Μετάβαση στο περιεχόμενο

νομιμοποιηση ιδιοκτησιας αγροτεμαχιου


Recommended Posts

Ο πατέρας μου εχει δύο αγροτεμάχια με ελιες, απο 20ετιας. Αυτά δηλώνονται στην εφορια εδω και μια δεκαετια τουλάχιστον. Τα μόνα χαρτιά ιδιοκτησίας που έχουμε είναι κατι σαν ιδιωτικά συμφωνητικά ( στο ενα) "παραχώρησης "που εγιναν μέχρι και 50 χρόνια πίσω απο τοτε κατόχους. Οι εκτάσεις ειναι περιπου 0,5 και 1 στρέμματα. Αυτά προήλθαν , βάσει τα λεγόμενα του πατέρα μου, απο παλιότερες ιδιοκτησίες ή ιδιοκτησίες της περιοχής.

Γνωρίζει καποιος να μου πει επιγραμματικά τι χρειάζεται για να "εχουμε" την δυνατοτητα παραχώρησης, πώλησης και διαθήκης?

Link to comment
Share on other sites

εφόσον στην περιοχή δεν υπάρχει κτηματολόγιο καταρχήν μια δικαστική απόφαση συνοδευόμενη από αντίστοιχο τοπογραφικό σημερινό όπου όλοι οι όμοροι θα συμφωνούν ότι η τάδε ιδιοκτησία ανήκει στον τάδε.

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα ένας συμβολαιόγράφος είναι ο πλέον αρμόδιος για να σου απάντήσει.

Αν δεν βγαλεις άκρη με τα συμφωνητικα που έχεις,ίσως χρειαστεί να κινήθεις με χρησικτησια.

 

ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑ

Η χρησικτησία είναι ένας πρωτότυπος τρόπος κτήσης κυριότητας πράγματος και επομένως είναι εμπράγματο δικαίωμα.

Ενδιαφέρει εδώ η κτήση ακινήτων με χρησικτησία, τακτική ή έκτακτη.

1. ΤΑΚΤΙΚΗ ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑ

Εκείνος που έχει στη, με διάνοια κυρίου, νομή του με καλή πίστη και με νόμιμο τίτλο ακίνητο

για μια δεκαετία, γίνεται κύριος του πράγματος αυτού. ( Άρθρο 1041 Α.Κ.). Ο τρόπος κτήσης κυριότητας ακινήτου με τακτική χρησικτησία έχει χρησιμότητα σε περιπτώσεις που, ενώ υπάρχει σχετική σύμβαση (π.χ. συμβολαιογραφική πράξη ), η σύμβαση αυτή είναι άκυρη για διάφορους λόγους. Έτσι παρέχεται η δυνατότητα στον αντισυμβαλλόμενο να γίνει κύριος του ακινήτου με τακτική χρησικτησία.

2. ΕΚΤΑΚΤΗ ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑ

Εκείνος που έχει στη νομή του με διάνοια κυρίου μια εικοσαετία πράγμα ακίνητο, γίνεται κύριος με έκτακτη χρησικτησία. (Άρθρο 1045 Α.Κ.).

 

Το ότι το δήλώνες στην έφορία βοήθάει ακόμα περισσότερο την διαδίκασια κάθως το Ε9 σου απότελεί απόδειξη της κατοχης και νομης σου.

Link to comment
Share on other sites

Εσύ παίζεις στη τακτική χρησικτησία. Έχεις μια αστική σύμβαση (ιδιωτικό συμφωνητικό) το οποίο δεν επικυρώθηκε (συμβόλαιο-μεταγραφή).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.