Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σεισμός μεγέθους 8,9 ρίχτερ χτύπησε την Ιαπωνία


ilias

Recommended Posts

Τροφή για σκέψη : Θα προτιμούσατε η Ιαπωνία να μην είχε πυρηνικούς αντιδραστήρες και να ήταν και αυτή στο παιχνίδι του πετρελαίου μαζί με τους Αμερικάνους?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 203
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@AlexisPap

 

Δεν μιλησα για ψυξη απο αερος.Προφανως δεν γινεται και δεν εχει και νοημα κατι τετοιο. Μιλησα για σβεση του πυρηνικου αντιδραστηρα απο αερος με διαφορα χημικα σε περιπτωση που λιωσει η σαρκοφαγος του.

Link to comment
Share on other sites

Μετά τα συνεχή ερωτήματα του συνάδελφου aginor για τα συστήματα ψύξης θα πω και εγώ την προσωπική μου άποψη. Από τις λίγες αεροφωτογραφίες που είδα τα εν λόγω εργοστάσια είναι δίπλα στην θάλασσα. Το πιθανότερο είναι να προέκυψε βλάβη των συστημάτων ψύξης λόγω του τσουνάμι και όχι από τον σεισμό. Αν υπήρξε κάποια υποδιαστασιολόγηση αυτή μάλλον θα πρέπει να αποδοθεί στην ελλειπή προφύλαξη από τέτοια θαλάσσια κύματα. Άλλωστε εάν η βλάβη οφείλονταν στην σεισμική δόνηση τότε το πιθανότερο θα ήταν να υποστεί ζημιές το κέλυφος του πυρήνα με επακόλουθο την άμεση απελευθέρωση ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα από την πρώτη στιγμή και όχι 2 ημέρες μετά. Άσε δε που τότε σίγουρα θα είχαμε να κάνουμε με τήξη του πυρήνα μιας και το βαρύ ύδωρ θα χάνονταν λόγω των ρηγματώσεων και δεν θα έψυχε τον πυρήνα. Πάντως τα εφεδρικά συστήματα ψύξης μπορούσαν να διατηρήσουν την ψύξη του πυρήνα μόλις για εννέα ώρες την στιγμή που η σχάση συνεχίζεται για 7 ημέρες από την στιγμή που κλείνει ο αντιδραστήρας. Αυτό νομίζω ήταν το δεύτερο σφάλμα που μας οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή βέβαια δεν ψύχουν άμεσα τον πυρήνα, σύμφωνα πάντα με τα μέχρι τώρα ανακοινωθέντα, αλλά το κέλυφος αυτού. Θεωρητικά τα χειρότερα θα έρθουν χωρίς να μπορεί να κάνει κανείς κάτι γι' αυτό...

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, πολύ ενδιαφέροντα τα όσα γράφετε στο ωραίο αυτό thread. Θα ήθελα και εγώ να κάνω μερικές "σκόρπιες" ερωτήσεις:

1. Γιατί είναι απαραίτητο να διακόπτεται η λειτουργία του αντιδραστήρα μετά από σεισμό; Όπως φαίνεται, μάλλον αυτή η διακοπή δημιούργησε τα προβλήματα.

2. Απ' ότι κατάλαβα, δεν υπήρχε δομική βλάβη στα κτίρια. Η ζημιά προήλθε από βλάβη Η/Μ εξοπλισμού από την πλημμύρα του τσουνάμι. Ισχύει αυτό; Και αν ισχύει, γιατί δεν έφτιαξαν ψηλότερα το εργοστάσιο; Μού φαίνεται λίγο παράξενο να είναι οι εγκαταστάσεις μόνον στο "+10", όσο δηλαδή είναι το ύψος του νερού από το τσουνάμι.

3. Υπάρχει κάποιο φάσμα που να έχει παραχθεί από τα επιταχυνσιογραφήματα του σεισμού; Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε την μεγίστη φασματική επιτάχυνση. Στη Νέα Ζηλανδία λ.χ., για ιδιοπερίοδο περίπου 0.5 sec, όλες οι επιταχύνσεις ήταν πάνω από 1g, με μέγιστο τα 1.7g (!).

4. Βλέποντας τα βίντεο με το τσουνάμι να εξελίσσεται "ζωντανά" στην οθόνη, καταλαβαίνω ότι όλα τα κτίρια ισοπεδώθηκαν διότι ήταν κατασκευασμένα από ξύλο (μάλλον). Ίδια εικόνα βλέπουμε και όποτε γίνονται τυφώνες στις Η.Π.Α., και μάλιστα σε "ακριβές" συνοικίες. Και ρωτάω: Τόσο ανεπτυγμένες κοινωνίες, δεν έχουν διαβάσει το παραμύθι με τα τρία γουρουνάκια; Αν το ίδιο τσουνάμι (ή ένας ανεμοστρόβιλος) "χτύπαγε" μια τυπική Ελληνική πόλη με πολυόροφες πολυκατοικίες μπετόν (μετά το 1985) με pilotis, θα συνέβαινε έστω και μια κατάρρευση;

5. Υπάρχουν πληροφορίες για τη σεισμική συμπεριφορά των μεταλλικών κτιρίων στο σεισμό;

6. Ομοίως για τα κτίρια μπετόν;

 

(Υ.Γ. Κάποιος να αλλάξει τον τίτλο του Thread σε 9 ρίχτερ...)

Link to comment
Share on other sites

1. Γιατί είναι πολύ πιθανό ο σεισμός να προκαλέσει κάποια βλάβη στις σωληνώσεις.

- Η ενδεχόμενη διαρροή ραδιενεργού ατμού πρέπει να σταματήσει, γιαυτό κλείνουν οι βάνες στο κέλυφος του αντιδραστήρα.

- Οι ράβδοι ελέγχου "πέφτουν" για να μειωθεί στο ελάχιστο η ισχύς: Αν έχει πάθει βλάβες το σύστημα ψύξης η αυξημένη ισχύς θα σήμαινε ακαριαία καταστροφή.

- Η γρήγορη πτώση της στάθμης του ψυκτικού ρευστού σε περίπτωση σεισμικής βλάβης θα σημάνει πλήρη καταστροφή. Μόνο τα απολύτως αναγκαία κυκλώματα για την ψύξη του αντιδραστήρα μένουν ανοιχτά. Συνήθως αυτά βρίσκονται μέσα στο ίδιο το κτήριο του αντιδραστήρα.

 

 

2. Πράγματι. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, το πρόβλημα ξεκίνησε όταν οι εφεδρικές γεννήτριες έπαψαν να λειτουργούν λόγω του τσουνάμι.

Το εργοστάσιο είναι φτιαγμένο "στο κύμα" επειδή χρησιμοποιεί θαλασσινό νερό για την ψύξη. Προφανώς ένα από τα διδάγματα του ατυχήματος θα είναι ότι κάθε αντιδραστήρας πρέπει να διαθέτει Η/Ζ και αποθέματα πετρελαίου μέσα στο κεντρικό κτήριο...

 

 

3. Ό,τι πληροφορία έχω δει μέχρι στιγμής στο διαδύκτιο είναι ελλιπής και... παράλογη: ήγουν δίνει πολή μικρή επιτάγχυνση.

Γενικά, κρίνοντας από την σχετική ανυπαρξία εντυπωσιακών βλαβών (τύπου Kobe) μάλλον το φασματικό περιεχόμενο και η μέγιστη επιτάγχυνση ήταν ευνοϊκά για τις κατασκευές. Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αξιόπιστες καταγραφές φάσματος...

 

 

4. Έχουν τους λόγους τους. Ο βασικός είναι το κόστος κατασκευής. Μιλάμε για ισόγεια κτίσματα χωρίς υπόγειο...

 

 

5. Όχι κάτι επίσημο ακόμη.

6. Ομοίως.

Link to comment
Share on other sites

Ας συνεισφέρω στο διάλογο με λίγες σκέψεις ακόμα.

 

Η ιδιοκτήτρια εταιρία, έχει, απ' ότι λένε, παρελθόν στην απόκρυψη στοιχείων.

 

Πάνω στο θέμα της προστασίας από το σεισμό. Δεν έχει νόημα σε μια τέτοια περιοχή να αποσυνδέεις το σεισμό από το τσουνάμι. Το μεγάλο λάθος ήταν ότι ενώ ήξεραν ότι στην περιοχή τέτοιος σεισμός ήταν αναμενόμενος, δεν είχαν πάρει ισχυρά μέτρα προστασίας για το κύμα που θα χτυπούσε. Αν εκ των υστέρων τους ρωτήσεις θα σου πουν ότι αν είχαμε κάνει κατάλληλο φράγμα ανάσχεσης του τσουνάμι δεν θα είχαν καταστραφεί τα συστήματα ψύξης. Ακόμα και τον ...Παπαζάχο να ρωτούσαν θα τους έλεγε ότι ναι, σεισμός μέχρι 9 Ρίχτερ είναι αναμενόμενος. Και αν συμβουλεύονταν τον ...Συνολάκη (ειδικό στα Τσουνάμι ) θα τους έλεγε ότι ένας τέτοιος σεισμός στην ευρύτερη περιοχή της Φουκοσίμα, θα έφερνε τέτοιο τσουνάμι που οι εγκαταστάσεις θα κινδύνευαν. Είναι περιττό να πω ότι οι Ιάπωνες έχουν πολυπληθή ομάδα Παπαζάχων και Συνολάκηδων, όπως και επιστημονικές κορυφές σε θέματα σεισμού. Προέχει όμως το καπιταλιστικό κέρδος με κάθε τρόπο.

 

Επίσης εντυπωσιακό είναι το ότι μετά το σεισμό στο Κόμπε το 1995, με τους 6 χιλιάδες νεκρούς και τις μεγάλες καταστροφές, δεν χτύπησε το καμπανάκι ώστε να φτιάξουν σύγχρονα εργοστάσια με μεγαλύτερη ασφάλεια (αφού θεωρούν ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες με πετρέλαιο ) . Αντί για αυτό επέκτειναν το χρόνο ζωής των παλιών εγκαταστάσεων για άλλα 10 χρόνια. Και αν υπάρχει μια χώρα που θα έπρεπε να έχει τη μεγαλύτερη ευαισθησία είναι η Ιαπωνία.

 

Για να μη λέμε μόνο τα καλά της πλούσιας και πειθαρχημένης αυτής χώρας, μεγάλη ευθύνη φέρει και το τεχνικό επιστημονικό δυναμικό που άφησε με μεταφυσικό τρόπο να φτάσουμε μέχρι εδώ. Γιατί μετέχοντας στην ελίτ της χώρας έχει μάθει ότι ...όταν τρώμε δε μιλάμε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.