Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσκύρωση οικοπέδου


Tanige

Recommended Posts

Οικόπεδό μου, άρτιο ως προς το εμβαδόν αλλά χωρίς το απαιτούμενο πρόσωπο και μη οικοδομήσιμο με το άρθρο 25, συνορεύει γύρωθεν: α) με 2 οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα, β) με δρόμο και γ) με οικόπεδο μή άρτιο ως προς το εμβαδόν και μη οικοδομήσιμο ούτε και με το άρθρο 25. Το οικόπεδο αυτό (δεν έχει κτίσμα μέσα) το οποίο δίνει το απαιρούμενο πρόσωπο στο δικό μου αν συννενωθούν, θεωρείται προσκυρωταίο? Τι γίνεται όμως αν σε περίπτωση προσκύρωσης δεν έχω να το αποζημιώσω?

Link to comment
Share on other sites

Σε κάθε περίπτωση τα δύο μη οικοδομήσιμα οικόπεδα πρέπει να τακτοποιηθούν. Σε περίπτωση συνένωσης δεν έχουμε προσκύρωση αλλά δημιουργία ενός νέου οικοπέδου όπου οι ιδιοκτήτες των δύο αρχκών οικοπέδων θα έχουν ποσοστό εξ αδιαιρέτου στο οικόπεδο που θα δημιουργηθεί, ανάλογα με το εμβαδόν της αρχικής ιδιοκτησίας τους. Στο τελικό οικόπεδο μπορείτε να συστήσετε κάθετη συνιδιοκτησία και ο καθένας να έχει δυνατότητα να οικοδομήσει στο τμήμα αποκλειστικής χρήσης που θα καθορισθεί, σύμφωνα με το ποσοστό συνιοδιοκτησίας του στο ενιαίο οικόπεδο.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Απ’ ό,τι γνωρίζω, τακτοποίηση ενός οικοπέδου με νόμιμο κτίριο μέσα γίνεται μόνον αν παραιτηθεί κάποιος από το κτίριο, κάτι που στην περίπτωσή μου δεν μπορεί να γίνει, αφ’ενός διότι η παλιά οικία που βρίσκεται μέσα στο οικόπεδό μου αποτελεί κύρια κατοικία των γονέων μου και δεν παραιτούμαι αυτής, αφ’ετέρου διότι η οικία αυτή βρίσκεται σχεδόν στην μέση και των 2 οικοπέδων όπου επηρεάζει την εξ’αδιαιρέτου δόμηση ή την σύσταση κάθετης αφού δεν παραιτούμαι του κτιρίου. Υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει περίπτωση οι ιδιοκτήτες να απαιτήσουν προσκύρωση του οικοπέδου τους και τι γίνεται, επανερχόμενος στο αρχικό μου ερώτημα, αν δεν έχω να τους αποζημιώσω?

Link to comment
Share on other sites

Ρε φιλε, ρε φιλε....

Εχω αϋπνίες και βλέπω και αυτα που γραφεις (μόλις κατάλαβα τι παιζει με την περίπτωση σου) και δεν προβλέπω να κλείσω ματι ενθυμούμενος παρόμοιες καταστασεις...

 

Φιλε, η κατάσταση σου είναι σουπερ σοβαρη, πολυ σοβαροτερη δε, εαν εχει αιτηθει άλλος εκτος απο την οικογενεια σου την τακτοποιηση.

 

Σε εκληπαρώ να ψάξεις να βρεις σουπερ μηχανικο (κατα προτιμηση αγρονομο-τοπογραφο), μετα σούπερ δικηγόρο και να μην χανεις χρονο ψαχνοντας απαντησεις εδω.

 

Πληροφοριακα σου λεω μονο, αν υπάρξει αποφαση Νομαρχη και οριστουν οι αποζημιώσεις, ο επισπεύδων την τακτοποίηση, εχει δικαιωμα να καταβάλλει το ποσο αποζημίωσης που κάποιο "μέρος" της πράξης αδυνατει να καταβάλλει, υποθηκεύοντας αντίστοιχης αξίας περιουσία του!

 

Νομίζω πως απαντω -μερικως- στο αρχικό ερώτημα σου.

 

Καλη τυχη και καλο κουραγιο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για το χρόνο σου,

τό' πιασα το υποννοούμενό σου και τη δυσκολία της περίπτωσης. Όμως έχω ανατρέξει σε συναδέλφους σου όπου κάποιους τους έχω πιάσει "αδιάβαστους" σχετικά με το θέμα και έχω αρχίσει να το σκαλίζω μόνος μου, διαβάζοντας τους πολεοδομικούς νόμους και τα διατάγματα. Αρκετά πράγματα όμως, λογικό είναι, να μου διαφεύγουν. Πιστεύω να βρω κάποια λύση.

Link to comment
Share on other sites

... έχω αρχίσει να το σκαλίζω μόνος μου, διαβάζοντας τους πολεοδομικούς νόμους και τα διατάγματα.

Aυτο ειναι καλο να το κανεις για να εχεις επιγνωση του τι προκειται να σου συμβει! Οχι για να προσπαθησεις να συνδραμεις η να βρεις λυση!

 

Να ξερεις οτι θα βοηθησεις τον συναδελφο πολυ περισσοτερο αν δεν μπλεκεσαι στα ποδια του!

 

(Προς Θεου, μιλαω για νορμαλ καταστασεις και για σωστους συναδελφους, διοτι κυκλοφορουν ολων των ειδων τα φρουτα...)

 

Ως προσφατως (με αισιο τελος) επεμπλαγμενος απο τετοια υποθεση, σου ευχομαι ολοψυχα καλο κουραγιο και καλη τυχη!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.