brit Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9 , 2008 καλημέρα έχω ακούσει ότι αν αγοράσει κανείς οικόπεδο και θελήσει να το χτίσει, προχωρόντας στην ανασκαφή για τα θεμέλια, παρίσταται υποχρεωτικά η Αρχαιολογική Υπηρεσία και αν βρεθούν αρχαία σταματάει κάθε εργασία, είναι αυτό αληθές? το οικόπεδο τι γίνεται μετά? υπάρχει κάποια αποζημίωση? ποια είναι η διαδικασία? επίσης, υπάρχει τρόπος να γνωρίζει κανείς από πριν αν υπάρχουν θεμέλια από κάτω? πχ με ανιχνευτές κτλ thanks Παρατήρηση: Οι τίτλοι των θεμάτων πρέπει να είναι ειδικοί και όχι γενικοί, ώστε να περιγράφουν την ερώτηση η οποία θα ακολουθήσει. Επίσης, πρέπει να δημοσιεύουμε τα θέματα στην σωστή κατηγορία άσχετα με την ειδικότητα μας. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum. Ευχαριστώ. acnt
ilias Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9 , 2008 Να μη σου τύχει!!!! Αν σου τύχει κααααααθεσαι και περιμένεις όσο σου πουν για να τελειώσουν οι αρχαιολόγοι με τα βουρτσάκια τους. Χάλι μαύρο. Μάθε πληροφορίες για τα γειτονικά οικόπεδα, δες το ιστορικό της περιοχής. Τώρα τρόποι............. 1. Διερευνητικές τομές 2. Κάνεις γεωτεχνική έρευνα με τρύπες σε ένα τριγωνικό δίκτυο (ή πιο πυκνό ακόμα καλύτερα) και αν είσαι τυχερός και πέσεις "κάπου πάνω" έχει καλώς. Άρα από αξιοπιστία............ Σου μένει όμως η γεωτεχική!!! 3. Υπάρχει κάποιος καθηγητής στο Γεωλογικό του Α.Π.Θ. που κάνει έρευνα με ηλεκτρόδια επί του εδάφους, αλλά σε καλύπτει για βάθος από 1 έως 1,5 μ βαριά. Τσουχτερός λίγο όμως. Όνομα και τηλ με πμ αν σε ενδιαφέρει πραγματικά.
myri Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9 , 2008 Στους όρους δόμησης επισημαίνεται αν υπάρχει αρχαιολογία ή όχι. Δηλαδή αν κατά τις εκσκαφές θα παρίσταται αρχαιολόγος. Συνήθως η αρχαιολογία γνωρίζει από πριν ποιές περιοχές έχουν αρχαία, που θα βρεθούν αξιόλογα πράγματα και που όχι. Δηλαδή αν όταν σκάφτηκε το οικόπεδο του γείτονα βρήκαν τάφους τότε και στα γειτονικά αναμένεται να βρεθούν τάφοι. Συνήθως κατά την παρουσία του αρχαιολόγου κατά τις εκσκαφές γίνονται κάποιες τομές στο έδαφος από όπου αξιολογούν την κατάσταση. Αν βρεθούν αρχαία τότε αυτά αποκαλύπτονται, γίνεται αποτύπωση και εφόσον δεν είναι αξιόλογα είτε καταστρέφονται με τη θεμελίωση του νέου κτιρίου είτε διατηρείται κάποιο τμήμα στο υπόγειο. Για να δεσμεύσουν το οικόπεδο αν βρούνε κάτι πολύ σημαντικό νομίζω ότι πρέπει να γίνει απαλλοτρίωση (δεν είμαι απολύτως σίγουρη). Επίσης δεν είμαι σίγουρη ποιός πληρώνει για τα έξοδα της ανασκαφής και της αποτύπωσης.
Efstathia Koutpa Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9 , 2008 Εξαρτάται από την περιοχή. Πρέπει να ρωτήσεις στην Πολεοδομία της συγκεκριμμένης περιοχής. Πάντως αν απαιτείται και βρουν αρχαία τα οποία θεωρήσουν σημαντικά δε σου δίνουν άδεια. Μπορείς να το δώσεις για απαλλοτρίωση μετά. Αλλιώς δεν παίρνεις αποζημίωση. Αν το απαιτεί η Πολεοδομία της περιοχής μπορείς να φέρεις την Αρχαιολογία πριν το αγοράσεις και να κάνει έρευνα.
anka Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9 , 2008 Από προσωπική εμπειρία.... Σε περίπτωση που από τους όρους δόμησης απαιτείται έγκριση από την αρχαιολογία, θα πρέπει να καταθέσεις στην αρχαιολογία κάτοψη υπογείου, θεμελίων και τομή. Αυτά γίνονται πριν καταθέσεις φάκελο για την άδεια. Αν η περιοχή δεν είναι ιδιαίτερα "κρίσιμη" η υπηρεσία θα σου δώσει έγκριση την οποία υποβάλλεις μαζί με το φάκελο της άδειας. Αν όμως η περιοχή είναι "κρίσιμη" πχ έχουν βρεθεί αρχαία σε γειτονικά οικόπεδα κλπ, τότε η αρχαιολογία θα ζητήσει να γίνουν διερευνητικές τομές. Ο αριθμός των τομών καθορίζεται από την υπηρεσία. Η διαδικασία γίνεται πριν τις εκσκαφές (γιατί για να φτάσεις στις εκσκαφές χρειάζεσαι άδεια και για την άδεια χρειάζεσαι την έγκριση της αρχαιολογίας). Καθορίζεται δηλαδή συγκεκριμένη ημερομηνία και με έξοδα του ιδιοκτήτη γίνονται διερευνητικές τομές (στην δική μου περίπτωση η αρχαιολογία είχε ζητήσει 10 τομές). Αν δε βρεθεί τίποτα, τότε σου δίνουν την έγκριση και προχωράς για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Αν όμως βρουν έστω κάτι, τότε ο αρχαιολόγος που παρίσταται θα ζητήσει ολική εκσκαφή από ειδικευμένο συνεργείο. Σε αυτήν την περίπτωση γίνονται τα εξής: α) Αναλαμβάνει την εκσκαφή η υπηρεσία που σημαίνει οτι...ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι! β) Αναλαμβάνει ο ιδιοκτήτης με δικά του έξοδα την εκσκαφή. Αλλά προσοχή: με το "ειδικευμένο" συνεργείο της υπηρεσίας. Στην δική μας περίπτωση ζήτησαν 280ευρώ την ημέρα. Αν υποθέσουμε τώρα οτι γίνεται η συνολική εκσκαφή (ένα εξάμηνο το λιγότερο) και τα ευρήματα είναι μικρής σημασίας, τότε απομακρύνονται (σε μουσεία κλπ) και σου δίνουν επιτέλους την έγκριση για να προχωρήσεις σε άδεια. Αν όμως βρεθεί κάτι σημαντικό τότε γίνεται υποχρεωτική απαλλοτρίωση του οικοπέδου. Υπάρχει δηλαδή κίνδυνος να πληρώσει ο ιδιοκτήτης για την εκσκαφή και στους 6 μήνες να του πουν οτι το οικόπεδο απαλλοτριώνεται! Η υπηρεσία δε μπορεί να εγγυηθεί από πριν για τη σπουδαιότητα των ευρημάτων. Είναι να μη σου τύχει δηλαδή...
avgoust Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9 , 2008 Eπιπροσθετα σε αυτα της anka και επισης απο προσωπικη εμπειρια : Το ειδικευμενο συνεργειο δουλευει στους δικους του ρυθμους και οσο παει .......θα πληρωνεις. Αν τελικα προκυψουν σημαντικα ευρηματα και κριθει απαλλοτριωτεο τοτε ετοιμασου να περιμενεις χρονια για την απαλλοτριωση αν γινει κι ολας. Στα 20 χρονια υπαρχει υποχρεωτικη αρση της απαλλοτριωσης οποτε το κλεινεις , το πουλας και το ξεφορτωνεσαι. Αν εισαι σε επιφοβη περιοχη μην κανεις υπογειο και περιορισε την εκσκαφη στα απολυτως απαραιτητα.
Yorgos Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 13 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 13 , 2008 Πριν κατατεθεί ο φάκελος για την έκδοση οικοδομικής άδειας στην Πολεοδομία πρέπει να εξασφαλίσεις άδεια εκσκαφής από την οικεία εφορία αρχαιοτήτων. Τουλάχιστον στο νομό Θεσσαλονίκης, οι υπηρεσίες ξέρουν πού περίπου υπάρχουν αρχαιότητες και ουσιαστικά υπάρχουν περιοχές τριών κατηγοριών. α) Με μικρή πιθανότητα εύρεσης αρχαιοτήτων. Σου δίνουν άδεια εκσκαφής και σου επισημαίνουν ότι αν κατά την εκσκαφή βρεθεί κάτι θα πρέπει να τους ενημερώσεις. β) Με μέση πιθανότητα εύρεσης αρχαιοτήτων. Σου χορηγούν άδεια εκσκαφής, αλλά όταν έρθει εκείνη η ώρα θα πρέπει να παρίσταται εκπρόσωπος της υπηρεσίας. γ) Με μεγάλη πιθανότητα εύρεσης αρχαιοτήτων. Πριν σου χορηγήσουν άδεια εκσκαφής γίνονται διερευνητικές τομές. Αν τώρα τύχει και βρεθεί κάτι αξιόλογο, σίγουρα θα υπάρξαι μεγάλη καθυστέρηση, διότι οι ρυθμοί που δουλεύουν οι αρχαιολόγοι είναι πολύ αργοί. Το τί θα γίνει τελικά με το οικόπεδο εξαρτάται από τη σημασία των τυχόν ευρημάτων. Τώρα για αποζημιώσεις δεν γνωρίζω ακριβώς, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε όταν χρωστάς κάτι στο κράτος θα σου το πάρει και με το παραπάνω. Αν όμως το κράτος σου χρωστάει, τότε θα σε πληρώσει με μεγάλη καθυστέρηση και με μικρότερο αντίτιμο από το πραγματικό.
Ajax Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2008 Η περίπτωση/πιθανότητα διενέργειας δοκιμαστικών τομών ισχύει και για τα οικόπεδα σε Ζώνη Προστασίας Α ή Β, ή εκεί είναι τελείως απαγορευτικό από την Αρχαιολογία?
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα