Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Τι είναι τελικά το "λιακωτό";;

 

Σύμφωνα με το livepedia:

 

1. το μέρος του σπιτιού που το βλέπει ο ήλιος και χρησιμεύει για καθιστικό: "το λιακωτό του παλιού αρχοντικού ήταν περίφημο"

2. ταράτσα κλεισμένη με τζαμαρία, εκτεθειμένη στο φως του ήλιου

3. (κατ` επέκτ.) κάθε ταράτσα σπιτιού.

 

Σύμφωνα με κάποιους άλλους, το μεσηβρινό σαλόνι που περικλείεται από τζαμαρία (παλιά, νησιά κλπ)

 

Σύμφωνα με κάποια ΦΕΚ (όροι δόμησης περιοχών) που έχω δει:

"Επιβάλλεται κατασκευή στέγης, [....] οι ηλιακοί συλλέκτες προσαρμόζονται αρχιτεκτονικά στην στέγη και τοποθετούνται σε μικρή οριζόντια επιφάνεια (λιακωτό) εμβαδού μέχρι..."

 

Περιμένω γνώμες, απόψεις, ορισμούς!!!

Δημοσιεύτηκε

Κατά την βορειοπελοπονησιακή εκδοχή, ταράτσα (δώμα) εύκολα προσβάσιμο, χρήσιμο για τις δουλειές της οικοκυρικής -και όχι μόνο. Στα παραθαλάσσια χωριά του Κορινθιακού, όπου η τυπική παραθαλάσια οικία είναι τρίπατη, λιακωτό συνήθως υπήρχε σε ισόγειο πρόσκτισμα (ανεξάρτητος όγκος) που χρησίμευε ως βοηθητικός χώρος (αποθήκη, στάβλος, αποχωρητήριο, ενδεχομένως η βάρκα τον χειμώνα) στεγαζόντουσαν εκεί.

 

Το λιακωτό επομένως είχε τον ίδιο ρόλο που στην βόρειο Ελλάδα είχε το χαγιάτι. Το οποίο επίσης ήταν υπαίθριος χώρος (για την ακρίβεια ημιυπαίθριος).

 

Ας πούμε απλουστευτικά ότι λιακωτό είναι ένα ξεσκέπαστο χαγιάτι...

 

Υ.Γ: Ο ορισμός της livepedia είναι προφανώς λάθος.

Δημοσιεύτηκε

Το ερώτημα μου δημιουργήθηκε επειδή θέλω να κατασκευάσω σε μια στέγη μια μικρή "οπή" (περίπου 3.00Χ1.50μ) όπου θα φαίνεται η πλάκα (ταράτσα), για να μπορεί να βγαίνει ο ιδιοκτήτης να συντηρεί τα φωτοβολταϊκά που προτίθεται να τοποθετήσει... (Η στέγη στην περιοχή δεν είναι υποχρεωτική)....

 

...Να το ονομάσω "λιακωτό";; :)

Δημοσιεύτηκε

Τέτοιες ορολογίες συναντώνται σε παραδοσιακούς οικσιμόυς και μπορεί να αλλάζουν από περιοχές σε περιοχές.

 

Το "Λιακωτό" ειναι αυτό που το βλέπει ο ήλιος.

Και το έχω συναντήσει ως περίκλειστο υπαίθιο χώρο στον όγκο του κτιρίου, σαν ένα δωμάτιο χωρίς ταβάνι που το βλέπει ο ήλιος, συνήθως σε όροφο, όχι ισόγειο σαν αυλή.

 

Το κτίριο-οικισμός είχε φρουριακό χαρακτήρα, δηλαδή ήταν μεσαιωνικές κατοικίες σε ένα ενιαίο κτιριακό όγκο με εσωτερικές αυλές σε διαφορετικά επίπεδα. Προς το εξωτερικό περίβλημα υπήρχαν μικρά ανοίγματα σαν πολεμίστρες, οπότε τα δωμάτια φωτίζονταν από αυτους τους Λιακούς στους οποίους υπήρχαν μεγαλύτερα ανοίγματα.

 

Ελπίζω να σας μετέφερα το κλίμα.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Αυτό που εννοούν οι όροι δόμησης είναι σε περιπτώσεις που επιβάλλεται υποχρεωτική στέγη στα κτίρια , όπως πχ Πάτημα Χαλανδρίου , Βριλησσίων , Γέρακας , γιά να μην πάμε κάπου εξωτικά , δίνεται η δυνατότητα να μην καλυφθεί με στέγη ένα τμήμα του δώματος , νομίζω εμβαδού μέχρι 15 η 20 τμ , γιά την τοποθέτηση του ηλιακού , η γιά άπλωμα και λοιπές χρήσεις προσωρινής παραμονής .

 

Αυτό ονομάστηκε λιακωτό , από τους συντάκτες των ΟΔ και είχε την τιμητική του στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 80 .

 

Ο Γιάννης από την στιγμή που δεν έχει υποχρεωτική στέγη , θα τα ονομάσει όπως πολύ σωστά λέει ο Αλέξης , στέγη και δώμα .

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.