Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Οταν ξέρεις ότι είσαι στην πιο σεισμογενή περιοχή και φτιάχνεις πυρηνικά εργοστάσια, προκαλείς την τύχη σου. Νομίζεις ότι έχεις υπολογίσει ακραίες καταστάσεις αλλά τη βρίσκεις απο ένα εφεδρικό σύστημα ψύξης που δε δουλεύει.

 

Και όπως άκουσα το πρωί, όταν έγινε η διαρροή το 1979 στο Long Island, οι Γιαπωνέζοι έλεγαν στους Αμερικάνους, "εμείς είμαστε 40 χρόνια μπροστά". Η ύβρις των αρχαίων Ελλήνων σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια.

 

Ας ευχηθούμε να σταθούν τυχεροί και να αποφύγουν τα χειρότερα.

 

Γιατί από τον Εγκέλαδο θα ανακάμψουν σχετικά γρήγορα, από μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας όχι.

  • Απαντήσεις 203
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Πάντως είναι αξιοθαύμαστος λαός...και από διαρροή ραδιενέργειας θα ανακάμψουν γρήγορα...

Δημοσιεύτηκε
Για πολλούς λόγους μεταξύ των οποίων να μην κάνει κάθε 5 χρόνια πόλεμο για πετρέλαιο η Ιαπωνία (όπως κάνουν οι ΗΠΑ), για να έχει οικονομικά οφέλη (το κόστος των ΑΠΕ είναι ακόμα πολύ υψηλό) και πολλά άλλα.

 

Τελικά όμως άξιζε αυτό το ρίσκο ?

Σήμερα διαπιστώνεται πως το ένα πυρηνικό εργοστάσιο μετά το άλλο έχει πρόβλημα και πιθανών και στο μέλλον θα δημιουργούνται τέτοιου είδους προβλήματα αφού η περιοχή θεωρείτε αν όχι η πρώτη μια από της ποιο σεισμογενής περιοχές του κόσμου που μελλοντικά θα δώσει και άλλους τέτοιους σεισμούς .

Άξιζε αυτό που έκαναν ?

Ποιος θα πληρώσει μετά από όλα αυτά που έγιναν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει ο πλανήτης από την διαρροή της ραδιενέργεια ?

Δημοσιεύτηκε

Θα διαφωνήσω με το επιχείρημα περί αλαζονείας. Το επιχείρημα ότι επειδή η Ιαπωνία βρίσκεται σε fault line, δεν πρέπει να έχει πυρηνικά εργοστάσια δεν στέκει με την δική μου λογική.

 

Διότι δεν θα έπρεπε να έχει ούτε φράγματα, ούτε διυλιστήρια, ούτε μεγάλες γέφυρες και γενικά μεγάλες υποδομές διότι ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει. Ο σεισμός και γενικά οι φυσικές καταστροφές είναι τυχηματικά γεγονότα, αλλά οι υποδομές πρέπει να χτίζονται. Και οι Ιάπωνες είναι πρωτοπόροι σε αντισεισμική τεχνολογία.

 

Η ύπαρξη πυρηνικών εργοστασίων, έχει χαρίσει στην Ιαπωνία ενεργειακή αυτοτέλεια, και συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική ευρωστία της Ιαπωνίας, και την ευημερία των πολιτών της.

 

Μην ξεχνάμε, τέλος, ότι π.χ η πυρκαυιά στην πλατφόρμα πετρελαίου της BP, μόλις λίγους μήνες πριν, δημιούργησε ΤΕΡΑΣΤΙΑ οικολογική καταστροφή, και δεν οφείλετο ούτε σε σεισμό ούτε σε πυρηνικό ατύχημα. Κοινώς και εντελώς κυνικά.. shit happens

Δημοσιεύτηκε

agrafiot

 

Δεν είναι το ίδιο πράγμα μια γέφυρα η ένα φράγμα από ένα εργοστάσιο που περιέχει μεγάλη ποσότητα σε ουράνιο και πλουτώνιο .

Διότι με ένα τέτοιο εργοστάσιο σε μια τόσο σεισμογενής περιοχή θέτει μείζον θέμα κινδύνου ως προς την ύπαρξη του συγκεκριμένου κράτους αλλά και οδηγεί σε μεγάλες επιπτώσεις άλλων κρατών αλλά και γενικά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα .

Εφόσον είναι τόσο έξυπνος λαός θα έπρεπε και έχουν την δυνατότητα δεν ξέρω πως να βρουν εναλλακτικούς τρόπους ώστε να αποφύγουν αυτού του είδους ύπαρξης εργοστασίων .

Δεν υπάρχει θέμα τύχης σε αυτά τα πράγματα αλλά ρίσκο απέναντι σε όλες τις προβλέψεις και τα στατιστικά που έχουν καταγραφεί έως σήμερα η κατασκευή ενός τέτοιου εργοστασίου.

Δημοσιεύτηκε

Αυτό που συμβαίνει στο Fukushima απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί καταστροφή. Κι ακόμη κι αν εξελιχθεί με τον χειρότερο τρόπο -δηλαδή τήξη του πυρήνα- είναι σχετικά απίθανο να υπάρξει ανεξέλεγκτη διαρροή ραδιενεργών ισοτόπων σε μεγάλη έκταση.

 

Όσο για τις κρίσεις περί ανοησίας, απερισκεψίας, απληστίας, αλαζονείας και... άλλων "Γιαπωνέζικων αρετών", ας αναλογιστούμε τα εξής:

 


  • Ο ένας νεκρός, τρεις τραυματίες και 15 εκτεθέντες σε ραδιενέργεια θα ήταν μηδαμινός απολογισμός, ακόμη κι αν καταγραφόταν σε ένα απλό θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο που χτυπιέται από σεισμό Μ8,9. Για την ακρίβεια θα ήταν αφορμή για πάρτυ.
  • Ένας τέτοιος απολογισμός θα θεωρούταν ευτυχής κατάληξη ακόμη και για πούλμαν που έπαθε μηχανική βλάβη.
  • Οι νεκροί, οι καρκίνοι και τα αναπνευστικά που παρατηρούνται στην Κοζάνη - Πτολεμαΐδα - Αμύνταιο, είναι κατά τάξεις μεγέθους περισσότερα εν συγκρίσει με τις απώλειες μιας πυρηνικής μονάδας, ειδικά αν τα ανάγουμε σε ΜWh παραχθείσας ενέργειας. Δεν λέμε κουβέντα όμως διότι δεν μπορούμε να φανταστούμε την Ελλάδα χωρίς λιγνιτικές μονάδες.
  • Μόνο οι ΑΠΕ μπορούν να συγκριθούν ως προς την ασφάλεια και την προστασία της υγείας με τους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας. Κι αυτό ίσως απαιτήσει να εξαιρέσουμε τα υδροηλεκτρικά...
  • Να μία λίστα με αστοχίες φραγμάτων και πλήθος θυμάτων για τις ΗΠΑ. Το Fukushima είναι απλώς πταίσμα...

 

Εν τέλει, όταν οι αποφάσεις αυτές είναι αποτέλεσμα ψυχρής στάθμισης των δεδομένων είναι πάντα ορθές. Η ενεργειακή πολιτική δεν σχεδιάζεται από ανόητους στην οθόνη της τηλεόρασης, αλλά από επιστήμονες...

 

 

Υ.Γ: Τα νούμερα είναι σημερινά, μπορεί να αλλάξουν στην πορεία. Το σκεπτικό είναι που έχει σημασία.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Στην Ιαπωνία είχαμε 3 σε 1:

και σεισμός και τσουνάμι και διαροή-μπεκερέλ. (θυμάστε τα μπεκερέλ-becquerel?)

 

Ετσι από περιέργεια, παρακολουθεί κανένας το πώς συμπεριφέρεται

ο πολιτικός κόσμος της υπέροχης αυτής χώρας, της Ιαπωνίας?

Η αντιπολίτευση ζητάει να παραιτηθεί ή κυβέρνηση?

Ο πρωθυπουργός απειλεί με εκλογές?

Η τοπική αυτοδιοίκηση κατηγορεί την κυβέρνηση για πιστώσεις-κονδύλια?

Βγαίνουν οι διάφοροι/μαϊδανοί στα παράθυρα των καναλιών για να τους δει ο κόσμος?

Γίνονται εξεταστικές επιτροπές στη βουλή για προμήθειες, διορισμούς κλπ?

 

Τι θα γινόταν εδώ αν συνέβαινε κάτι ανάλογο?

 

Edit_2: δευκρίνιση, χώρα.

Δημοσιεύτηκε

Η ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα έχει να κάνει με τους ημετέρους και τα συμφέροντα. Η επιστήμη δεν έχει δουλειά και εάν θέσουν αμφιβολίες πάντα θα βρούμε επιστήμονες που μας βολεύουν. Το βἐβαιο είναι οτι κανένα κόμμα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ δεν θα θέσουν θέμα πυρηνικής ενέργειας αφού αυτό θα μεταφραζόταν σε λιγότερους ψήφους.

Δημοσιεύτηκε

Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι τεχνοκρατικοί συντελεστές(π.χ ανθρώπινες ζωές/Κwh),πού θα προσπαθούν να πείσουν γιατί ένα κακό είναι χειρότερο ή καλύτερο από ένα άλλο κακό.Ενδιαφέρουσες είναι οι καθ'ημάς αντισεισμικές αναλύσεις,πλην όμως μικρή αξία έχουν για τους χιλιάδες γιαπωνέζους που αντιμετωπίζουν τον πυρηνικό εφιάλτη.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.