Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός τοίχου αντιστήριξης


 

Recommended Posts

Παιδιά, για να υπερδιαστασιολογήσει κάποιος, πρέπει να ξέρει έστω και στο περίπου, ποια είναι η "ορθή" διαστασιολόγηση και μετά να κάνει υπέρβαση αυτής. Στο ανωτέρω παράδειγμα, πώς ορίζεται η υπερδιαστασιολόγηση;

Link to comment
Share on other sites

Απο επιτοπιες εκσκαφες αλλα και τις απο παρακειμενες εχεις μια εικονα του εδαφους.

 

Θεωρεις κατωτερα/πιο συντηρητικα εδαφικα χαρακτηριστικα σε σχεση με αυτα που παρουσιαζονται.

 

Με βαση αυτα κανεις 'ορθη' διαστασιολογηση.

 

ΥΓ. αναφερομαι σε απλους τοιχους αντιστηριξης μικρων διαστασεων οπου κοντα θα εχεις θεμελιωση σπιτιου ή/και άλλες κατασκευες, συνεπως μπορεις να εχεις μια ικανοποιητικη εικονα του υποκειμενου εδαφους.

Link to comment
Share on other sites

Γενικά δεν θα διαφωνήσω με τον sundance...κι εγώ το ίδιο κάνω πολλές φορές.

 

Απλά να επισημάνω το "μικρών διαστάσεων". Πράγματι σε ένα τοίχο ενός-δύο μέτρων ύψους, αυτό μπορεί να γίνει. Επιλέγεις αυξημένα φορτία από αυτά που θα υπάρχουν, τα προσαυξάνεις και με συντελεστές, είσαι και λίγο συντηρητικός στο έδαφος, πας και με την εμπειρία...εν ολίγεις ότι και να κάνεις δεν έχει μεγάλη σημασία. Η γεωτεχνική μελέτη, σε λίγες περιπτώσεις είναι απαραίτητη...σε καμιά κατολισθησούλα, σε προβληματικά εδάφη κτλ

 

Αυξανομένου του ύψους όμως, η οικονομική διαφορά που προκύπτει, αλλάζοντας τις παραμέτρους του εδάφους είναι σημαντική. Ειδικά όταν μιλάμε για αντιρήδες, για κλείδα στο πέδιλο κτλ. Σε αυτές τις περιπτώσεις η γεωτεχνική μπορεί να αποφέρει οικονομία στην κατασκευή.

 

Τέλος, αν και λίγο offtopic, όπως έγραψα κι αλλού, δεν έχει νόημα να φτιάξουμε έναν "γερό" τοίχο και να φύγει μαζί με το πρανές...

Link to comment
Share on other sites

Αν θες να φτιαξεις τοιχο υψους ανω των 3 μετρων και μηκους ανω των 15-20 μετρων, τοτε ασφαλως και πρεπει να το ψαξεις περαιτερω οσον αφορα τα εδαφικα χαρακτηριστικα, λεγε με γεωτεχνικη μελετη.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα. Για ύψος 1,50m αν αγνοήσεις την συνοχή και λάβεις φ=30°~35° (νομίζω ότι παρά είναι συντηρητικό) βγαίνεις με τοιχείο d=15cm και Φ8/15. Πόση παραπάνω οικονομία να κάνεις; Ακόμη και για ύψος 3m, (εφόσον δεν υφίστανται παράξενες φορτίσεις και υπάρχει ασφαλής θεμελίωση) τα νούμερα είναι τόσο λογικά που δεν έχει νόημα να την πολύ - ψάξεις...

Link to comment
Share on other sites

Alex δε διαφωνώ γενικά...έγραψα και πιο πάνω ότι πολλές φορές κι εγώ με το μάτι το κάνω. Πρέπει όμως να βάλουμε και κάποια όρια...τι εννοούμε "ασφαλής θεμελίωση", "λογικά νούμερα" κτλ πάει ανά περίπτωση. Κανείς δεν μπορεί να βάζει σαν στάνταρ ότι απαιτείται γεωτεχνική μελέτη...αυτό το αποφασίζει ο κάθε μηχανικός που έχει ένα πρόβλημα και αισθάνεται ότι θα πετύχαινε καλύτερα αποτελέσματα μέσω της γεωτεχνικής μελέτης. Μέσα στον όρο "καλύτερα αποτελέσματα" συμπεριλαμβάνω και τον ήσυχο ύπνο το βράδυ...Αυτός που πληρώνει από την άλλη, σίγουρα δεν θέλει γεωτεχνική...πολλές φορές την πληρώνει διπλά και τρίδιπλα κατόπιν εορτής...

 

Επιπλέον, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ναι μεν το ύψος του τοίχου είναι μια καθοριστική παράμετρος, η σημαντικότητα της κατασκευής είναι μια άλλη. Για παράδειγμα, θα είχα πρόβλημα να κατασκευαζόταν δίπλα στο σπίτι μου ένας τοίχος αντιστήριξης, που θα αντιστήριζε ουσιαστικά το ίδιο μου το σπίτι, χωρίς γεωτεχνική μελέτη. Από την άλλη, αν ο ίδιος τοίχος ήταν να κατασκευαστεί κάπου στα βουνά...δεν είναι το ίδιο.

 

Υ.Γ.

Το c'=0, φ'=30-35, γενικά παίζει πολύ...είναι μόδα μάλλον ;)

 

Για ένα αμμοχάλικο ή και καθαρή άμμο...ναι είναι συντηρητικές παράμετροι...ΑΝ πίσω από τον τοίχο βάλεις αμμοχάλικο (όχι μπαζώματα).

 

Για μια άργιλο και ειδικά με υψηλή πλαστικότητα...πάρε φ'=20-25 για να 'σαι μέσα...τα τριαντάρια είναι υπεραισιόδοξα...

 

Η "συνοχή" είναι μεγάλη συζήτηση...ίσως μεγαλύτερη και από τον αντισεισμικό σχεδιασμό του τοίχου ;)

Link to comment
Share on other sites

Η συνοχή, όπως έγραψα και πιο πάνω...είναι μεγάλο θέμα, επιφυλάσσομαι να γράψω κάτι στο μέλλον...αλλά όχι τώρα...δεν έχω χρόνο.

 

Πάντως επιγραμματικά, το αργιλικό πρανές μπορεί να στέκεται ουχί λόγω συνοχής, αλλά λόγω της αστράγγιστης φόρτισης ή καλύτερα αποφόρτισης που συντελείται όταν κατασκευάζουμε ένα πρανές. Οι αστράγγιστες συνθήκες όμως δεν μπορούν να κρατήσουν για πάντα...κάποια στιγμή θα γίνουν στραγγιζόμενες...αυτός είναι και ο λόγος που, γενικά, μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα πρανές και να στέκεται υπό πολύ απότομες κλίσεις προσωρινά και να αστοχήσει μετά από καιρό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.