Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύστημα εξαερισμού σύμφωνα με ΚΕΝΑΚ


antonis_

Recommended Posts

Δεν βρήκα διαγράμματα για μηχανήματα, παρά μόνο για τους εναλλάκτες απομονωμένα:

 

http://www.sivar.gr/files/160.pdf

http://www.sivar.gr/files/163.pdf

 

Η απόδοση είναι πάλι αναμενόμενη. Σε μικρές παροχές έχουν απόδοση γύρω στο 70% και σε μεγαλύτερες η απόδοση μειώνεται. Στην ονομαστική παροχή, η απόδοση είναι μικρότερη από 50%.

Link to comment
Share on other sites

Ναι απο τα διαγράμματα έχεις δίκιο . Είναι η μεγίστη απόδοση στη χαμηλότερη παροχή. Επομένως με τον ΚΕΝΑΚ τι παίζει? Στην επιθεώρηση θα ζητήσουν καμπύλες για να κρίνουν την απόδοση ή απο την μεγίστη που δίνει ο κατασκευαστής. Το λογικό είναι απο τις καμπύλες αλλα ποτέ δε ξέρεις.

Link to comment
Share on other sites

Τις καμπύλες πρέπει να λάβεις υπόψιν.

 

Το θέμα είναι να αποδείξεις την παροχή με την οποια δουλεύει το μηχάνημα. Οπότε, κανονικά πρέπει να υπάρχουν ντάμπερ ή "ροοστάτες", ώστε να μπορείς να ρυθμίσεις την επιθυμιτή παροχή σε κάθε ρεύμα. Αν τα έχεις αυτά, υπό φυσιολογικές συνθήκες νομίζω ότι είσαι καλυμμένος.

Link to comment
Share on other sites

Hcamp πιθανόν έχεις δίκιο και εγώ αυτό κατάλαβα όταν πρωτοδιάβασα το άρθρο στον ΚΕΝΑΚ. Όμως αν είναι έτσι, η όλη έννοια του ποσοστού νωπού αέρα πάνω από το 60% όπου μόνο τότε είναι υποχρεωτική η ανάκτηση είναι αστήρικτη ενεργειακά. Διότι αν ούτως η άλλως το ποσό του νωπού αέρα είναι συγκεκριμένο για ένα κτίριο - χρήση, αυτή θα είναι και η ποσότητα ζεστού αέρα (με την ενέργειά του) που θα "πετάω" έξω. Τι εξοικονομώ ενεργειακά αν εγώ ανακυκλώνω και μια μεγάλη ποσότητα εσωτερικού αέρα για να ρίξω το ποσοστό του νωπού επί του συνόλου σε < 60% και σε αυτή την περίπτωση με απαλλάσσουν από την υποχρέωση του εναλλάκτη; Στις ΚΚΜ ο αέρας ανακυκλοφορίας καθαρίζεται στα φίλτρα και μόνο αν αυτή η ποσότητα "αφαιρούταν" από το νωπό αέρα που πρέπει να εισάγω θα είχα εξοικονόμηση ενέργειας ώστε να μη χρειάζομαι εναλλάκτη.

Link to comment
Share on other sites

Κάπου έχεις μπερδευτεί η εγω δε καταλαβαίνω καλά τι θέλεις να πεις. Ο νωπός είναι δεδομένος ανάλογα με τη χρήση και τον χώρο. Τα φορτία επίσης είναι δεδομένα ανάλογα με τη χρήση και το χωρο (και τον νωπό που εισάγεις). Επομένως η αναλογία νωπού στη κλιματιστική σου είναι πάλι δεδομένη. Αν αυτή είναι πάνω από 60% τοτε χρειάζεσαι εναλλάκτη. Εσύ δε θα μπορείς να επέμβεις σε αυτό. Αν έχεις τη δυνατότητα να ρίξεις το νωπό κάτω απο το 60% τότε απλά δε χρειάζεται.

Link to comment
Share on other sites

Να ξεκαθαρίσω ότι οι τιμές στον πιν. 2.3 της ΤΟΤΕΕ1 είναι για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης.

Στον σχεδιασμό του συστήματός σου μπορεί οι τιμές νωπού (του αέρα δηλαδή από το εξωτερικό περιβάλλον) να μην συμπίπτουν. Π.χ. μπορείς να έχεις ηλεκτροκίνητα dampers που σε συνδιασμό με αισθητήρες ποιότητας αέρα να μεταβάλλεις το ποσοστό νωπού από 15% ως 90%. Το βράδυ να έχεις και την δωρεάν ψύξη. Υπάρχουν πολλά συστήματα.

Η επιλογή του ποσοστού του νωπού δεν είναι υποχρεωτικά αυτή της ΤΟΤΕΕ1, εκεί μπορείς να ακολουθείς τις άλλες ΤΟΤΕΕ.

Απλά όταν θα κάνεις την ενεργειακή μελέτη θα έχεις υπ' όψιν σου ποιο είναι το ποσό του νωπού στο κτίριο αναφοράς και ποιο το δικό σου ώστε να χειριστείς κατάλληλα τις τιμές της καρτέλας.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα gaskouk, με μπέρδεψες και μένα. Μπορείς να γίνεις λίγο πιο σαφής;

Link to comment
Share on other sites

Θα προσπαθήσω... Προσπαθώ να καταλάβω τι θέλει να πει ο ποιητής με το "απαιτείται ανάκτηση θερμότητας αν το ποσοστό νωπού αέρα είναι > 60%" αφού ο νωπός αέρας που θα πρέπει να θερμάνουμε (ας υποθέσουμε hkamp ότι τηρούμε τα νούμερα της ΤΟΤΕΕ και στο σύστημά μας) είναι συγκεκριμένος σε ποσότητα και εξαρτάται από τη χρήση και το κτίριό μας (π.χ. τράπεζα 100 m2 >>> 1200 m3/h), τι τον νοιάζει τον ΚΕΝΑΚ τι ποσοστό ανακυκλοφορίας εγώ θα έχω και μου λέει ότι αν νωπός > 60% χρειάζομαι ανάκτηση ενώ αν < 60 % δε χρειάζομαι. Δηλ. αν έχω 100% νωπό (1200m3/h) είμαι πιο ενεργοβόρος από το να είχα 50% (1200m3/h νωπό + 1200 m3/h ανακυκλοφορία); Αφού όπως και να χει, εγώ 1200 m3/h εξωτερικού αέρα θα πρέπει να ξαναθερμάνω.

Link to comment
Share on other sites

Ένα μεγάλο εμπορικό θα καταναλώνει σίγουρα πολύ περισσότερο ενέργεια για να θερμάνει έστω και 5% νωπό από οτι για 60% νωπού ενός μικρού καταστήματος αλλα και πάλι σε αυτή τη περίπτωση στο εμπορικό δε θα ζητήσουν εναλλάκτη.

Απλα στο εμπορικό με 5% νωπό δεν εχει νόημα να βάλεις εναλλάκτη ενω στο κατάστημα με 60% ποσοστό νωπού εχει, αφου τα φορτία που αναλογούν στον εξαερισμό ειναι πολυ μεγάλα και η ανάκτηση θερμότητας ειναι αναγκαία και χρήσιμη.

Μην το βλέπεις σαν ποσότητα αέρα που πρέπει να θερμάνεις απλα και μονοσήμαντα. Σκέψου τον πρωτεύων αέρα (νωπός σε ανάλογο ποσοστό) σαν φαινόμενο ανάμειξης με τον δευτερεύων (ανακυκλοφοριας) με τελικές συνθήκες αέρα (θερμότητα - υγρασία κλπ). Η μίξη του 5% στο 95% προκαλεί αμελητέα τις συνθήκες του αέρα που σκοπεύουμε να κλιματίσουμε επομένως και τη διαστασιολόγηση της κλιματιστικής μονάδας αλλα και την επίτευξη των συνθηκών άνεσης στη μονάδα του χρόνου.

Δε ξέρω με ποιον αλλο τρόπο να το πω.

Το παράδειγμα φυσικά δεν εχει καμιά βάση και χρησιμοποιείται με υπερβολή.

 

Υ.Γ. Αν θέλεις μας λες και την ειδικότητα σου μιας και δε το γραφείς?

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με τον gaskouk.

 

Το ποσοστό νωπού στην κλιματιστικη μπορείς να το φέρεις εκεί που θες. Χρειάζεται να αλλάξεις το ΔΤ του αέρα προσαγωγής με τον αέρα του χώρου και την παροχή Q αυτού, κρατώντας το γινόμενο ΔΤ*Q σταθερό. Βέβαια αυτό έχει μεγάλη επίδραση στη διάμετρο των αεραγωγών. Πάντως από μελετητή σε μελετητή, το εκλεγόμενο ΔΤ και συνεπώς το ποσοστό νωπού μπορεί να διαφέρει.

 

Ποιος θα αποδείξει τελικά πόσο είναι το ποσοστό νωπού κατά τη λειτουργία? Τρέχα γύρευε...

 

Η συγκεκριμένη διατύπωση είναι άστοχη και νομίζω ότι δεν έχει ιδιαίτερο λόγο ύπαρξης. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει η επιθεώρηση, όπου θα συγκριθείς με το κτίριο αναφοράς, το οποίο έχει εναλλάκτη. Οπότε, ή βάζεις και συ εναλλάκτη, ή βρίσκεις άλλους τρόπους να καλύψεις τη διαφορά, αν τους θεωρείς συμφερότερους.

Link to comment
Share on other sites

Kosmas 85 καταλαβαίνω τι θες να πεις, αλλά νομίζω ότι θα επιμείνω στο δικό μου παράδειγμα με το ΙΔΙΟ κτίριο, με τις ΙΔΙΕΣ απαιτήσεις νωπού αέρα και άρα ενέργειας για την θέρμανση/ψύξη του, αλλά με δύο διαφορετικές αναλογίες αέρα νωπού/ανακυκλοφορίας όπου στη μία ζητάνε ανάκτηση θερμότητας και στη άλλη όχι. Μπορεί να είμαι μπουμπούνας, αλλά δεν καταλαβαίνω τη λογική...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.