Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Κύριοι, ψάχνω να βρώ κάτι για τα Διαγραμματα Εφαρμογής (ΔΕ) στην προ ν.1337/83 εποχή. Είδα στις φόρουμ των Τοπογράφων μια εγκύκλιο Γ24/1979. Τι πραγματεύεται αυτή; Ποιός την έχει εκδώσει; Μπορώ να την βρώ κάπου; Με ενδιαφέρει ποιά η διαφορά μεταξύ ΔΕ και Τεχνικής Έκθεσης (ΤΕ). Πότε συντάσσεται το ένα και πότε το άλλο και γιατί; Ποιός επικυρώνει το ένα και ποιός το άλλο;

 

Μιλάω για τον καιρό που ακόμη επιτρεπόταν η σύνταξη ΤΕ, γιατί απ' ότι κατάλαβα, απο τις συζητήσεις που διάβασα, τώρα σε όλες τις περιπτώσεις επιβάλλεται η σύνταξη ΔΕ.

Ποιός το υπογράφει-επικυρώνει; Έχω ακούσει ότι πρέπει να δημοσιεύονται σε ΦΕΚ. Είναι αλήθεια; και άν ναί, από πότε και με βάση ποιά διάταξη νόμου - Εγκύκλιο;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δημοσιεύτηκε

Τα διαγράμματα εφαρμογής συνοδεύονταν από τεχνικές εκθέσεις.

Μετά τον 1337 συντάσσονται πράξεις εφαρμογής οι οποίες αποτελούνται από διαγράμματα και πίνακες.

Δημοσιεύτηκε

Εξ όσον γνωρίζω και εξ όσων έχω δει στα Δ.Ε. και τις Τ.Ε. εφαρμογής Ρ.Γ. και Ο.Γ., μέχρι το 1979 συντάσσονταν Τεχνικές Εκθέσεις, οι οποίες ήταν στην ουσία σκαριφήματα από τα οποίαν δεν μπορούσες να αντλήσεις μετρητική πληροφορία πλην των αναγραφόμενων στο σχέδιο και στο κείμενο που το συνόδευε. Επίσης, οι Τ.Ε. εφάρμοζαν Ρ.Γ. τοπικά, ακόμα και στο πρόσωπο μιας-δυο ιδιοκτησιών.

Τα Δ.Ε. που αντικατέστησαν τις Τεχνικές Εκθέσεις, αποτελούν τοπογραφικό διάγραμμα, και αν θυμάμαι καλά οι προδιαγραφές του ορίζονται στην εγκύκλιο που αναφέρεις (δεν την έχω πρόχειρη). Ορίζονται πάντως οι κλίμακες, η ελάχιστη έκταση αποτύπωσης και εφαρμογής Ρ.Γ. δηλ. κατ' ελάχιστο ένα Ο.Τ.,ο ορισμός σημείων και με συν/νες κλπ. χωρίς βέβαια να σημαίνει πως δεν υπάρχουν "μπακάλικα" διαγράμματα εφαρμογής... Σε γενικές γραμμές, μπορεί να βρεις μια Τ.Ε. αρκετά παλαιά και αν είσαι τυχερός να υπάρχουν τα σταθερά σημεία που μνημόνευε ώστς να μπορέσεις να την εφαρμόσεις. Αλλιώς, θα έχει συνταχθεί ένα Δ.Ε. που θα εφαρμόζεί την εν λόγω Ρ.Γ. με νεότερα σταθερά σημεία και θα είναι ευκολότερο στην εφαρμογή του.

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ με τον DIMITRIS80 και να συμπληρώσω ότι η συνηθισμένη κλίμακα ενός Δ.Ε. είναι 1:500. Τα Δ.Ε. συντάσσονται, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου, από ιδιώτη Μηχ/κό και θεωρούνται από την Πολεοδομία.

Τα Δ.Ε. των ιδιωτών Μηχ/κών δεν δημοσιεύονται σε ΦΕΚ. Υφίστανται όμως Δ.Ε. που συντάχθηκαν μετά την έγκριση ενός παλαιού Ρυμοτομικού Σχεδίου (πριν το 1983) και δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ. Βέβαια σε αυτά τις περισσότερες φορές αναγράφονται τα μήκη των πλευρών των Ο.Τ. και εμφανίζονται και αξονοδιασταυρώσεις που χάθηκαν όμως με την πάροδο του χρόνου και τις ασφαλτοστρώσεις των οδών, οπότε αναγκαστικά συντάσσεται νέο Δ.Ε. που θα αποτυπώνει τη διαμορφωμένη κατάσταση των μανδρών και οικοδομών.Τέλος σε πολλές περιοχές (π.χ. Ν.Βουτζάς, Διόνυσος, Εκάλη) έχει παρατηρηθεί ασυμφωνία Ρυμοτομικού Σχεδίου και διαμορφωμένης κατάστασης και τότε συντάσσεται Διάγραμμα Διαμορφωμένης Κατάστασης (Δ.Δ.Κ.) με θεωρημένη δυσμενέστερη Ρ.Γ. από την Πολεοδομία, μέχρι την κίνηση διαδικασίας τροποποίησης του Ρ.Σ.

Δημοσιεύτηκε

Το θέμα της κλίμακας μου θύμισε αστείο περιστατικό, κατά το οποίο είχα καταθέσει διάγραμμα εφαρμογής, και ο αρμόδιος υπάλληλος μου το επέστρεψε για να...σβήσω την αναγραφόμενη κλίμακα 1:500 καθώς όπως είπε είναι προδιαγραφή του Δ.Ε. και θεωρείται δεδομένο και δεν πρέπει να αναγράφεται :P

 

ΥΓ. Πονεμένη ιστορία ο Νέος Βουτζάς, είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει εκεί πέρα..

Δημοσιεύτηκε

Εδώ εμένα παλαιότερα στην Πολεοδομία Αμαρουσίου μου επέστρεψαν Δ.Ε. που συνέταξα σε κλ. 1:200 λες και δεν αποδίδει καλύτερα τις λεπτομέρειες η κλιμακα αυτή ! ! !

Ν. Βουτζάς : Δ.Ε. σε τμήματα καμπύλης Ο.Τ. άλλα εξαρτημένα κι άλλα όχι που κανένα δεν κολλάει με το άλλο, μπάχαλο, πάλι καλά που προωθείται τροποποίηση

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ όλους σας για τις πληροφορίες που έδωσε ο καθένας σας. Πλην όμως απάντηση στο ερώτημα αν πρέπει τα ΔΕ να δημοσιεύονται σε ΦΕΚ δεν πήρα. Επιμένω, διότι έχω ένα ΔΕ του 1974 και έχει "κυρωθεί-θεωρηθεί" από την ΤΥΔΚ της Νομαρχίας, και κατα τη γνώμη μου καλά έχει κάνει διότι το ΔΕ αφορά έναν αριθμό Ο.Τ. και οδών, και δεν μπορεί όποιος θέλει να κάνει ότι θέλει και ελαφρά τη καρδία να το υποβάλλει για έγκριση και μάλιστα στην Πολεοδομία. Ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός ανήκει στο κράτος και όχι στους ιδιώτες. Κατα την ταπεινή μου άποψη κάπου πρέπει να παίζει ο Δήμος-Κοινότητα. Αλλά εν πάσει περιπτώσει, επειδή ένα ΔΕ που αφορά κάμποσα Ο.Τ. στην ουσία είναι το εγκεκριμένο ρυμοτομικό της 2000ης σε 500άρι, δεν θα πρέπει να λέει κάτι διαφορετικό απο την 2000η, και σ' αυτό νομίζω ότι ο Δήμος πρέπει να έχει την ευθύνη. Έχω περίπτωση που για την ίδια περιοχή υπάρχει ΔΕ κυρωμένο (όχι σε ΦΕΚ) και στη συνέχεια μετά απο κάποια χρόνια, με αίτηση κάποιου που δεν είναι δικαιούχος στην περιοχή, ούτε έχω κατορθώσει να τον εντοπίσω σε τηλεφωνικούς καταλόγους κ.λ.π., έχει συνταχθεί και κυκλοφορήσει ένα διαφορετικό ΔΕ απο το προηγούμενο σε τρείς παραλλαγές διαφορετικές μεταξύ τους και δεν είναι καν κυρωμένο. Έχει την υπογραφή του Προϊσταμένου του Τοπογραφικού. Αυτό με βλάπτει. Και στο τέλος ποιος μπορεί να μου εξασφαλίσει ότι δεν έχει "παίξει" κάτι με τον ιδιώτη και τον πολεοδόμο; Φαντάζομαι λοιπόν ότι για επειδή πάντα "έπαιζαν" τέτοια σενάρια, ειδικά σε περιοχές όπου υπήρχε ασάφεια ιδιοκτησιακού, σε κοινόχρηστους χώρους, ρέματα, αιγιαλούς, γι' αυτό κάπου πρέπει να έχει θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική δημοσίευση των ΔΕ στο ΦΕΚ.

Συνεχίζω λοιπόν να έχω την εντύπωση ότι εκεί που λέει τις προδιαγραφές σύνταξης κ.λ.π. για τα ΔΕ πρέπει να παραπέμπει κάπου και για τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ, και θα σας παρακαλούσα άν σας ηταν εύκολο να μπορούσατε κάπου να αναρτήσετε αυτήν την εγκύκλιο Γ24/79.

Δημοσιεύτηκε

ΦΩΤΙΕ, κανένα Δ.Ε. από όσα έχω δει και έχουν περάσει από τα χέρια μου δεν είχε δημοσιευθεί σε Φ.Ε.Κ. Κάποια Δ.Ε. που έχω συντάξει ο ίδιος, ομοίως, δεν χρειάστηκε να δημοσιευθούν σε ΦΕΚ. Το ίδιο λέει και ο πάντα ακριβής συνάδελφος σε προηγούμενο μήνυμα (εκτός κάποιας εξαίρεσης που δεν το γνώριζα). Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα σου είναι πως τα Δ.Ε. δεν δημοσιεύονται σε ΦΕΚ. Τώρα, συνεννοήσεις μεταξύ ιδιωτών και πολεοδόμων κλπ. πάντα γινονταν και θα εξακολουθήσουν να γίνονται. Δεν νομίζω οτι θα "τρόμαζε" κανείς από αυτούς εάν ένα "μαγειρεμένο" Δ.Ε. (το οποίο δεν είναι και κάτι που καθορίζει ιδιοκτησιακά θέματα στην τελική) δημοσιευόταν σε ΦΕΚ.

Οσο για τις υπόλοιπες πληροφορίες που ανέφερες. Δεν γνωρίζω τι εννοείς με τον όρο 2000η.

Επίσης, τα Δ.Ε. συνήθως δημοσιεύονται για ένα Ο.Τ. ή ακόμα και (κακώς) για μία μόνο πλευρά ενός Ο.Τ.

Μήπως το διάγραμμα που είδες με τα πολλά Ο.Τ. ήταν κάποια τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου μεγάλης κλίμακας? Σημειωτέον, οτι το έτος 1974 οι Ρ.Γ. ορίζονται με Τεχνικές εκθέσεις και όχι Διαγράμματα Εφαρμογής.

Τέλος, οσόν αφορά ρέματα, αιγιαλούς, κλπ. είναι άλλο θέμα. Οριοθετήσεις ρεμάτων και αιγιαλών γίνονται με εντελώς διαφορετικές διαδικασίες και τέτοιες αποφάσεις όντως δημοσιεύονται σε ΦΕΚ.

Εάν έχεις κάποιο συγκεκριμένο θέμα με κάποιο Δ.Ε. που σε επηρρεάζει, μπορείς να μας δώσεις κάποιες πληροφορίες ώστε να μπορέσουμε να συνδράμουμε.

Δημοσιεύτηκε

Αυτό το θέμα που συζητιέται είναι πολύ ενδιαφέρον για μένα, μιας και έχω προσωπική εμπειρία. Τη γενική φιλοσοφία της εγκυκλίου Γ24/1979 την ανέπτυξε ο DIMITRIS80 και ο ΤΟΠΟΓΑΒΡΟΣ, και συμπληρώνω ότι, ο βασικός στόχος ήταν να καθορίζονται, πλέον, με ένα τοπογραφικό διάγραμμα (ΔΕ), που έχει συνταχθεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές, από εκείνον που έχει τα αντίστοιχα προσόντα, υποχρεώσεις και ευθύνες, οι ΡΓ και ΟΓ ενός ολόκληρου ΟΤ, με στόχο να εφαρμοστεί το ΡΣ στο έδαφος, με επιστημονικά καλλίτερες μεθόδους και όχι με ένα απλό σκαρίφημα.

 

Με δεδομένο ότι, η διαδικασία αυτή αποτελεί, στην ουσία, μια μεθόδευση, για την εφαρμογή στο έδαφος του ΡΣ που εγκρίθηκε με τις διατάξεις του νδ 1923, και δεν αποτελεί διοικητική πράξη, δεν απαιτείται η δημοσίευση του ΔΕ σε ΦΕΚ. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι ουδέποτε δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ΔΕ. Ειδικά, για τον καλό συνάδελφο ΤΟΠΟΓΑΒΡΟ, θέλω να επισημάνω ότι, οι περιπτώσεις των δήμων που ανέφερε στο post #4, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό και αυτό είναι ότι προέρχονται από Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς, από τους οποίους διαπιστώθηκε εσφαλμένη εφαρμογή του ΡΣ στο έδαφος, από τον τότε προϊστάμενο Τοπογραφικού της πολεοδομίας Αγ. Παρασκευής, και για το λόγο αυτό, και μέχρις ότου αντιμετωπιστεί το θέμα με έκδοση σχετικής απόφασης, όπως ορίζει ο νόμος, αποφασίστηκε η λύση της δυσμενούς ΡΓ-ΟΓ.

 

@ΦΩΤΙΟΣ

Με δεδομένο ότι η εγκύκλιος Γ24/1979 εκδόθηκε το 1979, δεν μπορεί να έχεις ΔΕ του 1974, καθώς, επίσης ότι, το διάγραμμα αυτό έχει "θεωρηθεί" από την ΤΥΔΚ, αφού η εφαρμογή του ΡΣ στο έδαφος περιλαμβάνεται, αποκλειστικά και μόνον, στην αρμοδιότητα της πολεοδομίας. Επίσης, η κύρωση του ΔΕ γίνεται από τον αρμόδιο υπάλληλο της Πολεοδομίας. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι, εάν το διάγραμμα της ΤΥΔΚ είναι διαφορετικό από εκείνο της πολεοδομίας, το τελευταίο πρέπει να αποδίδει τη σωστή εφαρμογή του ΡΣ, αφού έχει θεωρηθεί από την αρμόδια υπηρεσία.

  • 9 months later...
Δημοσιεύτηκε

καλησπερα

επειδη απο οτι βλεπω γνωριζετε αρκετα, εχω να κανω μια ερωτηση (γιατι μπερδευτηκα λιγο με αυτα που διαβασα) : ποια η διαφορα μεταξυ διαγραμματος εφαρμογης και τοπογραφικου διαγραμματος?

θα βγαλω μια αδεια (αλλαγης χρησης και διαχωρισμου) στον Πορο και στην πολεοδομια του Πορου μου ζητησαν και διαγραμμα εφαρμογης (αν υπαρχει) αναλυτικα αλλά και τοπογραφικο διαγραμμα!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.