Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μια ουτοπική έκδοση οικοδομικής αδείας


Recommended Posts

Χαιρετώ όλους τους ταλαιπωρημένους Μηχανικούς , αλλά και ιδιώτες αυτού του forum γνώσεων και εμπειριών.

 

Πολλές φορές το έχω "εκμεταλλευτεί" στην προσπάθεια να βγάλω άκρη , στα χιλιάδες προβλήματα γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουμε , και για αυτό θέλω να συγχαρώ τους δημιουργούς , τους διαχειριστές και όποιον καταναλώνει χρόνο για να βοηθήσει.

 

Αυτό που θα ήθελα είναι να σας παρουσιάσω είναι ένα , project , που με λίγα λόγια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως:

 

''Ένα εικονικό πρόγραμμα πολεοδομικών υπηρεσιών σε μια ουτοπική Ελλάδα ,

μια μορφή ψυχοθεραπείας για τα ανούσια εμπόδια που μας βάζει η οργάνωση αυτού του κράτους ,

και μια ευχή για την συνέχεια.''

 

Μπορείτε να το δείτε στην εξής διεύθυνση.

 

Αν υπάρχει κάποια άλλη διαδικασία για να δείξω video στο forum ή κάτι δεν έχω αντιληφθεί καλά , παρακαλώ οι διαχειριστές να μου κάνουν την απαραίτητη υπόδειξη.

 

Ευχαριστώ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Φίλε respect στην ιδέα και στο χρόνο που αφιέρωσες αλλά η σημερινή εποχή δεν προσφέρεται κατα την γνώμη μου για epoleodomia, κενακ και άλλα μπιρμπιλοειδή.

Εδώ ακόμα και αυτό με το πρωτόκολλο θάλασσα τα έκανε και μόνο καθυστέρηση πρόσφερε.

Επίσης στην πολεοδομία δεν είναι μόνο οι άδειες αλλά και χίλια δυο άλλα.

Αυτό με το google earth είναι ουτοπικό και προϋποθέτει μια δεκαετία καταγραφής και διασταύρωσης υπαρχόντων-αυθαιρέτων, σχέση του πως αδειοδοτήθηκε-κατασκευάστηκε.

Η λύση είναι μία κατά την γνώμη μου και πιο απλή. Νομοθέτημα που να λέει υποχρεωτική έκδοση αδειών σε 20 μέρες από την πρωτοκόλληση. ΕΠΑΕ μόνο σε παραδοσιακούς οικισμούς η κάτι πολύ εξεζητημένο, λοιπές παρατηρήσεις μόνο μαζεμένες εντός του πρώτου δεκαήμερου. Ο υπάλληλος άλλες χρεωμένες υποθέσεις του π.χ. αυθαίρετα-καταγγελίες δύναται να τις απαντάει εντός 6μηνου ώστε πάντα να προηγούνται οι άδειες. Παρέλευση 20ημερου = η άδεια θεωρείται πως έχει εκδοθεί.

Προσωπικά θεωρώ πως αν ήμουνα σε πολεοδομία μπορώ να βλέπω-εκδίδω 4 άδειες την μέρα.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ στα περισσότερα και κυρίως για την ψηφιακή υποβολή των μελετών . Αν μη τι άλλο είναι και οικολογικά ορθό αφού δεν καταναλώνουμε χαρτί με ευργετικές συνέπειες για το περιβάλλον . Ομως πιστεύω ότι η προσωπική επαφή με την πολεοδομία , πρέπει να υπάρχει γιατί ακόμα και δεν ήταν κυκεώνας η πολεοδομιή νομοθεσία , ό ελεγχος είναι κάτι που μπορεί να σε γλυτώσει από ολέθρια λάθη (πιο σωστή γίνεται μια μελέτη όταν την βλέπουν περισσότερα από δυο μάτια) . Φυσικά και η θεώρηση ηλεκτρονικά θα ήταν κατι πολύ χρήσιμο αν γινόταν από ένα λογισμικό σαν και αυτό που εμφανίζει πειραματικά ο συνάδελφος

Link to comment
Share on other sites

Αυτό μου αρέσει εδώ ότι είστε ''ετοιμοπόλεμοι '' , πολύ γρήγορες οι απαντήσεις σας και και με άποψη .

Αυτή η άδεια που περιγράφω είναι πραγματική και μου πήρε 6-7 μήνες , με ιστορίες που μπορώ να γράψω βιβλίο και η πλάκα είναι ότι κάθε άδεια που βγάζουμε μπορεί να αποτελέσει ένα μυθιστόρημα .

Υπάρχουν όμως τόσες πολλές διαδικασίες που μπορούν να γίνουν από το γραφείο , που ακόμα και με τα ίδια μυαλά και διαδικασίες θα μπορούσαμε να κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη.

- θεωρήσεις

-όροι δόμησης

-σχέδια πόλεως κ.α.

παράδειγμα το ότι 3 φορές σε αυτή την άδεια χρειάστηκα κάτι θεωρημένο από τον φάκελο και η διαδικασία ήταν η γνωστή , αίτηση και ραντεβού άλλη μέρα για τον φάκελο , διαδικασία δύσκολη αν η πολεοδομία δεν είναι δίπλα σου.

 

Φίλε Spiderman , η νομοθεσία είναι τόσο περίπλοκη και οι διαδικασίες τόσο κακογραμμένες που μόνο αν κάνει ο πολεοδόμος τα στραβά μάτια μπορούμε να κάνουμε την δουλεία μας γρήγορα . Οι ΕΠΑΕ , αν και αρχιτέκτονας συμφωνώ ότι απλά ένα ακόμη μπλέξιμο είναι , και ο ρόλος τους, εκ του αποτελέσματος , αποτυχημένος .

 

Φίλε Γιώργο , δεν αντέχω να βλέπω Μηχανικούς να ελέγχονται από Μηχανικούς με εξουσία , μας βλέπω και μας παρατηρώ να καθόμαστε σαν τα κακόμοιρα , μπροστά από το γραφεία των πολεοδόμων, σούζα σε κάθε τους παράγγελμα , να γελάμε με τις μπούρδες που λένε , να τους λέμε τι δύσκολη που είναι η δουλεία τους και πόσο καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που βιώνουν ...

Τέτοιο έλεγχο δεν τον θέλω.

Είμαστε μηχανικοί , το κράτος μας έχει δώσει ένα κάρο δικαιώματα , αλλά δεν μας εμπιστεύεται να κάνουμε μια μελέτη?

Αν ο κάθε μηχανικός ήταν στον τομέα του, θα είχαμε λιγότερα λάθη και πιο σωστές μελέτες .

Το ίδιο ισχύει και για τις ΕΠΑΕ , θα έρθει εμένα ο συνάδελφος αρχιτέκτονας να μου πει αν το κτίριο μου είναι όμορφο για την τρομερή πλατεία που υπάρχει μπροστά του? Εγώ δηλαδή τι σπούδασα ? διακοσμητικός είμαι? Το ίδιο ισχύει και για τα στατικά στους Πολιτικούς κ.α.

 

Νομίζω ότι πήρα πολύ φόρα ... ευχαριστώ και πάλι όσους κάθισαν και είδαν το video!

Link to comment
Share on other sites

Φίλε καταρχήν συγχαρητήρια για τον χρόνο που αφιέρωσες σ'ένα αντικείμενο που όντως φαντάζει ουτοπικό. Έστω κι αν σε άλλη χώρα ίσως γίνεται κιόλας...

 

Για να το σπρώξουμε λίγο:

Τι χρειάζεται για να υλοποιηθούν τα παραπάνω;

1) Καταρχήν κτηματολόγιο-δασολόγιο

2) Καταγραφή σε βάση δεδομένων όλων των όρων δόμησης και των χρήσεων γης. Η δουλειά αυτή κατά την γνώμη μου αποτελεί το έργο μιας ομάδας εργασίας και δεν απαιτεί πάνω από ένα τρίμηνο για να ολοκληρωθεί. Το δε κόστος είναι μικρό.

3) Ψηφιοποίηση όλων των σχεδίων πόλεως και των ορίων οικισμών σε συντεταγμένες ΕΓΣΑ σε ενιαία βάση δεδομένων. Εδώ πάμε στα δύσκολα. Η δουλειά αυτή μπορεί να πάρει χρόνια...

4) Εκπαίδευση όλων των υπαλλήλων των πολεοδομιών, ενημέρωση του κόσμου (μηχανικών και πολιτών),εφαργμογή του λογισμικού πιλοτικά στην αρχή και μετά πλήρως...

 

Ξεχνάω κάτι; Ας συμπληρώσουμε! Μια τέτοια ιδέα εμένα προσωπικά με βρίσκει σύμφωνο!

Link to comment
Share on other sites

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ιδεα..

 

Γιαννης μη ξεχνας οτι ηδη πολλοι νομοι ή πολεις εχουν gis, αρα πολλα στοιχεια εινια καταχωρημενα...(μην πω ολα..)

Αλλα για να δεις τη μ#$@κια μας..

Για την πολη των Χανιων το gis ειναι ανοιχτο για ολους..

Για τον υπολοιπο νομο το χειριζονται ΜΟΝΟ οι υπαλληλοι του τοπογραφικου τμηματος της πολεοδομιας..

(επισης αλλο κακο ειναι οτι εχω βρει λαθακια και σ'αυτο..)

Link to comment
Share on other sites

Ναι και εδώ στην εύβοια οι οικισμοί για παράδειγμα έχουν ψηφιοποιηθεί και υπάρχουν ηλεκτρονικά , ενώ πολλά αρχεία σχεδίων έχουν ψηφιοποιηθεί από συναδέλφους Αν ξεκίναγε ένα τέτοιο σύστημα , θα μπορούσε να λειτουργεί πιλοτικά και να ενημερώνεται σταδιακά Κάποιες νομαρχίες διαθέτουν ήδη ψηφιακά στοιχεία. Πάντως εμένα η προσωπική παρουσία στην πολεοδομία , με έχει βοηθήσει να αποφύγω λάθη και δεν ήταν τυπική , ειδικά στην αρχή Συνάδελφε giogou το πρόβλημα υπάρχει στις μεγάλες πόλεις και ειδικά στην Αθήνα όπου οι σχέσεις είναι απρόσωπες γενικά και μεταφέρονται και στην σχέση ελεχτή - ελεγχόμενου Επομένως εκεί το πρόβλημα έχει να κάνει με την αλλοτρίωση που προκαλεί κυρίως η Αθήνα και μετά οι πολεις που έχουν γίνει κατά εικόνα και ομόιωση στην Αθήνα (λίγες) Εγώ τέτοια προβλήματα δεν συνάντησα στην πατρίδα μου (Κάρυστο και Χαλκίδα) Και τώρα που λόγω παλαιότητας , ο έλεγχος δεν είναι εξονυχιστικός όπως όταν ήμουν νεος μηχανικός, το απαιτώ εγώ .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Eγώ εδώ να προσθέσω ότι τα νέα σχέδια πόλης έχουν κατατεθεί ηλεκτρονικά στους αντίστοιχους ΟΤΑ, όπου η μελέτη έχει τοπογραφική ακρίβεια της τάξης του εκατοστού του τετραγωνικού μέτρου.

 

Τις μελέτες αυτές οι Δημοτικές Υπηρεσίες ΔΕΝ τις δίνουν σε ιδιώτες, για ευνόητους λόγους.

 

Ήδη η οδηγία inspire επιβάλλει τη δημιουργία μιας τεράστιας database από ΟΛΑ τα υπουργεία της χώρας, η οποία με ελάχιστη ιδιωτική εργασία θα μπορούσε να παρέχει μια γεωπύλη προσβάσιμη από κάθε πολίτη της χώρας, όπως π.χ. στην Ιταλία.

 

Δεν χρειάζεται να έχει ολοκληρωθεί λοιπόν το κτηματολόγιο - που δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ όσο ζούμε εμείς- για να εφαρμοστεί μια ιδέα σαν του φίλου μας.Θα μπορούσε άμεσα.Όμως, η γραφειοκρατία είναι αυτή που δημιουργεί θέσεις εργασίας.Χωρίς γραφειοκρατία, όλοι αυτοί που εμπλέκονται σε ελέγχους οικοδομικών αδειών θα έχαναν τη δουλειά τους.

 

Επίσης, κάποιοι σκεπτικοί θα έλεγαν ότι αυτός ο τρόπος αδειοδότησης θα σημάνει την αρχή νέου πάρτυ αυθαιρέτων.Δεν είναι αλήθεια αυτό.Μόνο για την αδειοδότηση μιλάμε, δεν σημαίνει ότι τα πάντα θα γίνουν αυτόματα ηλεκτρονικά.Οι συμβ/φοι επίσης ελέγχουν τη χαρτούρα μιας ιδιοκτησίας, οι υποθηκοφύλακες το ίδιο, οι μηχανικοί των τραπεζών το ίδιο, δεν μπορεί να είναι εύκολο για κάποιον να κάνει μαμουνιά χωρίς συνέπειες.Εξάλλου τί διαφορά θα έχει από αυτό που γίνεται τώρα?Μήπως τώρα αποφεύγονται οι μαμουνιές?

 

Τέλος, όλη αυτή η ηλεκτρονική διαδικασία μπορεί να αναβαθμίσει το ρόλο του μηχανικού στην Ελλάδα, να διαφοροποιήσει τον κάθε μηχανικό σε σχέση με την ποιότητα των γνώσεών του, να ελαχιστοποιήσει τα κόστη για το μηχανικό, άρα και να αυξήσει τα οφέλη για τον επενδυτή.

 

Μπράβο φίλε, το ίδιο ακριβώς συζητείται στο Υπουργείο αυτόν τον καιρό, αλλά δεν πιστεύω ότι θα το εφαρμόσουν.Διότι λόγω κατάργησης της γραφειοκρατίας, θα πρέπει να καταργηθούν θέσεις εργασίας.

 

Βλέπουμε......

Link to comment
Share on other sites

Κανονικά έτσι θα έπρεπε να εκδίδονταν οι άδειες, πλέον στην ηλεκτρονική εποχή της πληροφόρησης.

 

Όμως πραγματικά και οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν δραματικά και το αλισβερίσι μεταξύ μηχανικού υπαλλήλου και ιδιώτη θα εξαφανιστεί.

 

Ελπίζω η Τρόικα να μας αναγκάσει να πάρουμε αυτόν τον δρόμο γιατί αλλιώς δεν βλέπω προκοπή.

 

Πάντως είμαι σίγουρος πως θα γελάνε τα παιδιά μας όταν τους περιγράφουμε την σημερινή διαδικασία έκδοσης οικ. αδειών.

 

Μπράβο geogou για το χρόνο και το μεράκι σου.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορω να καταλαβω γτ στενοχωριομαστε που θα χαθουν οι θεσεις εργασιας..

Εγω ΔΕΝ στενοχωριεμαι καθολου..

Καλυτερα να χαθουν οι θεσεις των ΔΥ παρα να χασω εγω το ψωμι μου λογω της πολυπλοκοτητας ολης αυτης της διαδικασιας της εκδοσης μιας ΟΑ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.