Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτοβολταικά σε στέγη κτίσματος 1966


NIKOS ASTROS

Recommended Posts

Καλησπέρα σε ολους,

Ένας γνωστός που έχει ένα συνεργείο με πολύ μικρό τζίρο θέλει να του εγκαταστήσουμε ένα φωτοβολταικό των 10 kwatt στην στέγη του. Το κτίριο είναι χτισμένο το 1966 και είναι αυθαίρετο. Αργότερα ο τότε ιδιοκτήτης επι Τρίτση κάτι πλήρωσε ώστε να το νομιμοποιήσει. Ρωτώντας την ΔΕΗ του είπε δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα φωτοβολταικά σε στέγες, διότι και πάλι είναι αυθαίρετο.

Ξέρει κανείς να μας προτείνει κάποια διαδικασία νομιμοποίησης του έτσι ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα και κάτι ακούγεται ότι αναμένεται κάποιος νόμος σχετικά με αυτά. Συγχωρήστε με αν ανοίγω το ίδιο θέμα ξανά αλλά ψάχνοντας στ φωτοβολταικά εδώ, δεν βρήκα κάτι σχετικά με το θέμα.

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις και την πολύτιμη βοήθεια σας.

Link to comment
Share on other sites

αγαπητέ συνάδερφε καλησπέρα, αυτό που αναφέρει η υπ. δήλωση που πρέπει να υπογραφεί απο μηχανικό (που να έχει δικαίωμα υπογραφής για φβ εγκαταστάσεις)ειναι "οτι το κτίριο/κτίσμα/κατασκευή επί του οποίου θα εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό σύστημα υφίσταται νόμιμα". επομένως πολεοδομικά απο την στιγμή που έχει πληρώσει και έχει εξαιρεθεί απο κατεδάφιση (νομος Τρίτση) δεν νομιζω οτι υπάρχει πρόβλημα και σαν μηχανικός που υπογράφει την δήλωση θεωρώ οτι είσαι καλυμένος. πάντως για επιβεβαίωση καλά θα είναι να κάνεις και σχετικη ερώτηση στην πολεοδομία που υπάγεται το ακίνητο

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε για την άμεση απάντηση σου θα το κοιτάξω και θα σας ενημερώσω, καλές γιορτές να έχουμε με υγειά.

Link to comment
Share on other sites

...

Αργότερα ο τότε ιδιοκτήτης επι Τρίτση κάτι πλήρωσε ώστε να το νομιμοποιήσει. ....

 

Για να έχεις συγκεκριμένη απάντηση και να μη πηγαινοέρχεσαι σε Πολεοδομίες, πρέπει να σου δώσει ο πελάτης όλα τα «χαρτιά» που έχει από την διαδικασία που είχε κάνει τότε.

Υπήρχε μια πρώτη φάση που το δήλωναν και μια τελική φάση περάτωσης της τακτοποίησης.

Πολλοί είχαν κάνει την πρώτη μόνο φάση και δεν προχώρησαν ποτέ στην δεύτερη.

 

Από αυτά θα ξέρεις και εσύ και η πολεοδομία αν σήμερα είναι νόμιμα υφιστάμενο ή όχι.

 

 

Υ.Γ.

Απέφυγε να αναλάβεις εσύ άκοπα την αναζήτηση του σχετικού φακέλου στην πολεοδομία διότι σε πολλές πολεοδομίες είναι μεγάλη διαδικασία με αβέβαιο αποτέλεσμα για αυτούς τους φακέλους.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι Didonis ότι ο πελάτης μου μονό στην πρώτη φάση έχει μείνει, τώρα τι κάνουμε? Περιμένουμε τον νέο νόμο όταν και αν βγει ή υπάρχει κάποιο παραθυράκι?

Σας ευχαριστώ όλους για τις πολύτιμες απαντήσεις σας και Χριστός Ανέστη σε όλους.

Link to comment
Share on other sites

Χρόνια πολλά και από μένα.

 

Απ' ότι καταλαβαίνω το κτίσμα παραμένει αυθαίρετο και ο ιδιοκτήτης δεν προχώρησε στην νομιμοποίηση του. Η σωστότερη κίνηση θα είναι να προχωρήσει τώρα σε νομιμοποίηση του καθώς τα προ του 1983 έχουν πολύ χαμηλά πρόστιμα και οι εισφορές (ένσημα) προς το ΙΚΑ έχουν παραγραφεί.

 

Πράγματι αναμένουμε έναν νέο νόμο για τις νομιμοποιήσεις των αυθαιρέτων αλλά κανείς δεν ξέρει πότε θα ισχύσει. Αν υπολογίσεις και τα απαραίτητα ΦΕΚ, ερμηνευτικές εγκυκλίους κλπ ίσως περάσουν αρκετοί μήνες. Προσωπικά, πιστεύω πως δεν θα επηρεάσει τα παλαιά αυθαίρετα, προ του '83, καθώς τα πρόστιμα είναι ήδη πολύ χαμηλά.

Ο ιδιοκτήτης θα σταθμίσει όλους τους παράγοντες και θα αποφασίσει. Μπορεί πάντως να επισκεφτεί κάποιον μηχανικό της περιοχής για μια τάξη μεγέθους του κόστους που θα χρειαστεί αν αποφασίσει να το νομιμοποιήσει τώρα.

Link to comment
Share on other sites

Εκτός από τις υπεύθυνες δηλώσεις, θα σου ζητήσει η ΔΕΗ και οικοδομική άδεια ή κάτι(;) αντίστοιχο.

Οπότε δεν είναι τόσο απλό.

Αν το προχωρήσεις πάντως, ενημέρωσέ μας για το τι θα συναντήσεις...

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι Didonis ότι ο πελάτης μου μονό στην πρώτη φάση έχει μείνει, τώρα τι κάνουμε? Περιμένουμε τον νέο νόμο όταν και αν βγει ή υπάρχει κάποιο παραθυράκι?...

...

 

Για να μου απαντάς ότι ο πελάτης έχει κάνει μόνο την πρώτη φάση, συμπεραίνω ότι ο πελάτης βρήκε όλα τα σχετικά χαρτιά του φακέλου του από την πρώτη φάση.

 

Στο τι κανετε.

Προχωράτε να κάνετε τώρα την τελική φάση. Υπάρχει προβλεπόμενη διαδικασία, την οποία όμως δεν μου έτυχε ποτέ να την κάνω, οπότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω περισσότερο επ αυτού.

 

Μιλάς με τους μηχανικούς εφαρμογής στην πολεοδομία που υπάγεται το ακίνητο και με βάση τα δεδομένα του φακέλου σου, σε ενημερώνουν τι υπολείπεται να κάνεις.

 

Σίγουρα αν μπορεί ακόμα να το νομιμοποιήσει με τις διατάξεις εκείνες τα κοστολογικά πρόστιμα θα είναι σημαντικά μικρότερα από τα οποιαδήποτε μέτρα νομιμοποιήσεις ΘΑ βγουν, όταν βγουν κλπ.

 

Σου συνιστώ επίσης αφού έχεις μικρή εμπειρία πολεοδομικών διαδικασιών και είναι εκτός του βασικού σου γνωστικού τομέα να συνεργαστείς με κάποιο έμπειρο τεχνικό γραφείο στην περιοχή σου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.