Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

@Pavlos33 

Ο Ν.4759/20 (άρθρο 33, παρ.3.β) αναφέρει:

"Σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις του άρθρου 4 του από 24.5.1985 προεδρικού διατάγματος (Δ΄ 270) ο μέγιστος συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβεί το 0,6 και ο μέγιστος συντελεστής κατ’ όγκον εκμετάλλευσης το 4."

Προβληματισμός: Η μείωση από 0,9 σε 0,6 ισχύει και για τις εκτός σχεδίου περιοχές που καλύπτει ο 303Δ/87 (Αττική)?

Ο 303Δ/87 (άρθρο 6) κατήργησε το  άρθρο 4 του 270Δ/85 (δηλαδή τους όρους δόμησης για βιομηχανικές εγκαταστάσεις).

Από το "γράμμα του νόμου" προκύπτει ότι παραμένει το 0,9 για τα εκτός σχεδίου στην Αττική! Μου διαφεύγει κάποια διάταξη?

Επιπλέον (1), το 199Δ/2003 (χρήσεις γης+όροι δόμησης) στα Μεσόγεια (Αττική) αναφέρει ότι για τις περιοχές βιομηχανικών εγκαταστάσεων (στοιχείο Μ) ισχύει το 303Δ/87, και άρα το 0,9.

Επιπλέον (2), οι μεταβατικές διατάξεις του Ν.4759/20 (άρθρο 40, παρ.4) αναφέρουν ότι - υπό προϋποθέσεις - εκδίδονται οικ. άδειες με τους προηγούμενους όρους δόμησης. Συγκεκριμένα, για (υφιστάμενες) βιομηχανικές εγκαταστάσεις, με την προϋπόθεση π.χ. ότι έχει εκδοθεί άδεια εγκατάστασης/λειτουργίας, ΑΕΠΟ κλπ, αντιλαμβάνομαι ότι διατηρούν το 0,9.

 

Edited by CivilKald
Δημοσιεύτηκε (edited)

σωστα,

"Ο 303Δ/87 (άρθρο 6) κατήργησε το  άρθρο 4 του 270Δ/85 (δηλαδή τους όρους δόμησης για βιομηχανικές εγκαταστάσεις)."

Οσο για το συμπερασμα...δε νομιζω οτι μπορει να σου απαντησει κανεις με βεβαιοτητα.

Υποτίθεται οτι "ομαδα ειδικων" επεξεργαζεται αυτην την ημιτελη ...ασυμφωνία  του ν. 4759, με προοπτικη να εχουν τελειωσει το καλοκαιρι.....

λενε αυτοι τωρα....

 

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε (edited)

Γεια σου Δημήτρη

Άρα, μέχρι νεωτέρας, δεν προχωράνε οικ. άδειες για βιομηχανικά - που να γίνεται χρήση του >0,6? (π.χ. προέγκριση διαγράμματος δόμησης) 

Edited by CivilKald
Δημοσιεύτηκε

δξ

ο 4759 μαζι με την κατ. 5 και οσα αλλα δημιουργουν δυσλειτουργίες  [δλδ. ολοκληρος ο νομος...]

ειναι υπο ανασκευή/ανακατασκευή/επισκευή....

και όπως ειπε ο υπουργός

 https://ecopress.gr/ypen-gia-afthaireta-katigorias-5-lyseis-kentima-enopsei-tou-neou-exoikonomo-aftonomo/

-«Οι νομοθετικές λύσεις για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 εμπεριέχονται στο πλέγμα των αποφάσεων,  που θα προωθήσουμε το επόμενο διάστημα. Θέλει αρκετή δουλειά.  

  Κέντημα  θα έλεγα, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις, που δεν πρέπει να αδικήσουμε αλλά δεν πρέπει να επιβραβεύσουμε και κάποιους άλλους», δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας.

Για τα  αυθαίρετα της κατηγορίας 5, δηλαδή όσα στερούνται εντελώς οικοδομικής άδειας, ή έχουν υπερβάσεις άνω του 40% στην κάλυψη και τη δόμηση και άνω του 20% καθ΄ ύψος, το υπουργείο Περιβάλλοντος διαπιστώνοντας ότι μεγάλος αριθμός ακινήτων αυτής της κατηγορίας δεν δηλώθηκαν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2020, που έληξε η σχετική προθεσμία, όπως επίσης ότι υπάρχουν προβλήματα στην κτηματαγορά και στη διαχείριση των ακινήτων  σχεδιάζει να δώσει νέα  ευκαιρία νομιμοποίησής τους έως το 2025.  Ανοιχτό παραμένει για το ΥΠΕΝ  επίσης το θέμα της οριστικής τακτοποίησης των χιλιάδων αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, τα οποία δηλώθηκαν και εξασφαλίζουν εξαίρεση από την κατεδάφιση για 35 χρόνια, ωστόσο παραμένει σε εκκρεμότητα η οριστική νομιμοποίηση τους και η εν γένει πολεοδομική αντιμετώπιση τους.

 

πιο ευκολο θα ηταν να τον ακυρωνε...ολοκληρο...

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε

Δεν αναφέρει εάν το "νέο νομοσχέδιο" θα αφορά και "επισκευή" των προβληματικών διατάξεων για την εκτός σχεδίου δόμηση... Αλλά μάλλον ασχολούνται και με αυτές... 

Για να παραμείνω on-topic σχετικά με τα βιομηχανικά εκτός σχεδίου και τι αλλάζει ο Ν.4759:

- Δύο παλαιότεροι νόμοι (Ν.2965/01 & Ν.3325/05) δίνουν κατά παρέκκλιση αρτιότητα & οικοδομησιμότητα με 2000τ.μ. Συγκεκριμένα (άρθρο 17 & 31 αντίστοιχα):

"Τα γήπεδα που βρίσκονται σε περιοχές Ε.Μ. και Ε.Ο. του Π.Δ. 84/1984, σε περιοχές ΒΙ.ΠΑ., ΒΙΟ.ΠΑ. σε Ζώνη εγκαταστάσεων δευτερογενούς τομέα και τριτογενούς τομέα, σε Ζώνη Επιχειρηματικού Πάρκου και σε περιοχές υποδοχής χρήσεων των άρθρων 5 και 6 του Π.Δ. 23.2.1987, που καθορίζονται από εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

και έχουν ελάχιστο εμβαδό 2.000 τετραγωνικών μέτρων,

θεωρούνται οικοδομήσιμα εφόσον, πριν από την έκδοση της οικοδομικής άδειας, οι ιδιοκτήτες των γηπέδων αυτών έχουν παραχωρήσει στον οικείο δήμο ή κοινότητα, δωρεάν, με συμβολαιογραφική πράξη, έκταση ίση με το δέκα τοις εκατό (10%) τουλάχιστον της επιφάνειας του γηπέδου.

Ο προσδιορισμός του ποσοστού και της θέσης της παραχωρούμενης έκτασης γίνεται από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία για την εξασφάλιση ή τη βελτίωση των συνθηκών προσπέλασης του γηπέδου. Η παραχωρούμενη έκταση κατά την πολεοδόμηση της περιοχής προσμετράται στον υπολογισμό των οφειλόμενων εισφορών της ιδιοκτησίας."

Προβληματισμός:

Πέραν του κριτηρίου εμβαδού (2000τ.μ,) δεν θέτει καμία άλλη προϋπόθεση παρέκκλισης (π.χ. πρόσωπο, βάθος, χρονολογία δημιουργίας γηπέδου). π.χ. σε εκτός σχεδίου περιοχές όπου επιτρέπονται βιομηχανικές εγκαταστάσεις  - π.χ. περιοχή Μ του ΦΕΚ199Δ/2003 - η κατά κανόνα αρτιότητα είναι 20,000τ.μ. ενώ η κατά παρέκκλιση 4000τ.μ. προ 1979 κλπ..   

Αυτή η διάταξη έρχεται σε αντίθεση με το Ν.4759/20? Δηλαδή το πνεύμα του Ν.4759/20 είναι τελικά η οριζόντια ακύρωση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση? Ή παραμένουν οι παρεκκλίσεις σε περιοχές που υπάρχει ΓΠΣ κλπ (εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου)?

  • 2 months later...
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα, 

θα ήθελα τα φώτα σας στο εξής:

το μέγιστο ύψος βιομηχανικού κτιρίου σε εκτος σχεδίου περιοχή είναι 11 μ ή 11μ +1,20 μ στέγη ? 

ευχαριστώ πολύ !

Δημοσιεύτηκε

11.00 μ μαζί με τη στέγη

μπορείς όμως να πάρεις παρέκκλιση αν εμπίπτεις στην περίπτωση της παρ. 6α

  • 2 months later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα συναδελφοι, γνωριζει κανεις αν υπαρχει παρεκκλιση για επιπλεον 10% καλυψη  για εκδοση οικοδομικης αδειας για βιοτεχνικο κτηριο σε εκτος σχεδιου περιοχη στο Λακκωμα Χαλκιδικης..?

( χωρις ΖΟΕ και χωρις ΓΠΣ).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.