Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΕΞΆΔΙΑΙΡΕΤΟΥ


kvasilak

Recommended Posts

Γεια σας,

Έχω ένα οικόπεδο εξάδιαιρέτου με ακόμη 3 άτομα στην Νάξο. Όλο το οικόπεδο ειναι ένα στρέμμα και το δικό μου κομμάτι είναι 250τμ. Κάθε χρόνο το δηλώνω στην εφορία κανονικά. Θέλω να το πουλήσω, τι πρέπει να κάνω? Πρέπει να βρώ ποιοι είναι οι υπόλοιποι 3 ιδιοκτήτες που έχουν τα υπόλοιπα 750τμ για να μπορέσω να το πουλήσω? Είναι εντος σχεδίου σε χωριο 2500 κατοίκων. Στην περιοχή υπάρχουν χτισμένα σπίτια κλπ. Μπορώ να πάω μηχανικό να κάνει τοπογραφικό?

Σας ευχαριστω πολυ

Link to comment
Share on other sites

Δεν χρειάζεσαι συναίνεση των υπολοίπων για να μεταβιβάσεις το ποσοστό σου. Προσοχή έχεις εξ' αδιαιρέτου ποσοστό όχι τμήμα όπως λές (άσχετα αν μεταξύ σας έχετε συμφωνήσει έναν άτυπο διαχωρισμό).

Καλό θα είναι βέβαια να ενημερώσεις και τους συνιδιοκτήτες για να μην υπάρξουν απρόοπτα (και μπορεί κάποιος από αυτούς να ενδιαφέρεται να αγοράσει το ποσοστό σου).

Συντάσεις κανονικά τοπογραφικό για όλο το ακίνητο και μεταβιβάζεις με συμβόλαιο το 25%.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστω για την απάντηση, αλλα το συμβόλαιο που έχω γράφει ότι έχω 250τμ σε σύνολο 1000τμ.

Μάλιστα έχω πληρώσει και εφορία βάσει αυτού πριν λίγα χρόνια όταν μου το έγραψε η μητέρα μου σαν ψιλή κυριότητα και κράτησε την επικαρπία. Έχω μια απορία ακόμη. Πως μπορώ να μεταβιβάσω το 25% ? Αυτός που θα το πάρει πως θα ξέρει ποιο κομμάτι απο τα 1000τμ μπορεί να χρησιμοποιήσει πχ για να το κάνει parcking? Έχω πελάτη που έχει παρκινγκ ακριβως κατω απο το οικόπεδο και θέλει να το αγοράσει για να το επεκτείνει.

Σας ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Πολύ πιθανό τότε να έχει γίνει σύσταση κάθετης συνιδιοκτησίας και να έχουν ορισθεί τμήματα αποκλειστικής χρήσης για ανοικοδόμηση. Κι έτσι όμως συνεχίζεις να είσαι κύριος του 25% όλου του οικοπέδου.

Αν τώρα έχει γίνει σύσταση τότε θα επισυνάπτεται στη σχετική Συμβολαιογραφική πράξη Τοπογραφικό Διάγραμμα που θα δείχνει το τμήμα αποκλειστικής χρήσης κάθε συνιδιοκτήτη. Πρέπει να απευθυνθείς οπωσδήποτε σε Τοπ. Μηχ/κό για να σε κατατοπίσει πλήρως και να σου εντοπίσει το τυχόν επιμέρους τμήμα του οικοπέδου.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστω για την απάντηση, αλλα το συμβόλαιο που έχω γράφει ότι έχω 250τμ σε σύνολο 1000τμ.

 

Έχω διαβάσει πολλά τέτοια συμβόλαια. Έτσι αναφερόταν η εξ'αδιαιρέτου ιδιοκτησία σε αυτού του είδος τα συμβόλαια. Δεν λέει τίποτα.

Αν δεν αναφέρεται ρητά σε διακριτά κατά χρήση τμήματα όπως λέει ο Τοπογαύρος, τότε σίγουρα μιλάμε για 25% εξ'αδιαιρέτου.

Το ποσοστό σου απλώς το μεταβιβάζεις. Δηλαδή ο αγοραστής θα αγοράσει 25% εξ'αδιαιρέτου του όλου, όχι συγκεκριμένο τμήμα. Τώρα αν υπάρχει κατανόηση από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες δε θα έχει πρόβλημα. Αλλά πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος στο μέλλον να δημιουργήσει πρόβλημα.

Το καλύτερο είναι να ξαναελέγξεις τα συμβόλαια σου για να σιγουρετείς ότι έχεις εξ'αδιαιρέτου συνιδιοκτησία ή σύσταση διηρημένης.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστω για την απάντηση, αλλα το συμβόλαιο που έχω γράφει ότι έχω 250τμ σε σύνολο 1000τμ.

 

Φίλε μου όταν λέμε "εξ'αδιαιρέτου" εννοούμε εξ'αδιαιρέτου. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο τμήμα το οποίο κατέχεις. Αυτό που κατά πάσα πιθανότητα ("βεβαιότητα" αν δεν πρόκειται για 1 στις 1000 για οριζόντια ιδιοκτησία με βλακώδη διατύπωση), γράφει το συμβόλαιό σου, είναι ότι το ποσοστό σου του 25%, αντιστοιχεί σε 250 τ.μ. Σε καμία περίπτωση αυτό όμως δε σημαίνει συγκεκριμένα τ.μ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.