Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Συγνώμη που είμαι λίγο αυστηρός στην κριτική μου, αλλά ένα δίκτυο που μελετάται και σχεδιάζεται από μηχανολόγο μηχανικό, πρέπει να είναι σαφώς καλύτερο από το δίκτυο που κατασκευάζει ένας οποιοσδήποτε υδραυλικός.

Και το ανωτέρω απλά δεν είναι...

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφε @antloukidis θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, οτι δεν είναι.

Αν και εγω γίνομαι καυστικός στη κριτική μου και για να το πάω πιο κάτω, το θέμα είναι οτι οι περισσότεροι συνάδελφοι μηχανολόγοι (μην πω για τους ηλεκτρολόγους και λοιπές ειδικότητες που έχουν δικαιώματα στα Η/Μ που δεν κατέχουν τα μηχανολογικά), αγοράζοντας το πακέτο Η/Μ μελετών θεωρούν οτι έχουν πιάσει ''το Πάπα'' απο τις κουδουνίστρες''. 😀, αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι!

 

Δημοσιεύτηκε
On 25/6/2021 at 9:25 ΜΜ, antloukidis said:

Καλησπέρα κύριοι,

Τα ερωτήματά σου 1 και 2 παραμένουν ερωτήματα, που μόνο ο μελετών ξέρει την απάντηση, αν έκανε τους σχετικούς υπολογισμούς. Θεωρώ ότι οι υπολογισμοί έχουν γίνει οπότε δεν μπαίνω σε αυτή την διαδικασία. Μια ευγενική ερώτηση μπορώ να την κάνω βέβαια...

Πρόσθετο ερώτημα είναι αν το κάθε FCU θα παίρνει την σωστή παροχή νερού, που προδιαγράφει ο δικός του κατασκευαστής (χωρίς βάνες balancing = εξισορρόπησης δικτύου το βλέπω .... θέμα τύχης όπως ένα άπιαστο joker). Εδώ ίσως προκύψει θέμα χώρου στην περίπτωση που μπει σε κάθε FCU. Θεωρείς συνάδελφε ότι θα ήταν προτιμητέο να μπει σε κάθε FCU ή και σε κάθε συλλέκτη θα υπάρχει ίδιο αποτέλεσμα;

Καλό θα ήταν συνάδελφοι με παρόμοια εμπειρία σε εξισορρόπηση οικιακού δικτύου FCU να μοιραστούν την γνώμη τους

Στο ερώτημα 3, το σχόλιό μου είναι ότι ναι μεν δεν είναι απαραίτητες, όμως (χωρίς δίοδες ), θα υπάρχουν πολλές θερμικές (ή ψυκτικές) απώλειες στα δίκτυα των FCU, που δεν θα λειτουργούν (και βέβαια χωρίς δευτερεύον κύκλωμα μόνο τρίοδες θα μπορούσε να βάλει με ελάχιστο όφελος τελικά). Αυτό το σκέφτηκα αλλά ουσιαστικά το ώφελος απο τις συνολικές απώλειες του δικτύου θα είναι να μην κυκλοφορεί το νερό ελεύθερα και απο το στοιχείο του FCU, νομίζω ότι "μικρό το κακό". Για το συνολικό δίκτυο οι απώλειες των στοιχείων των FCU είναι αναλογικά μικρές

Έξτρα ερώτημα... όταν θέλει να κλείσει το σύστημα, θα τρέχει γύρω γύρω και πάνω κάτω σε όλα τα δωμάτια, για να σιγουρευτεί ότι όλα τα FCU είναι κλειστά? Αν πούμε ότι η ΑΘ κλείνει απο το κεντρικό χειριστήριο κάπως θα πρέπει να κλείσει και ο ανεμιστήρας του FCU

(ίσως το τελευταίο να διορθώνεται σχετικά εύκολα ....) .... Είμαι όλος αυτιά συνάδελφε!

 

 

Δημοσιεύτηκε (edited)

Δεν έχω καταλάβει πώς/πότε θα ανοίγουν οι ΗΒ στους συλλέκτες.

Θεωρώ μονόδρομο, σε δίκτυο χωρίς δευτερεύον κύκλωμα όπως αυτό  (με την προϋπόθεση ότι η συνιστώμενη παροχή της Α.Θ. είναι ίση ή λίγο μεγαλύτερη της συνολικά απαιτούμενης παροχής από όλα τα FCU και τις πετσετοκρεμάστρες μαζί) :

1. Κατάργηση των ΗΒ στους συλλέκτες. 

2. Εγκατάσταση σε κάθε κλάδο στους συλλέκτες επιστροφής, μιάς βάνας δυναμικής εξισορρόπησης τύπου Flowcon (προτιμηταία λύση έναντι βανών στατικής εξισορρόπησης, λόγω εύκολης ρύθμισης )

Για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση όλων των FCU, όταν λειτουργεί η Α.Θ., προτείνω ένα ρελέ ισχύος που θα τα τροφοδοτεί, το πηνίο του οποίου θα ενεργοποιείται από βοηθητική επαφή της Α.Θ. (όλες έχουν)!

Υ.Γ. Εννοείται ότι θα ελεγχθεί ο κυκλοφορητής αν μπορεί να δώσει το απαιτούμενο μανομετρικό του δικτύου

Edited by antloukidis
Δημοσιεύτηκε (edited)

Δεδομένων ότι οι παροχές καλύπτονται απο την ΑΘ & ότι κυκλοφορητής διαθέτει το μανομετρικό

1. Όντως οι ηλεκτροβάνες στους συλλεκτες δεν έχουν λόγο ύπαρξης

2. Ψάχνοντας στο site του εισαγωγέα των βανών αλλά και στα διαγράμματα που προτείνει ο κατασκευαστής δεν βρήκα κάτι σχετικό για συλλέκτες προσαγωγής/επιστροφής με κλάδο ανά FCU. Τι συνδεσμολογία θα χρειαστεί αυτή η διάταξη; Έχεις υπόψη σου; Θα χρειαστεί partner valve όπως προτείνει ο κατασκευστής σε μερικές διατάξεις;

Για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση όλων των FCU, όταν λειτουργεί η Α.Θ., προτείνω ένα ρελέ ισχύος που θα τα τροφοδοτεί, το πηνίο του οποίου θα ενεργοποιείται από βοηθητική επαφή της Α.Θ. (όλες έχουν)!  Αυτό γιατί θεωρείς ότι πρέπει να γίνει; Σε ποια λειτουργία θα βοηθήσει;

Edited by Πάρις Τ.
Δημοσιεύτηκε

Η διάταξη/συνδεσμολογία είναι απλούστατη. Σε κάθε είσοδο των συλλεκτών επιστροφής συνδέεται μία βαλβίδα ενδεικτικού τύπου "Α" Flowcon με το κατάλληλο στοιχείο ρύθμισης παροχής (όσο απαιτεί κάθε FCU).

H προτεινόμενη ηλεκτρική σύνδεση εξυπηρετεί τα εξής :

1. Δεν απαιτείται ενεργοποίηση και ρύθμιση του κάθε FCU, κάθε φορά που ενεργοποιείται το σύστημα. Μπορούν να γίνουν αλλαγές σε οποιοδήποτε FCU (επιθυμητή θερμοκρασία, ταχύτητα ανεμιστήρα, απενεργοποίηση), όποτε θέλουμε, αφού το σύστημα τεθεί σε λειτουργία.

2. Όλα τα FCU ενεργοποιούνται, στην τελευταία ρύθμισή τους, πατώντας μόνο το πλήκτρο "ΟΝ" της Α.Θ.

3. Όλα τα FCU απενεργοποιούνται, πατώντας μόνο το πλήκτρο "OFF" της Α.Θ. (δεν ξεχνιέται κάνενα FCU σε λειτουργία, όταν η Α.Θ. δεν λειτουργεί)

  • Like 1
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ, γιατί στην επιστροφή και όχι στην προσαγωγή οι βάνες εξισορρόπησης;

Θα λάβω σοβαρά υπόψη την λειτουργία που προτείνεις για κεντρικό on-off όλων των FCU της εγκατάστασης με το χειριστήριο της ΑΘ. Είναι μία λειτουργία για την οποία μπορεί να έχει την επιλογή ο τελικός χρήστης εφόσον το επιθυμει, θα του δώσει καλύτερη άνεση στην χρήση και ειδικά στο off του συστήματος

Δημοσιεύτηκε

Μπορεί να μπεί και στην προσαγωγή αλλά είναι προτιμότερο και συνιστώμενο από όλους, να μπαίνουν στην επιστροφή του βρόγχου, γιατί έτσι το νερό έχει μεγαλύτερη πίεση μέσα στα στοιχεία των FCU. Έτσι γίνεται ευκολότερα και η εξαέρωση, όταν χρειάζεται.

Σαν έξτρα πρόταση - ιδέα..... μπορείς, αν θέλεις, να εγκαταστήσεις τρίοδες σε κάθε βρόγχο στους συλλέκτες αντί μέσα στα FCU (αρκεί να υπάρχει καλώδιο από το κάθε FCU μέχρι τους συλλέκτες)

Επίσης καλό είναι να μπεί άλλη μία όμοια βάνα εξισορρόπησης σε κάποιο by-pass, το οποίο θα ανοίγει με βάνα το καλοκαίρι, όταν κλείνουν οι πετσετοκρεμάστρες. Από εκεί θα περνάει η παροχή τους, και έτσι δεν θα μεταβάλλεται η συνολική παροχή της Α.Θ. χειμώνα - καλοκαίρι.

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφε σε ευχαριστώ για την ανταλλαγή απόψεων και την βοήθειά σου.

Προς το παρόν έχω καταλήξει στο πως θα κατασκευαστεί η εγκατάσταση και βέβαια θα επανέλθω εν καιρώ με πληροφορίες αφού λειτουργήσει και δοκιμαστεί απο τον χρήστη του συστήματος....

Νιώθω υποχρέωση να ενημερώσω όσους διαβάσουν το σχετικό θέμα γιατί πρόκειται για μία εγκατάσταση η οποία έχει αρχίσει πλέον να γίνεται (και έτσι πρέπει) πολύ κοινή και πολυχρησιμοποιημένη αλλά με πολλες διαφορές ως προς την τελική διάταξη (λογικό).

Όλοι οι συνάδελφοι οφείλουν να έχουν τα κατάλληλα "εργαλεία", τις διαφορετικές απόψεις και βέβαια τα διάφορα "case studies" ώστε να κρίνουν ανάλογα και με σύνεση το τι θα εξυπηρετήσει την αειφορία, την μείωση κατανάλωσης της ενέργειας και βέβαια την άνεση του τελικού χρήστη.

  • 6 months later...
Δημοσιεύτηκε

Ενημερωτικά, πάντως, σήμερα μιλούσα με τον τεχνικό της Daikin, για το πού θα πάρω επαφή για να στείλω εντολή στα fan coils να ανάβουν/σβήνουν όλα μαζί.. και μου είπε ότι είναι περιττό να υλοποιήσω αυτό τον αυτοματισμό, γιατί τα συγκεκριμένα fcu έχουν επάνω τους αισθητήριο που ανάβουν/σβήνουν με το που περάσει ζεστό/παγωμένο νερό. Βέβαια δεν θα έχω διοδη/τρίοδη, για να μην περνά νερό από μέσα, οπότε μπορεί να δουλέψει έτσι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.