Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Όχι, δεν τα γλυτώνεις "έτσι απλά", γιατί έχεις τον Φ.Ο σκυροδέματος που θα πρέπει να μετρήσει στο ΣΔ (μην ξεχνάς τις προβολές των δοκών). Σε γενικές γραμμές η πέτρα αφαιρείται αν είναι "έξω" από τα υποστυλώματα.

 

Για να μην μιλάμε στον αέρα, επειδή ξεφύγαμε και για να είσαι κι εσύ σίγουρος, κοίτα στην εγκύκλιο 41458/20.10.2003 (Εγκ.24 ΥΠΕΧΩΔΕ) Τόμος Αβ σελ.Α-600,263 ώστε να μην βρεθείς προ δυσάρεστης εκπλήξεως όπως την είχα πατήσει εγώ την πρώτη φορά! ;)

Δημοσιεύτηκε

dimitrispsi εσύ προτείνεις αυτό που είπα αρχικά, δηλαδή μονωμένη εσωτερικά φέρουσα τοιχοποιϊα στην οποία όμως δεν είμαι σίγουρος εαν μετράει στον σ.δ. η μόνωση ή όχι? Να πω και κάτι ακόμα ίσως τραβηγμένο, εαν κάνω φέρων τοιχείο 50 εκ ή όσο προκύψει από την επίλύση (ισόγειο κτίριο) μετά βάλω την μόνωση 5 εκ και μετά επένδυση με πέτρα καταφέρνω τίποτα?

Δημοσιεύτηκε

1.Σε κανένα βιβλίο οικοδομικής,που γνωρίζω,υπάρχει υπόδειγμα τρίστρωτης λιθοδομής.Όλες οι φέρουσες λιθοδομές νοούνται συμπαγείς με κανονική εμπλοκή των λιθοσωμάτων.

2.Δεν υπάρχει περίπτωση να μην θερμομονωθεί μια λιθοδομή που περικλείει θερμαινόμενο χώρο(αυτό ίσχυε και πρό ΚΕΝΑΚ).Μιά ανεπίχριστη λιθοδομή 60εκ. πάχους έχει συντ. θερμοπ. U, 3-5 φορές μεγαλύτερο απο τον επιτρεπόμενο.

Δημοσιεύτηκε

πως θερμομονώνεις την φέρουσα τοιχοποιία απο λιθοσώματα?

Δημοσιεύτηκε

Από έξω πρός τα μέσα έχω(εφ'όσον δεν υπάρχει απαίτηση εμφανούς):

-λιθοδομή

-μόνωση(3-5εκ.)

-ορθοδρομικό τούβλο.

Το τελευταίο είναι χρήσιμο και για τα Η/Μ που θα εντοιχιστούν.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

ntemi αυτό ακριβώς μου πρότειναν από την πολεοδομία! αναφέρομαι σε φέρουσα τοιχοποιία χωρίς σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα.. μπελά δεν είχαμε με τα πέτρινα, μπελά βρήκαμε....!

Δημοσιεύτηκε

Χάνουμε εντελώς την τεράστια θερμοχωρητικότητα του πέτρινου τοίχου έτσι.

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ,αλλά τι άλλο μπορεί να κάνει ο δυστυχής στατικός;Να μονώσει εξωτερικά;

Δημοσιεύτηκε

Δεν είχα τον χρόνο να ασχοληθώ με το πρακτικό μέρος του θέματος.

 

Αν μονώσεις εσωτερικά, χάνεις την θερμοχωρητικότητα της πέτρας όπως σωστά αναφέρθηκε. Αν βέβαια πρόκειται για "χειμερινό" εξοχικό κάτι τέτοιο ίσως είναι και ζητούμενο, αφού για το σαββατοκύριακο δεν θέλεις να ζεστάνεις τόσα κυβικά πέτρα, θέλεις απλά να ζεστάνεις τον χώρο διαβίωσης με σταθερή "μικρή" παροχή ενέργειας.

Έστω ότι θέλεις να μονώσεις εσωτερικά. Τυπικά (κατά την δική μου ερμηνεία) όλα τα πρόσθετα πάχη εκτός της πέτρας δεν θα μετρήσουν στον ΣΔ γιατί είναι μέρος της τοιχοποιίας (μη φέροντα στοιχεία, αλλά αναπόσπαστα στοιχεία της).

Θα μπορείς πχ να γράψεις στην έκθεσή σου "φέρουσα τοιχοποία λιθοσωμάτων με μόνωση, συνολικού πάχους 65 εκατοστών".

 

Για μένα το όλο θέμα ΚΕΝΑΚ πάσχει σε περιπτώσεις "μη σύνθετης" τοιχοποιίας. Με τα τούβλα δηλαδή έχεις επιλογές με ποια σειρά θα μπουν τα υλικά. Επιλογές έχεις και σε περιπτώσεις υλικών τύπου YTONG όπου θερμομόνωση βάζεις μέσα ή έξω. Είναι ήδη επίπεδα υλικά και δεν σε ενδιαφέρει. Σε περιπτώσεις τοιχοποιίας από λιθοσώματα ή συμπαγούς ξύλου (κορμοί) όμως δεν υπάρχουν επιλογές, γιατί το δομικό υλικό είναι που θέλεις να φαίνεται. Και αυτό γενικά επεκτείνεται στην διαφορετική θερμική λειτουργικότητα και ανταπόκριση του χώρου. Για να ζεστάνεις ένα πέτρινο, πρέπει να καταναλώσεις υπερβολική ενέργεια, μέχρι να "πάρει θερμοκρασία" η πέτρα. Το ξύλο πάλι δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο, δεν έχει μεγάλη θερμοχωρητικότητα. Άρα οι απαιτήσεις θέρμανσης είναι εντελώς σε διαφορετική βάση.

 

Προς το παρόν, δεν έχω κάποια καινούργια άδεια τέτοιου σπιτιού για να δω τι θα κάνω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.