Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγκυρώσεις διαμήκους οπλισμού


 

Recommended Posts

Πολύ rigid ο rigid_joint.:)

Μπορεί να υπάρχει κάτι που σου/μας ξεφεύγει.

Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε πού στήριξε αυτό που έγραψε.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 626
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Άντε Χάρη πιάσε την μπάλα!:D

Λοιπόν, αφού δε θες θα στείλω εγώ το email με το ερώτημα στον Γιαννόπουλο και θα ενημερώσω σχετικά το forum. Εκτός εάν υπάρχει κανένας Αθηναίος που θέλει και μπορεί να τον επισκεφτεί στο γραφείο του και να τον ρωτήσει.

Link to comment
Share on other sites

Χθες του έστειλα το email και σήμερα το πρωί έλαβα την απάντηση.

Στην οποία αναφέρει ότι πρόκειται περί λάθους καθότι στην §18.3.5 του ΕΚΩΣ, στις τελευταίες δυο γραμμές, αναφέρεται "Σχετικώς μπορεί να ληφθεί υπόψη η ευνοϊκή επιρροή της εγκάρσιας θλίψης κατά την παρ. 17.5."

Link to comment
Share on other sites

και εμμέσως "όχι του σχολίου".

 

τελοσπάντων, τα περι fbd*1,4 ισχύουν (το ξέραμε έτσι κι'αλλιώς)

 

edit: Λάθος με την fbd (αυτό σε ημερίδα), λάθος με τον ΚΤΧ (αυτό σε κανονισμό), μήπως ηρθε η ώρα να κοιτάνε καλύτερα αυτά που γράφουν?

 

αυτά ειναι λάθη που τινάζουν τον σχεδιασμό στον αέρα......τελοσπάντων............let's troll the world

Link to comment
Share on other sites

...και εμμέσως "όχι του σχολίου".

 

τι εννοείς?...μήπως για τα σχόλια του ΕΚΩΣ σχετικά με την περίπτωση καμπύλων αγκυρώσεων με τύμπανα κατά τις απαιτήσεις των σειρών Β.1 έως και Β.3 του Πιν.17.1 του αναφερθέντος κανονισμού?

Link to comment
Share on other sites

Και μια απάντηση από τη ΣΙΔΕΝΟΡ σχετικά με τους S500s, συσχέτιση με Β500? και το γιατί ίσως οι S500s της ΣΙΔΕΝΟΡ δεν αντιστοιχούν σε B500A αλλά σε υψηλότερη κατηγορία B500B/B500C.

 

"Ο χάλυβας S500s εισήχθη στην Ελλάδα με το πρότυπο ΕΛΟΤ 971 του 1987, στο οποίο έγινε μία αναθεώρηση ήσσονος σημασίας το 1994. Συνεπώς για την ποιότητα S500S δεν είχαν προβλεφθεί ιδιαίτερες απαιτήσεις ολκιμότητας, οι οποίες για πρώτη φορά ορίσθηκαν αργότερα στο ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 1992 (Ευρωκώδικας 2). Οι τιμές του Ευρωκώδικα για τις βασικές παραμέτρους ολκιμότητας (ft/fy και εu) ανά κλάση ολκιμότητας δίνονται στον παρακάτω πίνακα.

 

Κλάση ολκιμότητας - ft/fy(Rm/Re) - εu(Agt)(%)min

Α - 1,05 min - 2,5

Β - 1,08 min - 5,0

C - 1,15-1,35 - 7,5

 

Η ποιότητα S500s είχε ως μόνη απαίτηση ολκιμότητας τον λόγο ft/fy (1,05 min), δηλαδή ουσιαστικά κάλυπτε και τις 3 κλάσεις ολκιμότητας. Πρακτικά η ολκιμότητα των χαλύβων S500s εξαρτιόταν από την μέθοδο παραγωγής, κατά πόσο δηλαδή παραγόταν από ψυχρή (χαμηλή ολκιμότητα) ή θερμή έλαση (υψηλότερη ολκιμότητα) και τις ιδιαίτερες παραμέτρους παραγωγής για κάθε μέθοδο.

 

Σε γενικές γραμμές, όπως φαίνεται και από την εργασία του Πανεπιστημίου Πατρών, οι χάλυβες S500s που παρήχθησαν στην Ελλάδα ήταν σε μεγάλο ποσοστό (ίσως μεγαλύτερο από 90%) χάλυβες κατηγορίας ολκιμότητας C και στη χειρότερη περίπτωση κατηγορίας ολκιμότητας Β. Υπήρξε μία πολύ μικρή ποσότητα μικρών διαμέτρων που παρήχθη παλαιότερα από ελληνικό εργοστάσιο (όχι τη ΣΙΔΕΝΟΡ) με ψυχρή έλαση, που ανήκε στην κατηγορία χαμηλής ολκιμότητας Α. Επίσης από χάλυβες κατηγορίας Α παράγονταν τα δομικά πλέγματα (Τ92, Τ131 κλπ).

 

Πρέπει να προστεθεί πως η ολκιμότητα των χαλύβων S500s βελτιώθηκε σημαντικά μετά την έκδοση του ΚΤΧ 2000, στον οποίο γινόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα αναφορά στις απαιτήσεις ολκιμότητας.

 

Σε ότι αφορά την ΣΙΔΕΝΟΡ, η ολκιμότητα του χάλυβα S500s που παραγόταν απ’ αυτήν είχε την ακόλουθη εξέλιξη. Κατ’ αρχήν από το 1993, όταν και ξεκίνησε πρώτη η ΣΙΔΕΝΟΡ την παραγωγή του χάλυβα S500s, λόγω του ότι ο χάλυβας αυτός ήταν πιστοποιημένος από την Γερμανία κατά την ποιότητα BSt500s (DIN 488 ) είχε ελάχιστη τιμή ft/fy 1,10, όπως απαιτείται από το DIN 488.

 

Το 1999, η ΣΙΔΕΝΟΡ βελτιώνοντας την παραγωγική της διαδικασία παρήγαγε τον χάλυβα S500s με την ανάγλυφη σήμανση SD, που παρουσίαζε ελάχιστο εγγυημένο λόγο ft/fy 1,13. Με τον τρόπο αυτό παρήγαγε πρώτη στην Ελλάδα χάλυβα που υπερκάλυπτε τις απαιτήσεις της κατηγορίας ολκιμότητας B και σε ποσοστό πάνω από 95% ήταν και κατηγορίας C (για διαμέτρους μεγαλύτερες από Φ12mm ήταν σε ποσοστό 100%).

 

Το επόμενο βήμα έγινε το 2003, όταν πάλι πρώτη η ΣΙΔΕΝΟΡ παρήγαγε τον χάλυβα Β500C, σύμφωνα με το υπό έκδοση τότε πρότυπο ΕΛΟΤ 1421 και τις προτάσεις του ΟΑΣΠ. Για την ευχερέστερη αναγνώριση του νέου χάλυβα, η ΣΙΔΕΝΟΡ εισήγαγε την σήμανσή του με νευρώσεις εναλλασσόμενης κλίσης και στις δύο πλευρές. Συνεπώς από το 2003 οι παραγόμενοι από την ΣΙΔΕΝΟΡ χάλυβες είναι κατά 100% κατηγορίας ολκιμότητας C."

 

Ανακεφαλαιώνω. Χρονιές σταθμοί για τον χάλυβα της ΣΙΔΕΝΟΡ:

1993 -> S500s με ft/fy=1,10 αντίστοιχος του BSt500s (DIN 488 )

1999 -> S500s με ft/fy=1,13 (σήμανση SD) αντίστοιχος του Β500C κατά 100% για Φ>12mm και κατά 95% για Φ<=12mm

2003 -> B500C

 

Έτσι νομίζω ότι απαντάται το ερώτημα πώς ενώ S500s=Β500A στην πράξη προέκυψε στο μεγαλύτερο ποσοστό (βλ. μελέτη Νέζη-Δρίτσου) S500s=Β500C.

Link to comment
Share on other sites

Χάρη το έχω ψάξει και εγω περαιτέρω, ο S500 είναι το σίγουρο πρόβλημα και αυτό ΚΥΡΙΩΣ λόγω του μεγάλου ποσοστού C

 

το πρόβλημα δε χοντρικά αφορά τις κατασκευες τις δεκαετίας του 90. Μιλώντας με σιδεράδες για τότε, μου έχουν πει για το τουρκικο σίδερο που έσπαγε σαν κλαράκι

 

το S500=B500C πάντως δεν υπάρχει ούτε στα παραμύθια, το δε S500s=B500C ειναι υπό διερεύνηση (τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα)

 

αν υπάρχει θέμα S500s<>B500C θα καλυφθεί με τερτίπια "τύπου" αύξηση της ολκιμότητας,

 

οψόμεθα γιατί είναι φρέσκο το πρόβλημα και να'σαι σίγουρος θα κυλήσει πολύ νερό στ'αυλακι.

 

Και επαναλαμβάνω για όσους δεν θυμούνται τη συζήτηση, ΔΕΝ μιλάω για θέμα αντοχής, από αντοχή σχεδόν όλοι ειναι πιο πάνω από τον B500C

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.