Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Χθες το απόγευμα ήρθε ένας καλός μου πελάτης από το γραφείο και μου ζήτησε να του φτιάξω σύστημα αδιάλειπτης ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι.

Ο συγκεκριμένος πελάτης έχει προποτζίδικο και του έχω κάνει ένα τέτοιο σύστημα Με ups, μικρή γεννήτρια αυτόματη με πεδίο κλπ

Γιατί του παραπονιέται η γυναίκα του ότι κάθε φορά που γίνεται διακοπή το βράδυ είναι αναγκασμένη να παίρνει το 6μηνο παιδί τους και να το πηγαίνει στο προποτζίδικο (είναι δίπλα)

Εσείς θεωρείται μια τέτοια κατασκευή σωστή ή λάθος?

Δημοσιεύτηκε

Κοίτα, από την άποψη ότι θα πληρώσει min 5000€ για λιγότερο από 1kWh ρεύμα, από τον φόβο μήπως γίνει διακοπή... Δεν ξέρω, γούστα είναι αυτά.

Με τρία παιδιά να έχουν περάσει τους 6 μήνες, δεν μου δημιουργήθηκε προσωπικά τέτοια ανάγκη...

 

Από την άλλη, επειδή φαντάζομαι ότι το πρόβλημα είναι ο φωτισμός, εγώ θα ξεχώριζα τα κυκλώματα φωτισμού, και με λάμπες 48V, μία συστοιχία Pb και έναν φορτιστή θα έκανα την δουλειά μου μια χαρά... και χωρίς ηλεκτρολόγο! :P

Δημοσιεύτηκε

Δεν είναι θέμα σωστού ή λάθους.

Ο καθένας μπορεί να κρίνει μόνο για τον εαυτό του κατά πόσο αξίζει να δώσει χρήματα για ένα τέτοιο σύστημα και πόσα.

Έχουμε εγκαταστήσει σύστημα αδιάλειπτης παροχής σε σπίτι με συνολικό κόστος άνω των 20.000 ευρω. Κια αυτό για 3 - 4 διακοπές ετησίως....

Ο πωλητής / μελετητής / εγκαταστάτης πρέπει βεβαίως να ενημερώσει λεπτομερώς τον ιδιοκτήτη για όλες τις παραμέτρους μιας τέτοιας εγκατάστασης αλλά τελικά ο ιδιοκτήτης θα κρίνει πόσο σημαντικό είναι για αυτόν ώστε τελικά να επενδύσει.

 

Πάντως με ένα κόστος γύρω στις 2.000 ευρώ θα μπορούσε να στηθεί ένα αξιοπρεπέστατο σύστημα ικανό να καλύψει φορτία μέχρι 1kW με αποθήκευση 3 - 4kWh, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Δημοσιεύτηκε

Ηθελα να ρωτησω κατι ημι-σχετικο. Ειναι δυνατον να τοποθετησουμε UPS σε Close Control (ψυξη χωρου)? Αν υπολογισουμε το μεγιστο ρευμα που τραβαει κατα την εκκινηση και τα Amph ?

Δημοσιεύτηκε

Βεβαίως και είναι.

Πρέπει να γνωρίζουμε, αν το φορτίο που θέλουμε να καλύψουμε είναι 1Φ ή 3Φ, την μέγιστη ισχύ που θα ζητηθεί από το φορτίο, την μέση κατανάλωση ανά ώρα και θα πρέπει να καθορίσουμε την αυτονομία που θέλουμε από το σύστημα.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για την απάντηση. Ξέρεις καμιά αξιόπιστη εταιρεία για μεγάλες εφαρμογές? Για να μην θεωρηθεί διαφήμιση ας στείλει οποίος θέλει pm.

Δημοσιεύτηκε

Αναλόγως και τη περίπτωση βέβαια αλλά δεν θα το συνιστούσα.

Τεχνικά γίνεται φυσικά αλλά όπως είπες πρέπει να θυσιάσεις ένα (σημαντικό) μέρος της ικανότητας του UPS για να σηκώνει τις εκκινήσεις του συμπιεστή.

 

Σε κρίσιμες εφαρμογές αυτό που σίγουρα γίνεται είναι να μπαίνουν οι μονάδες close control στο δίκτυο υποστήριξης του Η/Ζ.

Δημοσιεύτηκε

Οπα παιδιά. UPS που να τροφοδοτεί close control συστήματα ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν τέτοιες εγκαταστάσεις εκτός ίσως από τη ΝΑSA ή ειδικές εφαρμογές.

 

Προσέξτε λίγο. Συνήθως τα close control συστήματα ψύξης εγκαθίστανται σε εφαρμογές μηχανογραφικών κέντρων, data ή άλλου ειδικού τύπου εγκαταστάσεις. Στις περιπτώσεις αυτές ΣΠΑΝΙΟΤΑΤΑ (εως ποτέ) δεν τροφοδοτούνται απο UPS αλλά από μονάδες Ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (H/Z). Αυτός είναι ο κανόνας και έχει λογική. To ίδιο H/Z, υποστηρίζει και το UPS.

Δημοσιεύτηκε

Επομένως η μονή λύση είναι Η/Ζ που και πάλι δε βολεύει αφού το θέμα είναι να μην πέσει το σύστημα καθόλου. Μέχρι να πάρει το Η/Ζ έχει πέσει και το σύστημα και το BMS και όλα. Μέτα είναι ένα θέμα να βρεις την άκρη για autorestart σε όλα αυτά. Άλλωστε ήδη το BMS μας blockαρει την διαδικασία του autorestart του close control. Ευχαριστώ παιδιά.

 

Υ.Γ. Μπορείς να εξηγήσεις για εκπαιδευτικούς λογούς γιατί δε συνιστάται όμως?

Δημοσιεύτηκε

Πρόσεξε λίγο. Το σύστημα σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να πέσει. Ποιό σύστημα όμως ? Τα κρίσιμα φορτία. Δηλαδή ας υποθέσουμε ότι εχεις ένα data center με 10 blade servers (κρίσιμο φορτίο). Αυτοί ΦΥΣΙΚΑ και πρέπει να υποστηρίζονται απο UPS και μάλιστα συνήθως απο 2 UPS (N+1). O χώρος αυτός ας υποθέσουμε ότι κλιματίζεται από κλιματιστική μονάδα close control.

H εγκατάσταση έχει ως εξής.

Οι blade servers και κάθε άλλο κρίσιμο φορτίο υποστηρίζονται απο το UPS (άρα σε περίπτωση διακοπής παραμένουν εν λειτουργία). To ίδιο το UPS τώρα υποστηρίζεται από το Η/Ζ του data center, το οποίο υποστηρίζει επίσης και τον κλιματισμό close control.

 

Άρα σε μια διακοπή τι γίνεται ? Τα κρίσιμα φορτία συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από το UPS και ο κλιματισμός "πέφτει" για 1-2 λεπτά εω ότου πάρει μπροστά το Η/Ζ. Μετά από 1-2 λεπτά το data center λειτουργεί όπως πριν με τη διαφορά ότι η κύρια πηγή τροφοδοσίας είναι πλέον το Η/Ζ (σε κρίσιμες εγκαταστάσεις βάζουμε και 2ο Η/Ζ -φιλοσοφία Ν+1- ). Το μόνο που έπεσε δηλαδή ήταν ο κλιματισμός για 1-2 λεπτά. Καμιά άλλη διακοπ'η σε υπολογιστικά συστήματα, BMS κλπ δεν έγινε.

 

Ο λόγος που δεν ρίχνουμε και το close control πάνω στο UPS είναι ότι επειδή συνήθως ο κλιματισμός είναι ένα πολύ μεγάλο φορτίο θα μας προκύξει ένα υπερδιαστασιολογημένο και μεγάλο σε ισχύ UPS (+καλώδια) που αυξάνει δραματικά το κόστος χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος. Επισπροσθέτως, υπερδιαστασιολογημένο UPS σημαίνει και μεγαλύτερη γεννήτρια καθώς το Η/Ζ πρέπει πολύ χονδρικά να είναι σε ισχύ περίπου 1.5 φορές την ισχύ του UPS. Nέο κόστος λοιπόν. Βάλε και τις κατά πολύ μεγαλύτερες διατομές καλωδίων, ξανά άλλο κόστος. Και όλα αυτά για το τίποτε.

 

Πες μας όμως για τι εγκατάσταση μιλάς ? Μην ξεχνάς ότι η αυτονομία του UPS είναι συνήθως 8-10 λεπτά, άντε 15' το πολύ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.