϋποθέτει αφενός διαρροή και αφετέρου σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας: Το υδρογόνο υποτίθεται ότι παράγεται λόγω της απορρόφησης του οξυγόνου του νερού από το ζιρκόνιο των ράβδων καυσίμου κάτω από υψηλές θερμοκρασίες...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.