Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βαθμός απόδοσης λέβητα και ΚΕΝΑΚ


ΗΛΙΑΣ Ζ.

Recommended Posts

Εχω ένα πρόβλημα σε μια μελέτη ΚΕΝΑΚ για πολεοδομία. έχω 2οροφο κτήριο με ισόγειο κατάστημα και οροφο κατοικία... οι απώλειες σε όλο το κτήριο ειναι περίπου 19kw..στο ισόγειο λόγω πολλών παραθύρων έχω 11.5 kw...για τη θέρμανση όλου του κτηρίου θα βάλω έναν κοινό λέβητα περίπου 23kw...με βάση το ΤΟΤΕΕ 1 παραγ 4.1.2.1 η ισχύς είναι 12.63 kw..αυτο όμως μου δημιουργεί υπερδιαστασολόγηση με το συντελεστή ng1=0.75..και τελικά βγάζει βαθμό απόδοσης λέβητα 0.65...κάνω κάτι λάθος και γίνεται αυτό????με τέτοιο συντελεστή απόδοσης λέβητα δν μου βγαίνει με τίποτα κατηγορία Β τα 2 κτήρια..καμια συμβουλή????

Link to comment
Share on other sites

Είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε πολλοί συνάδελφοι, και απ' ό,τι φαίνεται θα εξελιχθεί σε μάστιγα για τα μικρά κτίρια, τα οποία θα "τιμωρούνται" επειδή στην αγορά κατ' ουσίαν δεν υπάρχουν μικροί λέβητες πετρελαίου. Ωστόσο, οι μάγκες που έφτιαξαν τις ΤΟΤΕΕ προίκισαν το Κτίριο Αναφοράς με έναν ωραιότατο λέβητα με απόδοση 90,9% για ισχύ λέβητα 4-25 kW, αγνοώντας ότι δεν κυκλοφορούν τέτοιας ισχύος λέβητες, οπότε άντε τώρα εσύ να ανταγωνιστείς το κτίριο αναφοράς.

 

Αν ψάξεις λίγο στο intenet ίσως βρεις ένα-δυο μοντέλα λεβήτων πετρελαίου που εισάγονται και στην Ελλάδα, με χαμηλή ισχύ:

 

Ενδεικτικά:

 

Wolf COB (υπάρχει σίγουρα το μοντέλο από 13 kW)

και

Rotex A1

 

 

Το θέμα είναι ότι θα πρέπει κιόλας να μπει ένας τέτοιος λέβητας και στην πράξη, εκτός από τη μελέτη, καθώς θα έρθει μετά και ο Επιθεωρητής, οπότε αν βρει λέβητα διπλάσιας ισχύος τον ξέσκισε x0.75.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό το πρόβλημα, μάλλον, θα διορθωθεί, σε διευκρινήσεις που αναμένεται να βγούν το προσεχές διάστημα. Το πότε όμως.... άγνωστο. Είναι και αυτή η χωρίς νόημα παράταση που δώσανε στο πεθαμένο εξοικονομώ, που μπλοκάρει, μάλλον, τις αλλαγές σε ΤΟΤΕΕ και λογισμικό.

 

Επειδή όμως η συζήτηση γίνεται για λέβητες <20 KW, σου συνιστώ Ηλία, να κατεβάσεις λίγο την ισχύ σου από 23 σε 20.

Link to comment
Share on other sites

ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΑ...πολύ απλά δεν πολλαπλασίασα με το 1.20 για να βρώ το λέβητα και τις απώλειες(όπως κάνει στο παράδειγμα του ΤΕΕ) και το πήγα σε λέβητα 18.5kw :wink:..; άλλη λύση δεν μπορώ να βρώ προς το παρόν....τουλάχιστον με αυτο τον τρόπο ανέβηκε η απόδοση του λέβητα σε πιο λογικά επίπεδα..ευχαριστώ για τον κόπο να μου απαντήσετε

Link to comment
Share on other sites

εδώ υπάρχει αντίφαση μεταξύ τοτεε και παραδείγματος

έλεγχος υπερδιαστασιολογησης με το τύπο 4.1 γίνεται μόνο εφόσον δεν υπάρχει μελέτη θερμικων φορτιων

 

αντίθετα σε ΜΕΑ εκ των πραγμάτων υπάρχει μελέτη και το 20% είναι για κάλυψη εσωτερικών απωλειών λέβητα και δικτύου και όχι υπερδιαστασιολογιση φορτίων θέρμανσης

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.