Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα, δεν φαίνεται τίποτα στο σχέδιο που ανάρτησες. Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι δουλεύεις με Η/Υ και δεν μπορείς να ανεβάσεις πιο ευκρινές σχέδιο.

Edited by akis73
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

ΟΚ κάπως καλύτερα τώρα, αν και πάλι κάποια πράματα δεν καταλαβαίνω. Σε 1η φάση υπάρχει απαίτηση για τόσα πολλά τοιχεία στο ισόγειο; Το λογισμικό σου ανέφερες ότι εφαρμόζεις πεπερασμένα σε πλάκες, αν κατάλαβα καλά φαίνεται ότι έχει διαιρέσει πχ. την πλάκα L4 σε ζώνες και εναλλάσει τον οπλισμό. Αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι τέτοιο είναι και αντιοικονομικό και δυσκολεύει το σιδέρωμα των πλακών και κατ' επέκταση το συνεργείο. Σε αλλάγες διεθύνσεων τοιχείων θα πρέπει να διαμορφώσεις ιδεατούς στύλους που δεν φαίνεται να υπάρχουν (τα κόκκινα λογικά είναι ο κάθετος οπλισμός της σχάρας τοιχείων). Στον 2ο όροφο που είναι η οπή θα έβαζα ενισχυμένες ζώνες τουλαχίστον μία στην παρεία της μεγάλης πλευράς της οπής  και να πατάει από δοκάρι σε δοκάρι. Κάποια δοκάρια (25/40) έχουν χαμηλό ύψος και αν καταλήγουν σε στύλους κυκλικούς Φ30 όπως τους έχεις, αντιλαμβάνεσαι ότι θα δημιουργούν "δόντι" το οποίο θα είναι αντιαισθητικό και προβληματικό στο καλούπωμα. Οι στύλοι 30Χ30 ειδικά στις γωνίες θεωρώ ότι είναι μικροί για κάτοψη περίπου 12 Χ 10 μ αν δεν κάνω λάθος απο τα προηγούμενα σχέδια. Οι δοκοί C124 και C127 στον 1ο όροφο έχουν πολύ μικρό πλάτος έδρασης στα τοιχεία εκατέρωθεν, θα πρέπει να διαμορφώσεις τα τοιχεία διαφορετικά ώστε να ικανοποείται το μήκος αγκύρωσης των δοκών. Το λογισμικό που έχεις φαίνεται να σου βγάζει κάποιους οπλισμούς απόσχισης θα μπορούσες να κάνεις ένα καθάρισμα και εκεί αυξάνοντας και αυτούς στο άνοιγμα ώστε να καλύπτεται το ποσοστό οπλισμού.

Θα σε συμβούλευα να σε βοηθήσει κάποιος πιο έμπειρος από κοντά, και γενικά να μην υποκύπτεις σε παράλογες αρχ/κες απαιτήσεις, πχ. προσωπικά δεν καταλαβαίνω τι εξυπηρετούν όλα αυτά τα τοιχεία στο ισόγειο.

ΥΓ: Χρόνια πολλά για την γιορτή σου.

Edited by akis73
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ,

Τα τοιχία στο ισόγειο πρότεινα να αφαιρεθούν, αλλά δεν πήρα θετική απάντηση (πονεμένη ιστορία). Έχω κάνει την επίλυση για q=1.5 για αυτό το λόγο. Ιδεατοί στύλοι και ενισχυμένες ζώνες έχουν μπει, δε φαίνονται στις κατόψεις. Όλες οι δοκοί είναι ανεστραμμένες οπότε δε θα υπάρχει θέμα αισθητικής. Οι κολώνες 30Χ30 περνάνε όλους τους ελέγχους με τον ελάχιστο (μικρά φορτία<τελευταίος όροφος). Οι 2 δοκοί που πατάνε στο τοιχίο θα αφαιρεθούν και θα είναι διέρειστη η πλάκα.

Οι οπλισμοί της πλάκας είναι οι απαιτούμενοι από τα εντατικά μεγέθη, όχι αυτοί που θα χρησιμοποιήσω ('άφησα μόνο τους οπλισμούς που μου φαίνονται "παράλογα υψηλοί". Η 1η ιδιομορφή στην οριζόντια διεύθυνση εισάγει έντονα στρεπτικά φαινόμενα και αυτός είναι ο λόγος για τους οπλισμούς διάτμησης και τα Φ16. Η εικόνα που είχα είναι ότι οι πλάκες συμπεριφέρονται σαν δίσκοι στο σεισμό, αλλά μάλλον κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πραγματικότητα από ότι αντιλαμβάνομαι σε περιπτώσεις ασυμμετρίας. Θα ήθελα να δοκιμάσω να λειτουργεί στατικά ανεξάρτητα το τοίχωμα W16 γιατί αυτό υποψιάζομαι ότι δημιουργεί τις εκκεντρότητες (έχει και κάποια μεγάλα κουφώματα στην κάτω πλευρά). Σε αυτήν την περίπτωση που θα πρότεινες να γίνει αυτός ο αρμός?

 

 

Δημοσιεύτηκε (edited)

Βασίλη , η επιμονή σου να ανεβάζεις επί μέρους και ελλιπή τμήματα των ξυλοτύπων θυμίζει το μαρτύριο της σταγόνας.

Διότι εσύ ξέρεις πως είναι η μελέτη σου αλλά εμείς όχι. 

Ανέβασε βρε άνθρωπε έναν πλήρη ξυλότυπο ,  βάλε και  κανα-δυο διαστάσεις  !

Επίσης , οι ξυλότυποι δεν συμβαδίζουν με τις κατόψεις που εχεις ανεβασει.
Πχ στην κάτω στάθμη σε σημεία που έχεις μεγάλα ανοίγματα στην κατοψη ( Θ24 , Π1 )  ο ξυλότυπος έχει τοιχεία .
 

Edited by avgoust
  • Like 1
  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Εντάξει, ανεβάζω ανανεωμένα σχέδια από ξυλοτύπους. Αυτό που ήθελα να πω σε προηγούμενα μηνύματα είναι ότι θα προτιμούσα να απομονώσω το τοιχίο Τ9 με σεισμικό αρμό από το ισόγειο για να μην απομακρύνεται από το κέντρο βάρους. Αλλά δε το βλέπω να μπορεί να γίνει κατασκευαστικά. Η επίλυση έγινε με q=1.5 εξάλλου γιατί ούτε ο όροφος είναι κανονικός σε κάτοψη.

Θα ήθελα τη γνώμη σας για τη θεμελίωση εάν χρειάζονται ενισχυτικές δοκοί στην κοιτόστρωση και στα υπόλοιπα στοιχεία εκτός των τοιχίων, γιατί στην ανάλυση δεν παρουσιάζουν διαφορές στην πλάκα όπως και ήταν αναμενόμενο. 

0.pdf 1.pdf 2.pdf

 

Επίσης, το έδαφος στην περιοχή είναι βάσει παλιότερης γεώτρησης σε πολύ κοντινό σημείο κόκκινη σκληρή ιλυώδης άργιλος με N=15 για τα πρώτα 2μ και πιο κάτω σκληρό χαλίκι έως τα 10μ. Για την σκληρή άργιλο από τη βιβλιογραφία προτείνεται cu=100kpa (ASCE1996) και K=16MN/m3, όπου μετά τη διόρθωση προκύπτει K=1.6MN/m3 μετά από διόρθωση για πλάτος επιρροής τοιχίων 3.0μ. Χρησιμοποιείτε ποτέ τόσο χαμηλές τιμές στις μελέτες σας χωρίς να έχει γίνει γεωτεχνική μελέτη? 

Οι συνεχόμενες δημοσιεύσεις-παραθέσεις δεν επιτρέπονται. Τα μηνύματά σου συγχωνεύτηκαν. Αν προκύπτει η ανάγκη συμπλήρωσης της αρχικής δημοσίευσης, χρησιμοποίησε την επιλογή  «επεξεργασία» και αν θέλεις να παραθέσεις τμήματα μηνυμάτων από περισσότερα posts επίλεξε "multiquote" . Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

  • 1 year later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα!

Έχω να κατασκευάσω εξώστη πάχους πλάκας 15εκ και πλάτους 1,50μ ο οποίος εδράζεται σε δοκό 25/50 με ΣΦ8/10. Ο οπλισμός του εξώστη είναι τσερκομπάλκονο Φ12/15. Για την κατασκευή θα πρέπει να κοπούν ξεχωριστά από τον σιδερ'α και να κόβω κάθε 2 συνδετήρες την μεσαία ντίζα και να περνάω μέσα στον μανδύα το τσερκομπάλκονο?

Δημοσιεύτηκε

Γιατί το κάνεις τσερκομοαλκονο; 

Έχεις τρύπα από μέσα; Δεν έχεις πλάκα; 

Δημοσιεύτηκε
On 13/6/2024 at 4:54 ΜΜ, Skrats said:

Καλησπέρα!

Γιατί να μην αντικαταστήσεις το Φ12/15 και τους συνδετήρες Φ8/10, με Φ10/10 (συνδετήρες-οπλισμό προβόλου)?

Δημοσιεύτηκε (edited)

@Skrats Ιδανικά θα έπρεπε να σχεδιαστεί διαφορετικά ο φορέας ώστε να αποφευχθεί η κατάσταση άμεσης στρέψης της δοκού καθώς δημιουργείται μια ισοστατική ένταση με μεγάλες στροφές λόγω ερπυσμού και μεγάλα βέλη κάμψης πλακών. Θα πρέπει λοιπόν να οπλιστεί σωστά τόσο η δοκός όσο και η πλάκα. Η δοκός θα αντιδράσει προκειμένου να εξισορροπήσει την μεγάλη στρεπτική ροπή με μια κλειστή ροή διατμητικών τάσεων περιμετρικά. Επομένως, αρχικά κατά τον σχεδιασμό η δοκός θα πρέπει να κατασκευαστεί με μεγαλύτερο πλάτος από το συνηθισμένο (προσεγγίζοντας το τετράγωνο). Επομένως περιμετρικά της δοκού οπλίζεις με διαμήκη οπλισμό ο οποίος θα πρέπει να αγκυρώνεται καλά σε δυο απέναντι υποστυλώματα και φυσικά παραμένει και ο πυκνός οπλισμός διάτμησης. Οπότε κατασκευαστικά έχεις συνδετήρες με διπλό κλείσιμο στο πάνω μέρος (διπλό καπάκι) συν τον οπλισμό της πλάκας που μπαίνει μέσα στη δοκό και αγκυρώνεται με διπλή κάμψη του συνδεήρα. Η παλιά τεχνική όμως είναι να κατασκευάζεται μονοκόματος συνδετήρας μαζί με το σίδερο της πλάκας. (σκαρίφημα 2)

 

1718606940220[1628].jpg

Edited by Pavlos33
  • Upvote 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.