GRTOPO Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29 , 2011 @GRTOPOΝομίζω ότι υπερβάλλεις λίγο, αλλά και σου δίνω κάποιο δίκαιο, αν κρίνω από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Μακάρι ρε φίλε, μακάρι να είμαι εγώ ο υπερβολικός και αυτός που τα βλέπει όλα με μαύρα γυαλιά!!! Ψάχνω από το πρωϊ να βρώ αυτή την απόφαση. Τη βρήκε κανείς??
GRTOPO Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29 , 2011 Βρήκα τώρα το Π.Δ καθορισμού ως παραδοσιακού τμήματος της πόλης Αμφίκλειας και καθορισμού όρων δόμησης και περιορισμών. Καθορίζονται 3 τομείς : Α, Β1 & Δ. Στους τομείς Α & Β1 έχει καθορισθεί σταθερός συντελεστής δόμησης 1,20 & 1,0 αντίστοιχα. Στον Δ όμως υπάρχει κλιμακωτός συντελεστής: α) Για οικόπεδα μέχρι 100 τμ: ένα και είκοσι εκατοστά (1,20) β) Για οικόπεδα από 100 - 200 τμ: ένα (1,00) γ) Για οικόπεδα από 200 - 300 τμ: ογδόντα εκατοστά (0,80) δ) Για οικόπεδα από 300 τμ και άνω: εξήντα εκατοστά (0,60) Αν η απόφαση αυτή του ΣτΕ αφορά στους τομείς Α & Β1 ... έχει καλώς διότι με τη συνένωση δεν χάνουν το συνολικό δικαίωμα δόμησης. ΑΝ και η εμπειρία έχει δείξει ότι στα συνενωμένα με κάθετη συνιδιοκτησία ... όποιος έχτισε πρώτος και "τσίμπησε" λίγο από το αναλογούν του, ποσοστό .... τον "ΚΥΡΙΟ" είδε!!!! Αν όμως η απόφαση αφορά στον Δ τομέα τότε οι άνθρωποι (του ΣτΕ) έχουν καταστρέψει κόσμο όπως ανέφερα στην υπόθεση εργασίας στο #1 ποστ του θέματος....
myri Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29 , 2011 "Στη συγκεκριμένη υπόθεση το Ε' τμήμα ΣτΕ έκρινε (3265/10) ότι δεν μπορούσαν να διατηρηθούν πλέον παρεκκλίσεις που επέτρεπαν να κτίζονται οικόπεδα με εμβαδόν 100 - 150 τ.μ. και πρόσωπο 7-8 μ., στον παραδοσιακό οικισμό της Αμφίκλειας στον Νομό Φθιώτιδας. Απορρίπτοντας προσφυγές θιγόμενων κατοίκων, που περιορίζονταν στη δυνατότητα δόμησης, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν παραβιάζεται το δικαίωμα κυριότητας αλλά ούτε η αρχή της ισότητας επειδή δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των μεγαλύτερων οικοπέδων σε σύγκριση με τα μικρότερα." και όμως μπορεί να πρόκειται για εγκλημα που κατστρέφει τον παραδοσιακό οικισμό και αυτά συμβαίνουν, όταν αυτοί που νομοθετούν ή γνωμοδοτούν ειναι ΑΣΧΕΤΟΙ σε έναν παραδοσιακό οικισμό διατηρητέα δεν είναι μόνο τα κτίρια είναι και ο ιστός ο οποίος δε, μπορεί να είναι τουλάχιστον μεσαιωνικός μην πω και πιο παλαιος άμα αλλάξει το μέγεθος των οικοπέδων τότε δίπλα στα παραδοσιακά θα κτίζονται ΜΕΓΑΘHΡΙΑ, εκτός κλίμακας και εκτός συνοχής άρα καταστρέφεται ο παραδοσιακός οικισμός ....αλλά ψιλά γράμματα
GRTOPO Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29 , 2011 ..... Χμμμ ... ΑΥΤΗ τη παράμετρο ομολογώ ότι ΔΕΝ την είχα λάβει υπόψη μου!! Μπράβο βρε Μύρι!!! Εξ' άλλου στη πλειοψηφία τους οι παραδοσιακοί οικισμοί χαρακτηρίζονται από ψιλή κατάτμηση γης. Δείτε για παράδειγμα τους αντίστοιχους οικισμούς των Κυκλάδων. Μεγάλα οικόπεδα βλέπει κανείς στη περίμετρο των οικισμών αυτών. Ο πυρήνας τους αποτελείται από μικρές ιδιοκτησίες συχνά με κάλυψη έως και 100%, όπου η ταράτσα του ενός είναι το μπαλκόνι του άλλου. Αλλάζοντας το μέγεθος των οικοπέδων όντως αλλάζει και το παραδοσιακό στοιχείο ενός οικισμού!!
Giorgos Georgiou Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29 , 2011 Όντως, μπήκα και είδα φωτογραφίες της Αμφίκλειας. Απ΄ό,τι είδα*έχει πάρα πολλά σπιτάκια κάτοψης 50-60 τ.μ με τετράριχτη κεραμοσκεπή. Τι θέλουν δηλαδή για να προστατεύσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα; Μινιμαλιστικές βιλάρες με απαραίτητη κεραμοσκεπή;
jkar Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30 , 2011 Από καιρό γράφω ότι, η τρέχουσα φιλοσοφία περί προστασίας του περιβάλλοντος, όπως διατυπώθηκε στο Άρθρο 24 του Συντάγματος, είναι καταστροφική για τον τόπο. Μιά από τίς σημαντικές παρενέργειες της είναι ότι έχει δώσει δικαιώματα στους δικαστές να παριστάνουν τους πολιτικού μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες, δασολόγους κλπ. Το ΣτΕ να αποφασίσει από που να πάει ο δρόμος για να μην ενοχλεί την αρκούδα, το ΣτΕ να αποφασίσει εάν πρέπει να γίνει γέφυρα η στοά, το ΣτΕ να αποφασίσει έαν κάνει το μέρος για χωματερή η όχι, το ΣτΕ να αποφασίσει τί σημαίνει παραδοσιακός οικισμός..... Μιά χώρα δεν λειτουργεί με τον εισαγγελέα και τον δικαστή.
koulosb Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30 , 2011 Μάλιστα .... από τους συνδέσμους που μόλις έδωσε ο georgecv ... διαφαίνεται καθαρά η πρόθεση της ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!!!Κατάργηση των παρεκκλίσεων εκτός σχεδίου αλλά και εντός. ----> απαξίωση της μικροϊδιοκτησίας. Απαξίωση της μικροϊδιοκτησίας ----> άνοιγμα της αγοράς στους έχοντες δύναμη ρευστότητας!!!! Άρα εξαγορά των μικροϊδιοκτησιών αντί πινακίου φακής!!! Συγκέντρωση γης σε ολίγους! Συγκέντρωση γης σε ολίγους ----> δομούν ότι θέλουν, όπως θέλουν και πουλάνε στις τιμές που εκείνοι θέλουν. Κι επειδή φυσικά έτσι όπως πάνε τα πράγματα ... όποιος έχτισε ... έχτισε, όποιος αγόρασε εξοχική κατοικία ... αγόρασε, .... Ελληνες ΔΥΣΚΟΛΑ θα έχουν αποταμιευτική δύναμη να προβούν σε τέτοιου είδους αγορές........ Άρα θα έρχονται οι ξένοι ... κραδαίνοντας τα δυνατά τους ευρώπουλα και θα αγοράζουν τη γη που μόλις πωλήθηκε από τους εξουθενωμένους οικονομικά, ψυχολογικά, κοινωνικά και εργασιακά ΕΛΛΗΝΕΣ!!! ΑΑΑΑ!!!! και να μη ξεχάσω ότι φυσικά αυτά τα έργα (ιδιωτικές πολεοδομήσεις) θα γίνονται από εταιρείες κολοσσούς με τη μέθοδο της μελετοκατασκευής και φυσικά θα απασχολούν τους λιγότερους δυνατόν μηχανικούς με τα περισσότερα δυνατόν εργασιακά ωράρια με τις λιγότερο δυνατόν αμοιβές. Μήπως να κοιτάμε για visa ??? +10000000..... καλομελετα κι ερχεται....!!!
routa81 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31 , 2011 ΣτΕ 3265/2010 [Νόμιμο π.δ. χαρακτηρισμού ως παραδοσιακού τμήματος της πόλης Αμφίκλειας] Πρόεδρος: Ν. Ρόζος Εισηγητής: Αθ. Ράντος Δικηγόροι: Μ. Χαϊνταρλής, Αθ. Αλεφάντη Ο χαρακτηρισμός οικοπέδου ως μη άρτιου δεν συνεπάγεται και την αδυναμία αξιοποίησης ή δόμησής του. Η πολεοδομική νομοθεσία προβλέπει τη δυνατότητα τακτοποίησης, προσκύρωσης ή συνένωσης των μη άρτιων ακινήτων με άλλα όμορα, προκειμένου τα ακίνητα αυτά να καθίστανται οικοδομήσιμα χωρίς να περιορίζεται το δικαίωμα κυριότητας του ιδιοκτήτη ή να περιορίζεται μόνο μετά την καταβολή πλήρους αποζημίωσης. Η πρόβλεψη καθορισμού ζώνης προστασίας του προϋφισταμένου του έτους 1923 οικισμού δεν εμποδίζει τη θέσπιση ειδικών όρων δόμησης στις περιοχές που περιβάλλουν τον παλαιό οικισμό και χαρακτηρίζονται ως περιοχές συνοδείας και ανάδειξής του. Η έννοια της περιβαλλοντικής εξυγίανσης και αναβάθμισης του παλαιού οικισμού και η πρόβλεψη χορήγησης ειδικών κινήτρων δεν ταυτίζεται με τη δυνατότητα δόμησης όλων των οικοπέδων του οικισμού, ιδίως δε των μικρότερων σε εμβαδόν. Η κατά το απώτερο παρελθόν δημιουργία ενός οικοπέδου, το οποίο κατά τον χρόνο εκείνο ήταν οικοδομήσιμο, δεν σημαίνει ότι η Διοίκηση δεν μπορεί, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αναγόμενους, στην προσήκουσα πολεοδομική διαρρύθμιση περιοχών συνοδείας αξιόλογου παλαιού οικισμού, να αποτρέψει την εφεξής δόμηση οικοπέδων μικρών σε εμβαδόν και ακατάλληλων για την δημιουργία αξιοπρεπούς κατοικίας. Η διαφοροποιημένη πολεοδομική μεταχείριση ακινήτων ανάλογα με το εμβαδόν τους, με την παροχή αυξημένης δυνατότητας δόμησης των μικρών ακινήτων, δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Τα μεγαλύτερα σε εμβαδόν ακίνητα έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες αξιοποίησης κατά τη δόμηση και επηρεάζουν περισσότερο την πολεοδομική εμφάνιση ενός οικισμού, και μάλιστα, παραδοσιακού. Δικαιολογείται επομένως η, κατά την κρίση του πολεοδομικού νομοθέτη, θέσπιση αυστηρότερων δόμησης γι' αυτά όρων. Πηγή: http://www.nomosphysis.org.gr/articles.php?artid=4192&lang=1&catpid=98 Συνάδελφοι το σκεπτικό της απόφασης για την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ υπόθεση κινείται σε σωστό επίπεδο.. Τώρα πως οι φωστήρες που νομοθετούν θα το ερμηνεύσουν για να περάσουν την κατάργηση των παρεκκλίσεων εντός και εκτός οικισμού,είναι άλλο θέμα.. Στην Ελλάδα όπως πάμε θα πρέπει να είσαι απόγονος κοτζαμπάση ή δωσίλογου για να μπορείς να έχεις ικανή γη για να αξιοποιήσεις.. 1
DIMITRIS80 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31 , 2011 Μετά από την ανάγνωση του μηνύματος της myri η οποία έδωσε άλλη οπτική στις επιπτώσεις του μέτρου και συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λέει, δεν καταλαβαίνω ειδικά για περιπτώσεις οικισμών πως είναι δυνατόν να έχει δίκιο το ΣτΕ. Ειδικά στο παράδειγμα που ανέφερε ο GRTOPO αντιλαμβάνεται κανείς πως οι τέτοιες απαγορεύσεις μπορεί να έχουν πολύ αρνητικότερα αποτελέσματα από αυτα τα θέτικά που είχαν κατά νου οι σύμβουλοι της Επικράτειας.
loucat Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12 , 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 12 , 2011 Όλοι Αρχιτέκτονες γίνανε!Θα μας πει το ΣΤΕ ή ο οποιοσδήποτε νομοθέτης αν κτίριο 50 τμ είναι κατοικία ή όχι, αν μπορείς να διαμορφώσεις χώρους κατάλληλους για διαβίωση ή όχι! Μήπως να μας πει και πώς να βάλουμε τα έπιπλά μας ή τι χρώμα κουρτίνας επιτρέπεται; Θα απαγορεύσουν στο φτωχό να βάλει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του;Ε, βέβαια, πού να διανοηθούν ότι κτίρια μικρότερα από τις βιλάρες τους είναι επίσης σπίτια!Δεν μπορεί να έχεις μικρό σπίτι: ε, μην έχεις καθόλου σπίτι! Αν το καλοδείτε, είναι αντισυνταγματικό!
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα