Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

κάνω μια μελέτη ενός σούπερ μαρκετ και ήθελα να ρωτήσω αν για τον εξαερισμό/αερισμό απαιτείται εναλλάκτης εκτός από το χώρο πωλήσεων και στο χώρο της αποθήκης (η απαίτηση είναι 1,5m³/h/m², προκύπτει όγκος αέρα 350m³/h).

 

διαβάζοντας ένα άλλο θέμα σχετικά με εξαερισμό προέκυψε η εξής απορία: όταν τον νωπό τον προσάγουμε στις κλιματιστικές του χώρου που θέλουμε να κλιματίσουμε, τότε δεν είναι απαραίτητη η χρήση εναλλάκτη;

Δημοσιεύτηκε

Εναλλάκτης απαιτείται αν θυμαμαι καλα οταν γινεται εξαερισμός πάνω του 50%. Οπότε εσυ με απαιτηση 1.5m3/h/m2 αν εχεις υψος<3μ θα χρειαζεται εναλλακτη. Παντως σε αποθηκη καταστηματος νομιζω οτι μπορεις να τον θεωρησεις ΜΘΧ και να αποφυγεις ΚΕΝΑΚ γενικώς

Δημοσιεύτηκε

Εφοσον ομως μιλαμε για αποθηκη καταστηματος,που σημαινει οτι ειναι χωρος εργασιας,δεν θα πρεπει να πληρει καποιους ορους για τη θερμοκρασια;αν ισχυει κατι τετοιο πως θα το θεωρησει ΜΘΧ;

Δημοσιεύτηκε

Αν εχεις πανω απο 60% νωπο τοτε θελεις εναλλακτη με αποδοση τουλαχιστον 50%.

 

Η αποθήκη αν θα έχει τρόφιμα τότε πως είναι δυνατόν να τον πιάσει ως μη θερμαινόμενο? Νομίζω οτι θα πρέπει κλιματίζεται έτσι και αλλιώς.

Δημοσιεύτηκε

η αποθήκη κλιματίζεται έτσι κι αλλιώς γιατί απαιτείται από τις προδιαγραφές του έργου. έχετε δίκιο για το 60%. οπότε δεν απαιτείται εναλλάκτης αφού είμαι κάτω από αυτό το ποσοστό.

για το χώρο πωλήσεων προφανώς ο εναλλάκτης θα πρέπει να καλύπτει όλο τον όγκο του νωπού που εισέρχεται στο χώρο. διαβάζοντας σε κάποια άλλα θέματα σχετικά με τον αερισμό έλεγαν ότι αν για παράδειγμα χρησιμοποιήσουμε καναλάτες μονάδες και ρίξουμε το νωπό σε αυτές αποφεύγουμε τη χρήση εναλλάκτη. ισχύει κάτι τέτοιο;

Δημοσιεύτηκε

Δε νομίζω να ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν έχει λογική.Ο σκοπός του εναλλάκτη είναι να μην πετάμε θερμότητα στο ύπαιθρο ή το αντίθετο. Αν ρίξεις τον νωπό στην αναρρόφηση δεν έκανες τίποτα διαφορετικό απο το να τον ρίξεις στο χώρο σου.

 

Όσο τώρα για τον χώρο πωλήσεων που λες έτσι είναι αλλά δε ξέρω γιατί δε προβλέπεται ένας τρόπος αναγωγής του φορτιού ανάλογα με τον βαθμό απόδοσης του εναλλάκτη. Δηλαδή αν ο εναλλάκτης μας είναι 80+% έχει μεγαλύτερο κέρδος αρά θα μπορούσε να είναι μικρότερος σε παροχή τόσο όσο θα ήταν ένας με απόδοση 50% αλλά με όλη την απαιτούμενη παροχή αέρα. Άλλωστε οι εναλλάκτες έχουν τις περισσότερες φορές μεγαλύτερη απόδοση απο 0,5 αρα υπερδιαστασιολογούμε τον εξοπλισμό.

Κάνω λάθος?

Δημοσιεύτηκε

Κοσμά.

Είναι λάθος να υπολογίζεται ο εναλλάκτης στην διαστασιολόγηση του συστήματος.

Το σύστημα διαστασιολογείται κανονικά και στην συνέχεια βάζεις οποιοδήποτε σύστημα εξοικονόμησης.

Ξέρω ότι το κάνουν πολλοί, αλλά είναι λάθος.

Δημοσιεύτηκε

Δε καταλαβαίνω γιατί είναι λάθος και θα ήθελα να μάθω αν μπορείς να εξηγήσεις.

Ειδικά τώρα όμως αναφέρομαι και στην διαστασιολογηση του ίδιου του εναλλάκτη βάση ΚΕΝΑΚ.

Δημοσιεύτηκε

Διαστασιολογείς με βάση με βάση κάποιες συνθήκες και κάποιες απαιτήσεις.

 

Δεν γυρίζεις πίσω να μειώσεις τα μεγέθη από κέρδη που προέρχονται από συστήματα εξοικονόμησης (εναλλάκτες, αντισταθμίσεις κλπ). Αυτά βοηθούν το σύστημά σου να λειτουργεί πιο οικονομικά, δεν υπολογίζονται όμως στην αρχική διαστασιολόγηση.

 

Εχω δει π.χ. σε μελέτη θέρμανσης, να υπολογίζονται οι απώλειες (θερμοπερατότητας και από εναλλαγές) και στην συνέχεια να αφαιρείται από αυτές το κέρδος από την χρήση του εναλλάκτη, με αποτέλεσμα μικρότερος λέβητας κλπ.

Αυτό μπορεί να φαίνεται λογικό, αλλά είναι λάθος.

 

Το σύστημά σου υπολογίζεται ώστε να ανταπεξέρχεται σε δεδομένες συνθήκες. Το τι κάνεις μετά για να λειτουργεί πιο οικονομικά είναι ευεργετικό αλλά δεν υπεισέρχεται στα δεδομένα σχεδιασμού.

 

Ο εναλλάκτης με τον ΚΕΝΑΚ προκύπτει από την παροχή (με βάση τον πιν.2.3 της ΤΟΤΕΕ1) και πρέπει να έχει n>0,5 (αλλιώς δεν έχει νόημα η χρήση του, όπως λένε οι ειδικοί). Αν τώρα έχεις εναλλάκτη με καλύτερο β.α. και μικρή ειδική ηλεκτρική ισχύ, κερδίζεις κάτι σε σχέση με το κτίριο αναφοράς.

Δημοσιεύτηκε

Άρα ο λόγος είναι απλά για να έχουμε κάτι παραπάνω στις μονάδες μας και με τον εναλλάκτη να δουλεύουν πιο χαλαρά. Εντάξει έτσι και αλλιώς ολοι νομίζω θέλουμε να έχουμε μια βαθμίδα πιο δυνατό εξοπλισμό απο αυτό της μελέτης.

 

Ναι για τον ΚΕΝΑΚ έχεις δίκιο αλλα αυτο το κατι που κερδίζεις ειναι μετρήσιμο? ή θα ψάξει ο εγκαταστατης τον εναλλακτη με τον χαμηλότερο βαθμο απόδοσης ωστε να εχει κέρδος απο την αγορά αφού ένας με 90% δε θα τον ανταμείψει πουθενά.?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.