Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μέτωπο των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ υπέρ του συστήματος τιμολόγησης


nikmmech

Recommended Posts

Αντιδρούν στις φήμες για μείωση τιμών

Μέτωπο των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ υπέρ του συστήματος τιμολόγησης

 

 

Αθήνα

Απάντηση στις κατηγορίες ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι ακριβές και στις προτάσεις για ανατροπή των τιμολογίων αγοράς της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, επιχειρούν με κοινή ανακοίνωσή τους ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ και η Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας.

 

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι δύο ενώσεις αποδίδουν τις πιέσεις για αλλαγές στους εκπροσώπους του κλάδου ορυκτών καυσίμων.

 

Το σύστημα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, σημειώνουν, ευνοεί την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών, οι οποίες θωρακίζουν τη χώρα από το σοκ που πρόκειται να υποστεί η χώρα το 2013 εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κόστους ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, λιγνίτης, φυσικό αέριο).

 

Το 2013, όπως είναι γνωστό, καταργείται η δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής οι οποίες θα πρέπει να πληρώνουν για κάθε τόνο CO2 που παράγουν.

 

Τονίζουν ακόμη ότι οι ΑΠΕ δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας, εξασφαλίζουν μεγαλύτερη εθνική προστιθέμενη αξία σε σχέση με τους σταθμούς ορυκτών καυσίμων (φυσικό αέριο, λιγνίτης) και μειώνουν την εξάρτηση από το εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

 

Ο ΕΣΗΑΠΕ και η ΕΛΕΤΑΕΝ υποστηρίζουν ότι η διατήρηση του σημερινού τρόπου πληρωμής θα οδηγήσει το 2020 σε χαμηλότερο συνολικό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Ακόμα αναφέρουν ότι το ειδικό τέλος ΑΠΕ (περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ), όπως υπολογίζεται σήμερα, οδηγεί σε υπερβολική και τεχνητή υπερτίμησή του.

 

«Ο καταναλωτής πληρώνει λεφτά τα οποία δεν διατίθενται υπέρ των ΑΠΕ, αλλά χάνονται στον Καιάδα των τραγικών στρεβλώσεων της αγοράς. Αν όλα τα λεφτά που πλήρωσε ο καταναλωτής τα τρία τελευταία χρόνια ως Ειδικό Τέλος ΑΠΕ διοχετεύονταν μόνο υπέρ των ΑΠΕ, ο ΔΕΣΜΗΕ δεν θα είχε κανένα έλλειμμα. Αυτός ο στρεβλός τρόπος υπολογισμού πρέπει να διορθωθεί».

 

Υπενθυμίζεται ότι στο θέμα αναφέρθηκε, στο πρόσφατο συνέδριο του Economist, και η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ίνγκε Μπερνάετς, λέγοντας ότι η ένταξη των ΑΠΕ θα πρέπει να γίνεται με οικονομικά συμφέροντα τρόπο.

 

Οι φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά λένε ότι η ΕΕ εξετάζει το κατά πόσον η ελληνική οικονομία μπορεί να αντέξει τις συγκεκριμένες εγγυημένες τιμές για τις ΑΠΕ, χωρίς να αποκλείουν την αναθέωρηση προς τα κάτω του στόχου 20-20-20 για την Ελλάδα.

 

Ίσως, στα φωτοβολταϊκά να υπάρχουν περιθώρια μίας μικρής μείωσης, ωστόσο αυτό αποκλείεται στα αιολικά, λένε παράγοντες της αγοράς.

 

Πάντως, η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, αποκλείει το ενδεχόμενο μειώσεων.

 

«Δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε κανένα επίπεδο και είναι σαφές ότι μέσα από τους ρύπους και τις δημοπρασίες που ξεκινούν εντός του Ιουνίου θα μπορέσουμε να καλύψουμε το έλλειμμα που υπάρχει στο ΔΕΣΜΗΕ. Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα με την ΕΕ για το θέμα», δήλωσε στο Capital.gr.

 

Σχετική ερώτηση κατέθεσε την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής. Συγκεκριμένα, ξεκινώντας την ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, παραθέτει άρθρο του Μνημονίου της Πορτογαλίας με τίτλο «Καθεστώτα Στήριξης για την παραγωγή ενέργειας στο πλαίσιο του ειδικού καθεστώτος (συν- παραγωγή και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας)», τονίζοντας ότι:

 

«Στο Μνημόνιο με την Πορτογαλία, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι: «5.9. Για τα υφιστάμενα συμβόλαια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να αξιολογηθεί η δυνατότητα να συμφωνηθεί η επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων με σκοπό χαμηλότερα τιμολόγια για την τροφοδότηση του δικτύου με την παραγόμενη ενέργεια (feed-in tariff) 5.10. Για τις νέες συμβάσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να αναθεωρηθούν προς τα κάτω τα τιμολόγια τροφοδότησης και να διασφαλίσουν ότι οι τιμές δεν αποζημιώνουν υπέρ το δέον τους παραγωγούς».

 

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο κ. Χουντής, τονίζει ότι υπάρχουν ήδη δημοσιεύματα ότι «οι Βρυξέλλες συζητούν κατά πόσον αντέχει η ελληνική οικονομία σε συνθήκες ύφεσης και μνημονίου να προσφέρει τις υψηλές εγγυημένες τιμές που προσφέρει για ΑΠΕ» και καλεί την Κομισιόν να απαντήσει, αν υπάρχουν συζητήσεις για επαναδιαπραγμάτευση των παλαιών συμβολαίων και μείωση των εγγυημένων τιμών ΑΠΕ και στην Ελλάδα.

 

Ο κ. Χουντής επισημαίνει ακόμα ότι οι μεθοδεύσεις αυτές πλήττουν καίρια την προστασία του περιβάλλοντος και τους διακηρυγμένους ευρωπαϊκούς στόχους για μείωση της εξάρτησης από υδρογονάνθρακες, για μείωση των αερίων θερμοκηπίου και για εξοικονόμηση ενέργειας έως το 2020.

 

 

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231110415

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Προϋπολογισμός 400 εκατ. ευρώ

Δημοσιεύθηκε ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων

 

Αθήνα

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για το μεγάλο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η ΔΕΗ, οι προσφορές θα κατατεθούν στις 13 Οκτωβρίου, ενώ το έργο θα πρέπει να παραδοθεί σε 42 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, ωστόσο η διασύνδεση των Κυκλάδων δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τις αρχές του 2016.

 

Η διασύνδεση των Κυκλάδων θα γίνει αποκλειστικά με υποβρύχια καλώδια, ενώ στα νησιά θα διατηρούνται τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης και σε κάθε νησί θα υπάρχει υποσταθμός μετατροπής.

 

Το έργο της διασύνδεσης, που έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, θα καλύψει συνολικά τα νησιά Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Σύρο, Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο και μικρότερα νησιά που είναι συνδεμένα με τη Νάξο.

 

Η προκήρυξη του διαγωνισμού δίνει δύο εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες έχουν ωστόσο κοινό παρονομαστή την πόντιση υποβρύχιων καλωδίων συνεχούς ή εναλλασσόμενου ρεύματος.

 

Στην πρώτη περίπτωση, που προβλέπει τη χρήση καλωδίου εναλλασσόμενου ρεύματος, εντάσσεται στο έργο και το νησί της Κύθνου, κάτι που δεν ισχύει στη λύση του καλωδίου συνεχούς ρεύματος.

 

Η πόντιση του καλωδίου θα ξεκινήσει από το Λαύριο, όπου βρίσκεται ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, ενώ οι διασυνδέσεις θα κλείσουν με «δακτυλίδι», ώστε να περιλάβουν και τα νησιά Τήνο και Άνδρο που είναι ήδη συνδεμένα μέσω της Καρύστου.

 

 

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231113340

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.