Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορια για φ/β για αγροτες


Dimitris!

Recommended Posts

Καλημερα,

Μπορουν οι αγροτες που τους εχουν σταλει οι οροι συνδεσης, να στειλουν στο ΔΕΣΜΗΕ χωρις να εχουν πληρωσει τα εξοδα συνδεσης και την εγγυητικη??

Ευχαριστω!

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι αν κάποιος γνωρίζει

Ψάχνω να βρώ το τρόπο με τον οποίο θα φορολογείτε το έσοδο του Φ/Β απο επαγγελματίες αγρότες, δεν μπορώ με τίποτα να βρώ άκρη, οι λογιστές δεν γνωρίζουν και γενικά δεν βγαίνει άκρη, γνωρίζει κάποιος κάτι?

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν άκου να δεις τι παίζει με τους αγρότες.

 

Φορολογούνται σαν φυσικά πρόσωπα και το ΦΠΑ δεν εκπίπτει μιας και οι αγρότες δεν έχουν ΦΠΑ.

 

Αντίθετα αν κάποιος άλλος πάει και κάνει επένδυση τότε φορολογείται με 20% μιας και είναι υποχρεωμένος να κάνει σύσταση εταιρίας και το ΦΠΑ φυσικά και εκπίπτει.

Τώρα αν υποθέσουμε πως έχουμε μία εγκατάσταση 100kW η οποία αποδίδει μικτά έσοδα 700000 τότε ο συντελεστής με τον οποίο φορολογείται κάποιον αγρότης είναι πολύ μεγαλύτερος από 20 %.

 

Αυτά νομίζω πως ισχύουν δεν ασχοληθεί πρακτικά με το θέμα ας πει και κάποιος που έχει μελετήσει πάρκο με επενδυτές αγρότες.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως δεν είνια τόσο σωστά τα παραπάνω,

Οι αγρότες για να βάλουν Φ/Β θα πρέπει να είνια στο Κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και όχι στο ειδικό καθεστώς όπως οι περισσότεροι

Για να πληρωθείς απο ΔΕΣΜΗΕ Θέλεις τιμολόγιο/Δελτίο Αποστολής και να έχει βιβλία Β κατηγορίς min

 

Η ερώτησή μου είνια αν θα φορολογηθεί όπως το αγροτικό εισόδημα ή θα πάει και θα προστεθεί στην κλίμακα οπότε μέρος του εισοδήματος θα φορολογηθεί με 40%

 

Κατι τελευταίο το ποσό που θα φορολογηθεί δεν είναι το EBITDA (earnings before Interest tax depreciation & amortization) οπότε δεν θα φορολογηθεί στα 70 κ όπως λές αλλά στο ποσό αφού αφαιρεθούν τα παραπάνω [τόκοι, αποσβέσεις κλπ]+ τα έξοδα του (συντήρηση, άλλο έξοδο που θα μπορέσει να προσθέσει).

Για το ότι δεν θα φορολογηθεί στο στο συνολικό έσοδο είμαι σίγουρος όπως επίσης και στο θέμα ΦΠΑ.

άλλη τοποθέτηση:?::)

Link to comment
Share on other sites

jsk: ίσως θα πρέπει να ανατρέξεις στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στο προσχέδιο που ήταν σε διαβούλευση αναφερόταν ότι οι αγρότες θα φορολογούνται με δύο τρόπους, έναν για τα αγροτικά και έναν για ΑΠΕ. Θα διατηρούσαν δικαίωμα επιστροφής ΦΠΑ με κάποιους συντελεστές και θα άνοιγαν βιβλία για έκδοση τιμολογίου.

Λογιστής δεν είμαι, αλλά θεωρώ ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ψάξεις και όχι στην προ-υπάρχουσα Νομοθεσία.

Link to comment
Share on other sites

Chris το γνωρίζω το νομοσχέδιο, απλά δεν αναφέρονται συντελεστές φορολόγησης για το κομάτι των ΑΠΕ γιατί αν αυτό πάει στην κλίμακα άστο.

Σχετικα με τον ΦΠΑ για όσους δεν είναι στο κανονικό καθεστώς θα υπάρξει κάποια υβριδική λύση αλλά βιβλία πρέπει οποσδήποτε να ανοίξουν και για αυτό το κομμάτι της μπίζνας θα δικαιούνται και απαλαγή ΦΠΑ.

Με όσους λογιστές το έχω συζητήσει δεν έχω καταφέρει να μάθω τι γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό το 20% που αναφέρθηκε λιγο πιο πάνω αδυνατώ να το κατανοησω απο πού προκυπτει (οπως λεει και ο φιλος μου ο Καψής :mrgreen: )

 

Η λογική λέει πως για την δραστηριότητα παραγωγή ενεργειας απο φ/β ΚΑΔ 35.11.10.09 πρέπει να ανοιξουν βιβλία ακόμα κι αν ειναι στο ειδικό καθεστώς.

Συνεπώς δεν έχει καμια εννοια να μην απαλλάσονται το ΦΠΑ και τα μικτά τους να μην υπόκεινται σε εκπτώσεις όπως αποσβέσεις ,τόκοι κτλ κτλ. Κανονικά σαν ατομικη επιχειρηση δηλαδή.

Το ζητημα με αυτούς έχει να κάνει με την ασφαλισή τους . Ειδικά τα νέα παιδιά - αγρότες που δεν έχουν κλεισει 5ετη δραστηριότητα , συμφωνα με το νομο φαινεται ( πολυ αδικα αν ισχυει όντως κατι τέτοιο, εκτός αν οι συντάσσοντες τους νόμους και τις εγκυκλίους έχουν πρόβλημα με το συντακτικό) οτι χάνουν την ευνοική εξαιρεση ασφαλισης στον ΟΑΕΕ.

 

Δηλαδή πρέπει να υπολογίζουν οτι πέρα από το τσεκουρωμα της φορολόγησης σαν Ατομική ,κι όχι σαν ΟΕ όπως η συντριπτικη πλειοψηφία των κλασσικών ιδιωτών επενδυτών, θα έχουν να πληρώνουν και τις πολλαπλασιες ασφαλιστικές εισφορές του ΟΑΕΕ. Και ασφαλώς δεν θα μπορουν ουσιαστικά να λογίζονται σαν αγρότες και ουτε θα μπορουν να συμμετεχουν σε οποιοδηποτε πρόγραμμα γεωργικής ανάπτυξης.

 

Για ποιο νομοσχέδιο κάνετε λόγο συνάδελφοι;

Link to comment
Share on other sites

Για φορολογικό νομοσχέδιο που ήταν στο opengov νομίζω μεχρι τέλου πρώτου.

Τώρα για την ασφάλιση έχει δίκιο δεν είνια δίκαιο για του νέους αγρότες αλλά...

Τέλος με βάση τα όσα λές πάνε για φορολόγηση τα καθαρά της προσωπικής στην κλίμακα αφού αφαιρεθούν έξοδα τόκοι αποσβέσεις.

Δεν νομίζω ότι αυτό το έχει καταλάβει ο κόσμος γιατί και εμένα η λογική αυτό μου λέει,

οι αγρότες θαωρούν ότι τα κέρδη θα είναι μή ή ελάχιστα φορολογητέα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.