edunet Δημοσιεύτηκε Μάιος 10 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10 , 2011 Έχω στην κατοχή μου ένα αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων στην περιοχή Σπάτων θέση Κιάφα, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή μου από τον προπάππου μου που του είχε δοθεί από το Συνεταιρισμό Αποκατάστασης Ακτημόνων Καλλιεργητών (Σ.Α.Α.Κ) Σπάτων μέσο κλήρου. Και εδώ αρχίζει όλο το πρόβλημα… Το 1923 δόθηκε στους ακτήμονες μέσων κλήρων κάποια αγροτεμάχια μέσω του υπουργείου Γεωργίας η της επιτροπής Απαλλοτρίωσης, εκτός όμως από την άμεση μεταφορά υπήρχαν και κάποια κομμάτια γης που στο χάρτη γης του 1923 φαίνονται ως «κοινά χερσολείβαδα», τα οποία στην συνέχεια παραχωρηθήκανε στους Σ.Α.Α.Κ και στην συνέχεια μοιραστήκαν στα μέλη των Σ.Α.Α.Κ. Έτσι ο Σ.Α.Α.Κ Σπάτων μοίρασε το «κοινό χερσολείβαδο» σε κλήρους που ένας απ αυτούς είναι και το αγροτεμάχιο που κατέχω. Όμως από το κτηματολογικό διάγραμμα της περιοχής που έχω παραλάβει από την Νομαρχία Ανατολικής Αττικής «φαίνετε» να βρίσκετε μέσα σένα ενιαίο γήπεδο με το όρο «κοινό χερσολειβαδο» χωρίς φυσικά να έχει αποτυπωθεί το μοίρασμα που έκανε ο Σ.Α.Α.Κ Σπάτων. Με τραγική κατάληξη το Εθνικό Κτηματολόγιο να «θεωρεί» πως ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο (πως και γιατί ποτέ δε κατάλαβα) γιατί κατά πάσα πιθανότητα βασίστηκαν στο χάρτη του 1923 που δείχνει να «καλύπτεται» το αγροτεμάχιο απτό ενιαίο γήπεδο με την ονομασία «κοινό χερσολείβαδο» αγνοώντας φυσικά τον μοίρασμα που έκανε ο Σ.Α.Α.Κ. Σπάτων Έχω φυσικά στα χέρια μου έχω ένα χειρόγραφο έγγραφο του Σ.Α.Α.Κ που φαίνετε το μοίρασμα του χερσολείβαδου. Πως μπορώ να αποδείξω όμως πως το έγγραφο αυτό έχει ισχύει αφού ο Σ.Α.Α.Κ δεν είναι Δημόσιος οργανισμός και αφού δεν έχω στην κατοχή κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει πως το «χερσολέιβαδο» έχει περάσει από το Δημόσιο στο Σ.Α.Α.Κ Σπάτων ώστε να έχω μια αλληλουχία «μεταβίβασης» γης. Που μπορώ να βρω στοιχεία για τον Σ.Α.Α.Κ που με ενδιαφέρει αφού πλέον δεν υφίσταται; Πως μπορώ να αποδείξω στο κτηματολόγιο πως το αγροτεμάχιο μου ανήκει αφού το μόνο αρχικό έγγραφο κατοχής είναι του Σ.Α.Α.Κ Σπάτων; Γιατί άραγε στο κτηματολογικό διάγραμμα της περιοχής που έχω παραλάβει δε φαίνετε το μοίρασμα του «κοινού χερσολείβαδου» από το Σ.Α.Α.Κ και το θεωρεί ενιαίο; Πως θα μπορέσω να «επιστρέψω πίσω στο χρόνο» και να αποδείξω στο εδώ παρών ότι είμαι νόμιμος κάτοχος του αγροτεμάχιου και όχι το Ελληνικό Δημόσιο. Και εδώ αρχίζει ο γρίφος… Αν κάποιος έχεις ασχοληθεί με κάτι παρόμοιο (με Σ.Α.Α.Κ , Κτηματολόγιο, κλπ) και μπορεί να με βοηθήσει να βγάλω μια άκρη θα του στήσω άγαλμα…. Σας ευχαριστώ για την κατανόηση σας.
agios Δημοσιεύτηκε Μάιος 10 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10 , 2011 Εάν δεν υπάρχει νόμιμος τίτλος που να μεταβιβάζει την έκταση από το δημόσιο στον ΣΑΑΚ, τότε την πάτησες. Ως παράδειγμα ανάλογο μπορώ να αναφέρω την περίπτωση άλλης περιοχής της Ελλάδας όπου ενώ είχε ξεκινήσει το 30 η διαδικασία διανομής γης από το δημόσιο, με αποτυπώσεις, παραγωγή διαγραμμάτων και πινάκων, οι οποίοι όμως ποτέ δεν κυρώθηκαν και ούτε προφανώς εκδόθηκαν παραχωρητήρια. Έτσι κατά τη διάρκεια σύνταξης μελέτης κτηματολογίου στην περιοχή το δημόσιο έκανε ένσταση για να του καταχωρηθεί η κυριότητα της έκτασης και προφανώς την κέρδισε. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να βρείς και άλλους ιδιοκτήτες (όσο γίνεται περισσότεροι) στην περιοχή που έχουν το ίδιο πρόβλημα και αρχικά να ψάξετε με τη βοήθεια νομικού να βρείτε ό,τι στοιχείο μπορεί να τεκμηριώσει την μεταβίβαση. Έπειτα να προβείτε σε επίσημη όχληση της Κτηματολόγιο Α.Ε. και πολιτικών παραγόντων της περιοχής, μήπως καταφέρετε κάποια πολιτική διευθέτηση του προβλήματος. Πάντως μην έχετε πολύ αισιοδοξία για το θέμα, εκτός αν τα οικονομικά του κράτους χειροτερεύσουν και άλλο.
tpanag Δημοσιεύτηκε Μάιος 10 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10 , 2011 Δε γνωρίζω τι ακριβώς έχει συμβεί στη συγκεκριμένη περιοχή (αν και έχω συναδέλφους που έχουν εργαστεί και έχω ακούσει για κάποιο "μπέρδεμα"), πάντως το Κτηματολόγιο για να το εμφανίζει ως ευρύτερη έκταση με την κυριότητα στο Ελ. Δημόσιο, έχει τους λόγους του. Έγιναν 2 αναρτήσεις εξάλλου σε διάστημα πολλών ετών που διήρκεσε η κτηματογράφηση της περιοχής (η οποία γνωρίζω βέβαια ότι έχει προβλήματα). Θα έπρεπε να είχες ενδιαφερθεί νωρίτερα. Απευθύνεσαι σε Τοπογράφο Μηχανικό (κατά προτίμηση της περιοχής ή που να ασχολείται εντατικά με θέματα Κτηματολογίου τέλος πάντων) και Δικηγόρο. Τέτοιες ερωτήσεις δε μπορούν να απαντηθούν από ένα φόρουμ και πέραν αυτού, δυστυχώς με "αγάλματα" δεν πληρώνουμε ούτε τους λογαριασμούς μας, ούτε το σούπερ μάρκετ.
Highlander Δημοσιεύτηκε Μάιος 10 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10 , 2011 χαχαχαχα, εγώ θα τον εμπιστευόμουνα να μου φτιάξει άγαλμα άσχημα είναι? Και αν είναι και καλό θα βάλω ενοίκιο σε όσους θέλουν να έρθουν να το δουν?!!!!!!!!!
rs96028 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10 , 2011 Με τον όρο κοινά αναφέρονται στις διανομές αυτά που ανήκουν στο δημόσιο. Το δημόσιο έχει το δικαίωμα να παραχωρεί την εκμετάλλευσή τους σε συνεταιρισμούς για να τα εκμεταλλεύονται, χωρίς όμως ποτέ να χάνει την κυριότητα επί των εκτάσεων. Οι συνεταιρισμοί μετά τα μοιράζουν στα μέλη τους, αλλά στην πραγματικότητα το δημόσιο μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακαλέσει αυτή την παραχώρηση. Εδώ στον κάμπο της Θεσσαλίας όλοι οι κτηνοτρόφοι βοσκάνε τα κοπάδια τους σε κοινά που "ενοικιάζουν" από το δημόσιο. Έχουν όμως πολλές φορές την εσφαλμένη εντύπωση ότι αυτές οι εκτάσεις τους έχουν "χαριστεί". Για το λόγο αυτό ο Τοπογράφος που θέλει να κάνει σωστό έλεγχο τίτλων ιδιοκτησίας οφείλει να διερευνήσει τους πίνακες των διανομών και των αναδασμών, αν εμπίπτει σε τέτοια θέση το γήπεδο. Για το συγκεκριμένο θέμα, η μόνη περίπτωση να σφάλει το κτηματολόγιο είναι κατ'εμέ στην γεωμετρία του γηπέδου, καθ'ότι το πως μεταφέρονται στο ΕΓΣΑ'87 αυτοί οι παλιοί χάρτες (βλ.ΑΓΡΟΓΗ) ενδεχομένως να έχει αποκλίσεις από την υλοποιημένη έξω κατάσταση. Ως προς την κυριότητα είμαι σίγουρος ότι η νομική υπηρεσία του κτηματολογίου μπορεί εύκολα να εξυπηρετήσει όποιον ενδιαφέρεται. Υ.Γ. Εξάλλου για να είναι έγκυρη οποιαδήποτε παραχώρηση μέσω διανομών και αναδασμών οφείλει να έχει μεταγραφεί στο σύνολό της στο οικείο Υποθηκοφυλακείο και να έχουν εκδοθεί τα αντίστοιχα παραχωρητηρία.
edunet Δημοσιεύτηκε Μάιος 10 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 10 , 2011 Η λύση του γρίφου είναι στο να βρω κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει της μεταβίβαση της γης από το ελληνικό δημόσιο στο Σ.Α.Α.Κ Σπάτων. Αυτό έχει γίνει όμως το 1927, γι αυτό ψάχνω πληροφορίες για το Σ.Α.Α.Κ Σπάτων. Όμως σίγουρα είναι κάπως απίθανο ένας Σ.Α.Α.Κ να μοίρασε αυθαίρετα μια περιοχή που δεν του ανήκει και μάλιστα σε πολλούς ακτήμονες, αν φανταστείς ότι στο χώρο αυτό έχουν φτιαχτεί και σπίτια σήμερα (…έτερον εκάτερον αυτό βέβαια). Δυστυχώς το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζουν αρκετοί ιδιοκτήτες . Η χαρτογράφηση του κτηματολόγιο έχει γίνει από ιδιωτικές εταιρίες που όπως φαντάζομαι βαλαν κάτω το χάρτη του 1923 και απλά ότι αγροτεμάχια έπεφταν μέσα στο «χερσολείβαδο» τα χαρακτήρισαν ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου. Αυτή την χρονική στιγμή έχω καταφύγει μεν νομικά με μια «αίτηση θεραπείας» όπως ορίζει ο νόμος για την αμφισβήτηση του κτηματολογίου αλλά πρέπει να βρω τα έγγραφα του Σ.Α.Α.Κ η ακόμα καλύτερα απόφαση του τότε Υπουργείου Γεωργίας που να παραχωρεί την ιδιοκτησία στο εν λόγο Σ.Α.Α.Κ. Ο κύριος λόγος φυσικά που έγραψα στο φόρουμ είναι μήπως και κάποιος μηχανικός έχει ανάλογη υπόθεση ή γνωρίζει κάτι για τους Σ.Α.Α.Κ και που αυτοί υπάγονται. Σας ευχαριστώ πάντως για τις απαντήσεις σας. Όσο για το άγαλμα … Όπως λέει και το άσμα… «Κάποιο άγαλμα που μ' είδε με θυμήθηκε και τον πόνο μου να ακούσει δεν αρνήθηκε..» άρα πάντα έχει αξία ένα άγαλμα…
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα