giorgosv Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17 , 2011 Οι οδηγίες και τα διάφορα papers που έχει η ιστοσελίδα του HEPOS αναφέρουν ότι η ορθή μέθοδος χρήσης του HEPOS είναι να γίνεται η επίλυση στο HTRS07 και μετά να μετασχηματίζονται τα σημεία σε ΕΓΣΑ87 με τη χρήση του 7 παραμετρικού μετασχηματισμού και τους κανάβους διορθώσεων.Αυτό μπορεί να γίνει με το δωρεάν λογισμικό που δίνει η κτηματολόγιο ή μέσω του προγραμματος μετεπεξεργασίας. Ερωτώ λοιπόν, όσους δουλεύουν με λογισμικό μετεπεξεργασίας, υπάρχει τρόπος να εισαχθεί ο κάναβος διορθώσεων μέσα στο εκάστοτε πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε;Γιατί σε αυτό που χρησιμοποιώ εγω (sokkia spectrum survey) δεν έχω βρεί τροπο.Εχω βάλει μονο τους συντελεστές του 7 παραμετρικού μετ/μου αλλά όχι τους κανάβους. Επίσης το πρόβλημα που έχω είναι ότι το λογισμικό που δινει η κτηματολόγιο (για πολλά σημεία,όχι η εκδοση για ενα) δεχεται δεδομένα εισόδου είτε X,Y,Z, γεωκεντρικά είτε φ,λ,h σε μορφή DD.MMSS πράγμα που με δυσκολεύει διότι το πρόγραμμα που έχω βγάζει είτε σε E,N,h είτε σε δεκαδική μορφή μοιρών οπότε πρέπει να μπαίνω στη διαδικασία να κάνω μετατροπές.
Theoharis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 , 2011 Προσωπικά επιλύω στο HTRS07, μετατρέπω σε XYZ και μετασχηματίζω σε ΕΓΣΑ87 με την εφαρμογή του κτηματολογίου για datafiles. Εαν φτιάξεις πρόγραμμα μετατροπής, προσοχή να δουλέυει σε double precision... Θα μπορούσες να ενσωματώσεις τις διορθώσεις των καννάβων στον ορισμό του προβολικού σου (π.χ. αντί για Ε'=Ε+500000 να θέσεις Ε'=Ε+500000+δΕ, όπου δΕ κατά περίπτωση και αντίστοιχα για Ν').
giorgosv Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 , 2011 ευχαριστώ για την απάντηση,σε αυτό το κατά περίπτωση δΕ κολλάμε..χαχα έχω και εγώ βρεί τρόπο να μετατρέπω σε XYZ και μετά να δουλεύω με την εφαρμογή για data files αλλά προσπαθώ να γλυτώσω αυτη την κίνηση. Παρόλα αυτά μετά απο κάποιες δοκιμές διαπίστωσα ότι είτε κάνω επίλυση σε ΕΓΣΑ είτε σε HTRS07 και μετά μετασχηματισμό τα αποτελέσματα που παίρνω απέχουν κατά 1-2mm μεταξύ τους (!) για μικρές αποστάσεις του εικονικού base. Αν όμως χρειαστεί επίλυση σε αποστάσεις >2-3km τότε επιβάλεται η 2η μεθοδολογία.
giorgosv Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21 , 2011 Πάνω που έπιασα το θέμα σήμερα μου ήρθε email για το καινουργιο λογισμικό της Κτηματολόγιο για μετασχηματισμό από HTRS07->EGSA87 ΚΑΙ με μοντέλο γεωειδούς! Φυσικά όπως λέει η εταιρία τα ορθομετρικά υψόμετρα είναι προσεγγιστικά. Το καλό είναι ότι λύνει όλα τα προβλήματα που ανέφερα παραπάνω με τα δεδομένα εισόδου και γενικώς είναι πολύ πιο εύχρηστο απο το παλιο. Τώρα σχετικά με τις ακρίβειες: Σε 3 τριγωνομετρικά που τσέκαρα από παλιές μετρήσεις έχω οριζοντιογραφικά αποκλίσεις 3-6cm και υψομετρικά έχω από 5-20cm με το νεο μοντέλο γεωειδούς.Πολύ καλή προσέγγιση! Εχω όμως ενα θέμα όταν χρησιμοποιώ VRS: Υψος κεραίας του VRS μπαίνει σε αυτή την περίπτωση;γιατι στους μονιμους σταθμούς πρέπει να προστεθεί και το ύψος κεραίας trimble zefyrκατι.. που είναι 7.15cm.Αφού τα δεδομένα του VRS προκύπτουν από τους μόνιμους,μήπως πρέπει να μπεί και εκεί το ύψος κεραίας;
atsimeri Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22 , 2011 To spectrum survey είναι λογισμικό του χειριστηρίου ή λογισμικό γραφείου? Το topsurv όπως και το TopconTools έχει ενσωματωμένο το μετασχηματισμό ως HEPOS87. Επίσης δέχεται δεδομένα από sokkia το TTools μιας και από ότι διάβασα συγχωνεύθηκαν οι 2 εταιρείες. (Topcon και SOKKIA) Επίσης με μικρή επιφύλαξη το topsurv 8 συνδέεται κανονικά με sokkia GNSS.
giorgosv Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22 , 2011 Λογισμικό γραφείου είναι.Στο λογισμικό πεδίου δεν έχω προβλημα, εισάγονται οι κάναβοι διορθώσεων. Δεν με πειράζει όμως διότι με το καινούργιο λογισμικό της κτηματολόγιο έλυσα τα θέματα που είχα.Το 1ο λογισμικό που έβγαλαν ήταν επιοικώς απαράδεκτο (είναι δυνατόν να χρειάζεται κάθε φορά ο χρήστης να πατάει κουμπί για την εισαγωγή των κανάβων διορθώσεων;;;-απαράδεκτο από προγραμματιστική σκοπιά) Η συγχώνευση της topcon με την sokkia μονο κακό έκανε στους κατόχους παλαιότερων συστημάτων διότι σταμάτησαν την ανάπτυξη των προϊόντων. Απο επικοινωνία που είχα με αντιπρόσωπο στην αμερική μου είπε χαρακτηριστικά "Too many buyouts and with the economy all of the manufacturers are in a “survival mode”.
giorgosv Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24 , 2011 Μιας και έβγαλα κάποια άκρη ας απαντήσω μονος μου στο ερώτημα μου, ναι χρειάζεται να δηλωθεί η κεραία TRM41249.00 TZGD όταν δουλεύουμε με VRS και δίνει 5-7cm διαφορά στο υπολογισμένο υψόμετρο. Οπότε όσοι δουλεύετε με VRS σε postprocessing δηλώστε την στο πρόγραμμα για να είστε πιο σωστοί/ες.
Nikos87 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26 , 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26 , 2011 Το λογισμικό που χρησιμοποιώ (surve CE) δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να φτιάξει ένα δικό του datum format.Λέω λοιπόν ότι θα μπορούσα να φτιάξω ένα format αντιγράφοντας όλες τις παραμέτρους απο το format HTRS-07 -> GGRS 87 (ΕΓΣΑ87) με μόνη τη διαφορά ότι στην θέση του ελιψοειδούς θα έβαζα τις παραμέτρους ( a και 1/f) του ελιψοειδούς που χρησιμοποιεί το HEPOS.Με αυτόν τον τρόπο θα είχα κατευθείαν τα X ,Y καθώς και τα συνορθομένα υψόμετρα.Αυτό που δεν γνωρίζω όμως είναι οι παράμετροι του ελιψοειδούς που έχει ενσωματόσει το Hepos στο λογισμικό που δίνει.Επίσης δεν ξέρω αν το ελιψοειδές καθορίζεται μόνο από τις ππαραμέτρους a και 1/f που ζητάει το λογισμικό του χειριστηρίου μου ή υπάρχουν και άλλες παράμετροι.Μπορεί κάποιος να βοηθήσει?
dimamp Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26 , 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26 , 2011 Αγαπητέ Nikos87 Ο μετασχηματισμός HTRS07<---> γίνεται κάνοντας χρήση 7-Παραμετρικού μετασχηματισμού ομοιότητας και στη συνέχεια ενός μοντέλου πρόγνωσης σφάλματος. Αν θες να χρησιμοποιήσεις ελλειψοειδές για γεωδαιτικές και προβολικές συντεταγμένες χρησιμοποιήσε αυτό του GRS80. Επίσης να είσαι πολύ επιφυλακτικός με τα υψόμετρα το HEPOS... Αν θες κατι ευχαριστώς να προσπαθήσουμε να στο αποσαφηνίσουμε περαιτέρω.
Nikos87 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26 , 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26 , 2011 Δημήτρη κατ αρχήν σε ευχαριστώ για την ανταπόκριση.Δοκιμάζοντας το Hepos σε αρκετά τριγωνομετρικά της Αττικής διαπίστωσα ότι ενώ οριζοντιογραφικά η ακρίβεια του είναι ικανοποιητική (σύγκρινα τις συντεταγμένες του Hepos με αυτές της ΓΥΣ) στα υψόμετρα υπήρχε μια διαφορά της τάξης των δέκα μέτρων.Μίλησα με κάποια κοπέλα (προφανώς συνάδελφος ήταν) της υποστήριξης του HEPOS και μου είπε να κατεβάσω το λογισμικό που διαθέτει το HEPOS το οποίο μετατρέπει τις συντεταγμένες του HEPOS (HTRS 07) σε συντεταγμένες ΕΓΣΑ 87,πράγμα που κάνει και το λογισμικό του χειριστηρίου του GPS. Η διαφορά από το λογισμικό του χειριστηρίου είναι ότι έχουν ενσωματώσει ένα ελλειψοειδές το οποίο δίνει ορθομετρικά υψόμετρα.Πράγματι ακολούθησα τις οδηγίες και το πράγμα μαζεύτηκε.Δεν υπάρχουν δηλαδή αυτά τα 10μετρα σαν διαφορές τα υψόμετρα.Αυτό που ρωτάω είναι αν μπορώ αυτήν την μετατροπή που κάνει το λογισμικό του HEPOS, να γίνεται αυτόματα την ώρα της μέτρησης,αλλάζοντας τις παραμέτρους του GRS 80 (a και 1/f) με τις παραμέτρους του ελλειψοειδούς που έχει ενσωματώσει το HEPOS, στο λογισμικό που διαθέτει.Αν αυτό γίνεται τότε πώς μπορούμε να βρούμε αυτές της παραμέτρους (a και 1/f)? Σε κάθε περίπτωση σε ευχαριστώ και πάλι για την ανταπόκριση.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα