Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Γειά σας συνάδελφοι,

ήθελε την γνώμη σας στο εξής :

είχα πάρει όρους δόμησης προφορικά από την πολεοδομία (αττική) για μια περιοχή και ο τοπογράφος πολεοδομίας μου υπαγόρευσε τα εξής :

Δ/γμα 5-8-1955 ,

κανόνας Ε=250 Π=10μ

παρέκκλιση προ'85: Ε=100 Π=7,0μ

το οικόπεδο έχει κοπεί προ '85 σε : Ε=150 Π=7,25μ

 

1) καταρχήν πως γίνεται η παρέκκλιση να είναι προ'85 αφού το ΦΕΚ βγήκε το 1955 ?

μήπως έχει να κάνει με τον ΓΟΚ'85?

2) είναι άρτιο κατά παρέκκλιση? δηλ. είναι νόμιμη η κατάτμηση ? έχει σημασία αν κόπηκε πχ το '81 (δηλ.προ ΓΟΚ'85) ή πρό '77 (δηλ.προ του Ν.651/77) ή κάτι άλλο ?

 

σας ευχαριστώ πολύ

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Με την προϋπόθεση ότι οι Ο.Δ. είναι σωστοί :

Η κατάτμηση είναι νόμιμη εφόσον έγινε μέχρι 27-7-77 οπότε επανήλθε σε ισχύ η παρ.1 του άρθρου 2 του Ν.Δ. 690/48, εκτός αν έγινε στο διάστημα από την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης ('55) μέχρι 14-11-68. Το γεγονός βέβαια ότι εγκυροποιήθηκε η κατάτμηση και δεν θεωρείται αυτοδικαίως άκυρη (και είναι νόμιμη η μετέπειτα μεταβίβαση των δημιουργηθέντων οικοπέδων) δεν σημαίνει ότι τα δημιουργηθέντα μη άρτια οικόπεδα είτε κατά το εμβαδόν είτε κατά το πρόσωπο, κατέστησαν και οικοδομήσιμα. Συγκεκριμένα το οικόπεδο έχει το απαιτούμενο εμβαδόν της κατά παρέκκλιση αρτιότητας, όχι όμως το απαιτούμενο πρόσωπο (7,25<7,50). Το θέμα αυτό όμως πιστεύω ότι τακτοποιείται με τις θεωρητικές μεσοτοιχίες του άρθρου 3 του Ν.Δ.690/48.

Δημοσιεύτηκε

Για να είναι άρτιο το οικόπεδο που προέκυψεαπό την τότε κατάτμηση, δεν θα έπρεπε να πληρεί τους κατά κανόνα όρους δόμησης μιας που δημιουργήθηκε κατόπιν διατάγματος ρυμοτομίας?

Μήπως έγινε και κάποια τροποποίηση των όρων δόμησης σε κάποια δεδομένη στιγμή?

Κατά τα άλλα συμφωνω για τα περί ισχύουσων κατατμήσεων με τον αγαπητό ΤΟΠΟΓΑΒΡΟ

Δημοσιεύτηκε

ευχαριστώ πολύ και τους δύο.

όχι δεν έγινε μετέπειτα κάποια τροποποίηση των όρων δόμησης.

πάντως στον ΓΟΚ'85 βρήκα το άρθρο 6 παρ.2 που λέει ότι εφόσον βρίσκεται σε εγκεκριμένο ρυμοτομικό προ'85 (δηλ. το'55) τότε είναι άρτιο και οικοδομήσιμο εάν πληρεί μετά το '85 την αρτιότητα στην παρέκκλιση (δηλ. εμβ.και προσ. όπως δημοσιευθ. το '55).

ισχύει αυτό?

Δημοσιεύτηκε

Άρθρο 6 παρ.2 ΓΟΚ'85

Οικόπεδο που βρίσκεται μέσα σε ρυμοτομικό σχέδιο κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου θεωρείται άρτιο και οικοδομήσιμο:

α) όταν πρόκειται για οικόπεδο που έχει δημιουργηθεί πριν από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, αν έχει τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου κατά τον κανόνα ή κατά παρέκκλιση, που ισχύουν στην περιοχή

β) . . . .

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Προφανώς τα όρια αρτιότητας βασει του διατάγματος της περιοχής (1955) είναι 7,5/100.

Ο "κανόνας" που σου είπε ο υπάλληλος είναι από τον ΓΟΚ του '73 (10/200).

Τα όρια αρτιότητας του ΓΟΚ'73 εφαρμόζονται αν είναι μεγαλύτερα από αυτά που προβλέπει το διαταγμα της περιοχής για όσα οικοπεδα δημιουργούνται μετά τον ΓΟΚ'85 (Αρ.6 ΓΟΚ'85).

Καλά σου τα είπε ο υπάλληλος. Το οικόπεδό σου εφόσον είναι προ ΓΟΚ'85 πρέπει να έχει 7,5/100 άρα δεν είναι αρτιο κατά παρέκκλιση. Αν είναι προ '77 όμως, δες αν είναι κατ'εξαίρεση οικοδομήσιμο με το άρθρο 25 του ν.1337 (εγγραφή κτίσματος 5/50) ή πλασματικά άρτιο με τους μεσότοιχους όπως ορθά λέει ο ΤΟΠΟΓΑΒΡΟΣ (θα χρειαστεί στην περίπτωση αυτή πράξη αδυνάτου τακτοποίησης).

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

χίλια ευχαριστώ όλους .

@armenopoulos

αυτό είναι , βρήκα το ΦΕΚ 208Α/1955 και πράγματι

λέει για τον τομέα Ι :Ε=100 και Π=7μ,

μου έλυσες μια απορία ετων...

αν τα κατάλαβα καλά Ε=150τμ και Π=7,25μ και που κόπηκε το '75 είναι άρτιο κατα παρέκκλιση .

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για την πληροφόρηση συνάδελφοι ΤΟΠΟΓΑΒΡΕ και armenopoule!

 

Παρεπιπτόντως, η πραξη αδύνατης τακτοποίησης είναι απαντηση της πολεοδομίας σε αίτηση του ιδιοκτήτη για τακτοποίηση εάν όλα τα όμορα οικόπεδα είναι κτισμένα?

Στην περίπτωση που εξασφαλίζουμε αρτιότητα με πλασματικές μεσοτοιχίες λοιπόν η δήλωση αρτιότητας διατύπωνεται κάπως έτσι:" Το οικόπεδο ........ θα είναι πλασματικά άρτιο και οικοδομήσιμο βασει της παρ. 3 του Ν. 690/48 κατόπιν έκδοσης πράξης αδύνατης τακτοποίησης από την οικεία πολεοδομική αρχή" ?

Δημοσιεύτηκε

εν τω μεταξύ κοιτάζω κι άλλα παλιά τοπογραφικά (παλιές εντάξεις 1950-1960) και διαπιστώνω αυτά που είπαμε με την διαφορά ότι σε όλα γράφουν για αρτιότητα πρό και μετά 9-6-73 (προφανώς θα είναι η ημερομηνία του ΓΟΚ'73) και όχι προ ΓΟΚ'85.αυτό πως εξηγείται?

δηλ.δεν θα έπρεπε να λένε οι περισσότερες παρεκκλίσεις προ 18-12-85 αντί προ 9-6-73?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.