Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ η κυβέρνηση σκέφτεται να παρακρατήσει τα χρήματα από τους δήμους που ευθύνονται για το πρόβλημα

Της Εφης Χατζηιωαννιδου

[align=justify:a683a50857]Το αστρονομικό ποσό των 16.728.000 ευρώ θα υποχρεωθεί να καταβάλλει ημερησίως η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση από την 1η Ιανουαρίου 2009 ως πρόστιμο για τις 492 ανεξέλεγκτες χωματερές (ΧΑΔΑ), που υπολογίζει ότι θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι το τέλος του 2008 (αυτή τη στιγμή παραμένουν ανοιχτές 2.047 ΧΑΔΑ). Παρά τον αγώνα δρόμου στον οποίο έχει επιδοθεί η νεόκοπη Διυπουργική Επιτροπή για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων προκειμένου να ανασταλεί η επιβολή του προστίμου, η ολιγωρία δεκαετιών και η αβελτηρία των τοπικών αρχόντων να διαχειριστούν το μείζον πρόβλημα της χωροθέτησης και κατασκευής Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) έχει δημιουργήσει αδιέξοδα που δύσκολα μπορούν να συμβάλουν στην αποφυγή των κοινοτικών ποινών. Και επειδή τα χρήματα θα είναι πολλά, ακούστηκε η άποψη ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να τα παρακρατήσει από τους δήμους που ευθύνονται για το πρόβλημα.

Οι αριθμοί που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής, υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θανάσης Νάκος, είναι αποκαλυπτικοί. Από τις 2.974 ανεξέλεγκτες χωματερές που λειτουργούσαν στη χώρα (καταγραφή 2004) έκλεισαν και αποκαταστάθηκαν οι 927. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν κλείσει 1.555 ανεξέλεγκτες χωματερές (ΧΑΔΑ), συνολικής έκτασης 35.000 στρεμμάτων, ενώ θα παραμείνουν σε λειτουργία 492 χωματερές, που χαρακτηρίζονται δύσκολες, αφού οι μελέτες χωροθέτησης και τα έργα κατασκευής ΧΥΤΑ δεν προχωρούν καθόλου. Για τις χωματερές αυτές (εάν τελικώς αγγίξουμε τον στόχο και παραμείνουν ανοιχτές μόνον αυτές) η χώρα θα πρέπει να πληρώνει 34.000 ευρώ (για την κάθε μία) ημερησίως στην Ε.Ε. «Θέλω να πιστεύω ότι μας αξίζει μία θετική αντιμετώπιση» είπε ο κ. Νάκος δίνοντας μία νότα αισιοδοξίας στο απογοητευτικό τοπίο ενός προβλήματος για το οποίο -όπως είπε- «η πολιτεία άργησε να θεσπίσει κανόνες και όρους, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση φοβούμενη το πολιτικό κόστος έκρυψε τις ευθύνες της πίσω από θεσμικές παραλείψεις και ανεπάρκειες».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100040_02/07/2008_276152[/align:a683a50857]

 

edit

 

Πού και για ποιο λόγο δεν προχωρούν τα έργα στις 13 περιφέρειες

 

 

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται -έστω και την τελευταία στιγμή- για να κλείσουν οι παράνομες χωματερές στη χώρα μας, εν τούτοις πολλά είναι ακόμη τα «αγκάθια» που πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να υλοποιηθεί και στις 13 περιφέρειες της χώρας ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Συγκεκριμένα:

Στην Πελοπόννησο (όπου έπειτα από όλες τις προσπάθειες θα συνεχίσουν να λειτουργούν 80 ανεξέλεγκτες χωματερές κατά την εκπνοή της κοινοτικής προθεσμίας) το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας, καθώς εκεί δεν έχει καν χωροθετηθεί ΧΥΤΑ, γιατί οι κάτοικοι αρνούνται να τον δεχτούν στην περιοχή τους. Σήμερα σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου λειτουργούν μόνο δύο οργανωμένοι ΧΥΤΑ. Στο Κιάτο και στο Ξυλόκαστρο. Ο περιφερειακός σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή πέντε οργανωμένων χώρων. Από αυτούς έχει χωροθετηθεί ΧΥΤΑ στη Λακωνία και πρόκειται άμεσα να δημοπρατηθούν οι μελέτες κατασκευής ΧΥΤΑ και στη Μεσσηνία. Αντίθετα, στην Αργολίδα, την Αρκαδία και την Ανατολική Κορινθία δεν υπάρχει καμία πρόοδος.

Στη Στερεά Ελλάδα λειτουργούν πέντε οργανωμένοι ΧΥΤΑ και για τις ανάγκες της περιοχής κρίνεται απαραίτητο να κατασκευαστούν πέντε επιπλέον, ενώ ένας υφιστάμενος (της Λιβαδειάς) θα πρέπει να επεκταθεί. Ομως, ενώ στη Θήβα και την Ευρυτανία ολοκληρώθηκαν τα απαραίτητα έργα και οι ΧΥΤΑ θα δοθούν σε χρήση στο τέλος του έτους, στη Ν. Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Φωκίδα δεν μπορεί να βρεθεί καν το σημείο χωροθέτησης γιατί υπάρχει πρόβλημα με τις υποδεικνυόμενες θέσεις. Και επειδή τα έργα είχαν ενταχθεί στο Γ΄ ΚΠΣ, ο κίνδυνος να χαθούν τα κοινοτικά χρήματα είναι ορατός, μιας και οι προθεσμίες εκπνέουν τάχιστα.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη λειτουργούν τρεις οργανωμένοι ΧΥΤΑ σε Ξάνθη, Καβάλα και Κομοτηνή, ενώ θα πρέπει να κατασκευαστούν τέσσερις επιπλέον. Ενας στην Ξάνθη (για να καλύψει ανάγκες 55 δήμων), ένας στη Δράμα (σήμερα έχει ΧΑΔΑ), ένας στην Αλεξανδρούπολη και ένας στην Κομοτηνή. Παρά το μεγάλο πρόβλημα, κανένας ΧΥΤΑ δεν προχωράει γιατί δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση για τη χωροθέτηση.

Στη Δυτική Ελλάδα το πρόβλημα είναι επίσης τεράστιο. Σήμερα λειτουργούν μόλις τρεις ΧΥΤΑ που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για οργανωμένη ταφή απορριμμάτων. Συγκεκριμένα, ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου δέχεται σκουπίδια από τρεις δήμους, ο ΧΥΤΑ Πάτρας εξυπηρετεί δύο δήμους και ο ΧΥΤΑ Αν. Αιγιαλείας επίσης δύο. Ο περιφερειακός σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή έξι ΧΥΤΑ. Μεταξύ αυτών, εκείνος στη Ναύπακτο βρίσκεται σε φάση κατασκευής, όπως και ο αντίστοιχος στον Στράτο και στη Δυτική Αχαΐα. Αντίθετα πλήρης στασιμότητα υπάρχει για τους ΧΥΤΑ:

1) Παλαίρου (θα δέχεται και τα σκουπίδια της Λευκάδας) γιατί οι κάτοικοι διαφωνούν με τη χωροθέτηση και όλα έχουν παγώσει.

2) Δυτικής Αιγιάλειας, όπου οι τοπικές αντιδράσεις είναι εξαιρετικά έντονες.

3) Ηλείας, όπου δεν σημειώνεται καμία πρόοδος στις εργασίες, μιας και δεν έχει βρεθεί καν το κατάλληλο σημείο.

Στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων (όπου πρόσφατα σημειώθηκαν τα γεγονότα στον ΧΥΤΑ που πρόκειται να κατασκευαστεί στον δήμο Λευκίμμης) λειτουργούν ένας ΧΥΤΑ στη Ζάκυνθο, ένας στην Κέρκυρα (κορεσμένος) και ένας στην Κεφαλονιά. Ο περιφερειακός σχεδιασμός προβλέπει:

1) Τη δημιουργία ενός επιπλέον ΧΥΤΑ στην Κέρκυρα (η τοπική κοινωνία όμως αντιδρά στη χωροθέτηση υποστηρίζοντας ότι κατασκευάζεται σε απόσταση 500 μέτρων από τη δομημένη αστική ζώνη).

2) Την κατασκευή ΧΥΤΑ στο Πάλαιρο στην Αιτωλοακαρνανία για να εξυπηρετεί και τη Λευκάδα, αλλά τίποτε δεν προχωρεί, γιατί αντιδρούν οι κάτοικοι. Ενώ σε καλό δρόμο βρίσκεται η κατασκευή - επέκταση του ΧΥΤΑ στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο.

Στην Αττική οι εργολάβοι είναι έτοιμοι να εγκατασταθούν στους δύο υπό κατασκευή ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και την Κερατέα. Το έργο έχει δημοπρατηθεί, αλλά η δηλωμένη αντίθεση των τοπικών κοινωνιών δεν αφήνει περιθώρια για πειραματισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα δύο έργα θα πρέπει οι εργασίες να ξεκινήσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος Αυγούστου. Αν δεν γίνει αυτό, χάνονται τα χρήματα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100031_02/07/2008_276151

Δημοσιεύτηκε

ΕΤΣΙ ΜΠΡΑΒΟ !!!

 

Αλλά τι τα θες ?

 

Πάλι ο έλλην φορολογούμενος θα πληρώσει τη νύφη και οι υπεύθυνοι όλων των χρωμάτων θα ασχολούνται με την αύξηση των εξόδων παράστασης αυτών και των υμετέρων τους.

 

ΑΙΣΧΟΣ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

 

ΑΛΗΤΕΙΑΑΑΑΑΑΑ

:evil: :evil: :evil:

Δημοσιεύτηκε

Τι είχες Γιάννη???.

 

...κουκιά σπέρνω....

Δημοσιεύτηκε

Τα αρχιβληματα τοσα χρονια καθονται και περι αλλων τυρβαζουν. Τωρα τρεχουν να προλαβουν. Εχε χαρη που την αγαπαμε την ελλαδιτσα μας κ καθομαστε σαν τους ηλιθιους και υπομενουμε τα πανδεινα,αντι να την κανουμε εξω.

Ουστ

Δημοσιεύτηκε

Eγω εχω να προσθεσω οτι και το θεμα ΧΥΤΑ ειναι λαθος.Ειναι η ελαχιστα αποδεκτη λυση απο την Ε.Ε. Τι εστι ΧΥΤΑ ? Παλι μια τεραστια χωματερη απλα ειναι ( ή θελει να ειναι) στεγανη. Οταν θα γεμισει ? Νεος ΧΥΤΑ ?

 

Αληθεια αυτος της Κερκυρας ο οποιος ειναι ήδη κορεσμενος ξερει κανεις ποσα χρονια υπαρχει ?

 

Οι σοβαρες χωρες ειχαν κανει ΧΥΤΑ εδω και παρα πολλα χρονια και τωρα σταδιακα περνανε στις ολοκληρωμενες μοναδες ανακυκλωσης και διαχειρισης απορριματων.

 

Και οσο για τις αντιδρασεις των τοπικων κοινωνιων ειναι γιατι οι χωροθετησεις εγιναν εσπευσμενα και στο ποδι (μπας και γλυτωναμε αυτο που δεν φαινεται να γλυτωνουμε τελικα) και οχι με κριτηριο το πως θα γινει σωστα η δουλεια ,νομιζω.

Δημοσιεύτηκε

Μου εχει μεινει απορια παντως, τοσα χρηματα και κονδυλια που εχουν περασει απο τοτε που γιναμε μελος της ΕΕ τι εγιναν;

 

Τα τελευταια χρονια καθυστερημενα αποκτησαμε οδικες υποδομες ενω ειμαστε πολυ πισω σε περιβαλλοντικα θεματα. Ολοκληρωμενη διαχειριση στην ευρωπη, γιατι οχι και εδω; Καποτε δεν πρεπει να γινει και αυτο;

 

Κοντοφθαλμες πολιτικες και ανυπαρκτα πλανα.

Δημοσιεύτηκε

Αναρωτιέμαι αν πράγματι ανακυκλώνονται τα προϊόντα που βάζουμε στους ειδικούς κάδους ή αν απλά υπάρχουν για να επιδοτούνται οι μονάδες ανακύκλωσης;

 

Μου φαίνεται τζάμπα μαζεύουμε και κουβαλάμε χαρτιά και τενεκεδάκια.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.