Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας!

 

Έχω ένα ερώτημα για όσους έχουν ασχοληθεί με την Pushover.

 

Έστω δύο αμιγώς πλαισιακοί φορείς Α και Β με Τa>Τb (κύρια ιδιοπερίοδος).

O A είναι 6όροφος και ο Β είναι 3όροφος.H μάζα του Α είναι 8 φορές μεγαλύτερη από του Β.

 

Γίνεται ανάλυση Pushover και παρουσιάζουν μέγιστη τέμνουσα βάσης Va>Vb (πχ Va=2400kN, Vb=1000kN).

Η μέγιστη μετακίνηση οροφής τους είναι ίδια (πχ 80cm), αλλά η μετακίνηση οροφής όταν μεγιστοποιείται η Vb ή η Va είναι Δa<Δb (πχ Δα=50cm, Δb=80cm).

Η Va αντιστοιχεί στο 9% του βάρους του A, ενώ η Vb αντιστοιχεί στο 30% του βάρους του B.

----------------------------------------------------------------------------------------

Ερώτηση:

Με βάση τα παραπάνω, χωρίς καμία άλλη πληροφορία, ποια απόκριση από τις δύο θεωρείτε καλύτερη και γιατί;

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφε πιστεύω οτι εφόσον κάνεις Pushover αυτό που πρέπει να ελέγξεις για να συγκρίνεις συμπεριφορές είναι η πλαστιμότητα του καθε κτιρίου, βασικό δλδ στοιχέιο είναι και η διαρροή. Επιπλεόν, εγώ θα προτιμουσα κατ αρχήν να ελέγξω παρόμοιους φορείς, δλδ φορείς με παρόμοια μάζα : στη συγκεκριμένη περίπτωση καθως φαίνεται από ενα πρόχειρο διάγραμμα τεμνουσας- μετακίνησης ο Α φορέας ειναι πιο δύσκαμπτος, κ ομως εχει μεγαλύτερη ιδιοπερίοδο, που σαφώς οφείλεται στην μεγαλύτερη μαζα του Τ=(m/K)^0.5

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για την απάντηση σου.

Δυστυχώς η μελέτη μου αφορά τους συγκεκριμένους φορείς και δεν μπορώ να προχωρήσω σε άλλον φορέα αυτή τη στιγμή...

 

Θα ήθελα να ρωτήσω εσένα ή όποιον άλλο ξέρει:

1. Aν τιμές του "σεισμικού συντελεστή" (ποσοστό μέγιστης τέμνουσας ως προς το βάρος) της τάξης του 30% είναι λογικές για έναν φορέα, την στιγμή που με απλοποιημένη φασματική ανάλυση δεν ξεπερνά π.χ. το 10%.

2. Αποτελεί τελικά ο "σεισμικός συντελεστής" ένα μέτρο σύγκρισης μεταξύ 2 φορέων ή όχι;

3. Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί διαγραμμικού τύπου καμπύλη ικανότητας(όχι μετελαστική απομείωση), αντί της πιο συνηθισμένης μορφής με μετελαστική μείωση της τέμνουσας βάσης.

Δημοσιεύτηκε

1. Aν τιμές του "σεισμικού συντελεστή" (ποσοστό μέγιστης τέμνουσας ως προς το βάρος) της τάξης του 30% είναι λογικές για έναν φορέα, την στιγμή που με απλοποιημένη φασματική ανάλυση δεν ξεπερνά π.χ. το 10%.

 

2. Αποτελεί τελικά ο "σεισμικός συντελεστής" ένα μέτρο σύγκρισης μεταξύ 2 φορέων ή όχι;

 

3. Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί διαγραμμικού τύπου καμπύλη ικανότητας(όχι μετελαστική απομείωση), αντί της πιο συνηθισμένης μορφής με μετελαστική μείωση της τέμνουσας βάσης.

 

Καλησπέρα

 

1)Ναι μπορεί να συμβεί. Μην προσπαθείς να κάνεις σύγκριση με την απλοποιημένη φασματική ανάληση και ειδικά με το σεισμικό συντελεστή. Η Pushover συγκρίνεται κυρίως με non-linear time-history. Κύριες συγκρίσεις είναι:

Σύγκριση των τεμνουσών βάσης οι οποίες αντιστοιχούν σε δεδομένη τιμή μετακίνησης της οροφής του κτιρίου και το αντίστροφο.

Σύγκριση των μετακινήσεων των ορόφων οι οποίες αντιστοιχούν σε δεδομένη τιμή της τέμνουσας βάσης και το αντίστροφο.

Σύγκριση του αριθμού των πλαστικών αρθρώσεων που έχουν σχηματιστεί στο κτίριο για δεδομένη τέμνουσα βάσης και το αντίστροφο

 

2)Μεταξύ των δυο φορέων ίσως και έως κάποιο βαθμό. Εγώ πιστέυω οτι δεν μπορει να δώσει ξεκάθαρη εικόνα. Πρεπει για μένα να βρείς το σημείο επιτελεστηκότητας (performance point) των φορέων. Πιο γνωστή μέθοδος είναι η ADSR (acceleration displacement response spectra). Μόνο και μόνο αυτό θα σου δώσει την πιο καθαρή εικόνα σχετικά με την απόκριση.

 

3)Εδώ δεν καταλαβαίνω τι εννοείς...

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ thomas

 

1. Σε καμία περίπτωση δεν κάνω σύγκριση με την απλοποιημένη φασματική, απλά δανείζομαι έναν συντελεστή που μπορεί πολύ εύκολα να υπολογιστεί.

Έχω και αποτελέσματα από δυναμική ανάλυση και συγκρίνω την μέγιστη τέμνουσα της δυναμικής με εκείνη της pushover.

Φυσικά ο καλύτερος και ορθότερος τρόπος είναι να συγκριθεί ο αριθμός των πλαστικών αρθρώσεων από την μια ανάλυση και την άλλη, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο εύκολο γιατί χρησιμοποιώ στοιχεία δυνάμεων και όχι στοιχεία συγκεντρωμένης πλαστιμότητας.

 

2. Έχεις δίκιο. Είναι όμως σε "κανονιστικό" επίπεδο και δεν θα ήθελα να το φτάσω μέχρι εκεί.

 

3. Η καμπύλη ικανότητας για τον πιο δύσκαμπτο φορέα έχει σχεδόν διαγραμμική μορφή με τον δεύτερο γραμμικό κλάδο μικρότερης κλίσης από τον πρώτο, ενώ για τον εύκαμπτο φορέα έχει έναν αρχικά σχεδόν γραμμικό κλάδο (μικρότερης κλίσης από εκείνον του εύκαμπτου φορέα) και μετά ακολουθεί ένας καμπύλος κλάδος με σημείο καμπής την μέγιστη τέμνουσα βάσης. Η ερώτηση μου είναι τι μπορεί να προκαλεί αυτή την διαφοροποίηση. Φαινόμενα P-Δ έχουν ληφθεί υπόψη και στις 2 περιπτώσεις...

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ thomas

 

1)....Έχω και αποτελέσματα από δυναμική ανάλυση και συγκρίνω την μέγιστη τέμνουσα της δυναμικής με εκείνη της pushover......

 

 

2. Η καμπύλη ικανότητας για τον πιο δύσκαμπτο φορέα έχει σχεδόν διαγραμμική μορφή με τον δεύτερο γραμμικό κλάδο μικρότερης κλίσης από τον πρώτο, ενώ για τον εύκαμπτο φορέα έχει έναν αρχικά σχεδόν γραμμικό κλάδο (μικρότερης κλίσης από εκείνον του εύκαμπτου φορέα) και μετά ακολουθεί ένας καμπύλος κλάδος με σημείο καμπής την μέγιστη τέμνουσα βάσης. Η ερώτηση μου είναι τι μπορεί να προκαλεί αυτή την διαφοροποίηση. Φαινόμενα P-Δ έχουν ληφθεί υπόψη και στις 2 περιπτώσεις...

 

1) Λογικά η Pushover πρεπει να σου δένει μικρότερη τεμνουσα βάσης από τη δυναμική....

 

2) Διγραμμική εννοείς (Bilinear) γιατι γράφεις διαγραμμική.. και μπερδέυτικα... Δε είμαι σύγουρος γιατί αλλα πιστέυω λόγω του οτι το δύσκαμπτο το οποίο λογικά θα έχει μια πιο "ψαθυρή συμπεριφορά"... η μπορεί και να συμβαίνει κατα τύχη... Βασικά νομίζω κατά τύχη (δοκίμασε και σε ένα άλλο δυσκαμπτο να δείς τι γίνεται...). Τα P-Δ ειδικά για το 6 όροφο καλώς τα έλαβες υπ'όψην αλλά και να μην τα λάμβανες, και πάλι μπορεί να προέκυπτε σχεδόν διγρεμμική καμπύλη... γι αυτό λέω οτι μάλλον κατα τύχη σου βγήκε έτσι. Γι' αυτό όμως δεν είμαι καθόλου σιγουρος

 

Παντως δικη μου γνώμη ειναι να μην κανεις χρήση του σεισμικού συντελεστη για να αξιολογήσεις την απόκριση...

Δημοσιεύτηκε

1. Η pushover δίνει μεγαλύτερη τέμνουσα βάσης από την δυναμική ανάλυση.

 

2. Λάθος μου από κεκτημένη ταχύτητα. Διγραμμική εννοούσα. Ο ρόλος των P-Δ είναι πολύ σημαντικός και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αγνοούνται, γιατί οι μεγάλες πλευρικές μετακινήσεις παράγουν και μη-αμελητέες πρόσθετες ροπές στα μέλη.

Δεν ξέρω τι άλλο να υποψιαστώ εκτός από τους καταστατικούς νόμους για τα υλικά.

 

Θα δω τι μπορώ να κάνω με το target displacement...

Δημοσιεύτηκε

Και βεβαια ειναι πολυ συμαντικος ο ρόλος των P-Δ αλλα δεν ξέρω αν επιρέαζει το γεγονός οτι σου βγαίνει δίγραμμη η καμπύλη... αυτό εννοούσα...

Όσο για το terget displacement αν χρησημοποιεις SAP (η κάποιο αλλο προγραμα) νομιζω οτι σου δίνει το performance point αυτόματα.

Δημοσιεύτηκε

Όσο για το terget displacement αν χρησημοποιεις SAP (η κάποιο αλλο προγραμα) νομιζω οτι σου δίνει το performance point αυτόματα.

 

που τέτοια τύχη...

Ευχαριστώ anyway

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.