Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

καλό είναι να αποφεύγεται το κοινό στοιχείο, μπορεί να προκληθούν προβλήματα ενώ το κόστος του διπλού σε σχέση με το σύνολο της εγκατάστασης δεν είναι σημαντικό.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Γιατί σε δισωλήνιο όλες οι μονάδες fan coil της εγκατάστασης είτε θα δουλεύουν μόνο σε ψύξη είτε σε θέρμανση ενώ με το τετρασωλήνιο κάποιες μπορούν να δουλεύουν σε λειτουργία ψύξης και κάποιες άλλες σε λειτουργία θέρμανσης την ίδια στιγμή...

Το δικό μου ερώτημα είναι πως γίνεται αυτό?

Το ερώτημά σου είναι το "πως" ή το "γιατί"; Το "πως" το εξηγεί το #34. Το "γιατί" να το συζητήσουμε...

Edited by Konstantinos IB
Δημοσιεύτηκε

Φίλε Konstantinos IB σε χάσαμε....

Ελπίζω όλα καλά.....

Σχετικά με το θέμα μας θυμάμαι είχα και εγώ την ίδια απορία κάποτε σχετικά με το ''γιατί''...

Τελικά μου εξήγησαν ότι και όμως.... Υπάρχουν χώροι που για διαφόρους λόγους άλλοι να χρειάζονται θέρμανση και άλλη ψύξη.

Δημοσιεύτηκε

Γεια σου Γρηγόρη. Παρακολουθώ γενικά το "michanikos" καθώς και το "e-heat", αλλά δεν έχω καιρό ούτε να γράψω ούτε να παρακολουθήσω επιμελημένα κάποια θέματα. 

Πράγματι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κλιματιζόμενων χώρων που για τον έναν ή τον άλλον λόγο θέλουν αντίθετη ενεργειακή κάλυψη. Αυτό έχει οδηγήσει ακόμη και τις εταιρείες κατασκευής συστημάτων απ' ευθείας εκτόνωσης και μεταβλητού όγκου ψυκτικού (VRV), και μάλιστα αρκετά χρόνια πριν, να κατασκευάσουν κι αυτές τετρασωλήνια συστήματα.  

Δημοσιεύτηκε

η ταυτόχρονη ψύξη-θέρμανση σε VRV γίνεται με τρισωλήνιο (ή δισωλήνιο) σύστημα

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε (edited)

Σωστή η παρατήρηση για το τρισωλήνιο...Και για το δισωλήνιο (+1). Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του ενδιάμεσου διανομέα ψυκτικού υγρού ο οποίος λειτουργεί ανάλογα με τη ζήτηση. 

Συνεπώς στο #44 η έκφραση "τετρασωλήνια συστήματα" πρέπει να αντικατασταθεί από την έκφραση "ανάλογα συστήματα".

Edited by Konstantinos IB
Δημοσιεύτηκε

Δηλαδή αν θέλουμε σε ένα τετρασωλήνιο σύστημα fan coil να λειτουργούν ταυτόχρονα κάποιες μονάδες σε λειτουργία ψύξης και κάποιες σε λειτουργία θέρμανσης θα πρέπει να λειτουργούν ταυτόχρονα και ένας ψύκτης (για παράδειγμα) ώστε να παράγεται το κρύο νερό και (μία αντλία θερμότητας ή ένας λέβητας) για να παράγει το ζεστό νερό.

Πείτε μου κάποια παραδείγματα χρήσης τετρασωλήνιου συστήματος....

Δημοσιεύτηκε (edited)

Διακρίνουμε τρεις κύριες περιπτώσεις:

1) Εκεί που η ανάγκη ταυτόχρονης λειτουργίας κλιματισμού - θέρμανσης πηγάζει από τις εσωτερικές ιδιότητες του κτιρίου (computer & server rooms, πύργοι ελέγχου αεροδρομίων κλπ).

2) Εκεί που η ανάγκη ταυτόχρονης λειτουργίας κ-θ πηγάζει από τον προσανατολισμό, τις εξωτερικές διαστάσεις, τις επιφάνειες των υαλοπινάκων, την εσωτερική διάταξη του κτιρίου και τις κατά τόπους συνθήκες άνεσης που προδιαγράφονται για κάθε χώρο. 

3) Εκεί που υπάρχει συνδυασμός των δύο παραπάνω περιπτώσεων. 

 

Είναι γεγονός ότι το 4σωλήνιο σύστημα δεν συναντάται εύκολα στην Ελλάδα και ειδικά στην Αθήνα διότι:  

Α) Πάρα πολλά κτίρια που έχουν τις παραπάνω ανάγκες λειτουργούν με το παλαιό σύστημα λέβητα - σωμάτων ακτινοβολίας, και ψύκτη νερού με fcu. 

Β) Σε παρόμοια κτίρια προτιμήθηκαν συστήματα DX με διασπορά, δλδ κάλυψη μικρών ομάδων χώρων του κτιρίου με ίδιες κλιματιστικές ανάγκες από μικρά ημικεντρικά συστήματα.

Γ) Σε ακόμη παλαιότερα κτίρια χρησιμοποιούνται κεντρικά συστήματα θέρμανσης λέβητα - σωμάτων σε συνδυασμό με αυτόνομες μονάδες(split units) κλιματισμού χώρων.

 

Παρόλ' αυτά περιπτώσεις κτιρίων με 4σωλήνιο θα βρεις αρκετές:

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1420765/o-keranhs-anapse-foties.html στην παράγραφο "Τα χαρακτηριστικά του κτιρίου".

http://www.temek.gr/myportfolio/ktirio-epixiriseon-eikonas-ixou-koropi/

- στις Κ.Κ.Μ. όλων των μεγάλων συγκροτημάτων,

- σε πολλά μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας και γενικά σε πολλές σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες ανά την Ελλάδα,

- σε σύγχρονες πτέρυγες νοσοκομείων

- σχεδόν σε όλα τα κτίρια του Αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος"...κλπ 

Edited by Konstantinos IB
  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Ερώτηση: Σε FCU με κοινό στοιχείο το οποίο είναι σε λειτουργία ψύξης, η τρίοδη  βάνα στην έξοδο στέλνει το νερό στην επιστροφή του ζεστού νερού?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.