Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Διαφορές με κτηματολογιο


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

 

πριν από 2 μήνες και μετά από κόπο αρκετών χρόνων νομιμοποίησα την κατοικία μου και έκδοσα και την οικοδομική άδεια.Το σπίτι είναι 160 τ.μ. όπως αναφέρεται και στην άδεια.Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τον συνιδιοκτήτη του οικοπέδου και αδελφή μου.

Εχοντας νόμιμο πλεόν το σπίτι έκανα αίτηση και μου εγκρίθηκε στεγαστικό επισκευαστικό δάνειο.Φτάνοντας στο σημείο της προσημείωσης είδαμε ότι υπάρχει διαφορά της άδειας οικοδομής στα τετραγωνικά με τα τετραγωνικά που είχαν δηλωθεί στο κτηματολόγιο(140 τ.μ) πριν από αρκετά χρόνια.

Επίσης υπάρχει διαφορά και στο οικόπεδο το οποίο στο αρχικό συμβόλαιο γονικής παροχής που μας είχαν κάνει οι γονείς μας και στο οποίο είχε γίνει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας με την αδελφή μου τα τετραγωνικά ήταν 323τ.μ, μετά την πράξη εφαρμογής στην πολεοδομία αναφέρεται 334 τ.μ και το κτηματολόγιο αναφέρει 313τ.μ.

Με ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να γίνει προσημείωση.Ισχύει?

Μπορεί κάποιος να μου πεί τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσω για να τελειώσω πλεόν και με αυτό και να έχω καθόλα νόμιμα τα περουσιακά μου στοιχεία?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Από τη στιγμή που πριν 2 μήνες εκδόθηκε οικ. άδεια ο συνάδελφος που ασχολήθηκε πρέπει να έκανε όλες τις απαράιτητες ενέργειες : να πήρε τα στοιχεία της Πράξης Εφαρμογής και του Κτηματολογίου και να συνέταξε Τοπογραφικό Διάγραμμα κλπ κλπ Αυτός λοιπόν θα σε διαφωτίσει πλήρως.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ ,

 

θα μιλήσω μαζί του και θα επανέλθω.

 

Δυστυχώς δεν κατάφερα να μάθω κάτι περισσότερο.

Σήμερα μου είπαν ότι μάλλον πρέπει να κάνω και νέα σύσταση ιδιοκτησίας.

Πραγματικά τέτοιο μπλέξιμο δεν το περίμενα.

ταυτόχρονα με την γονική παροχή έγινε και σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας σε μελλοντικό κτίσμα

Είναι δυνατόν να χρειάζεται να κάνω νέα σύσταση?

 

Ευχαριστώ,

Link to comment
Share on other sites

Το εμβαδό της οικίας μπορεί να αλλάξει φαντάζομαι με πρόδηλο.(εκτός και αν πέσεις σε περίεργο προιστάμενο του κτ. γραφείου)

Όσον αφορά το εμβαδό του οικοπέδου δεν θα έπρεπε να ήταν πρόβλημα για την τράπεζα αν η διαφορά είναι εντός της ανοχής του εμβαδού (την ανοχή μπορείς να την μάθεις με ερώτηση στο κτ. γραφείο).

Μάλλον βρίσκει προφάσεις η τράπεζα για να μην εκταμιεύσει τελικά τα χρήματα.

Link to comment
Share on other sites

Στο απόσπασμα παρουσιάζεται το εμβαδό του σπιτιού 140 τ.μ.

Αυτό είχε δηλωθεί προ 10ετίας όταν έγιναν οι δηλώσεις ,το σπίτι τότε ήταν αυθαίρετο και είχε γίνει στο περίπου η δήλωση των τετραγωνικών.

Για την σύσταση γνωρίζετε κάτι?

Επίσης την τράπεζα την ενδιαφέρει η συνολική επιφάνεια του ορόφου(κοιν.κ.λ.π) ή μόνο το ωφέλιμο?

Link to comment
Share on other sites

Στο κτηματολόγιο κανονικά δηλώνεται το καθαρό εμβαδό.

Συνήθως από τα κτ. γραφεία δίνουν ως λύση σε τέτοια προβλήματα τη διόρθωση του τίτλου κτήσεως όπου σε αυτόν θα ανφέρεται εμβαδό οικοπέδου ίδιο με του κτηματολογίου.

Σε αυτήν την πρακτική εγώ γενικά είμαι αντίθετος. Ειδικά στην περίπτωση σου (τα αγροτικά είναι άλλη περίπτωση) όπου υπάρχει πράξη εφαρμογής το εμβαδό του οικοπέδου σου είναι 334 τ.μ. Κανονικά για μένα θα έπρεπε να κάνεις διόρθωση ορίων και να διορθωθεί το εμβαδό κτηματογράφησης σε 334 τ.μ. Αλλά αυτή είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και μπορεί να μην καταλλήξει και πουθενά γιατί α) απαιτείται συναίνεση των ομόρων και β) ίσως υπάρξει απόρριψη από το τμήμα γεωμετρικών μεταβολών της Κτηματολόγιο ΑΕ εφόσον η διαφορά του εμβαδού είναι εντός ανοχής.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν το πιό σύντομο χρονικά είναι η διόρθωση της σύστασης (αλλά είναι και το πιο λάθος).

Αν έχεις κανένα δικηγόρο ίσως θα έπρεπε πριν προχωρήσεις να πάρει παραμάσχαλα τους νόμους του Εθνικού Κτηματολογίου και να τους εξηγήσει (στην τράπεζα) ότι όταν η διαφορά εμβαδού είναι εντός ορίων ανοχής δεν έχεις κανένα πρόβλημα. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις της τράπεζας.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ,

 

Σήμερα πήρα την νομική συμβουλή να κάνω νέα σύσταση όπου να φαίνονται τα νέα μέτρα του οικοπέδου μετά την πράξη εφαρμογής και τα τελικά τετραγωνικά του σπιτιού μετά την έκδοση της άδειας.

Περίπου είναι νομίζω το ίδιο που μου δίνεται και εσείς ως βοήθεια.

Θα το κοιτάξω και αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα πήρα την νομική συμβουλή να κάνω νέα σύσταση όπου να φαίνονται τα νέα μέτρα του οικοπέδου μετά την πράξη εφαρμογής και τα τελικά τετραγωνικά του σπιτιού μετά την έκδοση της άδειας.

 

Σε αυτό συμφωνώ περισσότερο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.