ilias Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2011 Επειδή η εποχή δεν είναι και η καλύτερη για τις συναλλαγές μας, παραθέτω μερικές χρήσιμες συμβουλές που καλό είναι να τις έχουμε όλοι μας υπόψη όταν οι οικονομικές μας συναλλαγές πραγματοποιούνται με επιταγές, για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων. 1. Εάν έχουμε πληρωθεί με επιταγή και στην ημερομηνία είσπραξής της δεν υπάρχουν χρήματα στο λογαριασμό του εκδότη αυτής, για να διασφαλίσουμε τα χρήματά μας θα πρέπει να τη σφραγίσουμε αυστηρότατα εντός ημερολογιακού 8-ημέρου. Εάν η τελευταία μέρα του ημερολογιακού 8-ήμερου είναι αργία ή Σαβ/κο, τότε σαν τελευταία μέρα θεωρείται η αμέσως επόμενη της αργίας ή της Κυριακής. 2. Από τη στιγμή που σφραγίσουμε την επιταγή, δε σημαίνει πως ο εκδότης της τοποθετείται από την Τράπεζα αυτόματα στον Τειρεσία. Η διαδικασία προβλέπει ότι μετά τη σφράγιση ειδοποιείται ο ιδιοκτήτης και εάν εντός 30-ημέρου δεν την εξοφλήσει, τότε και μόνο τότε μπαίνει στον Τειρεσία. Είσοδος στον Τειρεσία σημαίνει ότι αυτός που τοποθετείται εκεί δεν μπορεί να εκδώσει μπλοκ επιταγών, δεν μπορεί να δανειοδοτηθεί από καμία Τράπεζα, καθίσταται αφερέγγυος έναντι Τραπεζικών συναλλαγών και γενικά μπαίνει στη black list αυτών. 3. Εάν δεν σφραγιστεί εντός 8-ήμερου η τράπεζα δεν έχει το δικαίωμα να τη σφραγίσει. 4. Με το πέρας του 8-ήμερου και εφόσον ΔΕΝ έχει σφραγιστεί, νομικά παύει να αποτελεί αξιόγραφο και πολύ μα πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να διεκδικήσει τα χρήματά του. Το μόνο που μπορεί κάποιος να κάνει είναι να καταθέσει αγωγή μέσω δικηγόρου, αλλά πολύ δύσκολα θα μπορέσει να δικαιωθεί. 5. Εάν η επιταγή έχει εκδοθεί σαν αντάλλαγμα έκδοσης Α.Π.Υ. ή Τ.Π.Υ. από την πλευρά μας και δεν έχει εξοφληθεί εγκαίρως, θα μπορούσαμε με αγωγή να εκδώσουμε διαταγή πληρωμής για την μη έγκαιρη εξόφλησή της για εργασία που προβλέπεται μέσω Α.Π.Υ. ή Τ.Π.Υ. Σ΄αυτή την περίπτωση εάν έχει πρώτα σφραγιστεί από μέρους μας είναι πιο εύκολα τα πράγματα, εάν ΔΕΝ έχει σφραγιστεί τότε και πάλι δύσκολα θα μπορέσουμε να αποδείξουμε νομικά τη μη σωστή εκτέλεση της επιταγής, διότι εάν όντως αυτή δεν επιτέλεσε το σκοπό της οφείλαμε να τη σφραγίσουμε. Η μη σωστή λειτουργία μιας επιταγής αποδεικνύεται μόνο με το σφράγισμά της. 6. Μία επιταγή μπορεί άνετα να εξοφληθεί πολύ πριν την ημερομηνία είσπραξης που αναγράφεται πάνω της, με την προϋπόθεση ότι ο λογαριασμός όψεως του εκδότη διαθέτει τα απαραίτητα χρήματα. Δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα σ΄αυτό και σημειώστε ότι ο υπάλληλος είναι υποχρεωμένος να πληρώσει οποιαδήποτε στιγμή του επιδειχθεί η επιταγή και απαιτηθεί η εξόφλησή της. 7. Σε περίπτωση απώλειας επιταγής εκδοθείσας από εμάς προς άλλον ή από άλλον προς εμάς, κάνουμε άμεσα δήλωση απώλειας στο οικείο Α.Τ. και ενημερώνουμε την Τράπεζα ώστε να μην προβεί σε πληρωμή του εν λόγω στελέχους. Όποιος άλλος έχει ανάλογη γνώση παρακαλώ ας συμπληρώσει για να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο οδηγό. 6
JTB Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2011 Επειδή έχω καεί δύο φορές με αρκετά μεγάλα ποσά, πενταψήφια, να σας πώ τα εξής: (Δεν τα παραθέτω ως έμπειρος, απλώς αυτά μου έτυχαν, αυτά λέω) 1. Γενικά είναι πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και πρέπει να υπάρχει σωστός δικηγόρος και μάγκας κλητήρας. Οι δικοί μου ήταν από πιεστικοί έως φοβιστικοί και γιαυτό κατάφερα και τα πήρα. 2. Ολες οι συναλλαγές να γίνονται με τον δικηγόρο... Δηλαδή αν γίνει κάποιος διακανονισμός μετά από τη διαταγή πληρωμής να μη δεχεστε χρήματα, να τα πηγαίνει στον δικηγόρο σας. 3. Να ξέρετε ότι πρέπει να κινηθείτε αμέσως και μη θεωρείτε ατυχία ή πρόσκαιρο κώλυμα την αδυναμία του γιατί στο τέλος δεν θα βρείτε τίποτε να πάρετε ή να κατασχέσετε. 4. Υπάρχουν βλακωδέστατοι νόμοι που τον προστατεύουν. Παράδειγμα η περίπτωσή μου. Χώρος γραφείων εταιρίας σε δύο ορόφους, σχετικά ακριβή κατασκευή, με ψευδοροφές, κεντρικό κλιματισμό - εξαερισμό κλπ... Οταν έφαγα τις ακάλυπτες είπα πολύ απλά στον δικηγόρο ότι επειδή εγώ χρωστάω, να πάω να ξηλώσω τις εγκαταστάσεις είτε για επόμενο έργο είτε για επιστροφή και μερική αποπληρωμή του προμηθευτή... π.χ. 2 μηχανήματα από 60.000 BTU να κάθονται έτσι εκεί απλήρωτα;;; Δυστυχώς μου είπε ότι δεν μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο γιατί θα σήμαινε ότι δεν θα μπορούσε να εργαστεί (αφαίρεση ψευδοροφών, αποξήλωση ηλεκτρικών κλπ) με αποτέλεσμα να του στερήσω τη δυνατότητα να με πληρώσει... Ακουσον Ακουσον!!! Σιγά μη με πλήρωνε αυτός!!! 5. Ο συγκεκριμένος μάλιστα είχε εκτός της εκεί δραστηριότητάς του και μισθό ως καθηγητής σε Δημόσιο Πανεπιστήμιο!!! Ούτε αυτό θα μπορούσα να απαιτήσω!!! Μόνο αν ήμουν η πρώην σύζυγος και είχε εκδικαστεί διατροφή και πάλι όχι απαραίτητα όλον! 6. Αν ο πελάτης είναι από επαρχία - γιατί έφαγα και μια μικρή από Καλαματιανό συνάδελφο - τα πράγματα είναι χειρότερα γιατί είναι του αστικού κώδικα οπότε ο δικηγόρος σου δεν μπορεί από Αθήνα να δουλέψει Καλαμάτα οπότε θέλεις από εκεί δικηγόρο!!! Και βέβαια όλοι ξέρουμε ότι στο τέλος για μικρά ποσά δεν αξίζει τον κόπο! Αν βέβαια είναι εταιρία και είναι διαχειριστής νομίζω ότι πλέον πάς ποινικά και τον φέρνεις Αθήνα. Αλλά σιγά για π.χ. 1300 ευρώ μη κάνεις τέτοια! Με λίγα λόγια άμα μπλέξεις καλύ τύχη!!! 3
engineer_thess Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2011 6. Μία επιταγή μπορεί άνετα να εξοφληθεί πολύ πριν την ημερομηνία είσπραξης που αναγράφεται πάνω της, με την προϋπόθεση ότι ο λογαριασμός όψεως του εκδότη διαθέτει τα απαραίτητα χρήματα. Δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα σ΄αυτό και σημειώστε ότι ο υπάλληλος είναι υποχρεωμένος να πληρώσει οποιαδήποτε στιγμή του επιδειχθεί η επιταγή και απαιτηθεί η εξόφλησή της. Σωστά το παραπάνω! οι επιταγές δεν έχουν "ημερομηνία είσπραξης" αλλά "ημερομηνία έκδοσης" (άσχετα που συνήθως μπαίνει μεταγενέστερη ημερομηνία). Και επειδή οι επιταγές δεν έχουν ημερομηνία είσπραξης, ημερομηνία λήξης κλπ είναι πληρωτέες άμα τη εμφανίσει (όπως σωστά γράφεις) δηλ. όποια μέρα και αν την εμφανίσεις στην τράπεζα προς είσπραξη πριν την ημερομηνία "έκδοσής" της.
Brasco Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 21 , 2011 Η έκδοση μεταχρονολογημένων επιταγών νομίζω πως είναι ελληνική "πατέντα". Στην ουσία είναι σαν να δανείζουμε αυτόν που εκδίδει την επιταγή για το χρονικό διάστημα μέχρι αυτή να λήξει. Βέβαια όλα αυτά ανεπίσημα και βάση "καλής πίστεως" καθότι όπως γράφετε και παραπάνω οι επιταγές είναι πληρωτέες άμα την εμφανίσει.
Conductor Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22 , 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22 , 2011 4. Με το πέρας του 8-ήμερου και εφόσον ΔΕΝ έχει σφραγιστεί, νομικά παύει να αποτελεί αξιόγραφο και πολύ μα πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να διεκδικήσει τα χρήματά του. Το μόνο που μπορεί κάποιος να κάνει είναι να καταθέσει αγωγή μέσω δικηγόρου, αλλά πολύ δύσκολα θα μπορέσει να δικαιωθεί. Ευτυχώς δεν έχω μεγάλη εμπειρία σε διαδικασίες με ακάλυπτες επιταγές αλλά ένας γνωστός μου κατασκευαστής παρ όλο που σφράγισε την ακάλυπτη επιταγή δεν κατάφερε τίποτα. Δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τον τύπο που τον φέσωσε κι ας ακολούθησε τη νόμιμη οδό.
Guido Δημοσιεύτηκε Μάιος 12 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 12 , 2011 Το 8ήμερο μετράει από την ημερομηνία έκδοσης της επιταγής ή από την ημερομηνία που εμφανίζεσαι να την εισπράξεις?
Athan Δημοσιεύτηκε Μάιος 12 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 12 , 2011 Από την ημερομηνία έκδοσης της επιταγής.
ilias Δημοσιεύτηκε Μάιος 12 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 12 , 2011 ........ή από την ημερομηνία που εμφανίζεσαι να την εισπράξεις? Από την ημερομηνία που γράφει η επιταγή, ουσιαστικά πρέπει να εμφανιστείς να την εισπράξεις εντός 8-ήμερου. Αλλιώς ισχύουν αυτά που έγραψα στο πρώτο μήνυμα. 1
s2117 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27 , 2019 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27 , 2019 Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Εργάζομαι σε εταιρεία (με μπλοκάκι), και μου ζήτησε ο εργοδότης να πάω στην τράπεζα να εισπράξω μία επιταγή που έχει δώσει στην εταιρεία ένας πελάτης, επειδή εγώ έχω λογαριασμό στην εν λόγω τράπεζα ενώ η εταιρεία που εργάζομαι όχι. Το ερώτημά μου είναι το εξής. Εγώ λογιστικά θα έχω κάποιο θέμα αν εισπράξω αυτά τα χρήματα (ενώ ουσιαστικά απλά θα πάω να τα πάρω και να τα δώσω στο αφεντικό); Θα φαίνεται κάπου ως εισόδημα που θα πρέπει να δηλωθεί?
terry Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27 , 2019 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27 , 2019 Να τα πάρεις μετρητά. Δεν υπάρχουν capital controls πλέον. Και η εταιρεία σου θα μπορούσε να τα εισπράξει μετρητά.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα