Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ζεστό νερό χρήσης σε 22 διαμερίσματα


g.alepidis

Recommended Posts

είμαι υδραυλικός βλέπω αρκετά χρήσιμες της πληροφορίες μέσα στο φόρουμ και θα ήθελα να με βοηθήσετε σε μια εγκατάσταση ηλιακού βεβιασμένης κυκλοφορίας για παράγωγη ζεστού νερού χρήσης σε 22 διαμερίσματα με επανακυκλοφορία σε κάθε διαμέρισμα .

η τωρινή εγκατάσταση απαρτίζεται από μια (μονάδα παράγωγης ζεστού νερού χρήσης ) και ως καύσιμο χρησιμοποιεί το πετρέλαιο

 

ευχαριστώ προκαταβολικά για τις συμβουλές μου δώσετε

 

υπολογισμός χωρητικότητας μπόιλερ συλλεκτική επιφάνια αυτοματισμός

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά επιτρέψτε μου να πω μερικά πράγματα.

Θα αρχίσω με τον φίλο και συνάδερφο υδραυλικό.

Όπως έχω γράψει πολλάκις ο υδραυλικός δεν μπορεί να γνωρίζει και δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει πως θα στηθεί μία ανάλογη εγκατάσταση όπως περιγράφεις παραπάνω.

Οι πελάτες που έχουν κεντρικά συστήματα για παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως είναι τουλάχιστον αφελής όταν φωνάζουν υδραυλικό για να τους στήσει ή για να τους βρεί την αιτία που δεν λειτουργεί καλά ένα κακοσχεδιασμένο σύστημα.

Όσο περίεργο και να μας φαίνεται όσο και να μας ξινίζει υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που δεν αφορούν τον κλάδο μας και σαφώς δεν έχουμε την θεωρητική κατάρτιση για να σχεδιάσουμε ένα ηλιακό σύστημα με κεντρικά μπόιλερ ….

Πώς να το κάνουμε δεν είναι ντροπή να πούμε στον πελάτη ότι το σύστημα σχεδιάζεται από μηχανικό και εκτελείτε από τον υδραυλικό και τον αυτοματιστή με την επίβλεψη του μηχανικού. Καθαρά και ξάστερα.

Έχω γράψει επίσης πολλάκις ότι τα υδραυλικά και η θέρμανση έχουν πλέον αλλάξει.

Τελείωσε…. ή μάλλον τελειώνει η εποχή που οι θερμάνσεις στηνόντουσαν όπως στηνόντουσαν τόσα χρόνια.

Ο λόγος απλός.

Το πετρέλαιο σήμερα κοστίζει τρεις, τέσσερις φορές πάνω από ότι παλαιότερα.

Στα έργα πλέον θα μπουν και οι μηχανολόγοι.

Σου συστήνω λοιπόν φίλε να βρεις έναν μηχανολόγο και να συνεργαστείς.

Πρόσεχε όμως. Ο μηχανολόγος θα πρέπει να είναι έμπειρος θερμομηχανολόγος.

Υπάρχει μία εσφαλμένη αντίληψη για μένα ότι όποιος είναι μηχανολόγος παίζει τα ενεργειακά και την εφαρμογή στα δάχτυλα.

Αμ δε….

Είναι λίγοι αυτοί που τα παίζουν στα δάχτυλα και άντε βρες τους.

Εγώ πάντως τους βρήκα μέσα από τα φόρουμ.

 

Θέλω ακόμα να δηλώσω ελαφρά ενοχλημένος από τον τρόπο που απαντήσατε στον συνάδερφο μου.

Μπορούσατε να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να του εξηγήσετε τους λόγους που είναι αδύνατον να απαντήσει κανείς στα ερωτήματα που θέτει.

Για παράδειγμα θα πω στον υδραυλικό να διαβάσει το ακόλουθο λίνκ με προσοχή…

Να μην βαρεθεί και να το διαβάσει όλο.

Εκεί θα καταλάβει πόσα πρέπει να γνωρίζει κανείς μόνο και μόνο για να στήσει τις συστοιχίες των συλλεκτών στην ταράτσα.

Αφήνω πίσω την σύνδεση των μπόιλερ και τον αυτοματισμό άλλο τεράστιο κεφάλαιο.

Φαντάζομαι ότι για 22 διαμερίσματα τα μπόιλερ θα είναι πάνω του ενός.

Οπως φαντάζομαι ότι η ανακυκλοφορία θα είναι κοινή

http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=3036

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου φιλέ συνάδελφε Μάλλον παρεξήγησαν την ερώτηση που έκανα. η δεν την διατύπωσα σωστά. Δεν θέλω δωρεάν μελέτη . μελέτη θα γίνει από μηχανολόγο Άπλα η ερώτηση μου ήταν καθαρά τεχνικής φύσεως .. εγώ μέσα από τα φόρουμ είδα πολλές παραλλαγές συγκεκριμένα τρόπους συνδεσμολογίας συλλεκτών μπόιλερ υδραυλικά kit

Η ερώτηση μου είναι η εξής σύνδεση των συλλεκτών ανά τετράδες πεντάδες

Να γίνει με επιλεκτικούς συλλέκτες η με σωλήνες κενού? αξίζει για το παραπάνω κόστος

μέχρι και σήμερα στην μικρή πορεία μου το μεγαλύτερο σύστημα βεβιασμένης ήταν 200 λίτρα με 2 επιλεκτικούς συλλέκτες και με αυτά που έχω διαβάσει των τελευτάω καιρό η ηλιακή θέρμανση ζνχ η επιδαπεδιας θέρμανσης είναι ολόκληρη επιστήμη .

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας

Link to comment
Share on other sites

Το αν θα χρησιμοποιηθούν σωλήνες κενού η επιλεκτικοί συλλέκτες εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους που δεν γνωρίζουμε για την εγκατάσταση. Η κάθε εφαρμογή έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ανάλογα το μέρος, τον διαθέσιμο χώρο και τις ανάγκες επιλέγεις ώστε να καλύπτεται η ζήτηση σε ΖΝΧ ή και θέρμανση. Για παράδειγμα οι σωλήνες κενού έχουν πλεονέκτημα όπως ότι δεν κυκλοφορεί νερό μέσα στην επιφάνεια του συλλέκτη οπότε έχεις μικρότερες ανάγκες από τον κυκλοφορητή και αν σπάσει ένας σωλήνας δεν έχουμε διαρροή νερού.Επίσης αποδίδουν καλύτερα σε μέρες με συννεφιά και μερικά άλλα. Το κόστος όμως είναι παραπάνω από τον απλό επιλεκτικό συλλέκτη. Άρα εσύ πρέπει να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά και να επιλέξεις.

Η πρακτική για τη σύνδεση των συλλεκτών λέει ότι η κάθε σειρά καλό θα είναι να μην έχει παραπάνω από 5 συλλέκτες. Μετά συνδέεται η κάθε σειρά παράλληλα με την άλλη.

Δες και εδώ : http://www.ebhe.gr/library/8_4_10/2%20dx_sindesmologia_Boiler1.pdf

Τέλος αφού η μελέτη θα γίνει από μηχανικό είναι στα πλαίσια της μελέτης να γίνει η επιλογή για το τι τύπου συλλέκτες θα χρησιμοποιηθούν. Άλλη συνολική επιφάνεια θα χρειαστεί με επιλεκτικούς συλλέκτες και άλλη με σωλήνες κενού. Το πόση διαθέσιμη επιφάνεια υπάρχει για την τοποθέτηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επιλογή του είδους του συλλέκτη.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα συναδελφοι να προσθεσω και εγω την αποψη μου στις γνωμες και γνωσεις των σιγουρα εμπειροτερων απο μενα, και ευχαριστω διοτι μαθαινω ακομα απο τους παλιοτερους, διοτι το θεμα το σπουδαζω. ολα σωστα μεχρι τωρα,αλλα ενα σημειο θελω να τονισω στη συνδεση...οι 5 συλλεκτες σε σειρα επιτυγχανουν παρα πολυ μεγαλη θερμοκρασια ΖΝΧ, 5 βαζουν σε περιπτωσεις βιομηχανικης χρησης....συνηθως ολοι λενε 3, αντε το πολυ 4 σε σειρα, αν εχεις μεγαλες απωλειες μεταφορας και αμονωτα δικτυα σωληνωσεων...εδω σε προτυπα κτηρια ηλιακου κλιματισμου,οπου απαιτειται υψηλης θερμοκρασιας και πιεσης ατμος,το πολυ να βαλουν 4 συλλεκτες σε σειρα...και αν γινει τελικα αυτο απο τον κυριο υδραυλικο, μεγαλη προσοχη στην υπερθερμανση των συλλεκτων, που ειναι το πιο ευαισθητο στο κυκλωμα...θελει ειδικη ρυθμιση του εκαστοτε θερμοστατη συλλεκτη-συσσωρευτη

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.