Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί αυθαιρέτων και ΓΟΚ: Προστίμων υπόχρεοι


Symeonis

Recommended Posts

Αγοράζω σήμερα ένα διαμέρισμα από μια πολυκατοικία που χτίστηκε με άδεια προ δωδεκαετίας. Σε κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας υπάρχουν ήδη εδώ και χρόνια -ίσως από τον χρόνο αποπεράτωσης της οικοδομής- αυθαίρετα κτίσματα. Ως συγκύριος των παραπάνω αυθαιρέτων κτισμάτων και μετά από τυχόν μελλοντική διαπίστωση των παραβάσεων και χαρακτηρισμό των κτισμάτων ως αυθαιρέτων , υπάρχει περίπτωση να ευθύνομαι εις ολόκληρο με τους άλλους συγκυρίους στην καταβολή προστίμων ανέγερσης και διατήρησης ;;; Αυτό που με ενδιαφέρει είναι , ποιοι είναι υπόχρεοι : οι κατά τον χρόνο ελέγχου συγκύριοι ; Οι κατά τον χρόνο κατασκευής των αυθαιρέτων κτισμάτων συγκύριοι ; Όλοι οι συγκύριοι (οι κατά τον χρόνο ελέγχου και όλοι οι δικαιοπάροχοί τους ;).

Υ.Γ. :γνώρίζω ότι το ζήτημα αυτό ανήκει κατά βάση στο επιστημονικό αντικείμενο του δικηγόρου , παρά του μηχανικού, παρ'όλ'αυτά προσβλέπω στη συχνότερη μάλλον ενασχόληση του τελευταίου με τα θέματα των αυθαιρέτων και των προστίμων.

Link to comment
Share on other sites

Υπόχρεος είναι ο κύριος του αυθαιρέτου την στιγμή της βεβαίωσης της αυθαιρεσίας. Δικαστικά υπάρχει η δυνατότητα να επιρρίψεις την ευθύνη στον πραγματικό υπαίτιο. Αλλά θα πρέπει να εξηγήσεις κάποια πράγματα, όπως -πιθανότατα- για ποιόν λόγο υπέγραψες ψευδές συμβόλαιο...

Link to comment
Share on other sites

Η επιβολή του προστίμου αυθαίρετης κατασκευής βαραίνει τους ιδιοκτήτες της κατά το χρόνο διαπίστωσης της παράβασης και υπολογισμού του προστίμου. Αφού με την αγορά του διαμερίσματος γίνεσαι συγκύριος όλου του οικοπέδου και των κοινοχρήστων κτισμάτων του, αποκτάς ουσιαστικά και την ευθύνη των συνεπειών των αυθαιρέτων κατασκευών.

Link to comment
Share on other sites

Το συμπέρασμα στο οποίο συγκλίνετε , ότι δηλ. ο συγκύριος κατά τον χρόνο της διαπίστωσης της αυθαιρεσίας βαρύνεται με τα πρόστιμα, χωρίς άλλο, είναι σύμφωνο με το γράμμα του νόμου. Καμία αντίρρηση. Απο 'κει και πέρα , AlexisPap , έθιξες αυτό που με καίει : ότι δηλ. υπάρχει (;) δυνατότητα να εγκαταλειφθεί το τυπικό κριτήριο της κυριότητας και να υιοθετηθούν κριτήρια ουσιαστικά , που να συνάδουν με το χαρακτήρα του προστίμου ως χρηματικής κύρωσης . Όπως , το κριτήριο της συμμετοχής στην κατασκευή , που με βολεύει , διότι ,εφαρμοζόμενο, απαλλάσσει τον αμέτοχο κατοπινό ιδιοκτήτη. Από την άλλη , βέβαια , ο αμέτοχος ιδιοκτήτης βαρύνεται με υπαιτιότητα , αφού γνωρίζει την παρανομία . Εν πάση περιπτώσει , η νομολογία που βρήκα για τα θέματα αυτά είναι κυμαινόμενη - ας μην σας κουράσω παραπάνω . Αλλά , μια ένσταση : που ακριβώς εντοπίζεται το ψεύδος στο συμβόλαιο αγοράς ; Στο συμβόλαιο γίνεται μνεία της άδειας ανέγερσης της οικοδομής - αντίγραφο της οποίας άλλωστε επισυνάπτεται. Δεν δήλωσε πουθενά ο αγοραστής ότι το ακίνητο που αγοράζει δεν βαρύνεται με καμία πολεοδομική παρανομία. Και δεν πρόκειται από τις παρανομίες που εμποδίζουν τη μεταβίβαση κατά την παρ. 10 του άρθρου 17 ν. 1337/1983.

Link to comment
Share on other sites

Το πρόστιμο για την αυθαίρετη κατασκευή (αλλά όχι και αυτό της διατήρησης) επιρρίπτεται στον κύριο, αλλά βαρύνει την κατασκευή. Αν μπορέσει να αποδείξει (δικαστικά) ο νυν κύριος ότι επί κυριότητας αλλουνού κατασκευάστηκε η αυθαίρετη κατασκευή και ότι αυτός δεν έλαβε γνώση της αυθαιρεσίας, τότε γλιτώνει.

 

Από 'κει και πέρα, το πεδίο είναι απέραντο και η νομολογία ποικίλει ανάλογα με το τι τεκμήρια διαθέτει ο επιδιώκων απαλλαγή... Αλλά αυτό το μέρος της δουλειάς είναι των δικηγόρων.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο αγοραστής υπογράφει στο συμβόλαιο ότι αγοράζει αυτό που δείχνουν τα σχέδια. Αν εκ των υστέρων βεβαιωθεί διαφορετική πραγματική κατάσταση, η διαφοροποίηση ως προς τα σχέδια υποτίθεται ότι έλαβε χώρα στο μεσοδιάστημα από την υπογραφή των συμβολαίων...

Link to comment
Share on other sites

Από εκεί και πέρα, το θέμα είναι καθαρά νομικό και οφείλεις να το ερευνήσεις εσύ ως Δικηγόρος δουλειά για την οποία άλλωστε θα αμοιφθείς.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι δεν ισχύει αυτό που λέει ο AlexisPap... Τί σημαίνει δικαστικά μπορείς.... Τί θα πεις στο δικαστήριο, να βρεί κάποιους μετά από 12 χρόνια και να τους τραβήξει το αυτί;

 

Να επαναλάβουμε ότι άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται; Το ξέρεις αγαπητέ φίλε αυτό καλύτερα από εμάς...

Να επαναλάβουμε για 1Ε+20 φορά ότι κανείς δεν θα σας απαγόρευε να έχετε και μηχανικό κατά την αγορά του διαμερίσματος και ίσως να ήταν ο μόνος στον οποίο θα μπορούσατε να επιρρίψετε ευθύνες, αν παρέλειπε να σας ενημερώσει για τα αυθαίρετα κτίσματα και για τις πιθανές ευθυνες που αναλαμβάνατε και γιαυτά...

Μόνο οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι, δέν τα ξέρετε όλα... καλό θα ήταν εσείς τουλάχιστον να είχατε προσέξει περισσότερο κατά την αγορά...

Δεν θέλω να ακουστεί εριστικό αυτό που λέω, αλλά είναι η πραγματικότητα.

Link to comment
Share on other sites

Χτες μου έφερε μια κυρία ένα διαμέρισμα σε υπόγειο για τακτοποίηση.

Το διαμέρισμα λοιπόν αυτό είναι σύμφωνα με την άδεια αποθήκη ή μάλλον είναι τμήμα μια ενιαίας αποθήκης που έχει χωριστεί σε διαμερίσματα.

Αλλά στα συμβόλαια επισυνάπτεται σχέδιο μηχανικού που δείχνει κατοικίες. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το σχέδιο το "διαμέρισμα" έχει χιλιοστά από το 1985.

Ο σημερινός ιδιοκτήτης αγόρασε νομίζοντας καλόπιστα πως είναι νόμιμο.

Δεν νομίζω πως έχει καμία ευθύνη για την παρανομία.

Αγόρασε με θεωρημένα από τον συμβολαιογράφο και τον μηχανικό σχέδια.

Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί σε δικαστήριο να κερδίσει.

Αλλά, αν είχε αγοράσει με το σχέδιο της πολεοδομίας τότε δεν μπορεί να αποδείξει πως δεν γνώριζε.

 

Επίσης να συμπληρώσω πως την νομιμότητα ή μη οφείλει να ελέγξει και ο δικηγόρος, που στο κάτω κάτω πληρώνεται για αυτή τη δουλειά.

Link to comment
Share on other sites

Ομολογώ ότι είναι μια ειδική περίπτωση, αλλά πάλι ένας μηχανικός θα ζητούσε να γίνει η αγορά με τα νόμιμα σχέδια... δηλ. της Πολεοδομίας. Πάλι θα τον γλύτωνε φαντάζομαι

Πρακτικά ευθύνη με τη στενή έννοια δεν έχει κανείς ιδιώτης γιατί δεν υποχρεούται να γνωρίζει καν να διαβάσει το σχέδιο... Το ζήτημα είναι ότι ΚΑΝΕΙΣ τους δεν διαθέτει ένα μικρό ποσό που απαιτείται για τον έλεγχο του όποιου ακίνητου από μηχανικό... Μόνο οι τίτλοι και οι υποθήκες τους ενδιαφέρουν οπότε είναι απλώς υπεύθυνοι των επιλογών τους.

 

Τί εννοείς θεωρημένα από τον συμβολαιογράφο και τον μηχανικό; προφανώς τον μηχανικό του κατασκευάστή ή πωλητή... Ο μηχανικός ο δικός του;;;

 

Να δηλώσω βέβαια ότι κι εγώ αν δεν ημουν της δουλειάς, μάλλον κάπως έτσι θα έκανα την αγορά... απλώς τώρα μιλάω για να προείδοποιήσω τυχόν ιδιώτες αναγνώστες του παρόντος.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι απέραντο, αν μπούμε σε περιπτωσιολογία χαθήκαμε. Ας βρει την άκρη ο φίλος μας, ερευνώντας από νομικής απόψεως την περίπτωσή του.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.