Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβλημα με ΔΔΡ και κλιματιστικά σε οικιακή κατανάλωση


dmezin

Recommended Posts

Καλησπέρα, σε ένα τριφασικό πίνακα με απλη οικιακή μονοφασική παροχή (υπάρχει πρόβλεψη για 3Φ παροχή απλά για την ώρα γεφυρώνουμε τις 3 φάσεις στην είσοδο του τριπολικού), έχουν εγκατασταθεί 4 κλιματιστικά. Κάθε φορά που σηκώνω 3 από τα 4 πέφτει ο ΔΔΡ (3φασικός). Τα κλιματιστικά είναι καταμερισμένα στις 3 φάσεις ως εξής 14kBtu, 18kBtu+14kBtu, 18kBtu. Ακόμα και αν δεν είναι σε λειτουργία μόλις σηκώσω την ασφάλεια που ασφαλίζει την κάθε γραμμή κλιματιστικού ακόμα και χωρίς κανένα άλλο φορτίο κατανάλωσης, αν σηκώσω πάνω από 2 (σε οποιονδήποτε συνδιασμό) πέφτει ο ΔΔΡ. Ο εγκαταστάτης πρότεινε να βγάλουμε τις γραμμές των κλιματιστικών εκτός ΔΔΡ ή να αλλάξουμε τον ΔΔΡ με άλλον με Ιδ=150mA, αλλά επειδή τα κλιματιστικά είναι τοποθετημένα στα μπαλκόνια και μπορεί να έρθουν σε επαφή με κόσμο οι λύσεις αυτές δε μου φαίνονται σωστές.

 

Αρχικά θα ήθελα μια άποψη γιατί μπορεί να πέφτει ο ΔΔΡ και στη συνέχεια αν μπορεί να προτείνει κάποιος κάποια λύση εκτός του να κάνουμε 3Φ την παροχή.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, σε ένα τριφασικό πίνακα με απλη οικιακή μονοφασική παροχή (υπάρχει πρόβλεψη για 3Φ παροχή απλά για την ώρα γεφυρώνουμε τις 3 φάσεις στην είσοδο του τριπολικού), έχουν εγκατασταθεί 4 κλιματιστικά. Κάθε φορά που σηκώνω 3 από τα 4 πέφτει ο ΔΔΡ (3φασικός). Τα κλιματιστικά είναι καταμερισμένα στις 3 φάσεις ως εξής 14kBtu, 18kBtu+14kBtu, 18kBtu.

Αφού υπάρχει μονοφασική παροχή προσωρινά, πώς είναι καταμερισμένα στις 3 φάσεις τα κλιματιστικά?

Προφανώς τα κλιματιστικά είναι μονοφασικά έτσι?

Άρα έχεις 4 αυτοματάκια για το κάθε κλιματιστικό που παίρνουν από την ίδια φάση.

Πρώτα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ελλατωματικός ο ΔΔΕ.

Δοκιμάσατε να καταργήσετε τον τετραπολικό ΔΔΕ και αντί αυτού να χρησιμοποιήσετε διπολικό?

Το αμέσως επόμενο, είναι μήπως υπάρχει κάποια διαρροή. Ίσως και μέσα στις κλεμαρίες των A/C, καμιά φορά κλείνοντας τα καπάκια, μπορεί να ακουμπήσει ουδέτερος με γειωμένο σασί ή με γείωση.

 

Η τριφασική παροχή, με τη διαρροή, δε βλέπω να έχει κάποια σχέση.

Link to comment
Share on other sites

Τα κλιματιστικά είναι μονοφασικά αλλά πάνω σε διαφορετικές γραμμές που όμως γεφυρώνονται αρχικά πάνω στον τριπολικό στην είσοδο του πίνακα (μονοφασική οικιακή παροχή σε 3Φ πίνακα). Ο ΔΔΕ δεν είναι ελλατωματικός γιατί πέφτει σε οποιοδήποτε βραχ. Φάσης-Γης. Επειδή σε οποιονδήποτε συνδιασμό λειτουργίας 2 εκ των 4 λειτουργούν κανονικά δεν νομίζω να υπάρχει διαρροή. Θα δοκιμάσω κάτι αύριο που μου πρότεινε ένας φίλος και θα απαντήσω...

Link to comment
Share on other sites

Βάλε τον ΔΔΕ μόνο στα κλιματιστικά και δοκίμασε αν πέφτει πάλι. Αν εξακολουθεί να πέφτει έχει διαρροή αν όχι απλά το δίκτυο είναι μεγάλο και φθάνεις με χαζοδιαρροές τα 30mA ή λύση δεν είναι ένας ΔΔΕ με 150 που σου λέει ο ηλεκτρολόγος αλλά δύο ακόμα και τρεις ΔΔΕ.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, το πρόβλημα λύθηκε με την αντικατάσταση του ΔΔΕ με άλλον με ΙΔn=0,3Α. Η λύση αυτή δεν είναι η πιο σωστή καθώς με την αλλαγή αυτή θεωρώ οτι δεν υπάρχει πλέον προστασία ατυχημάτων σε προσωπικό αλλά μόνο σε εξοπλισμό. Η σωστή λύση θα ήταν να σπάσουν τα κυκλώματα σε περισσότερους του ενός ΔΔΕ μετά από μελέτη, αλλά δεν υπήρχε χώρος στον πίνακα. Εντύπωση μου κάνει πάντως που δεν υπάρουν ΔΔΕ των 100 και 150mA (απ ότι με διαβεβαίωσε ο εγκαταστάτης)

Οι μεταγωγές οφείλονταν στις χωρητικότητες που αναπτύσσονταν στο δίκτυο... χοντρικά 1,5mA/100m καλωδίωσης, 1mA για τον εκτυπωτή, 1,5mA το φωτοτυπικό και >2mA ανα υπολογιστή... Με όλα αυτά ο ΔΔΕ δούλευε οριακά και γι αυτό έπεφτε συχνά.

 

ΥΓ: σωστός ο deathlok

Link to comment
Share on other sites

Κρίμα πολύ κρίμα...να ξέρεις το σωστό να τους το λες και για τσιγκουνιές να μην γίνεται. Γιατί η μη αγορά - κατασκευή πίνακα είναι τσιγκουνιά. Όταν γίνει το κακό πολύ θα ήθελα να φωνάξουν τον εγκαταστάτη να πει τότε τις λύσεις του.

 

Αν πρόκειται για χώρο γραφείων θα μπορούσατε να μην βάλετε στην προστασία το ΔΔΕ τα φώτα. ΔΕΝ επιτρέπεται από τον κανονισμό αλλά τουλάχιστον υπάρχει η δικαιολογία (και για αυτό πολλές φορές γίνεται) πως σε χώρους γραφείων (δεν λέμε γραφείο με ένα άτομο) τα φώτα τα αλλάζει εξειδικευμένο προσωπικό (ηλεκτρολόγοι) και όχι απλοί χρήστες.

Link to comment
Share on other sites

η "λύση" που έδωσες είναι ΜΗ λύση. Με την ιδια λογική θα μπορούσες να παρακάμψεις το rcd για να γλίτωνες και το κόστος του νέου. Ελπίζω να μην υπέγραψες ότι η εγκατάσταση είναι σύμφωνη με τους ισχύοντες κανονισμούς γιατί ΔΕΝ είναι. Το σώμα έχει σοβαρά προβλήματα πολύ πριν τα 300mA, οπότε προς το παρόν η εγκατάσταση δεν προσφέρει προστασία ζωής. Φυσικά και υπάρχουν rcd στα 100mA αλλά ούτε αυτό είναι λύση. Τη λύση στην έδωσε ο deathlok, αφού δεν αφήσατε εφεδρείες στον πινάκα αντικαταστήστε τα mcb των κυκλωμάτων με rcbo. Τα 2mA διαρροή ανά ΗΥ νομίζω ότι είναι κάπως υπερβολική, κοιτά τα κυκλώματα με μια αμπεροτσιμπίδα διαρροών μήπως υπάρχει κάπου πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Οι μεταγωγές οφείλονταν στις χωρητικότητες που αναπτύσσονταν στο δίκτυο... χοντρικά 1,5mA/100m καλωδίωσης, 1mA για τον εκτυπωτή, 1,5mA το φωτοτυπικό και >2mA ανα υπολογιστή... Με όλα αυτά ο ΔΔΕ δούλευε οριακά και γι αυτό έπεφτε συχνά.

 

ΥΓ: σωστός ο deathlok

 

Αυτό με τις "χωρητικότητες" δεν το κατάλαβα. Πως ακριβώς επηρεάζουν το διανυσματικό άθροισμα στον ΔΔΕ ???

Link to comment
Share on other sites

Είναι σαν να συνδέουμε πυκνωτές μεταξύ φάσης και γης. Έχουμε ένταση στη φάση, αλλά όχι στον ουδέτερο. Αν τους συνδέαμε μεταξύ φάσης και ουδετέρου δεν θα υπήρχε καμιά επίδραση στο άθροισμα των εντάσεων.

Link to comment
Share on other sites

Μίλτο καλησπέρα

 

Αυτό το θέμα το έχουμε συζητήσει και παλιότερα (αν θυμάσαι στις "κατανεμημένες χωρητικότηες" προς γη, σε κυκλώματα με γαλβανική απομόνωση). Επειδή απ όσο έψαξα στα βιβλία μου δεν βρήκα κάτι πέραν γενικόλογων και αόριστων αναφορών, αν έχεις κάποια στιγμή χρόνο μπορείς να παραθέσεις κάποιο απλό παράδειγμα με στοιχείωδης υπολογισμούς ? Θα είχε ενδιαφέρον καθώς το θέμα των χωρητικοτήτων δεν εξετάζεται ως θέμα στη συντριπτική πλειοψηφία των βιβλίων για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.