Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

@ lazarosk, ikaros13

 

Συμφωνώ με τον omorfh.

 

Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Για την ακρίβεια πρέπει να χωρίσουμε τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες:

 

1) Αυτούς που έχουν υπογράψει συμβόλαιο με την Ελλάδα ότι θα ζούνε πάντα εδώ. Τότε πράγματι δημιουργείτε το δίλημμα να πάω κάπου που μου αρέσει αλλά μετά να έχω πρόβλημα επαγγελματικό, ή να πάω κάπου έχει σίγουρα λεφτά και ας μη μου αρέσει; Τότε προφανώς καλύτερο είναι να κάνει το δεύτερο, αφού δεν υπάρχει κανένα επάγγελμα, καμία επιστήμη που να τον γοητεύει περισσότερο από τα τοπία της Ελλάδας. Θα ζήσει μια ζωή όπου θα δουλεύει κάτι που δεν του αρέσει (γενικά κατά ένα ποσοστό 95% των Ελλήνων δούλευαν, δουλεύουν και θα δουλεύουν κάτι που δεν τους αρέσει), θα ζει με έναν αξιοπρεπή μισθό, θα χαμογελάει και όταν συναντάει κάποιο πολιτικό από κοντά και γενικά θα χαζεύει τα Ελληνικά τοπία και άντε και άμα πάει καλά η δουλειά του θα ταξιδεύει 1 - 2 εβδομάδες το χρόνο στο εξωτερικό να βλέπει καινούργια τοπία.

 

2) Αυτούς που δεν έχουν υπογράψει κανένα συμβόλαιο μόνιμης ζωής στην Ελλάδα. Αυτοί που δεν έχουν διλήμματα, αφού ξέρουν ότι μόνο τα όνειρά τους έχουν σημασία στη σύντομη ζωή τους. Αυτούς που θα ζήσουν μια ζωή που θα δουλεύουν και θα αγαπάνε αυτό που κάνουν. Αυτούς που λένε ότι θα πεθάνουν πάνω στη δουλειά τους στο αντικείμενο που θαυμάζουν, αυτούς που δεν τους τρελαίνουν τα πολλά λεφτά, που δεν πουλάνε την ψυχή τους και την ζωή τους για την υπεραφθονία, αυτούς που δεν γουστάρουν να γλείψουν κανέναν πολιτικό του Ελλαδιστάν για να ζήσουν, αυτούς που θέλουν να εξερευνήσουν την Γη και άμα γίνεται να βλέπουν συνέχεια καινούργια τοπία. Ε, σε αυτούς ανήκω εγώ οι περισσότεροι φοιτητές των ΗΜΜΥ ΕΜΠ που μιλάμε κάθε μέρα, καθώς και ο Seeker_nobody από ότι έχω καταλάβει από τα λεγόμενά του.

 

Κατά την γνώμη μου όλοι οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθήσουμε να μπούμε στη κατηγορία 2.

 

Συμφωνώ με τον Λάζαρο. Αλλωστε έχει αποδειχτεί με στατιστικά πως η συντριπτική πλεοψηφία των νέων επιλέγουν σχολές που τους δίνουν επαγγελματική αποκατάσταση και μάλιστα άμεσα. Το ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κοσμοσυροή στις παιδαγωγικές, ασυνομικές και στρατιωτικές σχολές αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Δεν νοίζω ότι όλοι από μικρά παιδιά είχαν όνειρο να γίνουν αστυνομικοί, δάσκαλοι και στρατιωτικοί....

 

Έλα να μιλήσουμε για αυτή τη γενιά σε 10 - 20 χρόνια (μακάρι να είμαστε καλά και να τα λέμε), τότε που θα αναρωτιόνται τι έχουν κάνει στη ζωή τους, όμως τότε πραγματικά θα είναι πολύ αργά.

Δημοσιεύτηκε

hmmypm, έχεις ένα όραμα έναν στόχο και το σέβομαι απολύτως. Μακάρι να σου πάνε στη ζηώ όπως τα επιθυμείς. Από την άλλη γιατί βάζεις σε δεύτερη μοίρα αυτούς που θέλουν να μείνουν Ελλάδα? Και μου κάνει εντύπωση ότι σε αυτή την κατηγορία βάζεις και άλλους πέραν από τον κλάδο των μηχανικων. Και αν για έναν μηχανικό το απόγειο είναι να δουλέψει στην NASA, στην VW, η σε μεγάλο ερευνητικό κέντρο του εξωτερικού, οι υπόλοιποι δεν υπάρχουν σαν επάγγελμα? Η όλοι γλύφουν πολιτικούς, παίρνουν 3/60 και κυνηγάνε τα 3ημερα? Ξέρω πάρα πολλούς (μηχανικούς και μη) στην Ελλάδα που και την δουλειά τους την έχουν και ευχαρηστημένοι είναι και δεν γλύφουν πολιτικους και κάνουν και τη ζωή τους.

Και να σου πω κάτι φίλε hmmypm εσύ μπορεί να θέλεις "να πεθάνεις" για το επάγγελμα. Δεκτό και σεβαστό. Εγώ θέλω να ζήσω, να κάνω οικογέννεια, να χαίρομαι τον ελέυθερο χρόνο μου, να διασκεδάσω όσο μπορώ. Δεν με ενδιαφέρει να κοιμάμαι και να ξυπνάω στη δουλειά (που λέει ο λόγος), το επάγγελμα για μένα είναι το μέσο για να χαρώ την ζωή μου όχι όλη μου η ζωή.

Ps Προτιμώ να γυρίσω τον κόσμο σαν τουρίστας στις διακοπές μου.

Αν ήθελα αλλιώς θα γινόμουν ναυτικός

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

hmmypm

 

Καταρχήν

 

1.Ποιος σου εγγυάται και ως Μηχανικός ότι στο εξωτερικό θα βρεις εργασία ?

Γνωρίζεις ότι τα περισσότερα Ευρωπαϊκά Κράτη προτιμάνε τα δικά τους παιδιά , τους εντόπιους της περιοχής εκείνης και μετά όλους τους άλλους .

 

2.Ποιος σου είπε ότι ως Οικονομολόγος μπορεί να μείνει μόνο στην Ελλάδα ?

Έχεις δει πόσες Ξένες Εταιρίες στα Βαλκάνια που δίνουν καλό μισθό ζητάνε Οικονομολόγους ? Και όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη .

Ποιος λοιπόν τον περιορίζει και ως Οικονομολόγος να βρει εργασία στο Εξωτερικό ?

 

Πιστεύεις πως με αυτήν την φήμη που έχουνε σήμερα οι Έλληνες με το που πάνε στο εξωτερικό π.χ Γερμανία θα βρουν και αμέσως δουλειά και ειδικά ως Μηχανικοί ?

 

Θεωρείς ότι η κρίση θα μείνει μόνο στην Ελλάδα και ότι δεν θα χτυπήσει και τα άλλα Κράτη ?

Γιατί λοιπόν προεξοφλείς την Ελλάδα ?

 

Ας περάσουν λοιπόν μερικά ακόμα χρόνια και θα δεις την συνολική κατάσταση της οικονομίας στην Ευρώπη και μετά έλα να μου πεις για όνειρα και μεγάλα ταξίδια .Κανένα λοιπόν Κράτος δεν δίνει εύκολα θέσεις εργασίας σε τέτοιες θέσεις στην επικράτεια του αλλά ακόμα και να δώσει θα ζητήσει έμπειρο Μηχανικό και όχι Νέο .

Επιπλέον το σύστημα έχει αλλάξει προ πολλού διότι μεγάλες εταιρίες για μεγάλα έργα έχουνε συνεργασίες με Γραφεία Ομάδων Μηχανικών των Βαλκανίων αλλά και άλλων χωρών όπου παίρνουν προσφορές για την επίτευξη του έργου τους με ποιο χαμηλό οικονομικό κόστος που τους επιφέρει στις θυγατρικές συνολικά μεγαλύτερο τζίρο .

Δημοσιεύτηκε

Ναι, θα βρουνε δουλεια οι Ελληνες μηχανικοι στη Γερμανια,οπως και χιλιαδες Ελληνες γιατροι σε Σουηδια,Νορβηγια,Αγγλια κλπ..Γιατι πολυ απλα,παρολο την κριση τετοιες χωρες εχουν παραγωγη,ειδικα η Γερμανια που εχει ελλειψη μηχανολογων.

 

Thanks ολους για τις απαντησεις.

Δημοσιεύτηκε

Seeker_nobody

 

Με την φήμη που αποκτήσαμε ως χώρα και με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη πλέον λίγο δύσκολο να μας εμπιστευθούν σε τέτοιες θέσεις .

Επιπλέον όπως ανάφερα η κρίση αργά η γρήγορα θα φτάσει και εκεί .

Δημοσιεύτηκε

Θα σε εμπιστευτουν αν τους δειξεις οτι εισαι ο ελληνας που ξερουν απο τα βιβλια και οχι το λαμογιο του σημερα

Δημοσιεύτηκε

Θέλω πολύ σύντομα να πω 2 πράγματα που θεωρώ ότι δεν τα έχουμε σκεφτεί επαρκώς, όποτε η συζήτηση πάει στις ευκαιρίες που δίνει κάθε επάγγελμα, στο οικονομικό κλίμα κλπ.

 

-Ένας φοιτητής παίρνει πτυχίο περίπου στα 24 - 25 χρόνια του, μαζί με στρατό, μεταπτυχιακά κλπ

 

-Από τότε, μέχρι τα 65 του που περίπου τοποθετούμε την συνταξιοδότησή του, έχει 40 περίπου χρόνια να εργαστεί.

 

-Ακόμα και οι πιο διαβασμένοι σε θέματα οικονομίας, δεν μπορούν να προβλέψουν τι θα ισχύει μετά από 5 χρόνια. Το ένα όγδοο του παραπάνω διαστήματος εργασιακής ζωής κάποιου!! Τρομερά μικρό κλάσμα...Χώρες που χρεωκοπούν αύριο θα αναπτύσσονται, μεθαύριο μπορεί πάλι να χρεωκοπήσουν κλπ. Όποιος νομίζει ότι η κρίση χρέους δεν θα αφήσει αργά ή γρήγορα συντρίμμια και σε σοβαρές χώρες (όχι σαν εμάς) είναι γελασμένος.

 

-Επαγγέλματα που σήμερα έχουν ζήτηση, αύριο θα παράγουν εξαθλιωμένους ανέργους που θα ετεροαπασχολούνται, μεθαύριο θα έχουν πάλι τρομερή ζήτηση, παραμεθαύριο θα παράγουν πάλι εξαθλιωμένους ανέργους κλπ μέσα σε ένα διάστημα 40 ετών!

 

-Βάσει λοιπόν των παραπάνω, για εμένα προκύπτει το συμπέρασμα ότι αφενός πρέπει κάποιος να σπουδάσει κάτι αν το γουστάρει τόσο πολύ, ανεξαρτήτως αποκατάστασης την οποία, απλούστατα, δεν μπορεί να προβλέψει!

 

-Λόγω του άλλου επιχειρήματος περί κρατών και οικονομίας, θεωρώ απόλυτα λογικό και θεμιτό κάποιος να θέλει να παραμείνει ελλάδα, ακόμα και αν είναι άνεργος για 1 2 χρόνια. Εδώ έχει το σπίτι του, τους φίλους του, την αγάπη του κλπ. Εγώ πάντως αμφιβάλλω ότι μεθαύριο που θα πάρω πτυχίο τοπογράφου θα αποφασίσω να πάω να ζήσω αλλού εύκολα. Γιατί? Για να δυσκολέψουν τα πράγματα σε εκείνη την χώρα και να τρέχω πίσω στην Ελλάδα που ίσως να είναι καλύτερη η κατάσταση, ενώ έχω κάνει οικογένεια και παιδιά στο εξωτερικό? Δεν μου φαίνεται και ότι καλύτερο... Είδατε τι έγινε στην Λιβύη που τρέχανε οι μηχανικοί να μπούνε στα πλοία να φύγουν από την χώρα? Η Αμερική νομίζετε ότι θα γλιτώσει από στάση πληρωμών κλπ στην επόμενη πενταετία, όσο χρήμα και να κόψει? Ποιά χώρα σας φαίνεται ασφαλής για τα επόμενα 40 χρόνια που θα δουλεύετε?

 

Υ.Γ. Η άποψή μου δεν είναι προϊόν συντηρητισμού. Έχω ταξιδέψει πολύ στο εξωτερικό και κυρίως έχω μείνει εξωτερικό με την οικογένειά μου για 4 ολόκληρα χρόνια.

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνω με τον Ντανο απολυτως! Επισης στην Ελλαδα η εννοια

του career change ειναι αγνωστο στους Ελληνες! Ο Ελληναρας

πιστευει οτι επειδη μπαινει σε μια σχολη ανεξαρτητα αν ειναι καλος

η οχι θα την βγαλει και για 30-40 χρονια θα βγαζει φουλ φραγκα

με αυτο και μονο. Αμ δε!!!

 

Ας ξυπναμε σιγα σιγα ολοι μας και να μαθουμε οχι απλα να βελτιωνομαστε

σε αυτο που κανουμε αλλα να αναπτυσουμε δεξιοτητες που τα μας

βοηθησουν να επιβιωσουμε και σε αλλους τομεις, αλλες χωρες.

Δημοσιεύτηκε

Μα βρε παιδιά, αυτό είναι προφανές: σε 5 χρόνια δε έχουμε ιδέα τι θα γίνει στην Ελλάδα, πόσο μάλλον ποιές ειδικότητες και ποιοί απόφοιτοι θα έχουν καλή αποκατάσταση σε θέμα εργασίας.

Και επιπλέον, μη γελιόμαστε και μεταξύ μας: γιατί ο Άγγλος, ο Γερμανός, ο Αμερικάνος, ο Αυστραλός να προσλάβει ένα Έλληνα μηχανικό? Θα δει στο βιογραφικό το ΕΜΠ ή το ΑΠΘ και θα νοιώσει κανα δέος? Ακόμα και με εκατό μαστερ και διδακτορικά να έρθει ο έλληνας, γτ να πάρει τον έλληνα και όχι τον ντόπιο, που ξέρει καλύτερα σε ποιά εκπαιδευτική βάση έχει εκπαιδευτεί και σε ποιο πανεπιστήμιο έχει πάει?

Αν ήταν έτσι, θα φεύγαμε όλοι και θα πηγαίναμε έξω... Εμένα στην Ελλάδα δε με κράταει μόνο η πατρίδα μου, η οικογενειά μου, οι φίλοι κτλ. Με κρατάει η επίγνωση ότι κανείς στο εξωτερικό δε θα πάρει σοβαρά τα 2 πτυχία μου, όσο και αν εγώ κόπιασα γι αυτά.

Δημοσιεύτηκε

Θέλω λοιπόν να πω και εγώ μερικά πράγματα τα οποία με προβλημάτισαν.

 

Καταρχήν πέρσι το καλοκαίρι γνώρισα ένα ζευγάρι Μηχανικών από τα Σκόπια .

Και οι δύο έχουν την ιδιότητα και του Αρχιτέκτονα και του Πολιτικού Μηχανικού .

Έχουν λοιπόν οικογενειακή εταιρία στα Σκόπια διότι και τα παιδιά τους είναι και αυτά Μηχανικοί .Αυτή την στιγμή συνεργάζονται με μεγάλη γερμανική εταιρία και κατασκευάζουν αλυσιδωτές γέφυρες .

Από αυτό λοιπόν κατάλαβα ότι και στην Ελλάδα ακόμα δεν χρειάζεται να ξενιτευτεί ο Έλληνας Μηχανικός διότι με τον ίδιο τρόπο εάν θέλουν οι Γερμανοί βρίσκουν και αντίστοιχα Γραφεία Μηχανικών στην Ελλάδα .

Όπως λοιπόν προανέφερα σε προηγούμενο μήνυμα μου δεν τον συμφέρει και τον Γερμανό να απασχολεί στην Εταιρία του Μονίμους Μηχανικούς από την στιγμή που μπορεί να βρει γραφεία όπου παζαρεύει την τιμή .

Άρα λοιπόν δεν είναι λύση το να σπουδάζω κάτι με σκοπό την φυγή στο εξωτερικό διότι και εκεί εάν ψάξουμε θα δούμε πως έχουν συμπληρωθεί οι θέσεις .

Επιπλέον οι Γερμανοί δεν έχουν μόνο εμάς να επιλέξουν αλλά και Μηχανικούς από Αυστρία και Ελβετία όπου είναι ποιο αδελφοποιημένες Χώρες προς την Γερμανική πλευρά . Άρα λοιπόν μην περιμένουμε και εκεί αν πάμε ότι θα βρούμε αμέσως και εργασία .Περισσότερο για εργάτες ενδέχεται να μας πάρουν παρά ως Μηχανικούς .

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.