Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Με τα λίγα οικονομικά που ξέρω,νομίζω ότι η στάση πληρωμών αφορά μόνο τους εξωτερικούς δανειστές.

Από 'κει και πέρα σε περίπτωση στάσης πληρωμών, άλλα είναι τα προβλήματα.Π.χ. πληθωριστικές πιέσεις,αδυναμία δανεισμού κ.τ.λ.

Δημοσιεύτηκε

Brasco ομολογώ ότι δε σε καταλαβαίνω. Μιλάς λες και ζούμε σε κράτος-πρότυπο!

Χρεωκοπία δε σημαίνει αδυναμία απόδοσης των χρεωστούμενων και των μισθών;

Από ποιόν θα αρχίσει να είναι ασυνεπές το Ελληνικό ( ; ) Κράτος;

 

1) Μήπως από το δάνειο του ΔΝΤ; Αποκλείεται αφού το ΔΝΤ έχει προνομιακή μεταχείριση σε περίπτωση χρεωκοπίας (*) και είναι υποθηκευμένη δημόσια περιουσία.

2) Μήπως από τις Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες που κατέχουν Ελληνικά ομόλογα; Δύσκολο. Θα ασκηθούν αφόρητες πιέσεις και θα γίνει πανικός σε επίπεδο θεσμών της ΕΕ

3) Μήπως θα σταματήσει να πληρώνει μισθούς; Εδώ γελάμε. Ασύμφορο: Οι περισσότεροι Δ.Υ. ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ

 

Έτσι σε περίπτωση χρεωκοπίας το Ελληνικό Κράτος πρώτα θα αρχίσει να μην πληρώνει τους προμηθευτές του (ήδη γίνεται) μετά θα αρχίσει με τους Έλληνες πολίτες μη Δ.Υ. (μη απόδοση ΦΕΜ, επιστροφών φόρων), μετά με τους "κοινούς" Δ.Υ., μετά με τους Δ.Υ. των ΔΕΚΟ (το καμάρι του ΠΑΣΟΚ), μετά με τις ξένες τράπεζες και τελευταίο το ΔΝΤ.

 

(*) Wikipedia: In fact the seniority of the IMF loans themselves has no legal basis but is respected nonetheless

Δημοσιεύτηκε

Σ' ευχαριστώ για την παράθεση dratsiox, το διάβασα, αν και το κείμενο επιβεβαίωσε την πεποίθησή μου ότι η αγγλική έκδοση της wikipedia είναι σαφώς πιο νηφάλια και πιο έγκυρη από την Ελληνική.

Δημοσιεύτηκε

Η αναφορές της wikipedia είναι καλές μόνον σαν εισαγωγή σε τετοια πολύπλοκα κοινωνικό-οικονομικά θέματα, χρειάζονται και υπάρχουν ποιό εξειδικευμένες μελέτες για να καταλάβει κανείς τις πτωχεύσεις και τίς συνέπειές τους όπως :

 

Μιά πλήρης ιστορία των πτωχεύσεων-κρίσεων ανά τους αιώνες.

 

Μερικές πτωχεύσεις των '90 και τα συμπεράσματά τους

 

Πρόσφατες πτωχεύσεις

 

Η πρόσφατη πτώχευση της Αργεντινής

Δημοσιεύτηκε

ΔΕΝ υπάρχει θέμα μη επιστροφής φόρου ούτε περίπτωση πτώχευσης με την έννοια της στάσης πληρωμών μισθών και συντάξεων, απώλειας καταθέσεων των πολιτών και τα σχετικά.

 

Με όλο το σεβασμό στην αντίθετη άποψη, η ανεύθυνη διάδοση φανταστικών φημών εμποδίζει την ανάκαμψη της αγοράς και πανικοβάλλει χωρίς λόγο τους πολίτες.

Το κακό είναι ότι οι αστήριχτες φήμες και οι μη σοβαροί ψίθυροι διαδίδονται γρήγορα.

Δημοσιεύτηκε

Ymeorter, κανείς δεν πρόκειται να πει: "Σε 10 μέρες το Ελληνικό Δημόσιο πρόκειται να κηρύξει στάση πληρωμών. Οι οφειλές του ΦΕΜ προς μηχανικούς θα πληρωθούν όποτε η Ελλάδα καταφέρει να έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης..."

 

Σου υπενθυμίζω ότι όταν υπουργός οικονομικών ήταν ο Αρσένης και εν μέσω οργίου φημών περί υποτίμησης της δραχμής, όταν ερωτήθηκε σχετικά διερρύγνυε τα ιμάτιά του ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί. Την άλλη ημέρα υποτίμησε τη δραχμή. Όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις από δημοσιογράφους απάντησε αφοπλιστικά ότι οι υποτιμήσεις δεν ανακοινώνονται ποτέ εκ των προτέρων.

 

Όταν στον Τιτανικό ακούστηκε το "μπαμ" δεν είναι "αστήριχτη φήμη" ότι το πλοίο πρόκειται να βουλιάξει.

 

Επαναλαμβάνω ότι μοναδική μου πρόθεση είναι να υπενθυμίσω σε συναδέλφους ότι όταν διαπραγματεύονται τιμή με πελάτες να μη θεωρούν και τόσο δεδομένη την επιστροφή του ΦΕΜ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.