ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24 , 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24 , 2008 Συμφωνόντας με όλες τις απόψεις απλά παραθέτω και την δική μου εμπειρία. Κάνω 2 αρμούς διακοπής. Μία στην βάση του υποστηλώματος, η οποία αφορά αποκλειστικά το σκυρόδεμα-κατασκευαστική (δεν κάνω καμία μάτιση) και άλλη μία στο μέσο του υποστυλώματος (όπου εδώ έχω την μάτιση) και ρίχνουμε "κοντό κοστούμι" από μέσο στύλου+δοκάρια+πλάκα. Ο λόγος προφανώς είναι να αποφύγουμε την μάτιση σε περιοχές με μεγάλα φορτία ροπής. καλή λύση αλλά έχει το μειονέκτημα της δύσκολης σκυροδέτησης
K_PAT Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25 , 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25 , 2008 Συνάδελφοι επισημαίνω και πάλι ότι η τοποθέτηση εκτός των συνδετήρων ασφαλώς και δεν είναι η καλύτερη λύση, είναι όμως σε κάποιες περιπτώσεις μία πρακτική λύση. Συμφωνώ ότι ο ΕΚΩΣ δεν αναφέρει ότι μπορεί να είναι εκτός συνδετήρα. Οταν όμως αναφέρει ότι πρέπει να είναι εντός του πλάτους του υποστυλώματος, πως το ερμηνεύετε? Πάντως όπως έχει επισημανθεί και για άλλα θέματα οι κανονισμοί έχουν πολλές ασάφειες. Θα αναφέρω όμως και πάλι το βιβλίο που ανέφερα παραπάνω (Φαρδής) στο οποίο αναφέρει ότι είναι δυνατό ποσοστό του άνω οπλισμού να βρίσκεται ακόμη και εκτός του πλάτους του υποστυλώματος. Φυσικά αναφέρεται σε κάποια από τα πρόσθετα των στηρίξεων και όχι στα "μοντάζ".
ilias Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25 , 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25 , 2008 Συνάδελφε K_PAT με όλο το σεβασμό, μία πρακτική λύση πρέπει να είναι και μία ασφαλής λύση. Για μένα δεν υπάρχουν πρακτικές και μη πρακτικές λύσεις, αλλά ασφαλείς και μη ασφαλείς. Και ένα ερώτημα: Πως θα καλύψεις τις διατμητικές δυνάμεις των δοκών, όταν οι συνδετήρες δε συμμετέχουν ενεργά από τη στιγμή που δεν "αγκαλιάζουν" το διαμήκη οπλισμό σου? Εκτός αν κάμπτεις τα μισά +1 σίδερα όπως λέει ο Κανονισμός.
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25 , 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25 , 2008 Αν σκυροδετηθεί όλο το ύψος του στύλου μαζί με τις δοκούς και πλάκες πώς θα περάσει η μπούμα μέσα στο στύλο για να γίνει συμπύκνωση και να μην πέφτει το σκυρόδεμα από ύψος μεγαλύτερο των 2,50μ; Αν σκυροδετηθεί το μισό ύψος του στύλου μαζί με τις δοκούς και πλάκες πώς θα γίνει συμπύκνωση στο άνω μισό του στύλου;
erling Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25 , 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25 , 2008 Θα αναφέρω όμως και πάλι το βιβλίο που ανέφερα παραπάνω (Φαρδής) στο οποίο αναφέρει ότι είναι δυνατό ποσοστό του άνω οπλισμού να βρίσκεται ακόμη και εκτός του πλάτους του υποστυλώματος. Φυσικά αναφέρεται σε κάποια από τα πρόσθετα των στηρίξεων και όχι στα "μοντάζ". Αυτό που αναφέρει ο Φαρδής λέει και ο ΕΚΩΣ. Δηλαδή έχεις στύλο πλάτους 25εκ και δοκό πλάτους 30εκ. Το 25% του οπλισμού της δοκού μπορεί να είναι εκτός του πλάτους του στύλου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα είναι και εκτός των συνδετήρων της δοκού. Εκτός αν εννοείς πως δίνοντας μας το δικαίωμα να συνυπολογίσουμε στον οπλισμό της δοκού και τον εκατέρωθεν οπλισμό της πλάκας κάνουμε το εξής. Εστω ότι θέλουμε άνω οπλισμό δοκού 5Φ18 σε δοκό πλάτους 25εκ. Σε μια στρώση χωράνε όμως μόνο 4Φ18, οπότε το 1Φ18 (20%) το τοποθετούμε εκτός δοκού (ή βάζουμε εκατέρωθεν αυτής από 1Φ14), και λογικά θα είναι και εκτός συνδετήρων δοκού. Αλλά θα πρέπει ο ελάχιστος οπλισμός να είναι πάντα εντός. Δεν ξέρω αν κατάλαβα καλά το πνεύμα του κανονισμού, τώρα μου ήρθε σαν φλασιά.
kvasil Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25 , 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25 , 2008 ilias δεν συμφωνώ μαζί σου για τους παρακάτω λόγους: 1) για να λάβουμε υπόψη μας την συμμετοχή του διαμήκους οπλισμού για την ανάληψη τέμνουσας δύναμης (δράση βλήτρου) δεν είναι απαραίτητο να ¨αγκαλιάζεται" από τους συνδετήρες. Αυτό που μας απασχολεί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να έχουμε την απαιτούμενη επικάλυψη του οπλισμού σου για να α. μην παρουσιαστούν αστοχίες τύπου απόσχισης. β. να μπορούν να αναπτυχθούν οι δυνάμεις τριβής ώστε να λειτουργήσει ο οπλισμός σε εφελκυσμό. 2) η εφαρμογή της παραγράφου του ΕΚΩΣ αναφέρεται σε διατομές τύπου πλακαοδοκού. Επομένως αφού χρησιμοποιούμε τα χαρακτηριστικά της πλακοδοκού για την διαστασιολόγηση γιατί να μην την χρησιμοποιούμε και για την όπλιση του στοιχείου μας; 3) Οι συνδετήρες τοποθετούνται για να παραλάβουν τον λοξό εφελκυσμό που αναπτύσσεται κοντά στις στηρίξεις. Η ενεργοποίηση τους είναι ανεξάρτητη από την ύπαρξη του άνω διαμήκους οπλισμού. Όσο αφορά την ασφάλεια, συμφωνώ μαζί σου στο γεγονός ότι θα πρέπει να παρέχουμε ασφαλείς λύσεις. Άλλωστε η χρήση της συγκεκριμένης παραγράφου γίνεται συνήθως σε "δύσκολες" περιπτώσεις, αλλά λόγο της ιδιαιτερότητάς της που αφορά την σωστή τοποθέτηση του οπλισμού και κατ' επέκταση ορθής επίβλεψης - παροχής οδηγιών, την κάνει λιγότερο εφαρμόσιμη αλλά όχι μη ασφαλή. erling ακριβώς αυτό είναι το νόημα. βέβαια πάντα υπάρχει και η δεύτερη στρώση οπλισμού.
ilias Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25 , 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25 , 2008 kvasil ίσως δεν κατάλαβες τι εννοούσα ή ίσως εγώ φταίω που μπορεί να το διατύπωσα μπερδεμένα. Αυτό που λέω λοιπόν είναι ότι η κάλυψη των διατμητικών δυνάμεων των δοκών επιτυγχάνεται με δύο τρόπους: i) Με συνδετήρες ii) Με κάμψη μισών +1 σιδήρων Έχει λοιπόν νόημα η ύπαρξη συνδετήρων μέσα στη μάζα του σκυροδέματος χωρίς να περισφίγγει κάτι (διαμήκη οπλισμό)? Ποια η δουλειά τους τότε? Η ύπαρξη δηλαδή και μόνο των συνδετήρων χωρίς να λειτουργούν σαν συνδετήρες προσφέρει κάλυψη έναντι διατμητικών δυνάμεων?
K_PAT Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25 , 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25 , 2008 ilias εγώ θα συμφωνήσω με τον kvasil και τον erling σχετικά με την ερμηνεία του κανονισμού. Αν από τις 5 ράβδους μείνει 1 εκτός συνδετήρα δεν θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας στην ανάληψη της τέμνουσας. Ασφαλώς όμως μιλάμε για μη συνήθεις πριπτώσεις. Τώρα για την διαφορά μεταξύ ασφαλούς και πρακτικής λύσης σαφώς και προτιμώ κάθε φορά την ασφαλή, πρέπει όμως αυτή να μπορεί και να εφαρμόζεται. Σε καμμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να γίνει εκπτωση στην ασφάλεια. Πιστεύω ότι πρέπει οι λύσεις που δίνουμε, να ξέρουμε ότι μπορούν να εφαρμοστούν γιατί υπάρχει και η περίπτωση μία από αυτές τις λύσεις να μην την επιβλέψουμε εμεις οι ίδιοι και εν τέλει αν υπάχει δυσκολία στην εφαρμογή της να γίνει κάτι πολύ χειρότερο.
ppetros Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25 , 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25 , 2008 Αν σκυροδετηθεί το μισό ύψος του στύλου μαζί με τις δοκούς και πλάκες πώς θα γίνει συμπύκνωση στο άνω μισό του στύλου; Πρώτα ρίχνουμε τους μισούς σε ύψος στύλους και από πίσω συμπύκνωση και αμέσως μετά καπάκι δοκούς-πλάκες.
ppetros Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25 , 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25 , 2008 Αυτό που αναφέρει ο Φαρδής λέει και ο ΕΚΩΣ. Δηλαδή έχεις στύλο πλάτους 25εκ και δοκό πλάτους 30εκ. Το 25% του οπλισμού της δοκού μπορεί να είναι εκτός του πλάτους του στύλου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα είναι και εκτός των συνδετήρων της δοκού. Εστω ότι θέλουμε άνω οπλισμό δοκού 5Φ18 σε δοκό πλάτους 25εκ. Σε μια στρώση χωράνε όμως μόνο 4Φ18, οπότε το 1Φ18 (20%) το τοποθετούμε εκτός δοκού (ή βάζουμε εκατέρωθεν αυτής από 1Φ14), και λογικά θα είναι και εκτός συνδετήρων δοκού. Οι συνδετήρες πάντα περικλείουν ΟΛΟ το οπλισμό της δοκού. Αρα όλα τα παραπάνω είναι οκ αλλά οι συνδετήρες της δοκού περικλείουν και τα 5Φ18.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα