Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Εχω το εξης προβλημα, εχω εναν μηχανισμο ανηψωσης μια πλατφορμας και δεν ξερω πως να το λυσω. Θα σας περιγραψω πως λειτουργει για να βοηθησω λιγο την κατασταση.

 

Στο σημειο Α ειναι ενας ηλεκτροκινητηρας οποιος ελκει ενα συρματοσχοινο που ειναι πιασμενο στο σημειο Β.

Καθως το ελκει, η πλατφορμα κινειται πανω σε ενα ρουλεμαν (σημειο C) και διπλωνει σε μια αρθρωση που συνδεει το αλλο μισο της πλατφορμας (σημειο D) που λειτουργει με τον ιδιο τροπο.

Κατω απο το σημειο D ειναι ενα ελατηριο ελξεως του οποιου η δυναμη μπορει να τεθει ως αμελητεα διοτι εχει αλλο σκοπο, δεν εξυπηρετει στην ανυψωση καθολου.

 

attachment.php?attachmentid=4076&stc=1&d=1302108704

 

Το προβλημα μου ειναι οτι δεν ξερω πως να θεσω τη στηριξη στο σημειο D. Αν το θεσω σαν αρθρωση τοτε ολα ειναι καλα, το λυνω και πεφτω για υπνο. :) Αν ομως ειναι αρθωση τοτε πως επιτρεπεται η κατακορυφη κινηση? (Εκτος αν το προχωρησα σε δυναμικη αναλυση). Αν παλι το θεσω σαν κυλιση, τοτε μετατρεπεται σε μηχανισμο.

post-4343-131887265645_thumb.jpg

Δημοσιεύτηκε

Προφανώς υπάρχει συμμετρία σωστά; Το D μήπως μπορεί να κινηθεί μόνο κατακόρυφα; Διότι κλείνοντας η πλατφόρμα θα το κινεί προς τα πάνω;;

Οι τροχαλίες είναι ακλόνητες ή έχουν ελευθερία κίνησης προς τα κάτω;

Δημοσιεύτηκε

Sorry για την εικονα. Ειναι πολυ μικρη. Την ανεβαζω εδω που φαινεται καλυτερα.

 

7042011001223.png

 

Ναι βεβαιως, συμμετρια.

 

Ναι το σημειο D ειναι μια αρθρωση πιασμενη με την αλλη μιση πλατφορμα

 

Η τροχαλια εννοεις το ρουλεμαν στο σημειο Β?

Δημοσιεύτηκε

Όχι το Α εννοώ το οποίο βλέπω τώρα ότι είναι σταθερό. Το D όμως μου φαίνεται ότι έχει ελευθερία κίνησης κατά ΥΥ' , αλλά όχι ελευθερία στροφής και όχι ελευθερία κίνησης κατά ΧΧ'. Άρα το D μήπως είναι η "πακτοκύλιση" που μας έλεγε ο κ.Μακρής (για όσους είναι εκ Πάτρας)

Δημοσιεύτηκε

Σαν άρθρωση μάλλον πρέπει να θεωρήσεις το σημείο D . Μόνο που για το εκάστοτε ύψος στο οποίο βρίσκεται η πλατφόρμα , πρέπει να υπολογίσεις και τη δύναμη που αυτή δέχεται από το ελατήριο .

Δημοσιεύτηκε

Ερώτηση:

Εσύ θες να επιλύσεις τον φορέα?

Να σου προτείνω κάποιες σκέψεις που έκανα (δεν πάει να πει ότι είναι σωστές):

1.να επιλύσεις τον φορέα στην ανώτερη και κατώτερη θέση του D σαν το D να ήταν άρθρωση.

2.Κύλιση το D, κύλιση το C και συρματόσχοινο. Άρα 3 άγνωστοι άρα ισοστατικός φορέας.

3.θεώρησε τον φορέα ακίνητο με άρθρωση το D και το q (να υποθέσω το ίδιο βάρος του φορέα) μεταβαλλόμενο σε σχέση με το χρόνο (όπως και η γωνία του F)

 

Προσωπικά θα το έλυνα με βάση το 2. Η δύναμη F του συρματόσχοινου θα πρέπει να είναι τόση ώστε ο φορέας να ισοροπεί. Η F είναι γνωστή από τη δύναμη του ηλεκτροκινητήρα και πρέπει η Fv να είναι ίση με το q*l+Vc και η Fh με Ηd

Δημοσιεύτηκε

Φίλε μου δεν βάζεις ούτε άρθρωση ούτε κύληση. Ελευθερία στροφής βάζεις στο μέλος που σε ενδιαφέρει (πλατφόρμα) στον κόμβο που σε ενδιαφέρει D . Τα περισσότερα προγράμματα έχουν τα τέτοιες επιλογές. Π.χ. το SAP και το ETABS έχουν την επιλογή assign -> member -> partial fixity.

 

Δηλαδή αφορά το μέλος αυτό που λέω (δεν παραλαμβάνει στροφή σε έναν από τους δύο κόμβους) και όχι τον κόμβο (προσθήκη ή αλλαγή στήριξης).

 

...Λάθος έκανα γιατί και έτσι μηχανισμός είναι.

Δημοσιεύτηκε

nik..μπορεί να κινηθεί κατά ΥΥ και τη μετάθεση του την επηρεάζει ο μοχλοβραχίονας μεταξύ των ελατηρίων και της αρθρωσης. Εκτός και αν τα ελατήρια είναι μόνο για εκτόνωση και λειτουργούν με δύναμη στον εφελκυσμό. Αλλά σίγουρα παίζουν ρόλο.

AlexisPAP που είσαι;

Δημοσιεύτηκε

Είπα εγώ ότι δεν μετακινείται κατά ΥΥ’ ? Νομίζω οτι είναι απλό το πρόβλημα και λύνεται όπως τους είπα αν έχω καταλάβει και καλά το πρόβλημα. Ουσιαστικά η στέγη διπλώνει και ανεβαίνει προς τα πάνω εάν κατάλαβα. Για να γίνει όπως το λέω όμως πρέπει να λύσει και τα δύο τμήματα και όχι το ένα μόνο του. Ο κόμβος D θα είναι κανονικός κόμβος.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.