EfyD Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15 , 2011 Πρόσφατα προσπάθησα να υπολογίσω την μέση μηνιαία ολική προσπίπτουσα ακτινοβολία για τυχαίο προσανατολισμό και κεκλιμένη επιφάνεια (σχέση 4.6 και 4.1 / ΤΟΤΕΕ 3]. Έχει επιχειρήσει κανείς κάτι ανάλογο? έχω την εντύπωση πως ο τύπος 4.6 έχει λάθος. Το αποτέλεσμα βγαίνει πολύ μικρό σε σχέση με αντίστοιχες τιμές που παρατίθενται στο παράρτημα Β. Συγκεκριμένα νομίζω ότι είναι λάθος ο παρανομαστής. πολλαπλασιάζει με π/180 σαν να θέλει να κάνει μετατροπή από μοίρες σε rad (όπως αντίστοιχα στην σχέση 4.4. για νότιο προσανατολισμό) Έχει κανείς σχετική βιβλιογραφία για να μου πεί ποιος είναι ο σωστός τύπος? έχω κάνει διάφορες δοκιμές αλλά δεν το έχω βρει ακόμα.
EfyD Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17 , 2011 τελικά μέσα από τις αναφορές και την βιβλιογραφία της ΤΟΤΕΕ, βρήκα το paper από το οποίο μάλλον έχουν πάρει τις σχέσεις....τελικά είναι λάθος... όχι μόνο η σχέση 4.6 όσο αλλά και οι σχέσεις υπολογισμού της ωριαίας γωνίας ανατολής και δύσης του ηλίου (ωss/ωsr) της σελίδας 46 επισυνάπτω τα σωστά για όποιον ενδιαφέρεται......
alej Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17 , 2011 Να υποθέσω ότι λάθος το παίρνουν και τα εμπορικά λογισμικά;
qwert Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17 , 2011 Αρχηγέ μου μια από τα ίδια. Το ίδιο θέμα αντιμετώπισα κι εγώ, απλά το άφησα γιατί με πήρε μπάλα η δουλειά και θεωρώντας οτι παίζει να έχω κάνει λάθος στο πρόγραμμα που έχω στείσει μιας και ο υπολογισμός του Rb,και όχι μόνο , είναι από σχέσεις μακρυνάρια. Για του λόγου του αληθές έκανα υπολογισμό για Γ.Π. 40 μοίρες και κλιση συλλεκτών 40 με νότιο προσανατολισμό και έβγαλα Ητ=1610 kw/m2 το έτος. Για 1 μοίρα απόκλιση από τον νότο με ίδια όλα τα υπόλοιπα βγάζω Ητ=575 kw/m2!! Διαφορά 65%!!!!
EfyD Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 , 2011 Να υποθέσω ότι λάθος το παίρνουν και τα εμπορικά λογισμικά; Οι τύποι αυτοί είναι για να μπορέσεις να υπολογίσεις την ηλιακή ακτινοβολία στο επίπεδο του συλλέκτη σου και να κάνεις διαστασιολόγηση. Τα εμπορικά λογισμικά για το ΚΕΝΑΚ, τουλάχιστον το ένα που έχω, δεν σου κάνει διαστασιολόγηση συλλέκτη και έτσι δεν έχει σχέση. Στο ΤΟΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ πάλι, παιρνάς μόνο τα αποτελέσματα της διαστασιολόγησης του συλλέκτη δηλαδή επιφάνεια και συντελεστή αξιοποίησης. ή τουλάχιστον έτσι νομίζω.....
mechatr0n Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 , 2011 Εγώ θα συμβούλευα να πάρετε σχέσεις από Duffie Beckmann Third edition, όπως από εκεί παίρνει και η ASHRAE. Εγώ έχω φτιάξει δικό μου πρόγραμμα που κάνει προσομοίωση της κίνησης του ήλιου ανά 5 λεπτά σε οποιοδήποτε γεωγραφικό μήκος/πλάτος της γης, καθώς και πρόγραμμα που βγάζει απόδοση συστήματος με boiler real time για οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου.
sdim Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 , 2011 @EfyD Για ποιο λόγο θέλεις τυχαίο προσανατολισμό; Στην πράξη ότι κατασκευάσεις θα έχει συγκεκριμένο προσανατολισμό για κάθε επιφάνεια (εκτός αν είναι καμπύλη).
EfyD Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 , 2011 @EfyD Για ποιο λόγο θέλεις τυχαίο προσανατολισμό; Στην πράξη ότι κατασκευάσεις θα έχει συγκεκριμένο προσανατολισμό για κάθε επιφάνεια (εκτός αν είναι καμπύλη). είναι για προσανατολισμό διαφορετικού του νότιου... στην ΤΟΤΕΕ 3 σου δίνει τύπο υπολογισμού για νότιο προσανατολισμό και κεκλιμένο επίπεδο (σχέση 4.1) και για τυχαίο= # νότιου προσανατολισμού και κεκλιμένο επίπεδο (σχέση 4.6).
EfyD Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 , 2011 Εγώ θα συμβούλευα να πάρετε σχέσεις από Duffie Beckmann Third edition, όπως από εκεί παίρνει και η ASHRAE.Εγώ έχω φτιάξει δικό μου πρόγραμμα που κάνει προσομοίωση της κίνησης του ήλιου ανά 5 λεπτά σε οποιοδήποτε γεωγραφικό μήκος/πλάτος της γης, καθώς και πρόγραμμα που βγάζει απόδοση συστήματος με boiler real time για οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου. Η ΤΟΤΕΕ έχει για βιβλιογραφία και το βιβλίο που αναφέρεις στην ίδια παράγραφο εκτός από το paper από τον οποίο επισύναψα τον τύπο. υπάρχει κάπου διαθέσιμο στο internet? πάντως και από την σχέση 4.9 της ΤΟΤΕΕ προκύπτει η ωριαία ηλιάκή ακτινοβολία στο επίπεδο του συλλέκτη.
jedi.Yannis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14 , 2014 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14 , 2014 Δοκίμασα και εγώ τον τύπο για τυχαίο προσανατολισμό και είναι όντως λάθος. Δοκίμασα να υπολογίσω ακτινοβολία σε 1° κλίση (σχεδό οριζόντιο) και αντί να μου βγάλει την ολική οριζόντια ακτινοβολία μου έβγαλε την διάχυτη μόνο. Το λάθος είναι στα κομμάτια με το ω. Μάλλον θα πάρω και εγώ τον Duff and Beckman, αλλά θα φτιάξω πρόγραμμα για ωριαίο βήμα.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα