Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ήμουν και εγώ εκεί, να το ψάξω??

...θα πώ ότι σκεφτώ πρόχειρα

 

1)μετωπική πλάκα ή εγκιβωτισμός

2)ένωση πλάκας σύμμεικτης με τοιχείο με καλούς οπλισμούς

  • Απαντήσεις 43
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε
Το κάρφωμα δεν εξασφαλίζει το άνω πέλμα έναντι στρεπτικής παραμόρφωσης?

Ναι, αλλά εγώ επεσήμανα την περίπτωση που δεν υπάρχουν ήλοι.

 

δεν λέω για ήλους. Το κάρφωμα με τις ειδικές βίδες για την στήριξη του χαλυβδόφυλλου

Δημοσιεύτηκε
Ήμουν και εγώ εκεί, να το ψάξω??

...θα πώ ότι σκεφτώ πρόχειρα

 

1)μετωπική πλάκα ή εγκιβωτισμός

2)ένωση πλάκας σύμμεικτης με τοιχείο με καλούς οπλισμούς

Εννοείται πως η πλάκα και τα τοιχεία Ο.Σ. θα πέσουν μαζί, μετά την τοποθέτηση της πλάκας και των αγκυρίων. Τώρα, EngXanthi, αν φοβάσαι τους κοχλίες (και καλά κάνεις εν μέρει) υπάρχει και η λύση της επιπλέον συγκόλλησης επί τόπου του έργου, ως εφεδρεία προς τον στόχο της "πάκτωσης".

Δημοσιεύτηκε
δεν λέω για ήλους. Το κάρφωμα με τις ειδικές βίδες για την στήριξη του χαλυβδόφυλλου

 

Δεν ξέρω κατά πόσο αυτές οι βίδες αυτοδιάτρησης μπορούν να μεταφέρουν φορτία λόγω στρέψης. Σίγουρα έχουν φέρουσα ικανότητα, αλλά από όσα γνωρίζω δεν υπάρχει προδιαγραφή για τον υπολογισμό της.

 

Ελα Ξανθιώτη καψώνι μας κάνεις? ομολογησε τα όλα

 

Με παρεξήγησες, προσπαθώ να προκαλέσω εποικοδομητική συζήτηση, δεν το παίζω "έξυπνος". Απλά μου αρέσουν οι σύμμικτες και πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε σοβαρά με μια τεχνογνωσία που μας διαφεύγει.

 

Αυτό που εφάρμοσα εγώ στη διπλωματική μου, με τη σύμφωνη γνώμη του επιβλέποντος καθηγητή είναι το εξής:

Σύμμικτο τοίχωμα. Αντί για κρυφοκολώνες στα άκρα, σχεδίασα σύμμικτα υποστυλώματα. Υπολόγισα την αντοχή του σύμμικτου υποστυλώματος και της μεταλλικής διατομής. Η καμπτική ικανότητα του τοιχώματος προέκυπτε από τους κατάλληλους τύπους του EC8, θεωρώντας ως μοχλοβραχίονα την αξονική απόσταση μεταξύ των κρυφοκολώνων και ως αντοχή της κρυφοκολώνας τη μικρότερη από τις αντοχές σύμμικτης και μεταλλικής διατομής. Στο μεγαλύτερο ποσοστό η κρίσιμη αντοχή ήταν αυτή της μεταλλικής διατομής, αλλά υπάρχει και η περίπτωση να αλλάξει ο συσχετισμός των μοχλοβραχιόνων (κουφό ε;).

 

Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, η σύνδεση των δοκών με το τοίχωμα εκφυλίζεται σε σύνδεση δοκού επί σύμμικτου υποστυλώματος.

 

Σχόλια παρακαλώ :D

Δημοσιεύτηκε

 

Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, η σύνδεση των δοκών με το τοίχωμα εκφυλίζεται σε σύνδεση δοκού επί σύμμικτου υποστυλώματος.

 

Σχόλια παρακαλώ :

τι ακριβώς εννοείς εκφυλίζεται? σε τι επηρεάζει η μόρφωση αυτή την στροφική ικανότητα της σύνδεσης? κάποιο σκαρίφημα θα βοηθούσε ίσως...

Δημοσιεύτηκε

αυτό που πέτυχες είναι ότι σύνδεσες την μεταλλική δοκό με υποστύλωμα μεταλλικό που είναι μέσα στο τοιχείο.

Ωραίο

Δημοσιεύτηκε
μετατρέπεται εννοεί μάλλον

αν είναι αυτό που καταλαβαίνω, δηλαδή ο εγκιβωτισμός μέρους της δοκού μέσα στο σκυρόδεμα του τοιχείου, τότε συμφωνώ απόλυτα.

Αυτό που έχω κάνει σε τέτοιες κατασκευές, είναι η ανέγερση του μεταλλικού με βοηθητικό υποστήλωμα στη θέση του τοιχείου Ο.Σ., και κατόπιν εγκιβωτισμό όπως είπα παραπάνω. Νομίζω είναι η πιό εύκολα υλοποιήσιμη λύση.

Δημοσιεύτηκε
σε τι επηρεάζει η μόρφωση αυτή την στροφική ικανότητα της σύνδεσης? κάποιο σκαρίφημα θα βοηθούσε ίσως...

 

Το πρόβλημά μου ήταν να υλοποιήσω πλήρη πάκτωση της δοκού στο τοίχωμα. Κακά τα ψέματα, μια κοχλίωση στο σκυρόδεμα με μετωπική πλάκα μόνο αυτό δεν προσομοιώνει. Ουσιαστικά έπρεπε να βρω μια λύση για να υλοποιήσω άκαμπτη (κατά το δυνατόν) σύνδεση δοκού-τοιχώματος.

 

Να τονίσω ότι δεν μπορούσα να αλλάξω τη μορφή του μικτού πλαισιακού συστήματος, διότι ήταν στα πλαίσια συγκριτικής τεχνικοοικονομικής μελέτης, συνεπώς το να αλλάξω τη σύνδεση αυτή από πλήρη πάκτωση (άκαμπτη) στο μοντέλο του φορέα Ο/Σ σε μία σύνδεση με περιορισμένη στροφική δυνατότητα ήταν εκτός συζήτησης. Άλλος φορές, άρα μη συγκρίσιμα αποτελέσματα.

 

αν είναι αυτό που καταλαβαίνω, δηλαδή ο εγκιβωτισμός μέρους της δοκού μέσα στο σκυρόδεμα του τοιχείου, τότε συμφωνώ απόλυτα...ανέγερση του μεταλλικού με βοηθητικό υποστήλωμα στη θέση του τοιχείου Ο.Σ...

 

Αυτό ακριβώς. Χαίρομαι πάντως που, αν και δεν αφορούσε πραγματικό έργο (ήταν μέρος από διπλωματική), μπόρεσα να βρω μια καλή λύση για την μοντελοποίηση της σύνδεσης. Έφαγα 1 μήνα περίπου να βρω τη λύση αυτή και να την τεκμηριώσω, σκέψου να ήταν για μελετοκατασκευή που θα είχα αναλάβει. Κάηκα...

Δημοσιεύτηκε

Οι σύμμεικτες κατασκευές νομίζω ότι είναι πιο ακριβές στην Ελλάδα για την κατασκευή συνήθων οικοδομών.

Το πλεονέκτημά τους είναι η ταχύτητα κατασκευής που δεν είναι αρκετό σε μια οικοδομή.

Επιπλέον, υστερούν σε θερμοχωρητικότητα και θα υπάρξουν προβλήματα στην κατασκευή των στοιχείων πλήρωσης, της θερμομόνωσης και της πυροπροστασίας λόγω ίσως μικρής εμπειρίας στη χώρα μας.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν και από τη μικρή εφαρμογή τους μέχρι τώρα.

 

Αν δεν υπάρχουν διατμητικοί ήλοι η διαφραγματική λειτουργία μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω χιαστί συνδέσμων στο επίπεδο της πλάκας.

 

Δεν κατάλαβα κάτι. Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι το άνω πέλμα της δοκού είναι εξασφαλισμένο μέσω της τραπεζοειδούς λαμαρίνας, δεν έχουμε στρεπτοκαμπτικό λυγισμό αν δεν εξασφαλίσουμε το κάτω πέλμα; Αφού η δοκός δεν λειτουργεί ως σύμμεικτη.

 

Πολύ ενδιαφέροντα τα περί σύνδεσης τοιχωμάτων Ο/Σ - μεταλλικών δοκών. Στην πράξη ποια είναι η συνήθης πρακτική; Σύνδεση με κοχλίωση μέσω μετωπικής πλάκας; Η σύνδεση θεωρείται άρθρωση;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.