Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπ. Υποδομών: προτάσεις από το ΤΕΕ για τα καρτέλ και τα τεχνικά επαγγέλματα


VVT

Recommended Posts

c27d4edce9_erga_odika.jpg

 

 

Τη λειτουργία καρτέλ κατήγγειλε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ!

 

Δύο προτάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που αφορούν η πρώτη στη σύσταση και λειτουργία Παρατηρητηρίου Τιμών Δομικών Υλικών, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία οι τιμές των υλικών εμφανίζουν διαρκείς ανατιμήσεις παρά την χαμηλή ζήτηση στην αγορά και την ύφεση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, και δεύτερη πρόταση, που αφορά στην θεσμοθέτηση ρόλων και κανόνων για την άσκηση των τεχνικών επαγγελμάτων υιοθετεί το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Ειδικότερα: Την πρόταση του ΤΕΕ για την ίδρυση Φορέα Διαβάθμισης και Πιστοποίησης Τεχνικών Επαγγελμάτων υιοθετεί το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και προτίθεται να συμπεριλάβει σχετική πρόβλεψη στο σχέδιο νόμου για τις μελέτες και την ανάθεση δημοσίων έργων, το οποίο βρίσκεται υπό διαβούλευση.

 

Αυτό τόνισε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων του ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Ιωάννης Οικονομίδης, μιλώντας στην Ημερίδα του ΤΕΕ «Εποπτεία Αγοράς Προϊόντων Δομικών Κατασκευών- Δράσεις και Προοπτική τους», παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από άλλες μονομερείς πρωτοβουλίες, που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα και αποδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς τον καθοριστικό ρόλο που πρέπει να παίξει και στο μέλλον το ΤΕΕ, ως αρμόδιο για τα τεχνικά επαγγέλματα σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των υποδομών της χώρας. Ακόμη ο κ. Οικονομίδης ανέφερε ότι η πρόταση του ΤΕΕ για την ανάληψη της τήρησης του Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ) βρίσκει το ΥΠΟΜΕΔΙ σύμφωνο. Επίσης το ΥΠΟΜΕΔΙ λέει ναι και στην πρόταση του ΤΕΕ για τη δημιουργία Πρατηρητηρίου Τιμών Δομικών Υλικών, εφόσον συμφωνήσει και το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας, ώστε να ισχύει για όλους.

 

Για την ολοκλήρωση των προδιαγραφών, ώστε να εφαρμοστούν τα προαναφερθέντα, θα χρειαστεί η έκδοση δύο Προεδρικών Διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων, που θα συζητηθούν προηγουμένως με το ΤΕΕ και θα τεθούν σε διαβούλευση, διευκρίνισε ο κ. Οικονομίδης.

 

Σε ότι αφορά στην Ημερίδα, που πραγματοποιείται σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, ο κ. Οικονομίδης την χαρακτήρισε από τις πλέον σημαντικές και ανέφερε ότι βασικό συστατικό στοιχείο της είναι η υποδομή του ΤΕΕ. Πρόσθεσε δε ότι η Οδηγία 89/106/ΕΟΚ για τα δομικά υλικά έγινε Κανονισμός. Ακολούθως αναφέρθηκε αναλυτικά στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΜΕΔΙ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ανάθεσης μελετών και έργων, με στόχο τη διαφάνεια, που τέθηκε σε διαβούλευση.

 

Επίσης μίλησε για τις Εθνικές Τεχνικές Προδιαγραφές, που έχει καταρτίσει το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών και τους Ευρωκώδικες που επεξεργάσθηκε ο ΟΑΣΠ σε συνεργασία με τον ΕΛΟΤ και βρίσκονται στο τελικό στάδιο, με στόχο να εφαρμοστούν στο τέλος Ιουλίου.

 

?Είναι γνωστή σε όλους η υστέρηση της χώρας τόσο στην προσαρμογή των προτύπων και των ευρωπαϊκών αγορών, όσο και στην εποπτεία της αγοράς. Υστέρηση που μπορεί να οδηγήσει σε απένταξη πολλών έργων από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

 

Υστέρηση που σίγουρα οδηγεί πολλές φορές σε μη ποθητό αποτέλεσμα για την ποιότητα των έργων?, τόνισε στην ομιλία του στην Ημερίδα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ.

 

Χρήστος Σπίρτζης. Και πρόσθεσε ότι το ΤΕΕ, η Συντονιστική Επιτροπή για το Έτος Εποπτείας, ο Τεχνικός κόσμος της χώρας έχει εντοπίσει αυτά τα κενά πολλάκις.

 

Αλλά και αν αυτά προχωρήσουν, υπολείπεται ένα πολύ σημαντικό κι ουσιαστικό έργο: η θεσμοθέτηση, ο εκσυγχρονισμός και η προσαρμογή των εθνικών προδιαγραφών δημόσιων και ιδιωτικών έργων, έργο που είναι θεμελιώδες για την ανάπτυξη της χώρας.

 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η θεσμοθέτηση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων φαίνεται σε μια πρώτη ματιά σαν ένα βήμα μπροστά τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για την ποιότητα των κατασκευών. Όμως η εφαρμογή του προσκρούει συνεχώς σε αναχρονιστικούς κανονισμούς όπως ο ΓΟΚ ή ο Κτιριοδομικός Κανονισμός, ενώ πολλά υλικά που απαιτούνται δεν παράγονται στη χώρα (όπως οι υαλοπίνακες ή ορισμένες κατηγορίες κουφωμάτων) και πολλά από αυτά που παράγονται εδώ δεν πληρούν σύγχρονα πρότυπα, δεν υπάρχουν εργαστήρια πιστοποίησης και δοκιμών, δεν υπάρχει μια συγκροτημένη πολιτική για την αναβάθμιση των παραγωγικών μονάδων. ?Σκεφθείτε να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση του κανονισμού παθητικής πυροπροστασίας. Δεν θα υπάρχει ελληνικό προϊόν που να μπορεί να εγκατασταθεί?, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

 

Ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι η πρόταση του ΤΕΕ προβλέπει το μετασχηματισμό του υπουργείου Δημοσίων Έργων σε Υπουργείο που θα έχει το στρατηγικό σχεδιασμό των αναγκών της χώρας, που θα εκσυγχρονίσει κανονισμούς και προδιαγραφές, που θα προχωρά σε ουσιαστικούς ελέγχους στα δημόσια έργα και τέλος ένα σφιχτό πρόγραμμα προσαρμογής προτύπων και προδιαγραφών, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα προσαρμογής της ελληνικής βιομηχανίας.

 

Λειτουργούν καρτέλ.

 

Το ένα στοίχημα της χώρας είναι στη παραγωγική δομή και στην ποιότητα.

 

Το δεύτερο στοίχημα είναι η ανταγωνιστικότητα. Και εδώ πρέπει να παρατηρήσουμε απίστευτες στρεβλώσεις, όπως:

 

** Ο μηδενισμός της οικοδομικής δραστηριότητας, η μείωση του ΠΔΕ και επομένως τα ελάχιστα δημόσια έργα τείνουν στην εξαφάνιση του τεχνικού δυναμικού.

 

Παρά ταύτα αυξάνονται οι τιμές των δομικών υλικών χωρίς να υπάρχει ζήτηση.

 

Έχουν καταρριφθεί οι βασικός, θεμελιώδεις αρχές της αγοράς. Υπάρχουν καρτέλ παραγωγών προϊόντων δομικών υλικών. Προφανώς επιχειρείται ο έλεγχος των τελικών προϊόντων.

 

**Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η ποιότητα ή οι έλεγχοι ως δήθεν εμπόδιο υλικών από το εξωτερικό, πολύ ανταγωνιστικότερης τιμής.

 

**Δεν μπορούν προδιαγραφές και ποιότητα να εμποδίζουν νέες καινοτόμες τεχνολογίες, υλικά και μονάδες παραγωγής.

 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι: ?Αν η χώρα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, πρέπει να χτυπηθούν τα καρτέλ, η χειραγώγηση της αγοράς, η στρεβλή χρησιμοποίηση της ποιότητας, οι τιμές τελικά όχι μόνον από την εργασία, αλλά και από τα προϊόντα.

 

Όσο δυσάρεστο και αν είναι, δεν γίνεται να αλλάζουμε τις ελάχιστες αμοιβές των Μηχανικών, να συμπιέζεται το εισόδημα των εργαζομένων, να θεσμοθετούνται ελαστικές σχέσεις εργασίας και ελαστικές εργασιακές συμβάσεις και να μην υπάρχει μείωση στις τιμές των δομικών υλικών.

 

Πρόσφατα είχαμε συζητήσει για νέα σύγχρονα τιμολόγια στα δημόσια έργα.

 

Επίσης δηλώνουμε την κατεύθυνση του ΤΕΕ για κοινές προδιαγραφές σε δημόσια και ιδιωτικά έργα και επομένως τη σύνταξη πραγματικών προϋπολογισμών στα ιδιωτικά έργα και όχι συμβατικών, όπως οι 13 θεσμοθετημένοι, συμβατικοί και πλασματικοί τρόποι προϋπολογισμών ιδιωτικών έργων.

 

Και τα δύο εγχειρήματα απαιτούν τη θεσμοθέτηση ενός αξιόπιστου Παρατηρητηρίου Τιμών και Ποιότητας Δομικών Υλικών, με τη συμμετοχή των δύο υπουργείων και του ΤΕΕ, άμεσα συνδεδεμένου τόσο με τα τιμολόγια δημοσίων έργων, όσο και με τους προϋπολογισμούς των ιδιωτικών. Το ΤΕΕ έχει ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλίες για τη θεσμοθέτηση και περιμένουμε την ανταπόκριση από την Κυβέρνηση για την υλοποίησή του?.

 

Ο Συντονιστής Βιομηχανικών Υποδομών και Ανάπτυξης του ΣΕΒ κ. Φωκίων Δεληγιάννης, στην ομιλία του με θέμα «Εποπτεία και βιώσιμη ανάπτυξη», ανταποκρινόμενος στη σχετική πρόκληση του Προέδρου, όπως είπε, ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους οι υποδομές εποπτείας της αγοράς ως προς τη συμβατότητα των προϊόντων με τις επιβαλλόμενες ή δηλούμενες προδιαγραφές, μπορούν να στηρίξουν τις προσπάθειες για βιώσιμη ανάπτυξη. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, είπε, εφαρμόζουν ή υιοθετούν μέτρα και δράσεις οι οποίες αποσκοπούν στο να υπηρετούνται ισόρροπα παράλληλα με την οικονομική και δύο άλλες επιμέρους συνιστώσες της βιώσιμης ανάπτυξης- περιβαλλοντική και κοινωνική.

 

Αυτά συνεπάγονται κόστη και επιβαρύνσεις, που κάτω από συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού και ανοικτών αγορών αφήνουν τις επιχειρήσεις αυτές εκτεθειμένες σε περιβαλλοντικό και όχι μόνον dumping από ανταγωνιστές τρίτων χωρών και όχι μόνον.

 

Οι παραγωγικές δραστηριότητες που επιβαρύνονται είναι εξωστρεφείς, ενώ για τη χώρα μας συνθέτουν τη ραχοκοκαλιά της βιομηχανίας. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σε ισχύ πολιτικές και πρακτικές για αντιμετώπιση ανισοτήτων όπως η παραπάνω.

 

Χρειάζεται η λήψη μέτρων αποκατάστασης μιας στοιχειώδους ισορροπίας.

 

Ειδικά σε ότι αφορά στα προϊόντα δομικών κατασκευών, η συνιστώσα της βιώσιμης ανάπτυξης υπηρετείται πέρα από τη σύνθεση, από την ανακυκλωσιμότητα και την ενεργειακή συμπεριφορά.

 

Επικροτούμε απόλυτα τις δρομολογημένες δράσεις ενθάρρυνσης και ενίσχυσης των σχετικών παρεμβάσεων. Ταυτόχρονα όμως τονίζουμε ότι η εποπτεία ως προς τα δηλούμενα ενεργειακά χρακτηριστικά κρίσιμων δομικών προϊόντων θα πρέπει να αφορά στο σύνολο των κυκλοφορούντων στην αγορά και όχι μόνο σε αυτά που έχουν προσχωρήσει στο καθεστώς εθελοντικών συμφωνιών, στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης των έργων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.