Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πάγιο στοιχείο στον λογιστικό προσδιορισμό


Recommended Posts

Αν για το έτος 2010 αγοράστηκε πάγιο στοιχείο που αποσβένεται σε 5 χρόνια , βάζουμε ως δαπάνη για το '10 την ετήσια απόσβεση ή το συνολικό ποσό για να υπολογίσουμε λογιστικά το εισόδημα .

 

Λογικά μπαίνει η ετήσια απόσβεση για το 10 .

Link to comment
Share on other sites

Το αντιλαμβάνομαι το νόημα της απόσβεσης ανά έτος . Αλλά στην πράξη έγινε συνολική δαπάνη για το 2010 . Οπότε με την αλλαγή υπολογισμού του εισοδήματος σε λογιστικό έσοδα-έξοδα δεν ξέρω αν χρειάζεται συνολικά η δαπάνη του παγίου ή τμηματικά ή κατ' επιλογή .

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί το συκγκεκριμένο πάγιο να αποσβεσθεί μια και έξω στην πρώτη χρήση ?

Αν τώρα χρειάζεται ή δε χρειάζεται η απόσβεση είναι θέμα υποκειμενικό (ανάλογα με τα δεδομένα του καθενός).

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που ρωτάει ο thomas, απ' ότι καταλαβαίνω, είναι αν στα έξοδα θα είναι και το σύνολο της δαπάνης αγοράς του παγίου και το ποσοστό της απόσβεσής του ;

Link to comment
Share on other sites

Kαι τα δύο μαζί δεν γίνεται. Υπάρχουν πάγια που μπορούν να αποσβεσθούν εφάπαξ εντός της χρήσεως στην οποία άρχισε η παραγωγική λειτουργία τους. Διαφορετικά τρέχουμε την απόσβεση τμηματικά.

Σχετικό με τις αποσβέσεις είναι το ΠΔ 299/ 29-10-2003.

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι 1500 αν θυμάμαι καλά αποσβένονται στο έτος (αν θέλεις) . Για μεγαλύτερα ποσά υποχρεωτικά μπαίνει συντελεστής απόσβεσης.

 

Φοβόμουν επειδή αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού εισοδήματος σε λογιστικός μην αλλάζει κάτι στα πάγια . Αλλά όπως λέει ο Σωτήρης η φιλοσοφία παραμένει η ίδια .

Link to comment
Share on other sites

Στο βιβλίο εσ-εξ που θα καταχωρήσουμε το πάγιο, γράφουμε όλο το ποσό της αξίας και κάνουμε φορολογική αναμόρφωση στο Ε3, έτσι ώστε να γίνει απόσβεση του 1 έτους?

Link to comment
Share on other sites

Δεν κάνεις φορολογική αναμόρφωση γιατί η αξία των παγίων δεν συναθροίζεται με τις τρέχουσες δαπάνες της χρήσης. Τρέχουσα δαπάνη αποτελεί η απόσβεση του παγίου στοιχείου, η οποία μπορεί υπό προυποθέσεις να είναι και ολοσχερής.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.