Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγκατάσταση Φ.Α. σε αρτο-ζαχαροπλαστείο


Recommended Posts

Προφανώς δεν εννοεί και την άδεια εγκατάστασης αλλά θα μπορούσε να του το προτείνει.

 

Γι' αυτο και το αναφερω. Νομιζω είναι κατι που δεν το έχουν σκεφτει καθολου...

Και πρεπει να ενημερωθει ο ιδιοκτήτης...

Link to comment
Share on other sites

καταρχήν καυστήρα καλό είναι να επιλέξεις της σειράς FS της γνωστής μάρκας που ειναι κατάλληλος για φούρνο, οχι της σειρας BS που ειναι για λεβητοστασια θερμανσης.

1) Θα θεωρηθεί λεβητοστάσιο (άσχετα αν δεν θερμαίνει τον χώρο), οπότε υποπίπτουμε στους κανονισμούς για το λεβητοστάσιο (βλ. πόρτα αυτοκλειόμενη, τύπος για υπολογισμό ανοιγμάτων αερισμού, αποστάσεις του καυστήρα από τοίχους κ.τ.λ.) ή είναι μαγερική συσκευή (επαγγελματικά μαγειρία); Μάλλον το δεύτερο, ε;

οχι δεν χρειαζεσαι ουτε πορτα πυραντοχη ουτε με μηχανισμο επαναφορας. Η συσκευή είναι Β23 και κανεις υπολογισμο αερισμου οπως στα λεβητοστασια. αποστασεις απο τοιχους χρειαζεσαι φυσικα αλλα αν δεν τις εχεις και απολυτα δεν χαλασε ο κοσμος, θα στο περασουν. Στη μελετη βεβαια θα δειχνεις τις προβλεπομενες.

Το σπειραλ του καπναγωγου θα το αλλάξεις με ανωξείδωτο απο χαλυβδοέλασμα.

 

2) Σε περίπτωση που χρειαστεί μελέτη αερισμού, τι πρέπει να κάνω; Πως δομείται και τι ακριβώς υπολογίζει μια τέτοια μελέτη;

υπολογισμος αερισμου με τον τυπο F*a*2,5(ΣP+70). και αυτο επι 2 φορες οπως στα λεβητοστασια.

Τις φτερωτες θα τις βγαλεις απο τα ανοίγματα. Θα πρεπει να εχεις φυσικο αερισμο. μπορεις να βάλεις (οχι σίτα) περσίδες στα ανοίγματα για να μην μπαινουν πουλια και τρωνε τα ψωμιά :D.

3,4) Αν χρειαστεί μανδάλωση τροφοδοσίας αερίου - καυσαερίων, αυτή πως επιτυγχάνεται;

δεν απαιτειται τετοια μανδαλωση. προαιρετικα βαζεις ανιχνευτη και ηλεκτροβανα αεριου.

Η ηλεκτροβανα ειναι προαιρετικη και μπαινει συνηθως μετα την βανα του μετρητη . αμεσως μετα. αν την βαλεις πριν την εισοδο του αγωγου στο παρασκευαστηριο και απαιχει πανω απο 2-3 μετρα απο τη βανα του μετρητη, τοτε πριν την Η/Β θα βαλεις και μια ακομα βανα. Φυσικα όλες οι βάνες προσβάσιμες. Και φυσικα βάνα πριν τον καυστηρα (πριν το σπειραλ). Αν περπατησεις τον αγωγό στο δάπεδο πριν τον καυστήρα θα βάλεια και μεταλλική μηχανική προστασία στον αγωγο.

5) Υπάρχει κάποιο άλλο χαρακτηριστικό για τις επαγγελματικές παροχές που πρέπει να προσέξω (πέρα από τον αερισμό και την μανδάλωση τροφοδοσίας αερίου - απαγωγής καυασερίων);

αυτα ισχυουν για μαγειρια με χοανη οχι φουρνους ψωμιου

6) Από την στιγμή που ο χώρος είναι (ή θα γίνει) αεριζόμενος, δεν χρειάζεται κάποιο μανδύα η σωλήνα προσαγωγής αερίου (~2 ίντσες), ε;

οχι αφου ειναι αεριζομενο πας με σπειρωματα και γαλβανισμενο

 

υπολογισμο καμιναδας θα κανεις με βαση τα γνωστα excel της επα που χρησιμοποιουμε για λεβητοστασια.

Αν ειναι κτιστη βαλε στο excel και καλα οτι εχεις διάτρητα τούβλα με πάχος 0,1m, με μεγαλη αντίσταση θερμοδιαφυγης δηλαδη με μικρο συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας (0,33W/mK) για να σου βγει ο υπολογισμος (καμινάδα κατηγορίας αντίστασης θερμοδιαφυγης ΙΙ). αν δε σου βγαινει ο υπολογισμος πες μου να σου πω τι αλλα να κανεις στο excel, για να βγει.

 

μην ειναι αμιαντου εξωτερικη μονο και φαινεται, δεν πρόκειται να περάσει απο την ΕΠΑ. επισης μην υπογραψεις αμιαντου εσωτερικη μεσα απο διαμερισματα. δεν τις υπογραφω ποτε τετοιες μελετες, αν θες να κοιμασε ησυχος. H καμινάδα όπως ειπε και ο συνάδελφος θα πρέπει να καταλήγει στην ταράστα.

 

και φυσικα ο φουρνος να εχει πιστοποίηση CE. αν δεν εχει ταμπελακι επανω θα ζητησεις απο την κατασκευαστρια εταιρεια να σου δωσει πιστοποιητικο με CE.

 

αφου δεν εχεις εμπειρια μεγάλη, δωσε πρωτα προμελέτη και μετά κατασκεύασε με βάση αυτη οταν θα εγκριθει.

 

Στη προσφορα για μελετη και εγκατασταση βαλε μεσα και την αδειοδότηση...

Χρειάζεται νεα αδεια απο Δ/νση ανάπτυξης

δεν χρειάζεται κατι τετοιο για αλλαγή καυσίμου σε υφιστάμενο φούρνο.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ παιδιά!

 

Μάλλον θα πάω για προμελέτη πρώτα...

 

Τις φτερωτες θα τις βγαλεις απο τα ανοίγματα. Θα πρεπει να εχεις φυσικο αερισμο. μπορεις να βάλεις (οχι σίτα) περσίδες στα ανοίγματα για να μην μπαινουν πουλια και τρωνε τα ψωμιά :smile: .

 

Σε ό,τι αφορά την σίτα, ο νόμος 963 ορίζει το άνοιγμα αερισμού για λεβητοστάσια είτε με σίτα, είτε χωρίς σίτα (άρα το προβλέπει). Για την τελευταία δε ορίζει και μέγεθος ανοίγματος (1Χ1 εκατ.) και πάχος σύρματος.

 

Άρα γιατί να μην βάλω σίτα;

 

Επίσης προβλέπει μηχανικό εξαερισμό - προσαγωγή αέρα καύσης και μάλιστα λέει ότι οι φτερωτές θα πρέπει να είναι από άκαυστο υλικό, ενώ τα μοτεράκια να έχουν στεγανότητα τουλάχιστον IP54. Αλλά οκ, πρέπει να τα ξαναδώ αυτά.

 

 

Τέλος, που μπορώ να βρω το excel για τον υπολογισμό της καμινάδας, το οποίο δίνει η ΕΠΑ; Ο υπολογισμός στο αρχείο αυτό γίνεται βάσει του σχετικού προτύπου (13384-1 ή αυτό τέλος πάντων), ή κάποιου άλλου; Στο Google δεν βγάζει τίποτε και δεν μπορώ να το εντοπίσω στην ιστοσελίδα της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

 

Κάτι ακόμη...

Ποια η διαφορά μεταξύ των καυστήρων για φούρνους και των καυστήρων για λέβητες; Ο καυστηρατζής του φούρναρη μου είπε ότι ο υπάρχων καυστήρας (πετρελαίου) έχει μπεκ 30 μοιρών (εννοεί ότι το νέφος σταγονιδίων πετρελαίου δημιουργεί έναν κώνο με γενέτειρα μια ευθεία 30 μοιρών, αν κατάλαβα καλά) και ότι δημιουργεί στενή και μακρυά φλόγα (θάλαμος καύσης Φ280Χ2,5m). Φαντάζομαι ότι αυτά τα δύο έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους, ε;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.