Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Τοπογραφικό εκτός σχεδίου: Χρειάζονται αποτύπωση και τα όμορα αγροτεμάχια; Αν αυτά είναι τεράστιες εκτάσεις;

Κατά την προσωπική μου άποψη, όχι αφού αυτό δεν έχει νόημα. Στα εντός σχεδίου γίνεται αποτύπωση και των ομόρων για έλεγχο όρων οικοδομησιμότητας.

Ποιά είναι η άποψή σας;

Δημοσιεύτηκε

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων που συνέταξε το ΤΕΕ (αλλά δεν έχουν τεθεί σε ισχύ) ναι.

Σύμφωνα με την εως τώρα πρακτική όχι.

Σε αυτό το θέμα βοηθάνε οι ορθοφωτογραφίες της Κτηματολόγιο.

Δημοσιεύτηκε

ανεξάρτητα απο προδιαγραφές

κατα την γνώμη μου όπου είναι εφικτό και χωρίς υπερβολές μερικά χαρακτηρηστικά σημεία για να προσδιρίσει κανείς έστω και την διεύθυνση ορίων, ομόρων γεωτεμαχίων είναι απαραίτητη. Λίγη ώρα παραπάνω δουλειά στο πεδίο είναι ουσιαστικά.

συχνά συζητάμε εδώ και προτρέπουμε "έλεγξε" τα διαγράμμτα των ομόρων σε ανφισβητήσεις ορίων,στην ύπαρξη δρόμων κλπ

ένα τοπογραφικό διάγραμμα συντάσσεται για κάποιο συγκεκριμένο λόγο,αλλά στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους λόγους ,τότε όσα παραπάνω στοιχεία και πληροφορίες εμπεριέχει τόσο πιο χρήσιμο είναι. Η εποχή των τεσσάρων πλευρών και της μιάς διαγωνίου και ο τύπος του Ηρωνα ,πρέπει να έχουν παρέλθει οριστικά.

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ με τους συναδέλφους. ειδικά αυτό που επισημαίνει ο agios μπορεί να σε βοηθήσει καθώς αποτυπώνοντας τμήμα των ορίων των ομόρων στη συνέχεια μέσα από το google Earth αφού έχεις φορτώσει τους ορθοφωτοχάρτες της κτηματολόγιο μπορείς να βγάλεις μια εικόνα, να τη ρίξεις μέσα στο autocad και να προσδιορίσεις χοντρικά τα όρια αυτά.

Δημοσιεύτηκε

συνάδελφε markon

εγώ δεν αναφέρθηκα σε google-eath και σε ορθοφωτοχάρτες της Κτηματολόγιο Α.Ε

το βασικό διάγραμμα προέρχεται απο εργασία πεδίου και αποτύπωση

συμπληρωματικά αποσπάσματα χαρτών,αεροφωτογραφίες,εντοπισμός του γεωτεμαχίου στο google-eath και στις ορθοφωτογραφίες μπαίνουν πληροφοριακά ή για λόγους πληρότητας.

Δημοσιεύτηκε

Να αποτυπώσουμε τα όμορα. Και μετα θα συγκρίνουμε το εμβαδόν της αποτύπωσης μας με το υποτιθέμενο εμβαδό του συμβολαίου του διπλανου? Που εννοείται 100% δε συμπίπτει? Τι συμπερασμα βγάζετε?

Και πάλι στο δικό μας τεμάχιο ανεξαρτήτως της αποτύπωσης το πρώτο που κοιτάζουμε εμείς και ο έλεγχος της Πολεοδομίας είναι να συμφωνεί με το συμβόλαιο καλώς η κακώς. Σπανίως συμφωνεί επακριβώς. Και αρχίζουμε το κόψε λίγο από εδώ δώσε λίγο από εκεί. Όσο για το θέμα των αποδεκτών αποκλίσεων από το συμβόλαιο μεγάλη κουβέντα...

 

Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε στο τοπογραφικό κάθε δκαιοπραξίας να υπογράφουν οι όμοροι εκτός από τον ιδιοκτήτη ή τουλάχιστον να τους δίνεται μια προθεσμία ενστάσεων πριν μεταγραφεί το συμβόλαιο. Αφού παρέλθει η προθεσμία ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Φυσικά να τοποθετούνται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τα όρια και να εξασαφλίζονται τόσο στο έδαφος όσο και στο τοπογραφικό. Το τοπογραφικό να πληρώνεται με σύστημα αμοιβών ΤΕΕ όπως πρέπει και αξίζει. Τοπογραφικό εξαρτημένο με συντατγμένες κορυφών και αποσπάσματα χάρτη και υψόμετρα. Ότι διδαχθήκαμε ως τοπογραφικό. Έτσι τα προβλήματα λύονται στην πηγή τους και όχι όποτε θυμηθεί ή συμφέρει τον καθένα να ανακινήσει διαδικασίες και προβλήματα με το γείτονά του. Και φυσικά όποιος θέλει να τα κάνει όλα αυτά με 200 ευρώ και να πάρει την ευθύνη της υποχρεωτικής οριοθέτησης ας το δηλώσει.

 

 

 

Παρόλα αυτά οι προδιαγραφές σύνταξης τοπογραφικού διαγράμματος αδείας εφόσον αναφέρεσαι σε τοπογραφικό αδείας (ΥΠΕΧΩΔΕ 82070/Εγκ.98/89 : Προδιαγραφές μελετών για έκδοση

οικοδομικών αδειών) αναφέρουν για τα εκτός σχεδίου τα εξής:

 

Το τοπογραφικό διάγραμμα προκύπτει από επακριβή αποτύπωση και περιλαμβάνει

οπωσδήποτε:

 

α) Το γήπεδο ή οικόπεδο που πρόκειται να κτιστεί η οικοδομή σε κλ. 1:500 ή

1:200 ανάλογα με την έκτασή του. Τα όρια του γηπέδου ή οικοπέδου πρέπει να

σημειώνονται με έντονη αξονική γραμμή να επισημαίνονται οι κορυφές του, να

γράφονται οι διαστάσεις και να υπολογίζεται το εμβαδόν του.

 

Επίσης, σημειώνονται τα σημεία τομής της περιμέτρου του γηπέδου ή οικοπέδου

με τις πλευρές των ομόρων και οι κατευθύνσεις, των πλευρών αυτών, όσα ονόματα

ιδιοκτητών των ομόρων ιδιοκτησιών είναι γνωστά......

 

Από αυτά που διαβάζω δεν προκύπτει η ανάγκη για αποτύπωση ολόκληρων των ομόρων τεμαχίων

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι, το Google Earth σε αυτή την περίπτωση δε βοηθάει. Είναι τεράστιες χορτολιβαδικές εκτάσεις που δεν έχουν κανένα φυσικό όριο (αλλαγή καλλιέργειας κτλ.). Ο μόνος τρόπος για να μάθει κανείς τα όρια είναι από το κτηματολόγιο.

  • 6 months later...
Δημοσιεύτηκε

οχι και ουτε αποσπασματα απο είτε ορθοφωτοχαρτη κτηματολογιου ουτε αποσπασμα ΓΥΣ.Μόνο καλό θα ήταν να υποδειξεις στο τοπογραφικό τις κατευθύνσεις των προσώπων η τους βάθους δηλαδή των διαστάσεων των ομόρων η του όμορου, αποτύπωνοντας ένα σημείο για το πρόσωπο και ένα σημείο για το βάθος στις προεκτάσεις τους δηλαδή τιποτα παραπάνω

 

βέβαια αν το θες για αδεια το τοπογραφικο πρέπει να κλείσεις και ομόρους ναι κανονικά σε κάποια ακτίνα ικανοποιητική περίπου 50 μέτρων από το δικό σου.

Δημοσιεύτηκε

Δεν θεωρώ πως απαιτείται ούτε για άδεια "κλείσιμο" όμορων στο εκτός σχεδίου καθώς δεν τίθεται θέμα τακτοποίησης.

Εξάλλου, συμφωνω με τον συνάδελφο ΘΕΟΧΑΡΗ πως αποτύπωση χαρακτηριστικών στοιχείων είναι επιβεβλημένη (κτήρια, κολώνες κλπ. ) σε μια ζώνη 10-15 μ. από τα όρια σου ώστε να μπορεί να γίνει ενδεχομένως κάποιος συσχετισμός με μελλοντικό διάγραμμα σε περιπτώσεις επανακαθορισμού ορίων κλπ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.