Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συζήτηση περί επ. δικαιωμάτων με αφορμή την γνωμ. ΝΣΚ


Recommended Posts

Διαβάζω εδώ και λίγες μέρες το θέμα και διαπιστώνω ότι αυτοί που επέλεξαν εδώ και πολλά χρόνια να μην είναι διακριτοί οι ρόλοι Τοπογράφων- Αρχιτεκτόνων – Πολιτικών Μηχανικών – Μηχανολόγων των ΑΕΙ πέτυχαν τον στόχο τους, και εξυπηρέτησαν τους σκοπούς τους. Μία ειδικότητα για όλες τις δουλειές. «Άλλο να έχω να πληρώνω 4 το λιγότερο, λέει ο εργολάβος, και άλλο έναν, πως θα πιέσω 4 να κατεβάσουν τις αμοιβές τους ο ένας είναι πιο εύκολο». Το ίδιο ισχύει και στα Δημόσια έργα. Ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος βάσει του Προϋπολογισμού του έργου να έχει τους ανάλογους Μηχανικούς Ανώτατης Εκπαίδευσης με τις ανάλογες ειδικότητες, όπως επίσης και ανάλογους Εργοδηγούς Ανώτερης Εκπαίδευσης με τις ανάλογες ειδικότητες. . Προσλαμβάνει έναν για όλες τις δουλειές.

Και εμείς τσακωνόμαστε μεταξύ μας, αντί να συνεργαστούμε όπως οφείλουμε, σεβόμενοι ο καθένας την ειδικότητα του άλλου. Η κόντρα μεταξύ Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών, που γεννιέται στο Πανεπιστήμιο, κρατάει χρόνια.

Και πριν από μερικά χρόνια προέκυψε και το «πρόβλημα» των αποφοίτων των ΤΕΙ. Το Κράτος δημιούργησε τις σχολές των ΤΕΙ χωρίς να καθορίσει με σαφήνεια τον επαγγελματικό τους προορισμό. Και ο επαγγελματικός τους προορισμός δεν είναι σαφώς να αντικαταστήσουν τους αποφοίτους των ΑΕΙ. Και δεν προσδιορίστηκε με σαφήνεια γιατί εξυπηρετούσε συμφέροντα

Μεγαλοεργολάβων και εργοληπτών Δημοσίων έργων. Γιατί να έχουν εργοδηγούς με ανώτερη μόρφωση και ειδικότητα, «επιβαρύνει το κόστος των κατασκευών». Και χρησιμοποιήθηκαν οι απόφοιτοι των ΤΕΙ και καλλιεργήθηκε μία αντιπαλότητα με του απόφοιτους των ΑΕΙ χωρίς λόγο και αιτία.

Το Κράτος και τα οικονομικά συμφέροντα που υποστηρίζει χρησιμοποίησε τους απόφοιτους των ΤΕΙ για να υποβαθμίσει τις αμοιβές και την επιστημονική εργασία των απόφοιτων των ΑΕΙ , καλλιέργησε την νοοτροπία ότι «εμείς όλα τα ξέρουμε και όλα μπορούμε να τα κάνουμε, τι παραπάνω γνωρίζουν αυτοί που τελείωσαν το Πανεπιστήμιο» αλλά με τον τρόπο αυτό ουδέποτε θα λυθούν τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου τους.

Και χρησιμοποιήθηκαν οι απόφοιτοι των ΑΕΙ και καλλιεργήθηκε μια νοοτροπία «ελιτισμού» και υπεύθυνοι γι αυτό είναι και το Πανεπιστήμιο το ΤΕΕ και οι Σύλλογοι ότι «θα μας φάνε την δουλειά οι απόφοιτοι των ΤΕΙ , τι ξέρουνε αυτοί , εμείς τελειώσαμε Πανεπιστήμιο» .

Πρέπει να καταλάβουμε ότι στον Τομέα των Κατασκευών εμπλεκόμαστε όλοι ανάλογα με την επαγγελματική μας ειδικότητα. Αυτό που πρέπει να πετύχουμε είναι να γίνουν διακριτοί οι ρόλοι των εμπλεκομένων. Και να σεβόμαστε ο καθένας τον ρόλο του άλλου. Χρειάζονται και οι απόφοιτοι των Ανωτάτων σχολών και των Ανωτέρων. Αυτό που πρέπει να ζητήσουμε και να πετύχουμε είναι να καθοριστεί σε κάθε τεχνικό έργο, το απαραίτητο απαιτούμενο τεχνικό προσωπικό Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης και να επιδιώξουμε να τηρείται. Και να πείσουμε ότι μόνον έτσι εξασφαλίζεται η ποιότητα των κατασκευών.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 296
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Dag, οι αρχιτέκτονες μόνο αρχιτεκτονικά, τίποτα άλλο. Οτιδήποτε άλλο και ειδικά τα στατικά είναι επικινδυνο !!!!!!!! - και κυρίως η επίβλεψη που όλοι τη ξεχνάμε και την απαξιώνουμε !!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να αντιληφθεί κανείς ότι ο μοναδικός υπεύθυνος ηθικός αυτουργός για το θέμα είναι η γνωστή αφρικανικού τύπου συντεχνία του ΤΕΕ και των κάθε λογής παρατρεχάμενων. Πρόκειται για ένα άθλιο φορέα που λειτουργεί στα πρότυπα παρακρατικών οργανώσεων στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών Πανεπιστημίων-ΤΕΙ στη χώρα.

 

Όπως έχουμε πολλάκις αναφέρει, η Ελλάδα, εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης του ΤΕΕ και της συκοφαντικής προπαγάνδας που εξαπολύει επι χρόνια σε βάρος πτυχιούχων των ελληνικών δημόσιων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΤΕΙ), είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν έχει λύσει ακόμα τέτοια ζητήματα.

 

Πρόκειται για μια πολιτική απαξίωσης του ίδιου του εθνικού συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των πτυχιούχων δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τη στιγμή που ιδιωτικά κολλέγια και απόφοιτοι τριτοκοσμικών χωρών αναγνωρίζονται -συχνά- με συνοπτικές διαδικασίες. Μέσω της γνωστής γκεμπελικής φυλλάδας αλλά και διάφορων κατά καιρούς δηλώσεων γραβατοφορεμένων υπερμηχανικών που τριγυρίζουν ως αρουραίοι γύρω από την ηγεσία, τη διοικούσα και τις επιτροπές του ΤΕΕ, το πρόβλημα της επαγγελματικής κατοχύρωσης των πτυχιούχων μηχανικών των ΤΕΙ της χώρας παραμένει άλυτο εν έτη 2011, κοντά 40 χρόνια μετά τη δημιουργία του θεσμού που αριθμεί το 50% των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας (πολυτεχνεία-πανεπιστήμια-ΤΕΙ).

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε το ΤΕΕ έτσι όπως λειτουργεί, έχει πάψει να υπάρχει αλλά δεν το έχει αντιληφθεί ακόμα !!!!! Βρίσκεται εκτός πραγματικότητας και τα κουκιά του είναι πλέον μετρημένα. Η ίδια η κοινωνία θα το αποβάλλει θέλοντας κα μη.

Link to comment
Share on other sites

Dag, οι αρχιτέκτονες μόνο αρχιτεκτονικά, τίποτα άλλο. Οτιδήποτε άλλο και ειδικά τα στατικά είναι επικινδυνο !!!!!!!! - και κυρίως η επίβλεψη που όλοι τη ξεχνάμε και την απαξιώνουμε !!!!!!!!!

 

φιλε εγω ειπα την αποψη μου...και μπορει εγω προσωπικα να κανω επιβλεψη 30 χρονια αλλα η αληθεια ειναι οτι την εμαθα απο τον πατερα μου (πολ μηχανικος)* και οχι απο το πολυτεχνειο που δεν σε παει καν σε καραγιαπι να δεισ τι ειναι σιδερωμα ..κανεισ δε λιγα μαθηματα(και επιλογης) μαθηματα στατικα ..αντιστοιχα ομως μπορει καποιος να πει το ιδιο και για σας τους πολιτικουσ οσον αφορα τα αρχιτεκτονικα...ακομα χειροτερα κτιρια σχεδιασμενα απο τοπογραφους...(προβλημα στατικα+αρχιτεκτονικα)

 

* παρολαυτα οι παληοι αρχιτεκτονες κανουν μια χαρα επιβλεψη...πχ πες σε ενα νεο πολιτικο τι ειναι αναρτηση σκαλας και ελα πες μου...

Link to comment
Share on other sites

Πολλές φορές προσπαθούμε να δημιουργήσουμε στην κοινωνία την αίσθηση της ολικής ισοπέδωσης των πάντων για να πετύχουμε εμείς σκοπούς μας ,σκοπούς δεκαετιών που δεν έχουν ακόμα επιτευχθεί έως και σήμερα ανακατεύοντας Κολλέγια , Καταργώντας Π.Δ και πολλά άλλα.

Είναι μια γνωστή και πάγια τακτική η οποία έχει δοκιμαστεί πλέον και έχει αποτύχει πλήρως ακόμα και μέσα σε αυτό το φόρουμ.

Κατηγορούμε ευθέως οργανισμούς και επιμελητήρια ενώ το βασικό πρόβλημα δεν προέρχεται από αυτούς .Όπως είχα αναφέρει και παλαιότερα το βασικό πρόβλημα είναι ο ίδιος ο Τίτλος των Πτυχίων .

Όχι το είδος του Πτυχίου αλλά της αναγραφής της ειδικότητας .

Όταν λοιπόν επάνω στους Τίτλους υπάρχει η αναγραφεί παραπάνω από μια ειδικότητα , τότε το μόνο που δεν φταίει είναι το Επιμελητήριο αλλά το Υπουργείο .

Link to comment
Share on other sites

Ξέρεις Αρίνα οταν λές κάτι καλό είναι να το γνωρίζεις. Αμα θές πιο πολλές διευκρινίσεις για το ποιός ήταν ο ρόλος των Τει αρχικά ψάξε λίγο παραπάνω διότι τυχαίνει να ήταν μέρος εκείνης της επιτροπής ίδρυσης και ο πατέρας μου οπότε τα ξέρω λίγο πιο βαθειά τα πράγματα. Επίσης αυτά για ανώτατα και ανώτερα είναι κουραφέξαλα διότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο ανώτερη σχολή με διάρκεια σπουδών >3 ετών. Τα Τει ηταν πάντα από 3,5 έως 4 εξάμηνα.Επίσης όσοι αποφοιτήσαμε μετά την ανωτατοποίηση του 2001 κάναμε όλοι 4 εξάμηνα και δέν ήταν σίγουρα ανώτερο το ίδρυμα. Ψαχτείται λίγο πιο πολύ πριν υποβαθμίσεται ανθρώπους δημόσια. Σέβομαι τους Διπλωματούχους αλλά πρέπει και εμείς να μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα που να αντιστοιχούν στη λογική του σήμερα και όχι του '60. Τόσο απλό είναι το θέμα. Εκσυγχρονισμός των δικαιωμάτων απαιτείται όχι εξίσωση όπως λέτε. Δηλαδή επειδή π.χ. δεν απαιτείτο τότε αντισεισμικός στο Διώροφο είναι λογικό να μην μου το επιτρέπουν και σήμερα?

Link to comment
Share on other sites

 

* παρολαυτα οι παληοι αρχιτεκτονες κανουν μια χαρα επιβλεψη...πχ πες σε ενα νεο πολιτικο τι ειναι αναρτηση σκαλας και ελα πες μου...

 

Τότε ν' αφήσουμε σ' αυτούς την επίβλεψη !!!! και τις στατικές μελέτες να τις υπογράφουν οι λιγότερο έμπειροι αρχιτέκτονες !!!!! Πάτε καλά ?

Αλλά είπαμε το κοκαλάκι !!!!

Link to comment
Share on other sites

Καλά ρε apostol και εγώ όταν διαβάζω για ανώτερες σχολές συγχύζομαι, αλλά δεν μπερδεύω τα χρόνια με τα εξάμηνα :)

Link to comment
Share on other sites

Γιατί να έχουν εργοδηγούς με ανώτερη μόρφωση και ειδικότητα

Είσαι εκτός τόπου και χρόνου και από θέματα παιδείας μαύρα μεσάνυχτα.

Μην συνεχίζεις ή τουλάχιστον ενημερώσου και μετά εκτείθεσαι.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.